Mentesülhet az áfafizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, az állam által koncesszióban többek között kormányközeli üzletembereknek átjátszott szerencsejáték közvetítése és szervezése. A különös kedvezményre hirtelen azt sem tudta senki, miért van szükség, mire a fideszes ülésvezető végül talált egy érdekes magyarázatot.

A módosító javaslat benyújtásáról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén kormánypárti többséggel.

Azt sem tudták, miről döntenek

Az indítványt a bizottság a pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjeszti be. A napirendi pont tárgyalását rövid időre el kellett halasztani, mivel a szocialista Tukacs István magyarázatot firtató kérdésére sem a kormány jelenlévő képviselője nem tudott válaszolni, sem a testület tagjai.

Mentesülhet az áfa alól Vajnáék kaszinózása

A kérdésre később tértek vissza, amikor Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: nem a tárcája terjesztette be a módosítást, így az indoklást is annak előterjesztőjétől kell várni. Az ülést vezető Balla György (Fidesz) az Európa Tanács egy határozatára hivatkozott, amelyet elmondása szerint egy bírósági döntés is megerősít. Ezek ugyan nem a szerencsejátékkal, hanem a frekvenciák aukción történő értékesítésével kapcsolatosak, de kimondják: azok nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, ezért nem áfakötelesek. Ugyanez a helyzet a szerencsejáték-szolgáltatással is – fogalmazott.

Kedvezmény az érdekkörnek

Tukacs István – aki a testület ülése után sajtótájékoztatón is hangot adott felháborodásának – a bizottság előtt úgy érvelt: a kormányoldal egy más típusú bírósági döntéssel próbál alátámasztani gazdasági döntést, amely szerinte egy érdekkörnek kíván teret nyitni. Bírálta azt is, hogy a kormány nem nyilvánított véleményt.

A sportfogadással összefüggő törvények vitájában több ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy 15 százalékra emelné a jogszabály a távszerencsejáték játékadóját, azt követően, hogy azt a korábbi 20 százalékról nemrég 10 százalékra csökkentették. Többen szóvá tették, hogy a változtatás kivenné a sportért felelős tárca költségvetéséből a sportszerencsejátékból befolyó pénzt, és a jogszabály csupán annyit rögzítene: azt a Magyar Labdarúgó Szövetség útján a labdarúgás támogatására kell felhasználni.

A változtatásokat kormánypárti többséggel fogadta el a bizottság.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Hát persze hogy a milliárdos endrunak nem kell 27% os ÁFAt fizetni csak a kisnyugdíjasnak ha bemegy a boltba. Mert ez az igazságos teherviselés a maffiakurmány szerint.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@nyanya001: Csak tippelek. A kenyér alatt levő kés? :-)))
karma1
@nyanya001: Mondd, draga Nyanyam, hol a banatba talalsz Te ennyi hulyeseget? Sikerult jol megnevettetned, de szerintem meg a nemzetiszinu szalag elso 5 metere lesz AFA-mentes, a tobbin 32 %-os lesz, mert abbol fedezik a mongol arvak rendes evi osszejovetelet,...:-)))
Desischado
@nyanya001: Sajnos a kaszinó a "nullás"! Jellemző erre a rablóbandára! A kép nagyon találó, köszike érte Nyanya kedves!
nyanya001
@karma1: Igyekszem :))
De komolyra fordítva a szót, az aljasság legalja az amit ez a kormány művel !
Desischado
@nyanya001: Nyanya drága, te ezen csodálkozol? Mindennap megmutatják, hogy még mindig van lejjebb! És nemsokára jön a "szociális temetés"! Aki azt megszavazza, AZ ÉN SZEMEMBEN NEM EMBER, ÉS NEM KERESZTÉNY! iLYEN ALJAS EMBERTELEN, MOCSOK KORMÁNY MÉG NEM REGNÁLT EBBEN AZ ORSZÁGBAN!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.