Röpiratot tett közzé az Eötvös Károly Intézet és a Védegylet. Meggyőződésük szerint szükség van a miniszterelnök-jelöltek vitájára – írja a Hír24.

Javasolják, hogy minden választási kampány természetes része legyen legalább a két legesélyesebb miniszterelnök-jelöltnek a rádiók és a televíziók előtt lefolytatott nyilvános vitája.

"A kormányzásra igényt tartóknak elemi kötelességük, hogy elősegítsék választóik tájékozódását, hogy ebben a kivételesen fontos időszakban a választók megfelelő formában juthassanak információkhoz."

A pártok fizetett hirdetései erősen korlátozottan adnak reális képet a hirdetőről. A hírműsorok csak részlegesen, töredékesen látják el a politikai tájékoztatással kapcsolatos feladataikat. A pártok kampányeseményei, noha fontosak, csak korlátozottan segíthetik a választópolgárok tájékozódását – olvasható a Hír24 cikkében.

A vitán a szervezetek szerint olyanokról kellene vitázni, mint hogy Magyarország elkötelezett-e az EU-tagság mellett, a választók melyik problémája a legfontosabb a jelöltnek, vagy meg kellene vitatni az Alkotmány körüli vitákat is.

Íme a pontos kérdések:

1.Tervez-e változtatásokat a csökkenő létszámú országgyűlés működtetésében? Elégedett-e az egyes törvényjavaslatok országgyűlési vitájával, akar-e változtatni a szabályokon? Kívánja-e garantálni az ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságok létrehozását? Mit gondol a parlamenten kívüli szólás, a közéleti viták szabadságáról, a sajtószabadság állapotáról?

2. Alaptörvény vagy alkotmány? Elégedett-e a szabadságjogok érvényesülésével? Ön szerint a magyar alkotmányosság általában és különösen eleget tesz-e a nemzetközi minimumkövetelményeknek? Változtatna-e és mit a független intézmények (Alkotmánybíróság, bíróságok, ombudsmanok, Állami Számvevőszék, MNB) helyzetén? Helyes-e, hogy az Országgyűlés dönt a bevett egyházi státuszról? Változtatna-e a kétharmados törvényekben rögzített közpolitikák körén, helyes-e, hogy az Országgyűlés kétharmaddal dönt az adó- és nyugdíjrendszer szabályairól, földtulajdonlásról és például a kizárólagos állami tulajdonról? Változtatna-e a külföldön élő magyarok választójogán? Megváltoztatja-e a kétharmad által független pozíciókba kinevezettek megbízatását, ebben a kérdésben milyen szabályok szerint döntene?

3. Elkötelezi-e magát Magyarország EU-tagsága mellett? Hogyan látja az ország transzatlanti kapcsolatainak jövőjét? Mikor lehet Magyarországon euró?

4. Választási győzelme esetén milyen Magyarországot lát 2018-ra? Vállalja-e, hogy a következő költségvetésben mindenképpen növeli az egészségügyi, az oktatási és a kutatás-fejlesztési kiadásokat – és melyiket mennyivel? Milyen forrásból?

5. A választók mely mai gondjai a legfontosabbak önnek? Mik a legsürgősebb jogalkotási feladatok? Van-e kidolgozott, határidős terve az éhező gyerekek, a hajléktalan emberek, a legnehezebb helyzetű devizahitelesek segítésére, a férfiak és a nők közötti bérkülönbségek csökkentésére?

6. Mit tesz azért, hogy az országban csökkenjen a megosztottság, a „másik" sértegetése, a gyűlölködés?

7. Milyen gyakorlati intézkedéseket tervez az ország gazdasági helyzetének, versenyképességének javítása, a tartós és érdemi gazdasági növekedés beindítása érdekében? Kell-e és lehet-e csökkenteni az ország eladósodottságát? Érzékel-e a gazdaság szereplőit érintő jogbizonytalanságot, ha igen, hogyan kíván ezen változtatni? Van-e gyakorlati terve a vállalkozásokat nyomasztó adminisztratív terhek csökkentésére? Mennyi állam és mennyi állami tulajdon legyen a magyar gazdaságban? Mit kíván privatizálni, mit államosítani? Mit kell tenni esetleg változtatni a földtulajdon és a mezőgazdasági gazdálkodás tulajdonosi és részvételi jogosultságai tekintetében?

8. Hány új munkahely lesz a közszférában, illetve a versenyszférában 2018-ra? Hogyan lehet megállítani a fiatalok elvándorlását? Vissza lehet-e hívni a külföldre távozottakat?

9. Milyennek látja a jövedelmi egyenlőtlenségeket Magyarországon ma? Kívánatosnak tartja-e ezek csökkentését? Milyen adórendszert tervez? Egy- vagy többkulcsosat? Hogyan tervezi segíteni a munkaerőpiacról sok éve kiszorult képzetleneket? Mit gondol a közmunkáról? 2018-ra mennyi lesz a minimálbér Magyarországon? Mit tervez a reménytelen szegénység csökkentésére, megszűntetésére? Mit gondol a magyar szociálpolitika helyzetéről, tervez-e változtatásokat?

10. Mit vállal a roma emberek helyzetének jobbítása érdekében? Integráció vagy „szeretetteljes szegregáció"? Ki viselje a terheket? Ki és milyen forrásokból segítse a helyi közösségeket?

11. Mi a teendő a közoktatásban Magyarországon? Több pénzt szánna rá? Maradjon-e a központosítás vagy változtatásokra van szükség? Milyen szakmai autonómiát kínál az iskoláknak, a pedagógusoknak? Hány éves korig legyen tankötelezettség? Mit gondol a szakképzés és a felsőoktatás arányáról?

12. Tervezi-e az egészségügyi költségvetés érdemi növelését? Mit tenne a kórházak helyzetének és a kórházi állapotok javításáért, a rendelőintézeti és a kórházi várólisták csökkentéséért?

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ha egy ilyen vitán az ellenzék mindent úgy kezdene, hogy "A programunk szerint..." már a földbe döngölte a csúti cigánypávát hiszen a fidesznek nincs programja még most se...a többi kínos tényről már nem is beszélve...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Ha egy ilyen vitán az ellenzék mindent úgy kezdene, hogy "A programunk szerint..." már a földbe döngölte a csúti cigánypávát hiszen a fidesznek nincs programja még most se...a többi kínos tényről már nem is beszélve...
Yoda69
Jo kerdesek, gondolom erre sem fog valaszolni a taho.
A fidesznyikeknek meg ugyis mindegy.
töky
A FIDESZ-nek csak feje van , de esze nincs. Ebben hasonlít bizonyos nagy becsben tartott szervemre. Hogy programja sincs, az mellékes. 2010-ben sem volt, mégis hullára nyerték magukat a fanjaik segítségével. Áprilisban sem fog nekik gondot okozni a 2/3-ad közeli állapot. Előttem nem kétséges, ha megrendeznék a Mesterházy Orbán TV vitát, Mesterházy szarrá verné ezt a kis barna majmot ( Na nem annyira, mint Gyurcsány 2006-ban , mert akkor már szinte könyörögtem, hogy legyen már vége ennek a szörnyű kivégzésnek...) de ha még szarrá is verné a Mesterházy akkor is újra megválasztanák és ő újra istennek tekinthetné magát. Amit még las akarnék írni azt már nem írom le, mert elvisz a TEK.
coyote3
Minden kérdésre van válasz! REZSICSÖKKENTÉS!!!
lópicigáspár
@coyote3: @A Tündik bündije: Gyurcsánybajnai együtt rontották el!
mariaberta
Hát van időtök,várjatok de a választ soha nem fogjátok megkapni.
lópicigáspár
@mariaberta: Én bizakodó vagyok! Remélem, hogy a válasza így fog kezdődni? Tisztelt Bíróság...!
bakegya
@Hellcat: kÍNOS TÉNY- MIT TETT 25 ÉV TÁVLATÁBAN ÉS A JÖVENDŐ 25 ÉV REMÉNYÉBEN A BŰNÖZÉS-AZ EMBEREK AKÁR ÖN -AKÁR IDEGENKEZÜSÉG ÁLTALI DE IDE SOROLHATNÁNK AZ EGÉSZSÉGRONGÁLÓDÁS ÁLTALI ELHALÁLOZÁSÁNAK -MÁS NEMZETEKHEZ VISZONYÍTOTT -IGEN SIKERES TELJESÍTMÉNYÉN FELÜL???!
miazavalami
Végül is, ezeket a kérdéseket már régen megválaszolta, csak vissza kell nézni az elmúlt időszakot.
mariaberta
@coyote3: Ez úgy hülyeség, ahogy van. Ma kaptam meg a gázszámlámat, ahol a rezsicsökkentés 520.- ft volt
Miután a pöcegödör szippantását tegnap meg kellett rendelnem, ezért a munkáért 450 ft-tal többet kellett fizetnem, mint az elmúlt időszakban.
Amikor a rezsicsökkentésre rákérdeztem, kiröhögtek. Mindez Érden történt, ahol fideszes önkormányzat van.
palika
Orbán nem válaszol kényes kérdésekre!!! Csak az előre lebeszéltekre reagál!!!
human
@lópicigáspár: Bizottsági meghallgatását Németh Lászlóné kezdte így: "Tisztelt bíróság..."
Szétröhögtem rajta magam :D Bár lehet, hogy freudi elszólás volt.
bretagne
Nem fog kiállni, mert nincs hasonló súlya az ellenzéknek, Ha - jó lenne - nyernek a demokraták - akkor vajon mit fog mondani? Tudom: csaltak!
Yoda69
@bretagne: Azert ezen sokat bukhat a fidesz. Az emberek szeretnek latni a vitat. Ha orban gyavan elmenekul, annak lesz hatasa a bizonytalanokra.
darwin
@Yoda69: Nem fog bukni,mert nem reagál a kérdésekre.Mintha semmi sem történt volna tovább lép.
Pedig engem érdekelnének a válaszok.Pártonként.Még a választások előtt.
Yoda69
@darwin: Ezzel nem vagy egyedul.
Engem is erdekelne hogy mit valaszol, de ha gyavan megfutamodik az is egyfajta valasz.
Az en szememben az ilyen ember egy nagy NULLA es politikai HULLA
mariaberta
@bretagne: Ha szerinted nincs hasonló súlya az ellenzéknek, akkor mi a baj, hiszen ezek szerint Orbán győzelme tuti! Vagy mégsem?
kiskutyauto
Felesleges. Magyarországon már rég diktatúra van.. leperegnek róla ezek...
nezelodo
Orbán legalább vitázni leállhatna a papagájai szerint súlytalan ellenfeleivel. Kockázat nincs, hiszen felavatta már a pelenkagyárat, szerintem adnak VIP, hosszú szárú nadrágpelenkát neki.
bretagne
@mariaberta: Nincs tuti győzelem! Ez csak a választás napján derül ki. Sok ember még nem tudja, kire szavazzon. Az utolsó percben döntik el.
Senara
Bocsi , de ezek a cikkek , aminek semmi értelme , mert a kedves vezető ha tudna a cikkről akkor sem válaszolna . Mert kevés lenne a rezsi csökkentés rizsa .
mariaberta
@bretagne: Feltéve, ha a listát a végén kezdik el olvasni, mert ha elölről, az olyan hosszú, hogy szegény szavazni kész alany elfárad mire a végére ér. Fideszes" barátaink" azért hozták azt a csodatörvényt, hogy akik utálnak olvasni, mindjárt az elsőt x-eljék be. No de ki a fene az első? Mindegy.
Desischado
Ez akkor fog kiállni, amikor belőlem éneklő Buddha, vagy Mrs. Robert Pattinson, esetleg Mrs. Taylor Lautner lesz! És momentán az a gyanúm, hogy ebből semmi sem lesz! (sajnos!)
bretagne
@mariaberta: Nagyon rossz az egész lista-ügy. Ezt is azért találták ki, hogy csak ők győzzenek.
spu00
Próbáljanak meg Önök választ adni az mszp 4+8 éves és a Fidesz 4+4 éves tevékenysége figyelembe véve az adott kormányzás végi gazdasági helyzetet. Ha erre korrekten tudnak válaszolni, akkor rájönnek, hogy a kihívó nincs egy súlycsoportban. De ha elolvassák jelenlegi és más portálokon történő hozzászólásaikat, akkor a sajtószabadság cimű kérdésre már megvan a válasz.
karma1
@darwin: Ne felejtsd el, hogy a homokvihar azert meg oriasi karokat okoz, embereket ol, ha a strucc a fejet a homokba dugja, attol meg a seggerol leviszi a vihar a tollat - lehet, hogy a madarral egyutt - vagyis: ha mindenfele indokot talal arra, hogy ne kelljen kiallnia, es nem all ki, attol a kerdesek meg viharosan kerinegenek a feje folott, es addig dagadnak, amig el nem soprik ot meg a sleppjet,... Tudod, csak a kisgyerek hiszi azt, hogyha behunyja a szemet, akkor a tobbiek nem latjak ot,... Infantilis gondolkodasmod, ami meg Grazbol maradt vissza, valoszinu...
darwin
@spu00: Miért kellene egy VÁLASZTÓNAK válaszolni egy párt jövőbeni terveire?Mi az összes párt válaszát várjuk ezekre a kérdésekre,pont azért,hogy választani tudjunk.Ha Orbán Viktor meg tud győzni,hogy nem olyan választási kamu a munkahelyteremtés,mint négy éve,én rögtön rá szavazok.Ha munkahely és bér van,minden van.Nem közmunka 47000 -ért.Akkor lesz rezsifizetés,adóvétel,nem kell a segély,még demokrácia is lesz,mert a fizetésből élő ember öntudatosabb,mint a segélyért megalázkodó.
Ne gyere nekem az "elmúlt nyolc - tíz- húsz- harminc évvel" Virítson minden párt,ne a homokozóba dugja a fejét.Mi meg majd szavazunk.
keresztapa
Csak a jobbik méltó vitára, akinek hinni és bízni lehet szavatartóságában, a többi csak smafu párt, úgy ahogy vannak, alkalmatlanok mindannyian ország vezetésre! Vona közölte,hogy április negyedikén lesz a miniszterelnök jelölt vita. Mit kell még ezzel foglalkozni esélytelen pártoknak.
darwin
@keresztapa: Kicsit skizofrén lesz.Magával fog vitatkozni?Mert ez a grazi gyöngyvirág nem fog kiállni.
darwin
@karma1: Jééééé.Megfordították a hozzászólásainkat.A B-ben tegnap délutáni hozzászólásom ma került be a sorba.Most tényleg az isten háta mögött lakom,vagy a nagytestvér figyel?
keresztapa
@darwin: Ez az egy vita ki kerülhetetlenül fontos, mivel a törvény bizonyítása szerint a jobbik megfelel a követelményeknek törvényes párt. Aki ezzel szembe mást állít, az nem tiszteli a magyar törvényt, tehát törvény felett álló. Ez minden egyes szervezetre, pártra egyaránt vonatkozik, akik nácinak fogalmazzák meg a jobbik -ot. Mivel a többi párt áll a náci eszmék mögött, ők mondják a jobbikra azt ami rájuk bizonyított.
darwin
@keresztapa: Nem a Jobbik a lényeg.A vita.Azt tudom,hogy Vona ott lesz.Kivel fog vitázni?Orbán nem mer kiállni.
kacsa0707
Mi ez a diszkrimináció minden párt miniszter elnökjelöltje vagy senki!!!
Ha ezt a szegregált megszólalást el kell utasítani aki ezt a marhaságot így össze tákolta az azt hiszi, hogy a régi egypárt rendszer helyett kétpárti rendszer van???NEM Magyarország demokratikus köztársaság!!!
keresztapa
@darwin: Teheti, hogy nem áll ki, de akkor nem nyer választást, sőt nincs elismerve miniszterelnöki jelöltsége sem, csak mint öröklődő
beosztás lesz a címe, és nem miniszterelnök.
keresztapa
@darwin: Azért mert a Fidesz alapelve, hogy önkéntességet elsődlegesnek tartja, és az elkötelezettséget másodlagosnak.
Felelősséget a párt ruházza rá, arra aki önként vállalja a nehézségeket, a szennyet, a rágalmazásokat az elviselhetőségig.
Ez mind önkéntesség alapján történhet. Az elviselhetőség határát mindenkor az egyén határozza meg. Az egyén döntése alapján van jogköre a pártban, vezető szerep vállalásának, betöltésének idejére, ami négyévenként változhat a szerep betöltésének továbbvitelére, avagy annak feladására.
darwin
@keresztapa: Ezt most teljesen komolyan gondoltad?
keresztapa
@darwin: Ez az amit állít a FIDESZ! De lehet mást is érzékelni, állítani, tapasztalni!
karma1
@darwin: Dragam, a Big Braner mindig figyel! Es a cenzura mindennel jobban muxik!...:-)) Ugyan nem tudom, hogy miert, mert amikrol speciel itt irunk, az elegge altalanos, senkit sem serto (en sem szoktam senkit sem sertegetni, ez nem melto hozzank...:-))
darwin
@karma1: A sértő hangnem nem az én stílusom,én mástól trasalok. Pártpreferenciát is lehet keresni a hozzászólásokban.És lehet kezdeni vele valamit.
csip-csop
a 12 kinos kèrdèsre nemhiszem, hogy fogtudni vàlaszolni, mert ahoz èsz is kell. ès ido is, ami neki nincs.
csip-csop
@Yoda69: elmenekul? hol èlsz Te? a menekulèshez is bàtorsàg kell, amihez neki nincs!
csip-csop
@bretagne: ha nemtudja a sok ember, hogy kire szavaz, akkor lelohetjuk magunkat. Ezen nem is kellene màr gondolkodni, hogy kire szavazzon, mert 4 èv alatt olyanokat csinàlt, hogy egy ovodàs gyerek is tudja, hova kell tenni az X-et.
bretagne
@csip-csop: Ezek még óvodásoknál is ostobábbak, sajnos.
keresztapa
@darwin: Miért is kellene menekülnie? Azért mert az ország gazdasági helyzetén kedvezően változtatott. Amiért az ország belső ellenségei az ország ellen léptek fel, és külföldi segítséggel aláásták az ország megítélését, nem -e inkább az ellenzék, országellenes magatartásának miértjén, kellene elgondolkozni.
Ellenzéki magatartásuk, átesett az ország ellenségi magatartásába.
Azon elv alapján mennél rosszabb az ország külföldi megítélése, annál jobb az ország belső ellenségének. Mivel ez szolgálja érdeküket, a hatalom újbóli megszerzésére, kihagyva a népet,mint tették azt a Népköztársaság elhagyásával, lett csak köztársaság, az ő kiváltságos uralkodó köztársaságuk, amit az egyéni érvényesülésükben ki is használnak.
darwin
@keresztapa: Rossz helyre címezted,de szerintem @Yoda69: sem ért egyet veled.
A ráadás : " Ellenzéki magatartásuk,átesett az ország ellenségi magatartásába".
Aki ilyen mondatot leír /stilisztikailag ! /az minden egyéb gazságra is képes, mint például a
" nem-e ".
keresztapa
@darwin: Köszi a véleményed, a lényegen nem változtat. Stilisztika az nem vélemény!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.