Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket – hangoztatta Orbán Viktor az MTI kérdésére szerdán kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

A miniszterelnök szerint a személyi döntések előtt például olyan elvi kérdéseket kell tisztázni, hogy az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. Mint a kormányfő fogalmazott: ezen túlmenően szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, hogy a nemzetállamoknak lesz-e lehetőségük, hogy saját hatáskörben tudják garantálni az olcsó energiát, valamint fel kell hagyni azzal, hogy az uniós intézmények nyíltan vagy burkoltan hatásköröket vonjanak el a nemzetállamoktól.

Orbán Brüsszelben: "először a ló, utána a kocsi"

"Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani" – érzékeltette a miniszterelnök.

Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország.

"Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell" – hangoztatta a miniszterelnök.

A hatáskörök nyílt vagy burkolt elvonása a tagállamoktól a kormányfő szerint gyakorlattá vált az elmúlt öt évben, s ennek véget kell vetni. Orbán Viktor úgy vélte: ez rontotta az EU hitelét a választópolgárok szemében, valamint jó néhány tagállamot szembefordított az uniós intézményekkel.

"A nemzetállamok védik alkotmányos jogaikat, és ha azt egy birodalmi központ, mint Brüsszel el akarja venni, akkor abból konfliktus lesz. Az új európai politikához pedig nem konfliktusok kellenek, hanem minél több megegyezés" – hangsúlyozta a kormányfő.

Az esetleges jelöltekről az uniós csúcspozíciókra a miniszterelnök tudatta: a magyar kormány jelöltlistáján vannak olyan jelöltek, akik ezeket a kérdésekben a megfelelő álláspontot tudják képviselni. Közölte azt is: akkor nevezi majd meg a magyar kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, ha arra hivatalos felkérést kap Jean-Claude Junckertől, a brüsszeli testület megválasztott elnökétől, akivel az uniós csúcstalálkozó előtt külön is egyeztetett.

A szintén napirenden lévő ukrajnai helyzetről és az Oroszországgal szembeni esetleges újabb büntetőintézkedésekről a miniszterelnök úgy nyilatkozott: ha lesznek is újabb szankciók, azok nem léphetnek át a következő, harmadik fázisba, a büntetőintézkedések nem kaphatnak új dimenziót, az ugyanis, úgy véli, mind Európa, mind Magyarország érdekeivel ellentétes volna.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
"Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország" Orbán Viktor addig mondogatja ezt, hogy a végén még maga is elhiszi! Azért nő rohamosan a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma ugye miniszterelnök úr? Abban a brüsszeli közegben vannak ám bőven olyan valóban gazdasági szakemberek, akik nem veszik szentírásnak az ön szavait...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dömdödöm
először a ló utána a kocsi a kettőt nem lehet megfordítani .
Dehogynem.
kocsi vontatta lószállító :-)
nyanya001
" Először a ló, utána a kocsi "
Ezek szerint megdöglött a dakota ló !
JAJMÁR
Mindig tanul az ember :) Szóval a ló = elvi kérdés, a kocsi = döntés. Ezek szerint Ő mindig az elvei szerint dönt! (Csak hát azok az elvek... most már biztos, a lóval van a gond, sorra megdöglik, mindig cserélni kell!)

Amúgy ez hogy tetszik? "Minden tett a gondolattal kezdődik" ! és ez? "Számolj tízig, mielőtt megszólalsz"? - Én ezt tettem, mert napokkal ezelőtt jártam már ennél a témánál..., de gondoltam várok...hadd ülepedjen!
dömdödöm
Szóval azt nem értem hogyan értik meg a küldöttek a bölcs mondásait mert ezt fordítják nekik minden nyelvre ,főleg angolra .A szövegkörnyezetből biztos ki tudják ragadni a szólás mondanivalóját de ki tudja .Először a ló utána a kocsi nem fordítva .
First the hors then a trailer , not revesed . így hangzik angolul .
Vagy First the hors behind a car , not revesed .
Na már most aki nem figyelt előtte és ezt hallja az hiheti hogy persze tudjuk ez egy
lovas nemzet régen loval jártak most meg gyártanak utánfutót meg mercédeszt .
Ezt értjük .De egyébként mi van miniszterelnök úr ? :-)
bencemacska
@mariaberta: Lehet, hogy autó után kötötte a lovat???
volvós
De láttunk már olyat is, hogy egy ló a
kocsi után lett kötve egy kötéllel ???
Az akkor tolta a szekeret ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.