A belügyminiszter szerint Kaposváron nagyon jó ötleteket kaptak ahhoz az alapelvhez, hogy értékteremtő munkát kell végezni. Pintér Sándor erről kedden a somogyi megyeszékhelyen beszélt újságíróknak, miután a város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével egy új típusú közfoglalkoztatásról tárgyalt.

"Nem cél a közmunka, hanem egy lehetőség arra, hogy mindenki munkából éljen meg" – hangsúlyozta a miniszter, aki a lehetőségek egyikeként említette azt, hogy a kaposvári önkormányzat az egyetemmel közösen egy szociális szövetkezet létrehozásával gyógynövénytermesztéssel és -gyűjtéssel szeretne munkát adni közmunka keretében.

Pintér Sándor megígérte, hogy amennyiben ehhez az önkormányzattól részletes gazdasági tervet kapnak, akkor a kormány biztosítani fogja a megfelelő anyagi bázist. Közölte: a tervnek tartalmaznia kell, hogy melyik földterületen, milyen anyagi források igénybevételével, hány embert kívánnak foglalkoztatni, és ehhez a tevékenységhez milyen berendezésekre van szükség.

A miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy Kaposvár olyan fejlődés előtt áll, amely szükségtelenné teszi majd a későbbiekben a közfoglalkoztatást, a kis- középvállalkozások fejlődése mindenkinek munkahelyet tud teremteni.

"De ha mégse, akkor a közfoglalkoztatás terén kell elérni azt, hogy mindenki, aki dolgozni akar, annak legyen munkája" – mondta Pintér Sándor, hangsúlyozva: a cél az általános foglalkoztatottság.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere kiemelte: 2010-ben a város lakóival közösen azt tűzték ki célul, hogy az évtized végéig Kaposváron megvalósítják a teljes foglalkoztatottságot, azaz mindenki dolgozhasson, aki munkából akar megélni. Ebben számítottak és számítanak továbbra is a város kis-, közepes és nagyobb vállalkozóira, és számítanak továbbra is a közfoglalkoztatásra – mondta a politikus, hozzátéve, "egészen addig, amíg ezt a lehetőséget a piac nem tudja biztosítani valamennyi dolgozni akaró kaposvárinak, addig az államnak és az önkormányzatnak kell ezt a hiátust kitöltenie".

Közölte: ahhoz kérte a belügyminiszter segítségét, hogy az átlagban 700 közfoglalkoztatottnak – ahogy eddig – továbbra is biztosítani tudják a lehetőségét annak, hogy értékteremtő, hasznos közfoglalkoztatásokban vehessenek részt. Ennek az éves bérköltsége félmilliárd forint – jegyezte meg a polgármester.

Szita Károly az MTI kérdésére elmondta: az egyetem megkapta az önkormányzattól a megbízást arra, hogy kidolgozza a szociális szövetkezettel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt. A 600 ember foglalkoztatásával számoló terv egy hónapon belül a belügyminiszter asztalán lesz – tette hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke, parlamenti képviselő, országgyűlési képviselőjelölt kiemelte: csaknem 1800-zal kevesebb az álláskereső a városban, mint egy évvel ezelőtt. A cél az, hogy Kaposvár olyan erős legyen az évtized végére, hogy mindenki, aki dolgozni szeretne, az munkát is találjon magának – hangsúlyozta a politikus.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tekla
Mért nem lehet az ország vezetését is közmunkában megoldani? Hátha több pénz maradna fontos dolgokra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Furcsa az ő szájából hallani az "értékteremtő munkát".Rabló pandúr...
Tekla
Mért nem lehet az ország vezetését is közmunkában megoldani? Hátha több pénz maradna fontos dolgokra.
coyote3
Igaza van a rókaképűnek. Főleg annak fényében, hogy sikeresen "kihasználta" a kapcsolatait, a beosztását"...
Meine Ehre heisst Treue
"Nem cél a közmunka, hanem egy lehetőség arra, hogy mindenki munkából éljen meg"

Ehhez kellett volna az 1 millió új munkahely, ehelyett csak az 1 millió új rabló jelent meg.
nemjoezigy
@Tekla: Köszönöm, ez nagyon jó ötlet. A mostani legális és nem legális juttatásaik megmaradnának legalább és ez már tiszta haszon.
A végén nem kellene nekik végkielégítést sem fizetni. Ez a következő haszon.
Desischado
Megélni munkából? 49000-ből?! pintér, hogy rogyna arra a hazug képedre az ég tokostul! A minimálbér , és például a pótszabadság sem jár a közmunkásoknak, erre vagytok büszkék?! Ebből megélni?! Hogy próbálnátok ki!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.