Vasárnap délután három óra után egy kevéssel a fővárosi Andrássy úton megkezdődött a baloldali összefogás pártjainak "kormányváltó" nagygyűlése. Az összefogást alkotók politikai erők eredetileg március 15-én tartottak volna nagygyűlést, de azt az időjárási körülmények miatt lemondták.

A rendezők közlése szerint a kezdésre mintegy 35 ezren gyűltek össze. A környező utcákat a rendőrség lezárta, az MTI helyszínen lévő tudósítói úgy látták, hogy a kezdéskor az Operaháznál felállított színpadtól a Jókai térig ért a tömeg vége, de még érkeztek emberek.

A demonstrálók között feltűntek az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Liberális Párt (MLP) és a Szolidaritás zászlói is, de volt, aki nemzetiszín illetve EU-s lobogóval érkezett. A rendezők sok kisméretű papírzászlót is kiosztottak, ezek közül elsősorban Együtt, DK és MSZP feliratúakat lehetett látni. A transzparensek alapján jöttek szimpatizánsok Budapestről, Nyírbátorból, Egerből, Dunaújvárosból, Salgótarjánból, Zalaegerszegről és Veszprém megyéből is.

Megkezdődött a kormányváltók nagygyűlése

Az érkezők hoztak legalább két olyan narancssárga lobogót, amelyekre Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök képét nyomtatták, illetve több helyen is feltartották a „Ne légy gyáva Viktor! Vitázz!” feliratú transzparenst.

A rendezők a kezdés előtt többször is megkérték a zászlós illetve transzparenses egybegyűlteket, húzódjanak oldalra, hogy ne zavarják az operatőröket és fotósokat.

A nagygyűlésre érkezőket többek között Galkó Balázs, illetve az úgynevezett Szabadság Kórus szórakoztatták. Bemutattak egy kampányfilmet is, az alatt Orbán Viktor és Simicska Lajos nevének elhangzásakor a tömeg hangosan zúgott és fütyült.

A tervek szerint – miután Kónya Péter megnyitja az eseményt – sorrendben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Fodor Gábor, az MLP elnöke, Szabó Tímea, a PM társelnöke, Bajnai Gordon az Együtt-PM vezetője, végül pedig Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje lép a színpadra. A kiosztott program szerint a felszólalások között videóbejátszások lesznek.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
@pbalage: Természetes, hogy van tábor, megosztották a társadalmat, így van bal és jobb oldala.
A 2/3-os parlamenti többség sem az ország lakosságának 2/3-adát jelentette, csak a szavazatok 51 néhány %-ának a megszerzését.
A választási törvényünk csinált belőle 2/3-os parlamenti többséget csak.
pbalage
@Január: hát igen, viszont a mostani rendszerben akár már 36% is 2/3 lehet, és akkor vége az országnak. (mondjuk így is, mert a kukagyújtogató nyugdíjasok öreglányok idegrohamot kapnak, ha véletlenül elveszítik az atyaúristenüket)
JAJMÁR
@Január: Az nem társadalommegosztás, hogy van bal és jobb oldal, hanem az a demokrácia. A társadalom megosztottsága igaz, amennyiben az egyik oldal megkérdőjelezi a másik létjogosultságát, és csak az övét tartja "nemzetinek", stb.
Megosztott, ha bizonyos csoportok esélyegyenlőségét csökkenti, vagy azt sugallja, - akár egy másik csoport, vagy egy hatalom, vagy egy párt - főleg, ha kimondja, hogy az nem érdemel annyit, illetve megérdemli a sorsát... stb. (pl. munkanélküliek, szegények, hajléktalanok, romák... )
Ha a régi választási törvény 2/3-dot tudott csinálni a parlamenti többségből, erre a jelenlegi jóval inkább alkalmas. Bármi megtörténhet, az más kérdés, hogy ez a végletesen megosztott társadalom számára, ilyen "egyfelé lejtős" kampány után elfogadhatóan-e?
JAJMÁR
Kíváncsi leszek, milyen hírt szerkeszt ebből a közmédia.
EcsiAntal
Ez a csőcselék lenne a kormányváltás ---nem volt köztük egy szava hihető igaz magyar --ennek a csürhének csak a hatalom kellene ---már most igérgetnek --hazudoznak --egy hitetlen bagázs mind.
szalaiveronika
@EcsiAntal: A 2006. őszén gyújtogató, őrjöngő barmokra és megbízóikra gondoltál. Akik vasárnap az Operaház előtt összegyűltek, fegyelmezettek voltak, nem a levitézlett, hazug kormánypárttal foglalkoztak. Bár szavaidból egyértelmű, hogy nehezedre esik, de próbálj meg utánanézni bizonyos szavak jelentésének (forrás a magyar szavak értelmező kézikönyve). Megnyugtatlak, már az általános iskola alsó tagozatosai is tudják használni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.