Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz augusztus 19-én Sopronpusztán a páneurópai piknik 25. évfordulóján – tájékoztatta az MTI-t a soproni önkormányzat sajtófőnöke kedden. Kuslics Balázs elmondta, a Páneurópai Piknik Emlékparkba kötetlen családi napot szerveztek, ahol várhatóan délután négy órától 1989 – a csodák éve címmel Orbán Viktorral beszélget Rákay Philip, a M1 Szabadság tér ’89 című műsorának házigazdája.

Az emlékparkba már délelőtt tíz órától várják a családokat; hagyományos magyar ételeket főznek bográcsokban, helyi borászok mutatkoznak be, de gyermek- és sportprogramok, valamint koncertek is lesznek. A 25 évvel ezelőtti határáttörés elő- és utóéletéről egykori szervezők, résztvevők mesélnek majd.

Az ünnepi programsorozat augusztus 17-én kezdődik: a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Az első szakadás a vasfüggönyön címmel nemzetközi vándorkiállítás nyílik. A Berlin után Sopronban bemutatkozó tárlaton installációkkal, tárgyakkal és fotókkal emlékeznek az 1989-90-es európai eseményekről.

Augusztus 18-án és 19-én két nemzetközi konferenciát tartanak magyar és német résztvevőkkel, Sopron: kapu a szabad Európa felé, valamint Kapu Európába címmel az Antall József Tudásközpont, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében.

Az 1989. augusztus 19-én Sopronkőhida és az ausztriai Szentmargitbánya között megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyitásának rövid pillanatát arra, hogy Nyugatra szökjön.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
A vasfüggöny lebontása azt hiszem Horn Gyula érdeme, akit mocskolnak ahol csak érnek, még az emlékét is!Most akkor megint onnan esznek, ahová sz@rnak!?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
...és nem fél,hogy meglincselik a saját békamenetelői azt aaaaaz illiberalizmusos álomgépezetet amivel visszakötelezi Puttty-putty a pereputtyot Moszkvához?
sentinel216
Jobb lenne, ha Orbán és államgépezete (haverjai) távol tartaná magát ettől a megemlékezéstől! Nehogy jövőre már azt tanítsák a középiskolákban, hogy a bátor Orbán Viktor megnyitotta a határt az elnyomott NDK állampolgároknak, aztán kelet felé fordulva kiparancsolta a ruszkikat az illiberális államot építő hazánkból. Az MTV - ben már vágják a bizonyító anyagot a történelemhamisításhoz.
Sopron46
Nem kellene részt vennie, ugyanis nem sok köze volt hozzá!(egyáltalán semmi)
F_Viktor
@sentinel216: Jó alkalom, Rákay Philip rendezheti adósságát Orbán felé.
sentinel216
@Sopron46: Ezeknek az sem számít! Még az sem, hogy élnek még a szemtanúk! A birkák akár azt is elhiszik a köpcösnek, hogy ő nyerte meg a világháborút, ő robbantotta ki ötvenhatot. Hát, ha ő mondja az arany szájával, akkor az úgy is van.
volvós
Na rákayphilip, kinyujthattad nagyra a barna nyelvedet !!! Végre személyesen !!!
Dr. Felipe
Gondoltam hogy oda pofátlankodik pedig senki sem hívta. Csak nehogy megint lábon lőjék.
bakegya
Nemzeti érdek férgek fogtechnikáznak már ezen is-mert teljesítménykényszerképzeteiken kívül már csakkk ilyenért utal nekik a vicctor...!DDD
lópicigáspár
A vasfüggöny lebontása azt hiszem Horn Gyula érdeme, akit mocskolnak ahol csak érnek, még az emlékét is!Most akkor megint onnan esznek, ahová sz@rnak!?
silber13
Mondja meg már valaki, ez a csúti hippopotamus mi a francot keres ott? Egyáltalán ki a fene hívta oda?
F_Viktor
@lópicigáspár: Egész Európa tudja, hogy mit köszönhetnek a németek Horn Gyulának, ezért ezt elismerve termet is neveztek el róla az Európa Parlament brüsszeli székházában.
Orbán az európai civilizációnak nem tudja eladni, hogy bármi érdeme is lett volna. Persze a trolloknak fog majd beszélni.
csikknorisz
@lópicigáspár: Ez igaz, a "királyi" rádión a híresen elfogulatlan Perjés Klára vezetésével volt hétvégén az "Időt kérek" c. műsor, amiben hosszasan taglalták a résztvevők, hogy Hornnak voltaképpen semmi köze nem volt ehhez, igazából csak úgy belecsöppent, de szinte semmi nem az ő érdeme.
Legalábbis én ezt vettem ki belőle, de meghallgathatja bárki, a műsor utolsó negyedében van szó a Páneurópai Piknikről. hangtar.radio.hu/share-1-20140816_150700#!#2014-08-16

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.