Homogén szakképzési intézményrendszert szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium, a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszeréből a minisztérium fenntartásába kerülnének át – mondta Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

A Pénzcentrum cikke szerint azokról a tervekről is beszámolt, melyek szerint a gimnáziumokat leválasztanák a szakközép- és szakiskolákról, és a szakképzésben résztvevők arányának növelésével párhuzamosan a távlati célok között említette meg a gimnáziumi létszám korlátozását is.

Visszaállítanák a gyakorlati oktatásvezetői munkakört, az iskolai rendszerben pedig megerősítenék a szakoktatói szakmát, ezzel együtt a tanárképzésbe kötelezően beleépítenék a felnőttképzési tartalmat – rögzítette a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Nagyon helyes! Majd az újszülötteket futószalagra teszik, a Ng.M.és a KLIK emberei meg irányítják, merre mehetnek: pöttyös seggűek jobbra, mélymagyarok balra,
félázsiaiak középre, familiárisan pigmentáltak előre, narancssárga pelusosak fölfelé...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coyote3
Ehhez képest nálunk most építenek egy gimit. Mondjuk ez egyházi gimi lesz...:)
tivoli
Ez érdekes lesz.
A gimnáziumoknak ma már alapvető képzésnek kell lennie, mint az általános iskolának.
silber13
@tivoli: De ezekszerint nem nálunk! Nálunk úgy látszik robotnyikok és robotnyicák kellenek, de abból sok!
Szimba
"így a fenntartóváltás keretében a gimnáziumokat leválasztják majd a szakiskolákról és szakközépiskolákról, mivel a gimnáziumok "másfajta gondolkodásmódot igényelnek", és szerepük főiskolára és egyetemre történő felkészítés lesz." Lehet, hogy hülye vagyok, de már a fenntartóváltást sem értem. Továbbá a leválasztását a szakiskolákról sem. A gimnáziumok mindig is a főiskoára, egyetemekre történő felkészítés helye volt.
Szimba
A többi, meg végképp rizsa, értelem nélkül.
tivoli
@silber13: Ok lenne, ha volnának szakmunkát igénylő nagyvállalkozások. Így viszont a kiművelt szaki, ha mégse talál elfoglaltságot, nem válthat főiskolára, egyetemre, ha nincs gimnáziumi érettségije.
m.macskosz
Nagyon helyes! Majd az újszülötteket futószalagra teszik, a Ng.M.és a KLIK emberei meg irányítják, merre mehetnek: pöttyös seggűek jobbra, mélymagyarok balra,
félázsiaiak középre, familiárisan pigmentáltak előre, narancssárga pelusosak fölfelé...
m.macskosz
Gimnáziumba ki mehet majd? Aki a vagyonából megkeni a felvételi bizottságot?
Ha korrumpálni tud, nyilván annyit is ér, tehát a kölyök is mehet egyetemre majdan.
Január
Egy szak/ma/tudás még senkinek sem vált a kárára. A sok ilyen-olyan hasznavehetetlen fakultáson való időtöltés csak parkolópálya. Megélni nem biztos, hogy fog belőle, aki ilyen helyen tanul.
Azzal semmi gond nem lesz, hogy inkább a gimnáziumok készítenek fel egy egyetem elvégzésére. Ez nem újdonság,régebben is így volt
. Nem a mennyiség - s főleg nem a gyerek megőrzés - , hanem a minőségi tudás elsajátítása lenne a lényeg az oktatásban.
Ne az egyetemek legyenek a szűrők, ahol is kiesnek azok, akiket elfelejtettek az általánosban megtanítani a szövegértelmezésre, mert ma ilyen gondok is vannak...
kkalman
Végre látható, betartják a választási ígéretüket. "Folytatjuk!" Most éppen az oktatás teljes lezüllesztését folytatják. Az alapfokú oktatás, általános iskola, szétverése után jöhet a középfok.
Hiába no! A birkaképzést is megfelelő színvonalon kell csinálni.
lajospapa
Magyarországon talán addig volt a szakoktatás,és a közép és felsőfokú oktatás rendben amíg szakiskolák technikumok gimnáziumok voltak külön, és az egyetemek is. Mindebből az oktatási tárcához csak az alsófokú, a gimnázium és a bölcsészek tartoztak. A Többi a szakminisztériumok felügyelete alatt volt, az ágazatok saját maguknak képeztek. Ez az időszak volt a háború utáni új szakemberképzés időszaka. Ma zagyva konglomerátumokban van a pékképzés a vagyonőrrel az orvosképzés a zöldségtermelővel, a ménesgazda a balettintézettel
m.macskosz
@lajospapa: Azért a trend biztató:
juhászokat majd az orvosegyetemeken képeznek a tervek szerint. :)
szaboria1
@tivoli: A szakközép iskolák egyben érettségit is adnak. Már lassan 20 éve a sima gimnázium semmit sem ér. Már én is csak úgy vettem fel valakit ha mellette volt valamilyen elvégzett tanfolyama.
nezelodo
Na majd csak sikerül visszaállítani azt a mélyen áhított állapotot, amilyen az volt, amikor az apám évi tíz köbméter fát volt kénytelen szállítani ötven kilométerre ökrös szekérrel a püspök úrnak, hogy tanulhasson a gimnáziumában, az a papnak készülő, megátalkodott büdös kölke..
Bástya Elvtárs
Jól át kell gondolni mielőtt lépnek! Való igaz, sok az agyatlan érettségiért áhítozó fiatal (gazdagapukahülyegyereke)! Tudomásul kell venni, az érettségi funkciója: beugró a felsőoktatásba, és nem kézimunka szakkör!!!
NEM kell mindenkinek!
verőce21
Következményeként, még több lesz a félanalfabéta és írástudatlan diplomás.
human
@Bástya Elvtárs: Én attól tartok, hogy pont a gazdagapuka kölkét benyomják valahogy, az önerőből tehetségest, de nem módost ezzel kiszorítva. Ezzel elsilányul az értelmiségi réteg és a felsőfokú szakmát szerzők sem lesznek toppon.
Inkább támogatni kell a szakképző tanfolyamokat, hogy az elhelyezkedni nem tudó gimisek szakmához juthassanak és elhelyezkedhessenek.
Bástya Elvtárs
@human: Áááááááá! Annak megveszik 22 hónapos képzésen...
Dr plágium
Eddig meg azt papolták, hogy minden gyereknek legyen érettségije és diplomája ...
tivoli
@Bástya Elvtárs: Azért, kellenek az iskolák, hogy ne hülyén haljunk meg!
Te jól el vagy nélküle?
Bercifiu
Majd Soros támogatja a fiatalokat, mint Orsóst.
m.macskosz
@Bercifiu: "1977-ben Székesfehérvárra költözött családjával, itt végezte középiskolai tanulmányait a Teleki Blanka Gimnázium angol nyelvi tagozatos osztályában."
Akkor még elég volt az MSzMP-s felmenő ahhoz, hogy GIMNÁZIUMBA mehetett,
Soros csak utána jött! :)
Nil
Hitler egyik célja az volt hogy bizonyos emberek csak annyit tanuljanak amennyi a munkájuk elvégzéséhez kell - mint anno a négy elemi
Majd biztos kiválogatják ki érdemi meg hogy tanuljon ha hülye is hozzá, de a szülők jól teljeítenek a pártban
nemjoezigy
össze-vissza beszélnek ezek. A múltkor ov a szakképzés fontosságát emlegette (ahhoz leírtam, hogy előttük az úgy működött, ahogy most kitalálták és, hogy meg kellene fizetni a szakmunkásokat, akkor lenne utánpótlás).
Más:
Most voltam szakközépiskolai szülői értekezleten, kiderült, hogy nincsenek szakkönyveik, mert nem fért bele a 12 ezer Ft-os keretbe! Tanuljanak a gyerekek!
Vizual
De most miért háborogtok ? Hiszen Kósa is kiszámolta ha cserél akkor a régi ár marad. Nem kell többet fizetni a csere miatt. Szóval ! Ha már a NAV itt olvasgat és innen szedi az infokat nézze már meg ezt az ügyletet is. És tudjátok már, hogy ezekkel a 30 éve jogászokkal miért kerültünk e bbe a helyzetbe. Mert fingjuk nincs a joghoz. Ideje ujra diplomáztatni őket. Nyilvánosan. és egy kis matek a jelenlegi elsős általánosból sem ártana.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.