Menedékjogot kérne Ausztriában egy makói rokkantnyugdíjas, aki devizahitelének terhei miatt itthon már nem tud megélni – írta a delmagyar.hu.

A portál szerint az 56 éves makói rokkantnyugdíjas devizahitel-kálváriája öt éve kezdődött, amikor az osztrák határ közelében, a Vas megyei Káldon megvett egy egykori gyárépületben kialakított házat. Makón is van háza, a káldit azért vette, hogy közel legyen a határhoz, ott él ugyanis a fia, ráadásul úgy gondolta, a határon átjárva könnyebben találhat magának kiegészítő munkát.

Mivel a makói házát nem tudta eladni, svájci frankos devizahitelt vett fel, 6 milliót. Férjével összesen 150 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek, úgy számolták, ki tudják gazdálkodni a havi 30 ezer forintos terhet, ám a részletek megugrottak, most 100 ezer forintot kellene fizetniük, miközben a tartozás 12 millió forint lett.

Most a 32 ezer forintos rokkantnyugdíját lényegében teljes egészében a banknak fizeti, megélhetése ellehetetlenült. Bodóné azt mondja, arra készül, hogy menedékjogot kérjen Ausztriában, épp Győrbe készül, az osztrák konzuli képviseletre – olvasható a cikkben.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@verőce21: @Horizont: Azert nem artana a tenyekkel tisztaban lenni:
1/ A fideSS vezette be a deviza hitelezest meg 2001-ben
2/ A fideSS emelte meg a forint hitelek kamatai, igy hajszolva az embereket a veszelyes deviza hitel konstrukcioba
3/ A fideSS 2. balfek kormanyzasa alatt szallt el a Frank arfolyama es hozta lehetetlen helyzetbe a devizahteleseket.
4/ Es vegul a fideSS volt az aki megoldassal kecsegtette a devizahiteleseket, de valojaban csak azokat mentette meg akik eleve nyereszkedes celjabol vettek fel a hitelt es volt tokejuk elotorleszteni. Az osszes tobbit szarban hagyta, sot sokkal rosszabb lett a helyzetuk, a forint tovabb romlasa miatt.

orban meg most is hitegeti oket hogy majd osszel megoldja a helyzetuket, haha. Ennek egy a celja hogy megszerezze szavazataikat az onkormi valasztasokhoz, utana ugyanugy szarni fog rajuk.

Nem allitom hogy az MSZP nem vetett hibakat a kormanyzasa alatt. De hol van ez a fideSS rendszerszintu maffia rablasahoz kepest?

A tenyek makacs dolgok mint tudjuk. Nem csodalnam ha erre mar sem veroce sem horizont nem tudna mit mondani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Nem tudom melyiket írtad nekem és melyiket nem, de azért válaszolok. Ha már beszélgetünk akkor valamit csak kell értsek. Az értés pedig soha nem ugyanaz a helyesléssel, szóval mindenki a maga módján érti, én az enyémen te a tiéden .és ha nem találkoznak az értelmeink azért még nem jelenti azt, hogy valamelyikünk nem érti.
Az én értelmezésem szerint te nem is a hitelátverést sajnálod inkább szeretnél politikát csinálni belőle. Nekem ez nem jön be és ezért nézel értelmetlennek.
A kölcsönnel kapcsolatban említenék egy példát. Mondjuk ha valaki felvesz 10 millát és annak a fedezeteként a házát köti le amit szintén tíz millára becsülnek de közben megváltozik az árfolyam és a törlesztőrészlet megnő a házának az ára mégsem emelkedik, és ugyanabban az árban fogják elárverezni mint amikor lekötötte azt.
…te pedig ezeknek adsz igazat és mégis sírsz..
…és a bankoknak nincs pénzük, azok bizonyos befektetőelemek papíron nyilvántartott pénzeivel zsonglőrködnek.
A luxus pedig az ami nélkülözhető, ami nem föltétlen a megélhetést szolgálja.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 15:33 Neked írtam az egészet. Arra is válaszoltam, amit a Hattorihanna-nak írtál, ezért kértem tőle elnézést.
Ez most tényleg az uccsó ebben a témában, mivel nyilván soha nem fogunk egyetérteni :)
Nem én csinálok politikát a devizahitelezésből, hanem a politikusok, és azért, mert vastagon politika. Nézd csak meg, hányan és hányszor szólaltak meg az ügyben, és főleg, hogy mikor? Kampányeszközzé vált.
Egyébként minden átverést elítélek, ebben az esetben pedig egészen közelről figyelhetem. Soha nem adtak hitelt a jelzálog 100 %-áig.
Mindenki azzal "zsonglőrködik", amije van :)))

Az ingatlanárak mélyrepülést szenvedtek, de még a piac is beállt, miközben az árfolyam a magasba szökött.
Minden válság pszichés, bizalmi válság is egyben, és nyilván ezért mondják el annyiszor a politikusok, hogy Mo. kilábalt, hogy visszanyerjék a bizalmat, de így nem lehet.
Nincs bizalom a bankokban, az igazságügyben, a jogállamban, a gazdaságban, a törvényhozás nem kiszámítható, és addig nem jönnek a befektetők, amíg a bizalom helyre nem áll.
Többek között a devizahitel rendezése egy nagyon fontos lépés lenne ezen az úton, hogy az emberek újra bízzanak az államban, a bankokban... muszáj!
A luxus mindenkinek mást jelent, ezért kérdeztem. Van akinek milliókért állatokat ölni nem luxus, csak egy rossz szokás, és van, akinek a vajas zsemlyébe a parizer luxus, és ez mélyen szomorú .

Nem szoktam sírni ! Mondjuk, amit az uccsó 9 évben csináltam, arra mondhatná valaki, hogy "ez jó mulatság, férfimunka volt", én megmondanám, hogy: igen, az volt!
Na, szia :)))
hattorihanna
@Csizmás Kond: Nem válaszoltál a kérdésemre drága,vettél már fel hitelt?
Elárulom neked hogy akik forintban vettek fel akkor hitelt,ugyanolyan carban vannak
mint a devizahitelesek.Úgyhogy még mindig nem értem hogy lehetsz ennyire sötét.
MINDEGY hogy Forintban vagy Devizában vettük volna fel!Aki abban az időszakban vett fel hitelt,mindenki megszívta.Mi akkor értünk sajnos életünk olyan szakaszába hogy hitelt vegyünk fel,és nem tudtunk tovább várni,miért is kellett volna hisz ezt előre senki nem tudhatta a laikus emberek közül.Szóval várom válaszod a te hitelezéseddel kapcsolatban,hogyan is kell ezt csinálni...
Csizmás Kond
@hattorihanna: Drága bogaram, ha figyelmesen olvasnál a nem csak neked szóló írásokat is nem kéne ilyeneket kérdezz- Igen vettem fel de régebb és már le is van tudva viszont akkor felfogadtam soha többé. A hitel nem életciklushoz vagy egyébhez van kötve hanem igényekhez, türelemhez, vágyhoz stb ami némi más hozzáállással akár el is kerülhető. A hitelt kényelmi célra felhasználni pazarlás. Csak olyan dologra szabad hitelt felvenni ami kikeresi a saját költségeit a lejárta alatt, hogy azután kamatostól hasznot hozzon.
A hitel és a kölcsön két külön fogalom amit aki összetéveszt vagy nem tudja megkülönböztetni az ne foglakozzon olyasmivel.
Az az időszak amiről beszélsz sokakat félrevezetett, ugyanis a bankok a mérhetetlen nagyzolást és magamutogatás, a hozzá nem értést, a butaságot kihasználva igyekeztek minél több olyan embert megfogni akik hajlandóak voltak mindenükről lemondani némi vélt haszon fejében. A hitel mindig a hitelezőnek kedvez, olyan nem volt és soha nem is lesz, hogy az járjon jól aki kér, ez csak ámítás. Az hogy volt aki ki tudta használni és bejöttek a számításai, befektetése vagy vállalkozása sikert hozott az is ráfizetett a bankoknak de kevesebb kára volt mint aki egyébre költötte.
Tehát a hitel az üzletemberek, a vállalkozó szelleműek játszószere és nem a fix haviból élőké.
hattorihanna
Nagyon tévedsz, a hitel és kölcsön is rohadtul életciklushoz van kötve,főleg ha lakóingatlanról van szó.Merthogy 80 évesen már nem biztos hogy lakást akarok majd venni.
Nem egy tévéről,vagy utazásról beszélek,mert az valóban lehet vágy kérdése ahogy írod,de a lakhatás az nem.Az a baj hogy te nagyon szeretnél minden devizahitelest egy kalap alá venni,és hülyének nevezni.Szíved joga,de bocsi ha én meg még jó páran nem értünk veled egyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.