Habár korábban az Orbán-kormány maga tiltotta, Kövér László pedig "kártékony, agresszív növénynek" nevezte az akácot, ma mégis "egyedüli érték", hungarikum lett.

Fazekas Sándor a döntés bejelentéséért egészen Szarvasig helyezte ki a Hungarikum Bizottság mai ülését: itt, az akác meghonosításáért sokat tett Tessedik Sámuel szülővárosában közölték a nagy hírt.

A vidékfejlesztési miniszter, egyben a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át – mondta.

Hungarikum lett az akácfa és az akácméz

A agrarszektor.hu eközben megjegyzi, hogy 2012-ben az Orbán-kormány még maga tiltotta az inváziós fajnak minősülő fehér akácot, korábban pedig egy 2002-es Kövér László-interjú került elő, amelyben az országgyűlés elnöke "kártékony, agresszív növénynek" nevezte és a szocialistákhoz hasonlította az akácot, mint "szintén súlyos történelmi tévedést".

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Kövér László-interjú került elő, amelyben az országgyűlés elnöke "kártékony, agresszív növénynek" - Na mibe hogy ez hígagyú magára gondolt.:-)))
Idióta banda!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
joopapa
Én is ajánlók két hungarikumot! A jó futball nélküli stadionok! És egy szabadságharcos mini elnök!
bögöly
Ez már több,mint siralmas.
Legalább egyeztetnének,mit hazudoznak össze-vissza.
Mobil123
"Kövér László-interjú került elő, amelyben az országgyűlés elnöke "kártékony, agresszív növénynek" - Na mibe hogy ez hígagyú magára gondolt.:-)))
Idióta banda!!
troppauerhumer
Senki sem veszélyezteti a magyar akácot,Albert Einstein ezt rólatok fedezte fel:
A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

Magánportákra való ültetését pedig jó lenne betiltani. Nagyon agresszív,, nehéz megakadályozni a továbbterjedését. Az erdő más, - gondolom - a sűrű lombozat alatt kevésbé tud a sarja akác erőre kapni, nehezebben bozótosodik, és a méhek ott is megtalálják. Nem utolsó sorban pedig jó tűzifa
Nem kell bedőlni a nemzetthy hisztikeltőknek, az uniónak esze ágában sincs kiirtani a magyar akácfákat. Ez csak a kampány része.
"Fontos kitétel azonban, hogy a gazdaságilag bizonyos tagországoknak fontos, illetve a széles körben elterjedt fajok külön elbírálást élveznek, a listára felkerülésüket nem tervezi az EB"
index.hu/tudomany/2014/03/11/akachiszteria_nem_mondtak_ki_a_halalbuntetes

“Aki hülye, haljon meg!” – Tartja a mondás
Lehet azt mondani, hogy ez a mondás túlzás, de vannak olyan emberek akiknek a hülyesége olyan szinten van amikor már biztos..
1magyar
A parlagfűvel egyenlő a nyárfa szöszölős vacka, azt kellene kiirtani. Erre miért nem jönnek rá már sok évtizede?!!
Komoly allergiás tüneteket vált ki és nem tesznek semmit ellene.
lenhardtibolya
Az a baj, hogy képtelenek megtalálni az egyensúlyt. Az akác valóban agresszíven terjeszkedik, de kordában lehet(ne) tartani a túlszaporodását, így mindenki jól járna, a méhészek is és az őshonos fákért aggódó természetvédők is.
JAJMÁR
Az akác tényleg nem való magánportálra, tapasztalatból tudom, mert van :)
Kiirthatatlan, felüti a "fejét" mindenfelé, virágoskertben és veteményesben, az udvar közepén... sőt, a szomszédba is átment őkelme, az ott lakó pedig végképp nem bír vele. (Egy idős ember.) Arról nem is szólva, hogy mindig körbedongják a darazsak, dongók, méhek, ezért nem kellemes alatta üldögélni.
Szóval kicsit bök, kicsit agresszív, gyomként terjed, de a mienk.

Ja, és az én sajátom lila, ami még mérgező is. Max alatta is el lehet énekelni, hogy "Lila akácok, minek a szív, ha úgy fáj " :)
qxy
@1magyar: Parlagfű mint más olyan gyom, ami gyom, de ki kell irtani mert nehogy meg tudják az emberek hogy mire jó és a végén még használnák is.! és mi lenne a szegény gyógyszergyárakkal? ? meg a sok orvossal akihez vissza kell járni az ujjabb gyógyszerekért, ami ezrekbe kerül? ?
parlagfüvet azörök élet és a szellemi emelkedettség fenntartásához szükséges növényként tartották számon. Nézzük meg, melyek a vitatott növény jellemzői, milyen hatással bír az emberi szervezetre, melyek a javasolt felhasználási módjai?

Általános hatása
Hűtő vértisztító, szárító, hurut- és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, méregtelenítő, általános szöveti és nyirokrendszer-tisztító, burjánzó szövetet és daganatot gyógyító. Közérzetjavító, erőnlétfokozó, általános erősítő, energizáló és regeneráló hatású. Fertőtlenítő, emésztést fokozó, étvágycsökkentő, vércukorcsökkentő, gyomornyugtató és -erősítő, zsírégető, testsúlycsökkentő, dugulást szüntető. Idegnyugtató, idegerősítő, gombásodás-, allergia- és asztmaellenes hatású, légzéskönnyítő. Féregűző, csökkenti a candidafertőzést. Fokozza a vele együtt beadott növények, gyógyszerek hatékonyságát. Afrodiziákum, erőnlét- és potenciafokozó.

Lélektani hatása
Gyengéden csillapítja a háborgó lelket, szünteti az indulatokat és a kilátástalanság érzését, támogatja a belátásra jutást, a problémamegoldó képességet és az éleselméjűséget. Segít felülemelkedni a problémákon, szünteti a tespedést és a megrekedést, a mélabút és a komorságot, valamint a burjánzó, mérgezett érzelmi és gondolati folyamatokat. Erőssé, állhatatossá teszi a lelkületet, tágítja az élettér érzetét, csökkenti a korlátoltságot.

Alkalmazása szárított őrleményként
Szárított, finom porának őrleményét sikeresen alkalmazhatjuk orrmandula-nagyobbodás vagy orrpolip kezelésére. Bármilyen formában alkalmazva fokozza a száj szárazságát, csökkenti a nyáltermelést, a szájnyálkahártya és az íny fertőzéses, gyulladásos tüneteit, égő...
pbalage
@JAJMÁR: hallod, te marha szimpi vagy nekem.
1magyar
@qxy: Nekem a parlagfűvel semmi bajom, de a nyárfákat mind kiirtanám a szösze miatt.
Fulladozom tőle.
Boszi27
@qxy: Én is olvastam róla.az ürömlevelű parlagfő az ambrózia, amely az istenek eledele a mitológia szerint. A gyógyhatása miatt az örök élet , a halhatatlanság eledelének tartották. Az amerikai őslakosok által ma is használt fontos gyógynövény magas A és C vitamin tartalma van. Nálunk büntetnek érte. irtani kell.
qxy
@Boszi27: és nagyon sok olyan van amiről nem is tudják hogy milyen jó hatása van. még a rák ellen is van de kit is érdekel? Az nem biznisz ha egy doboz akármitől el múlik a cukorbaj, az allergia, a szklerózis, asztma, meg a többi.Épp ezért nem is publikus
JAJMÁR
@qxy: @Boszi27: Ezt azért olvassátok el, mielőtt megkóstoljátok a parlagfüvet. A hozzászólások is nagyon érdekveszítőek, érdemes tanulmányozni :)
kodpiszkalo.blog.hu/2012/01/29/egy_veszelyes_eszme_nyomaban_gyogynoveny-e_a_parlagfu
qxy
@JAJMÁR: Nagyon érdekes és tanulságos . Köszönöm.
erről egy riport jutott az eszemben.- Ülök és mesélek Vitray műsora volt az életből. ott volt egy öreg , aki olyan kenőcsöt csinált égési sebek ellen hogy fájdalom és heg mentesen gyógyította.az égési sebeket.Az erre szakosodott szerv, azt mondta.
Amennyiben olyan alapanyagokból van ami ismert, az nem számít találmánynak és nem kaphat érte 80 ezer forintot. ( Mert csak annyi kellett volna neki.) Sírba vitte a kenőcs receptet. és a mai napig is fáj és heges az égési seb.Nagyon kell vigyázni minden olyan gyógy anyaggal amit használunk. tudni kell használni mert így igaz ahogy a cikket bemásoltad, így lehet minden gyógy, vagy méreg is.
Törölt felhasználó
Az akácfa mióta az haha... Thaiföldön is van, pedig az nem itt van... Vagy hogy lehet egy olyan természetben megtalálható "terméket" hungarikumnak nevezni, ha egyszer máshol is előállítódik "magától".
pbalage
@ziziplanet: politológiailag hungarikum, ennyi, valami ökörséggel meg kellett etetni az embereket. Celebpolitikusok celebkampánya a balfaszoknak.
Boszi27
@ziziplanet: A következetesség, és a logika az nem hungarikum.
Pisti271
Már dolgoznak a Függetlenségi Nyilatkozat hungarikummá nyilvánításán is.
bencemacska
Az akácfa É-Amerikából származó hungarikum, kártékony fafajtából átértékelve!
verőce21
@JAJMÁR: (19:51) Szép a "lila ákác”, de rendkívül agresszív fajta. :)

magyarnota.network.hu/video/pere_janos/lila_akacok

(Most megleptél egy másik megjegyzéseddel: "bár innen nézve nekem a 60 is picit odább van” – azt hittem, most töltötted be április elején. Bocs') :)
coyote3
Egy idő után az összes pont olyan hülye lett, mint a gazdájuk...
qxy
@Boszi27: Logika? ? ?az egy olyan fogalom mint ,
A rendőr el megy a könyves boltba venni egy könyvet, olyan 5 centi vastagot, mer billeg a sámli.
Jön az eladó és ,.- tessék itt a könyv. tudja mi a címe?
nem.-
Logika. Tudja mi az?
nem .
na , el magyarázom. ha maga szereti a halat, logikus hogy van akváriuma. érti?
nem..
Na még egy példa. Ha magának van felesége, logikus hogy, ? ? na,? ? na? ? hogy nem buzi. érti már.
ja! értem hát!
Megy haza és jön a kolléga szemben és kérdi.Mit vettél te? ?
Könyvet! Tudod mi a címe?
nem .
na e mondom. Lo gi ka . Tudod mijaz?
nem.
Na, e magyarázom. Van é akváriumod?
nincs !
Akko té buzi vagy ! !
Pisti271
Az a hungarikum, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít,
és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.
Tehát miért hungarikum az akác?
Csak!
libelle
@JAJMÁR: Az gondolom, hogy NÖ vagy de máskor pedig azt, hogy FERFI vagy. Na mindegy kedvellek én is és még sok mást itt. Mindig elolvasgatok minden beirást és van amikkor konnyeket nevetek. Soknak szenzácionell a beirása és roppant humoros
JAJMÁR
@1magyar: 13:57 Igen, mérgező, és én is most tudtam meg, miután minden évben megettem pár virágot :)
JAJMÁR
@verőce21: 00:06 Jó vicc, hahaha
április elseje a férfiak napja, nem tudtad? Nekem semmi bajom a 60-as számmal, remélem, egy nyáron majd megünnepelhetem.
(Nyári virág vagyok :))) )
www.youtube.com/watch?v=EJ6O9eDXOSk&index=2&list=RDqDm-rqX8lIo
kkalman
Végre ez a probléma is megoldódott. Most már nyugodtan lehet harcolni az EU, a baloldal, a Jobbik, és még ki tudja kik ellen. Mindenki ellen, aki nem fitymasz hívő.
JAJMÁR
@libelle: 13:38 Ezzel én is így vagyok, nagyon jó beírások vannak, találóak, humorosak. Szerintem Veled elég hasonló a gondolkodásunk. Nő vagyok, de mindig fiúk között éltem, "elrontottak" ::XD

Gondolom, hogy Te is nő vagy a nevedből ítélve. Az én névválasztásom nem egyértelmű, de majd ha lesz avatar, az lesz :)
verőce21
@JAJMÁR: (15:15) Kis hazudós lehetsz Te! Akkor az áprilisi választás előtt mi volt az a mondás, "egybeesik a születésnapommal", máshol pedig "én is ló vagyok"?

(48 évesen, öt éves unokával, nagyon korán kellett volna szülnöd!) - bár van az a 26 éves borsodi nagypapa is! :)
JAJMÁR
@verőce21: 15:37 Valakivel összekeversz. Nem vagyok ló :)
Egyébként 27 évesen 3 gyerekes anyuka voltam. Van ilyen.. és mind tavasszal született. .Áprilisban szülinapból kijut bőven, de egyik sem az enyém.
Az első unokám 2 éves lesz és persze fiú, de végre van egy pici lány is, és -2 hónapos pedig a harmadik, aki szintén fiú. (Gondolom kitaláltad, hogy ő még meg sem született :) ) és néha 100 éves vagyok, néha meg 20. Az élet már csak ilyen :)
(Lehet, hogy Te vagy ló? :))) )
bencemacska
Nekem lassan tudathasadásom lesz akácügyben, és nemcsak köteles Kövér miatt.
Ismerek fehér-, lila-, japán-, rózsaakácot. (Nekem csak lila és rózsaszín van!)
A fehér akácnak és a lila akácnak csak a virága hasonlít egymáshoz.
A fehér akác fája lehet fehér (inkább halvány sárga!), és sárga.

Ps. Háromszor szoktam melegedni nála: kivágás, felaprítás, eltüzelés.
verőce21
@JAJMÁR: (16:13) Én aláva"ló" vagyok, mert ilyeneket kérdezek, és ilyen vallomásra kényszerítelek. :)
JAJMÁR
@verőce21: 23:58 Büszke vagyok a családomra, nem titkolom. Nem kérdeztél, "hazudósnak" tituláltál, kénytelen voltam szembesíteni Téged a romló memóriáddal. :( A többivel egyetértek :)
verőce21
@JAJMÁR: (15:23) Erre írtam a szülinapot, akkor még azt hittem Desischado is vagy .

propeller.hu/itthon/2898348-nap-vicce-orban-befejezetlen-gazvezeteket#c1066370

(kitűnő memóriám van, még nem nyafognak a fakerekek.) :)
JAJMÁR
@verőce21: 19:15 Inkább hagyjuk, mert ez egyre rosszabb :( pocsék nyomozó lennél.
Megfeledkezel az indítékról ! (Enteronak van rá oka !:) ) Nekem egy nick személyiségem van, ha váltok, szólok.
Vadlaci
Dicső szabadságharcunk újabb, megdönthetetlen bizonyítéka.
Vesszen az eugyurcsánybajnai, meg az elmútnyócévből az első négy

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.