Az ügyészség február 28-ig meghosszabbította a nyomozást a Biszku Béla egykori belügyminiszter elleni feljelentések kapcsán indult eljárásokban, amelyeket elkülönítettek a korábbi, már vádemelésig jutó ügyektől – írta pénteki számában a Magyar Hírlap a Fővárosi Főügyészség szóvivőjére, Bagoly Bettinára hivatkozva.

A lap felidézte: az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku ellen háborús bűntett és más bűncselekmény miatt tavaly október közepén emeltek vádat, de az ügyészség tovább nyomoz felbujtóként elkövetett kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés miatt.

A szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt, így a nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

Már másfél évtizede is vizsgálták a Biszku-ügyet, de akkor nem láttak lehetőséget a büntetőjogi felelősségre vonásra – mondta egy decemberi interjúban Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Hozzátette: a mostani vádemelést részben egy új jogi megközelítés tette lehetővé, amely nemzetközi jogi egyezményeken alapul, és mintája az NDK egykori pártvezetőinek németországi elítélése. Ennek lényege, hogy a pártállam idején kiadott pártutasítás gyakorlatilag parancsnak tekinthető, és ha az alapján embereket öltek meg vagy bántalmaztak, akkor azért a parancs kiadója is büntetőjogi felelősséggel tartozik.

Az egykori belügyminiszter akkor került újra reflektorfénybe, amikor két éve Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmet készített róla, szembesítve őt például azzal a dokumentummal, amelyben „kevesellte a fizikai megsemmisítések számát".

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Az ügynöklistát hoznák nyilvánosságra ehelyett !
Azt hiszem lenne meglepetés !
mariaberta
És kik? Akik nem merik nyilvánosságra hozni az ügynöklistát? Van egy agg ember, azt lehet meghurcolni, a többi megbújik a titkosság alatt?
gabrella
Döglött akták. Ne a múltra mutogassanak már örökké mindenben! A jelenben élünk, és ezzel kellene foglalkozni.
Lenne mit megvizsgálni a nép nyomorítása és halálba szegényítése ügyében!
Holdmaci
Van még egy szocialista volt képviselőnő ,aki szintén a mai napig vallja,hogy ellenforradalom volt 1956.Horn Gyula unokahúga!
Holdmaci
Havas Szófia még a mai napig 1956 -t ellenforradalomnak nevezi.Nem ott lenne a helye Biszku mellett.? Ha nem is olyan súlyos büntetésben,csak a forradalom tagadása miatt.És még most is képviselő Pesten.!Ez hogy lehet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.