Az előkészítő munka elvégzésére felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslata alapján hetvenmillió forinttal járul hozzá a kormány a romagyilkosságok áldozatainak megsegítéséhez – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: életkörülményeik és feltételeik figyelembe vételével több mint harminc érintett számára nyújt az intézkedés segítséget.

Kovács Zoltán, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy – nem várva tovább a romagyilkosságok perét lezáró jogerős ítéletre –, a januárban elfogadott kormányrendelet értelmében a minisztérium hetvenmillió forint támogatást ad a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak – idézte fel az Emmi.

Kovács Zoltán a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában beszélt erről.

Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés-előkészítő munkára felkért, az áldozatsegítésben évtizedes tapasztalatokkal bíró, egy nemzetközi áldozatsegítő hálózat tagjaként működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – vállalásának megfelelően – javaslatot tett a kárenyhítés formájára és kereteire. A Fehér Gyűrű közvetlenül az áldozatokkal vette fel és tartja a kapcsolatot, emberi és anyagi segítséget is nyújtva – tették hozzá.

A kárenyhítésben részesülők személyes adatai a különleges adat kategóriába tartoznak, így a minisztérium további adatok kiadására nem jogosult – írták. "A segítség keretében a kormány törekszik azon eszközök és keretek kialakítására, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek sorsának alakulását hosszú távon is figyelemmel tudja kísérni" – áll a tárca közleményében.

Az Emmi álláspontja szerint "jogerős ítélet hiányában is egyértelmű, hogy 2008-2009-ben az akkori állami szervek közül több tevékenysége is hátráltatta a nyomozást és az elkövetőek kézre kerítését". Hozzátették: Magyarország kormánya ezzel a lépésével is felelősséget vállalt az áldozatok családjának kárenyhítésében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2008-2009-es romagyilkosságokban közvetlenül vagy közvetve érintett áldozatoknak először a polgári kormány nyújtott támogatást. A kormányzati forrásból származó összegen túli segítség – például önkormányzati, civil, egyházi – nagyságáról nem állnak rendelkezésre összesítő adatok. Állami segítségnyújtás keretében azonban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még 2010-ben, KIM-államtitkárként 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak, és ebből egyebek mellett négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezet segítségével – tartalmazza a közlemény.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Meine Ehre heisst Treue
És Szögi tanár úr? Íme a Szögi család kártérítése:

kuruc.info/r/2/74459/

Innentől mehetnek a pi@ába az érintett buckalakók!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@miazavalami: Itt nálunk délen nagyon sok Romániából ide jött cigány akar állandóan letelepedni. Az itteni cigányság sem fogadja be őket mert 2 éve romániai cigányok öltek meg idős embert.
miazavalami
@szaboria1: nem kellene hogy ide jöjjenek. Miért nem teheti meg a magyar állam azt amit kanada , illetve franciaország meg tett?
feri57
Azért a Kínaiakkal senki nem mer kikezdeni, az egész piacot uralják, a magyar gazdákat, kereskedőket csődbe juttassa, ez nem baj?
feri57
Mária Terézia annak idején súlyos rendeletet hozott a cigányságra, ami akkor rettenetes volt a cigányok részéről, aki tanulta tudja jól.De épp ez vezetett az integráció felé, ami ma dicséretes és utólag nézve vált világossá, hogy ez tette emberré a cigányságot.
A Jobbik is ilyen témában gondolkodik.Nem kell félni senkinek, csak a bűnöző életmódra berendeszkedeteknek.
miazavalami
@feri57: Nem tudom mi lehetett az a rendelet. Gondolom kimaradt a történelemkönyvekből.
Én félek a jobbiktól. Nem vagyok se cigány se zsidó, de nem úgy képzelem el ahogy ők gondolják.
Naki
És a Magyarokat amikor a b...s c...k legyilkolták? Azok hozzá tartozóik mikor kapnak
"fájdalom díjat"???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.