Bő negyven oldalon keresztül módosítja az utolsó pillanatban – zárószavazás előtti módosító javaslatként – benyújtott törvénycsomagjával a kormány a saját 180 oldalas adótörvény-pakkját – írja a Napi.hu

A lap szerint szigorítaná a kormány a dohánysodrók, cigarettapapírok forgalmazását, adómentesen adhatóvá válik viszont a belépőjegy a sportrendezvényekre, és kiterjesztik a társasági adókedvezményt a színházakra és a filmgyártókra is. A 42 oldalas javaslat összesen 87 ponton írja át az adótörvényeket.

Tovább növelik a társasági adókedvezményeket. Az Orbán-kormány találmánya a látványcsapatsportok támogatása az adóbevételekből – az erre fogékony cégek támogatásai 2014-ben már 50 milliárd forintot is elérik az NGM becslése szerint, vagyis az adókedvezményt igénybe vevő cégek ennyi adót nem fizetnek be az államnak, hanem azt sportegyesületeknek utalják. A kormány mostani módosításával ezt a kedvezményt kiterjesztené filmgyártók és előadó-szervezetek (színházak) támogatására is, némi megkötéssel.

Szigorodnak a jövedéki adó dohánytermékere vonatkozó előírásai is: így a cigaretták gépi töltésére alkalmas berendezést – vagy akár "nagyobb kapacitású kézi eszközöket" – csak adóraktári engedéllyel rendelkező cégek számára lehet értékesíteni. Ezzel akarja az állam az elejét venni az adóelkerülésnek. További szigorítás, hogy a dohány exportja, kivitele, tárolása is engedélyköteles tevékenység lesz a jövőben – olvasható a Napi.hu cikkében.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@szaboria1: Tökmind1...ez már csak kegyelemdöfés...a rendszer már szét van barmolva. Egyre több bevételtől esik el az állam a forgalom visszaesése miatt...a feketepiac meg virágzik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
Ausztriában jelenleg országszerte mintegy 2600 trafik működik, Bécsben 700. A fővárosban ezek 65 százalékát fogyatékkal élők üzemeltetik, Bécsen kívül 51 százalékos ez az arány, a megoszlás évek óta stagnál. Bécsben évente 50, országosan 120 új engedélyt adnak ki átlagosan.

A korábban biztos megélhetést jelentő trafikos lét azonban egyre kevésbé az Ausztriában. Egyrészt 2007-ben az Uniós előírások miatt jelentősen lazítani kellett a dohánytermékek behozatali korlátozásán. Ez ahhoz vezetett, hogy ma Ausztriában minden ötödik eladott szál cigaretta immár importból származik, legyen az legális, vagy illegális. Másrészt a fogyasztási szokások is jelentősen átalakultak.

Míg korábban az emberek jellemzően a lakóhelyükhöz közeli trafikokban szerezték be a dohányárut, addig mostanra a vásárlási szokások átalakultak. Az emberek már nem a sarki hentesnél, péknél vagy zöldségesnél vásárolnak, hanem egyre inkább a külvárosi, vagy városon belüli bevásárlóközpontokban. Így sok trafik forgalma drasztikusan csökkent az elmúlt években. Másrészt bár a dohánytermékek ára folyamatosan emelkedik, a trafikosok számára biztosított árrés stagnál, s ez nem tudja ellensúlyozni az előbbi két tényező okozta forgalomkiesést.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/dragul_a_cigaretta_nehez_helyzetben_a_trafikosok_a_mintaorszagban_is.569999.html
hajhagyma
@Hellcat: én is virágoztatom a feketepiacot és az állam meg levan szarva mert hogy ő is szarik rám...
sport50
nem elég pénz folyik be a haveroknak(trafik)??csak még nagyobb lesz a feketepiac!
valakiaki
Ez nem megszorítás ám, csak úgy érezzük!
Hellcat
@hajhagyma: Az attól függ mennyit "csalsz" :) A nagy konkurenciát nem tűrik. :)
nyanya001
scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1474475_618794224825502_1307523260_n.png
Az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino az új adózási szabályoknak köszönhetően mintegy 1,6 milliárd forinttal kevesebbet fizethet az államnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.