Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával fogadták el, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért 12 politikusa nemmel szavazott.

Eszerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII, a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását, ezek a törvény erejénél fogva a rendelet részei.

Súlyos demagógia a kritika

A több mint két órás vitában Tarlós István főpolgármester arról beszélt: sajnálja, hogy egyesek megpróbálnak politikai hasznot kovácsolni a kérdésből, olyat azonban nem mondanak, ami a megoldás irányába vezetne. Súlyosan demagógnak nevezte a kritikákat, és kitért arra is, hogy a szocialista vezetésű XIII. kerület milyen szigorú tilalmat határozott meg.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kerületi szocialista polgármesterrel nem ért egyet, de ez nem menti fel a főváros és az Országgyűlés fideszes többségét. A politikus szerint a rendelet el akarja tüntetni a hajléktalanokat, de nem oldja meg a hajléktalanság kérdését.

Már nem fagynak meg annyian

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint senki nem tett annyit a helyzet javítása érdekében, mint a kormány és a főváros, és kikérte magának, hogy a hajléktalanságot büntetni akarnák. Utalt arra is, hogy az előző városvezetők utolsó négy évében 131 embert fagyott halálra Budapest utcáin, míg az elmúlt három évben egy.

Somfai Ágnes, a Párbeszéd Magyarországért fővárosi politikusa embertelennek, feleslegesnek és betarthatatlannak nevezte a rendeletet, amely álláspontja szerint kriminalizál.

Szabó György, a Jobbik képviselője arról beszélt: akiket az utcán látnak, törvényen kívülinek tartják magukat és képzelt szabadságjogaikkal élnek vissza, ezért támogatják a helyzet rendezését.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@Josla: aha.
Akkor a szemüvegeseket tiltsuk ki a kilátók környékéről,
A kövéreket a Magyar Nemzeti Fogyókúrás központ környékéről
A mozgáskorlátozottakat meg a Egészséges Magyarországért Egyesület székházából.
Csak annyi a baj ezzel, hogy a szőnyeg alá söpörnéd a szemetet, az meg a fővezér szokása.
(egy óvatos ötlet: tiltsuk ki a romákat a parlamentből)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
hallgatag
Nem baj, Tarlós elvtárs !!! Ti is kerülhettek még
erre a sorsra, és megtudjátok, hogy milyen is
-20 °C-ban az utcán aludni...bár senkinek nem kivánom,
de a sok felesleges stadion árából kis melegedöket
épithetne a Közgép, a felcsúti polgármester, Zsigórobika...
Vagy slemecygabika a birtokán kialakithatna egy pár
faházat, téliesitve... Könnyü a bársonyszékböl rendeletet
hozni, föleg ugy, hogy 21 : 12 lett az eredmény...majdnem
nem ment át !!!
Josla
@hallgatag: Aki az utcán alszik az fagyjon is meg! Ott vannak a hajléktalan szállók, és a Hungexpo böhöm csarnokai.
Lófüttyöt fogok én alkalmazkodni hozzájuk, és tűrni a bűzüket!
pbalage
@Josla: aha.
Akkor a szemüvegeseket tiltsuk ki a kilátók környékéről,
A kövéreket a Magyar Nemzeti Fogyókúrás központ környékéről
A mozgáskorlátozottakat meg a Egészséges Magyarországért Egyesület székházából.
Csak annyi a baj ezzel, hogy a szőnyeg alá söpörnéd a szemetet, az meg a fővezér szokása.
(egy óvatos ötlet: tiltsuk ki a romákat a parlamentből)
Josla
Aha.
Kihagytad a liberális ultima ratiot. A gázkamrákat.
hallgatag
@pbalage: Akkor a világ legkisebb parlamentje leszünk...
hallgatag
@Josla: F@sza gyerek vagy, mit ne mondjak !!!
Akkor is ezt mondd, ha Te is hajléktalan leszel...oké ???
mert van ám olyan hajléktalan, aki ÖNHIBÀJÀN KIVÜL lett az !!!
Josla
@hallgatag: Érv helyett személyeskedés. A vereség beismerése. Köszi! :-)))
hallgatag
@Josla: Ismerös a szöveged...kirugtak, és most visszajöttél
másik nick-névvel ???
Nem tudom, milyen személyeskedésröl pampogsz ???
Josla
@hallgatag: Igen, kirúgtak (ez egy ilyen hely) és most visszajöttem. Gyerekkoroban is szerettem követ dobni a sima állóvízbe, hallgatni a csobbanást és nézni a hullámokat.

Ha az "anyaportálomon" elegem van a nagy egyetértésből (ott tele vagyok lájkkal), akkor átruccangatoknok ide, a hozzád hasonló agyamosott libbantak szellemi nyomorán röhögni. :-)))
GeoCravker
@hallgatag: Az akkor lenne, ha Kövér elvtárs ötlete valósulna meg és a "komcsikat" tiltanák ki.
dömdödöm
Kitiltják a hajléktalanokat az utcákról és közben léterehoznak egy homless rezervátumot a BNV -n . Ez a megoldás is biztos hogy a nikotinelvonásos büfés villámötletelés következménye .
A 2014-es tavaszi Hungexpo programja

A pavilon : lakberendezés ( pezsgőfürdőkiállítás )
B pavilon : Luxuslakás bemutató
C pavilon : szuper gasztronómia kiállítás ( svédasztalos ételek )
D pavilon : legújabb találmányú magátol lebomló visszavihetetlen betétnélküli sörösüveg bemutató
E pavilon : Telet a pavilonban áthúzó magyar hajléktalan populáció megtekinthető . Az ...ok etetése nem tilos ! Perec a büfében a belépőjegy ellenében klorlátozott
számban kapható :-(
dömdödöm
Nem azért mondom ,lehet hogy g__ci vagyok de 20 éven keresztül adtam nekik a pénzt a lámpáknál , kiosztottam nekik többszáz doboz cigit szálanként de egy ideje már a " mennyé a parlamenthez lejmolni " választ szoktam használni :-(
rokker33
"Magyarország jobban teljesít" "nem hagyunk senkit az út szélén"
Gyönyörű a Fidesz így javítja a statisztikáit,hogy a nyomorult beteg embereket újra dolgozni küldi a hajléktalan embereket kirakja az utcáról az erdőbe ahol semmi esélye a túléléshez,de az mind1 csak ne legyenek szem előtt!Gusztustalan ez a fidesz tapló pistával együtt!Remélem egyszer ezek a tetvek is arra a sorsra jutnak mint akikkel kib*sztak megtudnák,hogy milyen is az igazi élet!
gabrella
Kb. az ország felére nincs szükség. De minek erőltetik a gyerekszülést? Kampányfogás?
Ennél a módszernél az is jobb lenne ha lelőnének bennünket, akik öregek,munkanélküliek,hajléktalanok stb.
excep
és akkor mi lesz velük??? megalakul a sortűzbizottság???
Josla
@human: Ez nem átváltozás, hanem átváltoztatás. Nagy különbség!
human
@Josla: Igaz. Az átváltoztatást a fodrász csinálta. A átváltozást már neki kell végigvinni. Itthon erre 0 az esély.
Hellcat
Ez aztán a megoldás! Nem mondom, hogy én tudok erre megoldást de ez aztán rohadtul nem jó sehogy se...gratula a fütyisznek ismét.
sbl
A hír, torzított és hamis!
Senki nem tiltott ki senkit. Viszont amit megtiltott, az, hogy a hajléktalanok az aluljárókban és más forgalmas helyeken lakjanak - ahogy a jog mondja - "ott életvitelszerűen éljenek".

A hajléktalanoknak vannak jogai. Ez igaz.
De a rendezett körülmények között élőknek, az adófizetőknek is!
Akiknek a befizetett adójából tartják el őket a különféle jótékonysági szervezetek.

És nem értem milyen alapon követelőznek a megélhetési emberbarátok azok kárára akik nem óhajtanak megfertőződni a hajléktalanokból távozó különféle váladékoktól és a különféle halmazállapotú ürüléküktől?
Mielőtt megmozdulásokat szerveznek a hajléktalanok kárára (!gen, a kárára!) vigyenek az otthonukba ezek közül a szerencsétlenek közül néhányat és éljenek velük tartósan együtt!
Először is mutassanak példát!

A hajléktalanok számára egyértelműen káros az aluljárókban való megtűrésük, mert ott sem tisztálkodási, sem a biológiai szükségleteik elintézésére alkalmas hely nincs, ráadásul a zord időjárási viszonyok között közvetlen életveszélyt jelent az, hogy az ottani hőmérsékleteken akár ki is hűlhetnek.

Ehhez hozzájön még, amikor jobb idő van egy sor hajléktalan eleve visszautasítja a hajléktalanszállón élést, mert ott azért vannak mi9ndenkire nézve kötelező minimális rendszabályok, amiket be kell tartani.

A tegnapi tüntetésen a már ismert Hahás és más anarchista szervezetek megélhetési rendbontói voltak egyébként főként jelen.

Az hogy nálunk demokrácia van, pontosan az mutatja, hogy ez az esemény bekövetkezhetett.
Nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy pl. Moszkvában is így lett volna.
Arrafelé lényegesen hatékonyabban kezelik a rendbontókat...
Josla
@human: Nos, a felvétel egy US. Army veteránról készült. Hogy került, hogy kerülhetett olyan viszonyok mellett ilyen, az átváltoztatás szükségessé tévő helyzetbe???

Egy társadalom sem tökéletes. Mi a saját történelmi múltunkkal, földrajzi. geopolitikai helyzetünkkel, az ezekből adódó lehetőségeinkkel, korlátainkkal jobban azok vagyunk, mint az USA.
Desischado
Josla, kik a "szellemi nyomorékok"? Magadról beszélsz? Kívánom neked is, meg mindazoknak, akik annyira egyetértenek veletek, próbáljátok ki, milyen így élni! sbl, van, amiben igazad van, de én beszéltem már sok hajléktalannal, és mindegyikük azt mondta, hogy azért nem akarnak hajléktalanszállóra menni, mert ott lopnak! A te életedben ne zavarjanak, meg, ne kelljen szagolnod a bűzt, nem mondom, hogy nem értem meg. De őnekik nincs fürdőszobájuk, nem tudnak úgy tisztálkodni, mint te. Akárhonnan is nézem, nagyon embertelen, és én központú a hozzáállásod. Nem mindegyik tehet róla, hogy odajutott! Azt hiszitek, te Josla, és mindazok, akik így gondolkodnak, hogy nekik öröm az utcán, és egyáltalán így élni? Érdekesen gondolkodol, az biztos!
miazavalami
@Josla: Igazi keresztényi politika és gondolkodásmód.
Már a templomban , előtt sem lehetnek..
gabrella
A menekültszállókat inkább a mi hajléktalanjainknak adják oda, ne az idegeneket tartsuk el!
gabrella
Aki nem képes lopni,csalni segget nyalni - pusztuljon ahogy akar! VAgy ugorjon le a hegyről!
Josla
@Desischado: Silány, álhumánus, antiszociális, destruktív, devianciapártoló duma.
Az aluljárók, játszóterek, lépcsőházak nem a csöveseknek vannak! Onnan ki kell takarítani őket! Akár önhibájukból lettek csövesek, akár nem. Nem szempont! Ott vannak nekik a hajléktalanszállók. Amelyiknek az nem kell az fagyjon meg, haljon éhen!!!
Nem a társadalom fog hozzájuk alkalmazkodni.

Te hányat fogadtál be? Vagy csak mások kárára téped itt a szád?
gabrella
@dömdödöm: Nem vagy g...i, én is azt gondolom,hogy annyit ők is megtehetnének saját magukért, hogy oda menjenek a Parlament elé és akik tönkretették őket azoktól lejmoljanak,ne tőlem akit szintén gőzerővel igyekeznek a vezetőink tönkretenni.
dömdödöm
@gabrella: igazad van . A pénz most már nem nálunk van hanem az Orbánéknál ,menjenek oda kéregetni ,hogy kapnak -e tőlük ? Azt erősen kétlem :-(
Desischado
Josla, voltaképp ez lesz az utolsó, hogy válaszolok neked, mert ilyennel mint te, nem akarok többször leállni. Silány duma, antiszociális?! Tudod te ennek a szónak a jelentését egyáltalán??? És hánynak segítettem? Hát ha hiszed, ha nem, volt két olyan esetem, amikor, - persze, nem egyedül, - de tudtam segíteni, és biztos többször adtam nekik már ételt, vagy takarót, mint te! Ráadásul a felfogásoddal is komoly baj van, mert írtam, hogy miért nem akarnak a hajléktalan szálóra menni! Csak azt írhatom, hogy az embertelen utolsó megjegyzésedre reagálva, - miszerint, " amelyiknek nem kell a hajléktalanszálló, az fagyjon meg, dögöljön éhen!", - szívből kívánom neked, hogy tapasztald meg a saját bőrödön a sorsukat! Nagyon megérdemelnéd! Nem valami politikus csemete vagy? Mert tőlük természetes, - tisztelet a kivételeknek, - a humanizmus teljes hiánya! Többször nem reagálok ha válaszolsz is, mert nem kívánok a te szintedre lesüllyedni.
aremy
én is kérek mindenkit hogyszavazzunk hogy kit is tiltunk ki az ország-kerület -falu vezetélsétől!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.