Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket – hangoztatta Orbán Viktor az MTI kérdésére szerdán kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

A miniszterelnök szerint a személyi döntések előtt például olyan elvi kérdéseket kell tisztázni, hogy az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. Mint a kormányfő fogalmazott: ezen túlmenően szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, hogy a nemzetállamoknak lesz-e lehetőségük, hogy saját hatáskörben tudják garantálni az olcsó energiát, valamint fel kell hagyni azzal, hogy az uniós intézmények nyíltan vagy burkoltan hatásköröket vonjanak el a nemzetállamoktól.

Orbán Brüsszelben: "először a ló, utána a kocsi"

"Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani" – érzékeltette a miniszterelnök.

Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország.

"Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell" – hangoztatta a miniszterelnök.

A hatáskörök nyílt vagy burkolt elvonása a tagállamoktól a kormányfő szerint gyakorlattá vált az elmúlt öt évben, s ennek véget kell vetni. Orbán Viktor úgy vélte: ez rontotta az EU hitelét a választópolgárok szemében, valamint jó néhány tagállamot szembefordított az uniós intézményekkel.

"A nemzetállamok védik alkotmányos jogaikat, és ha azt egy birodalmi központ, mint Brüsszel el akarja venni, akkor abból konfliktus lesz. Az új európai politikához pedig nem konfliktusok kellenek, hanem minél több megegyezés" – hangsúlyozta a kormányfő.

Az esetleges jelöltekről az uniós csúcspozíciókra a miniszterelnök tudatta: a magyar kormány jelöltlistáján vannak olyan jelöltek, akik ezeket a kérdésekben a megfelelő álláspontot tudják képviselni. Közölte azt is: akkor nevezi majd meg a magyar kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, ha arra hivatalos felkérést kap Jean-Claude Junckertől, a brüsszeli testület megválasztott elnökétől, akivel az uniós csúcstalálkozó előtt külön is egyeztetett.

A szintén napirenden lévő ukrajnai helyzetről és az Oroszországgal szembeni esetleges újabb büntetőintézkedésekről a miniszterelnök úgy nyilatkozott: ha lesznek is újabb szankciók, azok nem léphetnek át a következő, harmadik fázisba, a büntetőintézkedések nem kaphatnak új dimenziót, az ugyanis, úgy véli, mind Európa, mind Magyarország érdekeivel ellentétes volna.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
"Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország" Orbán Viktor addig mondogatja ezt, hogy a végén még maga is elhiszi! Azért nő rohamosan a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma ugye miniszterelnök úr? Abban a brüsszeli közegben vannak ám bőven olyan valóban gazdasági szakemberek, akik nem veszik szentírásnak az ön szavait...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
"Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország" Orbán Viktor addig mondogatja ezt, hogy a végén még maga is elhiszi! Azért nő rohamosan a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma ugye miniszterelnök úr? Abban a brüsszeli közegben vannak ám bőven olyan valóban gazdasági szakemberek, akik nem veszik szentírásnak az ön szavait...
Boszi27
@Cicamama55: Kettő mondatot olvastam el, azt is kár volt, mert mondhatni fele sem igaz. Csak felment a pumpa éjszakára.
Pálinkafőző Rézüst
Na viki, akkor állj a kocsi elé, hozom az ostort, vazze...
libelle
@Cicamama55: Senki de senki nem veszi orbánt komolyan. Mondhat amit akar. Brüsselnek csupán annyi a baja a közmumkával, hogy az az EU - s pénzekböl finansierozza ezt nagyrészben az állam. Ez annyira nem tetszik neki, hogy ezt a pénz viszont szeretné látni. Itt is megnyilvánul örülete. Europa szegény, igy örüljön, hogy Magyarország eltartja!!
human
"Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország"
Ha nem lennének külföldi autógyárak és más befektetések, valamint nem mehetnének a magyarok külföldre dolgozni, akkor mekkora is lenne a munkanélküliség?
Jankó123
A ló mondja meg, hogy mikor szántunk!?
Na VAZZE!
coyote3
Már nagyon ráférne nyomorultra egy nagygenerál...
Cicamama55
@libelle: Azért van rosszul Lázár is a norvég alap elzárkózása miatt, mert mi tartjuk el Európát...
pityuka
Nem lett volna szabad beengedni a rendkívüli csúcstalálkozóra.
Jankó123
Ha észreveszed,hogy megdöglött a lovad, már ne köss utána kocsit!

(Régi Dakota közmondás.)
:-))))))
nyanya001
Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország.

Hogy nem ég le a bőr róla !
karma1
Ezt en nem hiszem el! Frankon odamegy Brusszelbe ez az agyament, es OTT kezdi el szidni az Uniot??? Meg az unios intezkedeseket? (Na persze, nem az unios penzeket, mert az johet dogivel az orszagba, nem fogjuk visszautasitani!) Es nem vezettek el ot hatulkotos jatszoruhacskaban?

Mar megint sikerult egnunk mint a Reichstag,...:-((((
mariaberta
Hát ez valóban okos gondolat, eddig ezt nem is tudtam. Ezidáig azt hittem, elől ment a kocsi és húzta maga után a lovat, hiába no mindig tanul az ember!
csip-csop
màr megint minek ment Brusszelbe? azèrt, hogy szègyenkezzunk?
bakegya
JAJ-JAJ ,ki kell verni a balhét,hogy ne csakkk megijedjenek,de FÉLJENEK IS!
Be ne nézzen valaki a fijjuk fityiss kamrájába!-de ő kotorászhat az összes nemzetállam kamrájában.(Jó ürügy ez a visegrádi négyelés is)SUNYI LÓ -a világ összes magyarját lóvá teheti harmadjára is,most EURÓPA VAN SORON,KELETI HÁTSZÉLLEL a néppárt szentéjén kersztül-kasul tűzszekeredzik egy adóssághalmazzal-szociális bummal-korrupt-megosztottsággal terhelt vegetáló hátországgal,már a bankokat veri szét belügyesen a többpártrendszer felszámolása után szabadon..két braziliai döntő mérkőzés között lazán,Putyinnal-Merkellel a háta mögött,úgy gondolja teheti- és orbán -kocsit hajt...D
andras314
Az Unio fele alkotmanyos jog es megegyezes, idehaza minden alkotmanyos jog korlatozasa, megegyezes helyett pedig egyszmelyi diktatum. A diktatatorok szokasos eljarasa. A "nemzetallam alkotmanyos jogan" azt erti, hogy senki ne korlatozza kivulrol sem az o idehaza semmi es senki altal nem korlatozott hatalmat, onkenyet.
mekkelek
@andras314: Igen, pontosan ez a baja az unióval, ezért nyomja ezt a nemzetállam dumát. Nem akarja hogy az EU bármibe beleszóljon, csak tolják a pénzt oszt jónapot...
Boszi27
@nyanya001: Na ez volt ami nálam kicsapta a biztosítékot éjszakára. Magyarra fordítva Eu nem akarja annyira adóztatni a munkát mint Mo. Szerintem így megállja a helyét.
mate03
@Jankó123: Nekünk csak a csikó pisztoly maradt!
Desischado
Munka?! Közmunka, éhbérért! Hogy nem sül le a mocskos képéről a bőr ennek a mocsoknak! Meg az adózás! Félti az egykulcsos adóját a nyomorult, mert akkor nem adhatna annyit a gazdagoknak, meg saját maguknak! És mindezt Brüsszelben nyomta?! Hogy miért nem csukták ott helyben le!!!
kukac50
Először kocsi,azt nem kell etetni. utána ló,minek etetni a lovat még nincsen kocsi amit húz.
Nem józan paraszti ésszel gondolkodik
dömdödöm
először a ló utána a kocsi a kettőt nem lehet megfordítani .
Dehogynem.
kocsi vontatta lószállító :-)
nyanya001
" Először a ló, utána a kocsi "
Ezek szerint megdöglött a dakota ló !
JAJMÁR
Mindig tanul az ember :) Szóval a ló = elvi kérdés, a kocsi = döntés. Ezek szerint Ő mindig az elvei szerint dönt! (Csak hát azok az elvek... most már biztos, a lóval van a gond, sorra megdöglik, mindig cserélni kell!)

Amúgy ez hogy tetszik? "Minden tett a gondolattal kezdődik" ! és ez? "Számolj tízig, mielőtt megszólalsz"? - Én ezt tettem, mert napokkal ezelőtt jártam már ennél a témánál..., de gondoltam várok...hadd ülepedjen!
dömdödöm
Szóval azt nem értem hogyan értik meg a küldöttek a bölcs mondásait mert ezt fordítják nekik minden nyelvre ,főleg angolra .A szövegkörnyezetből biztos ki tudják ragadni a szólás mondanivalóját de ki tudja .Először a ló utána a kocsi nem fordítva .
First the hors then a trailer , not revesed . így hangzik angolul .
Vagy First the hors behind a car , not revesed .
Na már most aki nem figyelt előtte és ezt hallja az hiheti hogy persze tudjuk ez egy
lovas nemzet régen loval jártak most meg gyártanak utánfutót meg mercédeszt .
Ezt értjük .De egyébként mi van miniszterelnök úr ? :-)
bencemacska
@mariaberta: Lehet, hogy autó után kötötte a lovat???
volvós
De láttunk már olyat is, hogy egy ló a
kocsi után lett kötve egy kötéllel ???
Az akkor tolta a szekeret ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.