Habár a kormánymantra szerint "Magyarország jobban teljesít", a tények azt mutatják, hogy hazánk kifejezett rosszul teljesít, szinte az összes versenytársánál rosszabbul – írja Zsiday Viktor nyomán a 444.hu. A Plotinus Alapkezelő vezetője az EKB és az EU adataiból kiszámolta, hogyan teljesítettünk a térség országaihoz képest 2009 és 2013 között.

Az elemzésből az derül ki, hogy Magyarország gazdaságának sikerült a legkevesebbet nőnie négy év alatt a környéken. Hazánk felhalmozott GDP-növekedése 1,7 százalék volt, miközben Lengyelországban 12, Szlovákiában 10,5, Romániában 4, Bulgáriában 3,5, Csehországban pedig 2,3. De még a teljes EU-átlag is 2,4 százalék volt.



Zsiday szerint az alacsony GDP-növekedésre magyarázat lehetne, hogy nálunk sokkal durvább megszorítások voltak, mint a környéken, csakhogy ez sem így van. Magyarországban az elmúlt négy évben 1,2 százalékkal javult a költségvetés egyenlege, miközben Lengyelországban 2,6, Szlovákiában 5,5, Romániában 6,8, Bulgáriában 2,4, Csehországban pedig 3,2 százalékot sikerült javítani. Még az EU-átlag is 3,4 százalék.

Az elemző szerint egyetlen olyan mutató van, ami valamiképpen magyarázza ezt a gyászos teljesítményt, ez pedig a hitelállomány csökkenése, visszafizetése. Miközben más országokban nem nagyon csökkent, sőt több helyen erősen nőtt is a bankszektor mérlegfőösszege, a folyósított hitelek állománya, itthon brutális zsugorodás történt, ami nyilván nálunk negatívan, máshol pozitívan hatott a növekedésre – írja.

Ezek alapján tény, hogy Magyarország rosszabbul teljesít, mint a környező országok nagy része. Magyarország a regionális versenyben hátul kullog.

A hitelezés visszaesése mellett a jogrendszer is gátolja a növekedést – ezt már a 444.hu teszi hozzá. Addig, amíg arra lehet számítani, hogy a kormány egyik reggel úgy kel fel, hogy ma államosítja a pékségeket, aztán másnapra az összes pék elveszti a munkahelyét, nem akar majd senki pékséget nyitni – írják.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@kedwes: Ezek a pénzek mennek a jó magyarok, a haverok zsebébe, nem ablakon kidobott pénzek!
Majd ezek az aranykezű emberek szétosztják a Zemberek között, ahogyan teszi a felcsúti (volt) gázszerelő, miközben ő a tavalyi év után felmarkol 800 misit (ez 66,6 millió/hó!), addig a 255 alkalmazottjának 157 milliót juttat. Ami átlagban bruttó 51 307 Ft/hó/fő!
Ilyen egy gáláns fityeszes munkáltató!!! Vagy rabszolgatartó?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
Marha kíváncsi vagyok, hogy meddig bír még széllel szemben pisálni a vajda...
kedwes
És ez "jobb" mennyivel drágább nekünk, hogy még ki kell plakátozni is!
nusika
@kedwes: Csak Budapestet nézve, nem beszélve az egész országot, mennyi pénzt költ a kormány az ilyen és hasonló plakátokra. Ha minden hónapba csak egy-egy kórház, iskola vagy más rászoruló intézmény kapná meg az erre pocsékolt pénzt, az lenne az igazi jótétemény a kormány részéről.
kiskutyauto
orbanisztán-abszurdisztánban, ahol a fekete a fehér, ez így van jól, így helyes... természetes hogy ez a hazug agyhalott maffia-söpredék-kormány mantrája... az lenne fura, ha nem így lenne... nemde? ;)
kkalman
Ha vég nélkül mantráznak valamit, ami ellent mond a valóságnak, az attól még nem lesz igaz.
F_Viktor
@kedwes: Ezek a pénzek mennek a jó magyarok, a haverok zsebébe, nem ablakon kidobott pénzek!
Majd ezek az aranykezű emberek szétosztják a Zemberek között, ahogyan teszi a felcsúti (volt) gázszerelő, miközben ő a tavalyi év után felmarkol 800 misit (ez 66,6 millió/hó!), addig a 255 alkalmazottjának 157 milliót juttat. Ami átlagban bruttó 51 307 Ft/hó/fő!
Ilyen egy gáláns fityeszes munkáltató!!! Vagy rabszolgatartó?
bundi
Osé labnda fel van dobva, és most cáfolhatnak a rajongók
Yoda69
@deviance: A bekamenetesek 100%-ig.
Vegulis ha azt vesszuk E.Koreaban is be lehet hulyiteni 10 milliokat. Sajnos nekem ez azt mutatja, hogy ertelmi szinvonalunk mar E.Korea szintjere sullyedt.
bretagne
Sokkal, sokkal, sokkal, sokkal rosszabbul.
lacika1ö
Most is a hatalom van a szemek előtt,minden párt hatalom éhes ! A szegénység megszüntetéséről egyetlen párt sem beszél.
nahát
@lacika1ö: dehogynem beszélnek, Csak beszélnek - a mindenkori ellenzék mindig beszél róluk!
karaj
Ha vki egyetért a cikkel az hallgassa ill.nézze a királyi rádiót ill.tv-t. Én megteszem sokszor, mert mazohista vagyok. Döbbenetes ahogyan dől az abszurd öntömjénezés és az ellenzék lejáratása.Sajnos sok-sok egyszerű ember beveszi a bárgyú primitiv szöveget.Nos ! Amig az emberek többsége vevő Orbán hülyeségeire , addig nem lesz változás nálunk ( és papiron + a médiában Mo. jobban teljesit).
nahát
@karaj: pont ezért nem nézem az atv-t sem -ők a másik véglet , baloldali öntömjénezés folyik belőle, sok egyszerű ember beveszi a bárgyú primitív szöveget. Igaz hírtv-t sem nézek, sőt alig nézek sporton és jó filmeken kívül mást a tv-ben.
Mégis milyen változásra gondolsz, talán újratöltött baloldali elkúrásra ismét?
bundi
@nahát: tehât akkor a cikk melyik része is tartalmaz valótlanságot, vagy hamis adatokat ?
aremy
@nusika: és ezeket a plakátokat a csókosok nyomják és ragasszák ez is mekkora
lenyúlás
rugacs
8 év rombolás után 3,5 év alatt nem sikerült újjá varázsolni az országot, ez tényleg bukta...:-)
rugacs
@lacika1ö: A legkisebb vállalkozók (akikből sokkal több volt - és talán még mindig van - mint nagytőkésből) 2010 előtt több, mint a dupláját fizették adóban (járulékban), mint most!! A balos nagytőkések most sírnak, hogy a kormány nem az ő zsebükbe tömi a lóvét, hanem a saját támogatóikba! (lásd fentebb)

A kisembereket (kisvállalkozókat) nem érdekli a nagytőke, tök mindegy, hogy kinek a zsebébe vándorol, mert ők abból úgy sem kapnak, teljesen mindegy, ki kormányoz, ki oszt!

Ami nem mindegy, hogy nekik mennyi marad, tőlük mennyit vesznek el.

2010 előtt a minimálbér duplája után fizettük a járulékokat, ez teljesen tönkre tett bennünket!

Most Katásként havi 50 ezerből fenn tudunk maradni...

Na ez nem mindegy!!!

És a Bajnai adóemelést ígér!!!

Mondjam vagy mutassam...?!
buday008
@rugacs: el ne hidd már a sajár magad hülyeségét...kedvenceid 3év aéatt többet romboltak mint előtte 6 év alatt..pedig az már művészet...
karaj
@nahát: Ha semmit nem nézel TV-t a sporton kivül, akkor hogyan vindikálod magadnak a bátorságot , hogy az ATV-ről hülyeséget irsz ? Tájékozatlanságod a Csimborasszóval vetekszik.
F_Viktor
@karaj: Írod:
"Ha semmit nem nézel TV-t a sporton kivül, akkor hogyan vindikálod magadnak a bátorságot , hogy az ATV-ről hülyeséget irsz ? "

Kubatov kurzusain ezt hallotta :-)
rugacs
@buday008: Hát tényleg elég hülye lennék, ha a 100 ezres adót választanám az 50 ezer helyett!!
Ha a tönkremenést választanám a fennmaradás helyett!!

Te a 100 milliós végkielégítésedből nyilván jobban meg tudsz élni...

Mégis sír a szád!
F_Viktor
@rugacs: Nem tudom milyen vállalkozásod van, de 2010 előtt is létezett az EVA!
Nekem két vállalkozásom van, s azt tapasztalom, egyre több a teher rajtam!
S nézd majd meg jövő április 15-re hány KKV dobja be a törölközőt, mikor minden második kft-t törzstőkeemelésre kényszerítenek, mert nem érik el a 3 millió Forintos minimális határt.
gabrella
Nem úgy van az! A gazdagok gazdagodtak és lett millárdos is.Már aki fideszes rokon,jó barát.
Minden apró ft-ra ráteszik a kezüket , az emberek zsebéből kikotorva, törvényeik segítségével az utolsó fillért is.
Így még kormány nem zsigerelte a népet.
aremy
@rugacs: a mostani kormány 3,5 évével nagyobb pusztítást rombolást végzett mint
az elmúútt nyolcéves no akkor tényleg jobban teljesít ez a kormány .
nahát
@karaj: az alig szó neked ismerős, vagy esetleg definiáljam?
Most megkérdezhetném mire ez a számonkérés, de nem igazán érdekel a válaszod.. a reakciód meg eleve igazolja azt amit atv-ről írtam.
nahát
@aremy: igazad van , a baloldal holdudvarában igen, és jól tették!
buday008
@rugacs: nem tudom milyen kis vayg mikrovállalkozócska vagy te pontosan. De baromira nem is érdekel.Nem ssajnálom senkitől a megélhetést ha a jövedelmét ( és nem a munka szót használom szándékosan ) becsületesen szerzi.Nem a segílykére gondoltam mielőtt ezért is hátba taposnátok. Előéletembőladódóan én is láttam , tapsztaltam, megéltem ezt azt. Végzettségem is van hozzá szóval annyit előlegezz meg hogy van némi rálátásom gazdasági dolgokra. A szocialisták messze nem voltak szentek én azt pontosan tudom , edy - két mutyit testközelről a szereplők közvetlen közeléből láttam. Nyugodj meg részt nem vettem benne vörös pártkönyvem nincs..Viszont ha Te tényleg nem veszed észre a kedvenceid által elkövetett szakmai dilettanizmust, hozzáértést. A szociknál lényegesebben pofátlanabbulvégrehajtott cinikus kisajátítást, melynek mértéke nyugati szakértők szerint is többszöre annak mint Gyurcsányék alatt- akkor burokban élsz.Nem veszed észre a napról napra növekvő bűnözést, nyomort, fogatlan őszhajú 40 es nőket??. Szakadt topis kabátban közmunkán pl?,Nem hallod a híreket hogy hivatalosan 3 év alatt ment ki 350 ezer emberünk? ( ne legyen illuziod a hivatalosan a párt által bevalott sosem tükrözi a valóságot. Tudod a romák száma is 10-12 éve 6-800 ezer. , de Lakaros Attila vajda 2 millával számol, aszülészeteken őket látod stb -és nem vagyok rasszista menj oda nézd meg) Demost vissza a Te kis egyszerű ember hozzáállásodhoz: szar 50 ezer forint adó miatt kellene szerinted a kormányra szavazni...Hm kemény havi 50 eupóesetedben, de a legtöbb ember esetében baromira nem... Mert kedvenceid elfelejtik megemlíteni hogy igaz 10 százalék csak az szja dea bérek estek vagy 20-40 százalékkal.De egye fene spóroltál kemény 50 et... oké mi a helyzet az élelmiszerekkel , mert ugye eszel. Hány százalékkal emelkedett a tej, kenyér stb ára?? Mi a helyzet a benzin árával? ami kedvenc politikusaid értelmetlen böfőgésének közvetett hatásaként megint nem anyi mint a szociknál volt. Nem tudom milyen...
buday008
vál lalkozóis vagy te De a profithoz hidd el kellene fizetőképes kereslet is. De amikor az emberek kimennek külföldre , segélyen tengődnek, közmunkás bérbőlélnek , a beruházások nulla felé konvergálnak-- akkor honnan a bánatos csúti Istenből lesz szerinted likvid tőke a gazdaságban??? Honan lesz a te ksi mikrocska vállakozásodnak bevétele...De még ha lesz is. Tudod valahol te is élsz, vagy nevezzük gazdasági környezetnek. Szerinted nagyon fasza hogy vidéken ölik az embereket 3 ezeré, betörnek, az utak kátyúsak, az internet gagyi, a cigaretta scempész másodosztályú kapadohány. az autók átlagéletkora egyre nő-tudod pöfögneka ksi arcodba még több ólmot; a metró döglődik. Vidéken egész utcákba megfulaldsz a széngáztól, rongyok füstjétől, Pest tele csövesekkel, drogosokkal. neked ez nem tűnik fel ..Pedig ezt nevezik általános életszínvonal romlásnak. S van egy jó hírem részedre ez alől ha pénzed va akkor is nehezen tudod magad függetleníteni...Mert emberekkel érintkezned kell, vásárolni neked is kellene.Utaznia dugóban az ótvar utakon araszolva a sl500 mercid sem halad..Ja és még valami :abban a biztos tudatban hajthatod álomra szerény buksidathogy 800kmrőlideszakdt hazánkfia dötik el adottesetben hogy aTe településeden ki légyen a polgármester.. megspékelbe páriskolázott megélhetési kisebbségi szavazóval..De gondolom téged ez sem érint...Téged nem isérint hol lesz uj utburkolat mire költik a várospénzét stb.. Szóval ha oylan vagg minta negro . akkor biztosan megéri neked azt az 50 ezret havonta...Mert A Gonosz Bajnai tuttira elvenné tőled,... Te meg elhiszed...
karaj
@nahát: Ha nem érdekel a válaszom, akkor miért reagálsz rá ?? Egyébként az általad nem nézett Tv röviditése : ATV (azaz csupa nagybetűvel ) . Más Tv-t kis betűkkel (is) irnak, pl : HirTV
rugacs
@buday008: Az egyik probléma, hogy hozzád se szóltam...a másik, hogy mert utálom a szélhámosokat (Bajnai, Gyurcsány, mszp, stb.) még nem kedvencem a másik! Te, ti csak így tudtok gondolkodni, már ha ezt annak lehet nevezni.
Igen, én csak havi 50-et nyertem, te biztosan többet vesztettél.
De pontosan erről van szó, te nagytőkés vagy, én kisvállalkozó.
Úgy hogy ne próbálj meg kispénzűek eszével gondolkodni.
Te el vagy ájulva a nyugattól, úgy gondolkodsz mint ők, olyan akarsz lenni, mint azok.
Volt már ilyen a történelemben nem is egyszer, amikor emberek, politikusok a pénzért, hatalomért odadobták az országot a nyugatnak...

És igen, én kicsike vállalkozó vagyok, de veled ellentétben megtanultam normálisan magyarul, ismerem a helyesírást, olvasni is tudok, látom, mit írok egyben és külön...!
Néha neked sem ártana visszaolvasnod azt, amit írtál, hogy nem legyen értelmetlen..
Vidéken döglődik a metró..? Osztán hul?
És az hogy jön össze, hogy valaki kis vállalkozó, de sl mercivel jár..?
Mifelénk nem ez járja.

A gonosz Bajnai még csak nem is Magyarországon él..., netán majd Bécsből irányítja az országot, mint annak idején - nem is túl régen a Habsburgok?

A "mi" városunkban az mszp-s polgármester sem a városban lakott, nem is érdekelte télen lehet-e ott közlekedni, a város pénzén élményfürdőt építtetett, ami egy nyáron át működött azóta be van zárva...azóta az enyészeté, eladták a várost eltartó gyárat, stb, amúgy tök jó, hogy volt, de milyen jó, hogy már nincs!!!

Szóval jó sok marhaságot összehordtál, a stílusodat inkább nem is jellemzem, olyan "negrós"!

És mégis mi a fenétől emelkedne az életszínvonal? Tőled?

Leromboltátok, eladósítottátok az országot, eladtatok minden jövedelem forrást, most meg azt várod, hogy legyen már kánaán!

Majd a Bajnai kikaparja neked a gesztenyét...ha, ha... majd hitelből felépíti kisamerikát, pénzt dugdos a zsebedbe, munkát ad mindenkinek...utakat épít, miközben sem gyárunk, se üzemünk, se mezőgazdaságunk, se...
F_Viktor
@rugacs: Írod:
"...de veled ellentétben megtanultam normálisan magyarul, ismerem a helyesírást, olvasni is tudok, látom, mit írok egyben és külön...!"

Halkan megjegyzem, ha már kioktatsz egy - szemmel láthatóan nálad átfogóbb tudással rendelkező - embert helyesírásból, akkor legalább azt a mondatodat írd le hibátlanul!
Nem szoktam senki írását Internetes fórumokon helyesírásilag, stilisztikailag fikázni, de most nem tudtam megállni.
bundi
@rugacs: tudnál estleg Valami példát arra, hogy Mennyit is csökkentettek az adóterheken ?
Desischado
Jobban teljesít, de bizony ám, a béka fenekénél is alább! Csak Orbánéknak, meg a hozzájuk húzóknak és a hülyéknek mennek jól a dolgok!
spu00
Nagyon érdekes vélemények hangzanak el, úgy, hogy fogalmuk sincs miről beszélnek.Ha már az Unió is pozitív hangvétellel nyilatkozik az országról, akkor elképzelhetik, hogy nagy a baj, OTT, mert már nem találnak, nem kapnak olyan információt, mely alapján rosszat írhatnának, mondhatnának rólunk. Tudják a túlzott deficit eljárás megszüntetése, infláció csökkentése, államháztartási hiány 3% alá vitele, adósság csökkentés, kamat csökkentés. az MNB évi 209 mrd-s tervezett hiányát 0-ra redukálták/ még Simorék írták ezt a számot/, csökkenő munkanélküliség, az EU-s pénzek felhasználásának gyorsítása / 6 év alatt a szocik 20%-t tudtak lehívni, a 4 évre maradt 80% /, az EU-s GDP 2013-ra várható növekedése 0,0%, M.o-é 0,8% plusz. Szóval miről beszélnek? Ugyan még senki sem számolta meg, de ha igaz a 400ezer külföldre távozott ember, akkor az 1989-től datálódik,s nem 2010-től.
excep
aki nem hülye az eddig is tudta!! orbán seggnyalói meg el is hiszik
Dr. Felipe
@spu00: Kik vezették be a 27% os ÁFÁt? Kik vetették ki a tranzakciós, sárgacsekk, chipsadót? Kik vetették ki a bankbetétek utáni adót? Kik hazudják a közmunkát munkahelynek? Kik akik rázzák a rongyot a stadionépítéssel és egyéb luxusberuházásokkal?
Kik azok akik eltőzsdézték a mnyp pénzeket és MOL részvényeket? Kik azok akik piaci devizában adósítják el az országot?
Kik azok akik elmutyizták az állami földeket? Kik azok akik törvényesítették a trafikmutyit?

Csak az agyhalott fideSS zombik állítják hogy Magyarország jobban teljesít. Felcsút jobban teljesít, az esetleg sőt biztos.
bundi
@spu00: a gazdasági fejlődésről?
www.stop.hu/gazdasag/allam-bacsi-elintezi-ezt-is/1194356/
ennyi... ezt is az unió szponzorálja, és a béka segge alől, ha csak egy kicsit is kimászol, már az is fejlődés, pedig még a köldökéig sem emelkedtél... ez szívás.
a 400 ezerről? ha megnézed a táblázatokat, amikben a számok vannak (ezeket remélem te is össze tudod adni) akkor látod, hogy az elmúlt 3 évben hatványozottan emelkednek...
spu00
@Dr. Felipe: Nagyon zaklatottan írja amit ír, de ha közben levegőt is venne, elgondolkodna, hogy mi miért történt, történik, akkor lehet, hogy békésebb hangnemben beszélhetnénk meg az Ön felháborodását okozó eseményeket.
Mi a sok? a 25%, amit zokszó nélkül fogadott, vagy a 2%, amiért nagyon háborog.Ezeket 2 kormány vezette be, melyik a kedvence?
A 2002-ben az ország kb.560 mrd Ft. éves kamat fizetési kötelezettséget teljesített, most 1.300-1.400 mrd-t 2011-től.Önök ennek csak minimális részét fizetik, ez a kormány áthárította a Bankokra, s a múltikra.
Bankbetét után nem , csak a kamat után fizet adót, mecsoda különbség.
Ön inkább segélyt adna minden ellentételezés nélkül. A közmunkások egy része elmegy dolgozni, mert azt mondja, hogy ha dolgozni kell, akkor már több pénzért akar dolgozni.
Aki a "manyup" pénzt emlegeti az szerintem közgazdasági analfabéta.Ez még rosszabb, mint a szocik nyugdíjasoknak kiharcolt ingyen repülőjegye, mert ez nem került pénzbe.
Ha már a tőzsdézést emlegeti, nem hallotta azt a vizsgálatot, melyben fedezet nélküli ingatlan részvényeket vásárolt a manyup-t kezelő cégek? Érdekes fejlemény.Nem?
Engem jobban zavar az állami MOL részvények 2003-s eladása. Önt nem zavarja, hogy az ország legnagyobb cégében nem volt az ország részvényes?
Azok mutyizták el az állami földet, akik 20-30 évre adták bérbe fillérekért 2009-2010 áprilisáig, lejárat előtt.600.000 hektár állami földből jelenleg 250.000 vár 6.000 bérlőre. Ja, a 600.000-t kb. 600-n bérelték.
Talán ennyi elég, de beszélhetünk tovább, de normális hangnemben.
spu00
@bundi: Gondolom Ön nem 2010-ben született, mert akkor bocsánatos bűn lenne, hogy nem hallott Megyesy,Gyurcsány Bajnai kormányokról, főleg azok gazdasági tevékenységeikről, kiemelve a cca.14.000 milliárdos hitelfelvételeikről, s azok 2011-től történő hatásaikról. A hivatkozott STOP féle cikk csak ennek fényében lehet értelmezni, de nem az ő értelmezésük szerint. Egy amputált lábú ember futó teljesítményét gusztustalan véleményezni és az ok nélküli műtétet végző orvosokat dicsőíteni.Önök ezt teszik. De lelkük rajta.
bundi
@spu00: csak kíváncsiságból... ez a 14 000 honnan jött ki? mert tudomásom szerint imf-el, mindennel együtt kb 10 körül volt...a többit (kb 40 %) saját kútfőre csaptad hozzá? mert úgy jobban hangzik? vagy simit vársz érte a főnöktől? mert most jól megadtad?
forrás:
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
ez 2004-től
www.akk.hu/object.ab895cf5-c131-4364-8a63-0495fe2b2cb3.ivy
és itt a megelőző időszak
de tudod az a fránya manyup... tudod azt sem az államnak fizették be az mszp alatt, tehát emiatt is nőtt az adósság 3000 -el de mivel azt is gazdidék verték el később, ezért mondjuk cask 7000-el nőtt az adósság.
vagy tudod mit? volt a párnacihában még az imf hitelből is...
kb 1000 de annak is gazdidék léptek a torkára... tudod mol, és a többi. így csak 6000 az a csúnya minusz...
és tudod mit, az mnb be pumpált devizatartalékokról is beszélve csak 5 000 vagy az alatti.
de nézzük csak meg, a gazdi mennyivel is terhelte ezt?
a három év alatt még a trükközésekkel, is nőtt 3000-el, valamint az a 4-5 000 amit az mszp- től kapott de elköltött, valamint a nemmegszorítások, ...
ez majd 8 000 3 év alatt
húúúúú
de csúnya ez a szám .
nem gondolod?
tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.