Több ezer pedagógus tüntetett a Pedagógusok Szakszervezete szervezésében a magyar közoktatás napján: a tanárok a jövő évi költségvetés javaslata ellen tiltakoznak, szerintük a felszámolás szélén van a közoktatás. A PDSZ elnöke először azt hittük, unalmas tanévnyitóba kezd, végül keményen beolvasott Orbánnak.

Az első felszólaló arról beszélt, hogy a tüntetéssel szolidaritást vállalt 42 európai ország pedagógus és oktatási szakszervezete. A tüntetést az ATV közvetítette.

Miniszterelnök úr, nézzen egy éhező kisgyerek szemébe!

Az internetadó-ellenes demonstrációt is szervező Gulyás Balázs megköszönte, hogy ilyen hidegben ennyien eljöttek, hiszen november van,

"nem mindenki nyaralhat Új-Zélandon, mint Kósa Lajos".

"Akárhova nézünk, korrupciót és butaságot látunk"– mondta Gulyás, amikor a szokásos simicskázásokkal vegyítve felelevenítette Hoffmann Rózsa munkásságát. Szerinte tömegektől venné el a kormány az érettségi lehetőségét. "Sportol az egész ország, csak itt a mélyrepülés a kedvenc sportág" – idézett egy költőnőt Gulyás Balázs, majd azzal zárta, hogy ki kell állnunk az európai oktatásért.

Eldobható betanított munkások

A következő felszólaló arról beszélt, hogy szakközépiskolákba és szakiskolákba jár a magyar tanulók kétharmada, és mint tudjuk, "a kétharmad mindenre feljogosít".

A szakmai részletekbe merülő beszédben szó volt többek között arról, hogy a kormány nézetével ellentétben a 14 éves gyerekek nem a munkaerőpiac részei, hanem tanítani, nevelni való gyerekek. "Egyszerhasználatos, eldobható", betanított munkásokat képezne az oktatáspolitika, akik később nem lesznek képesek alkalmazkodni a változó világhoz – mondta.

Ezután egy szülő állt a színpadra, aki egy sor kérdést tett fel, például, hogy rendben van-e, hogy egy elsős szakiskolás annyi munkaórát dolgozik, mint egy szülő. Szerinte "tömegével menekítik a szülők gyereiket magániskolákba".

A hatalomnak nem fontos az oktatás

Galló Istvánné, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke arról beszélt, hogy az oktatás a legszegényebbektől fogja elvenni a lehetőséget a kitörtésre. Azzal folytatta, hogy szerinte már látszik, "a kormánynak nem fontos az oktatás" – amivel a délután talán legnagyobb dudálását-bekiabálását aratta.

"Nincs nagyobb ostobaság, mint amikor egy kormány szándékosan, és tudatosan teszi tönkre egy nemzet jövőjét" – mondta. "Merjen a hatalom végre szembenézni azzal, hogy hogyan élnek ma Magyarországon az emberek, ne bujjon el, hanem oldaja meg, mert az a dolga."

Galló Orbán Viktort is megszólította, hosszas füttykoncert után azt javasolta neki, ha túlzásnak tartja a szegénységről szóló híreket, győződjon meg róla személyesen: "keressen egy középiskolást, aki tanulás mellett dolgozik, mert a szülei közmunkások, keressen egy dadust, vagy iskolatitkárt, aki a munkájáért minimálbért kap, keressen egy külföldre emigrált fiatalt, aki majd csak a szülei temetésére fog hazajönni."

"Tisztelt miniszterelnök, azt kérem öntől, álljon eléjük, és mondja: te nem kellesz nekünk, nekünk a stadionépítések, a szobrok, a terek átépítése fontosabb, mint a te jövőd"

– zárta beszédét Galló.

A szervezők a tüntetés végén petíciót olvastak fel a kormánynak címezve.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Majd pont a cigánybáró mer a nép közé menni és az éhező gyerekek szemébe nézni!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
külön-külön nincsen túl sok értelme a tüntetéseknek, persze ez is szép dolog, de csak együtt lehet legyőzni a Füstölt Imbecil Demagóg Elmebetegek Szövetségét.
dr. prédikátor
Majd pont a cigánybáró mer a nép közé menni és az éhező gyerekek szemébe nézni!!!
szöszmösz
Spontán kezdődött apránként a tüntetés sorozat, mint egy bemelegítés a még kér a nép színre lépéshez. Remélem képes lesz valaki felfogni a műveletlen, képzetlen, minimális intelligenciával sem rendelkező kormányban a történéseket.
bundi
hát kérem szépen ezt egy kissé lekésték a pedagógus kollégák...
talán ha tetszettek volna kissé korábban ébredezni...
mondjuk kb 3-4 éve...vagy korábban...
SpamKontroll
@Horizont: Gallóné teljesen lejáratta magát a szememben: délben az Egyenes beszédben azt mondta, hogy "most nem maguk miatt, hanem kifejezetten a gyermekéhezés miatt tüntetnek"...

Ehhez képest egy csomó üres frázis hangzott el, néhány szakmai érv (ezek közül is többel nem értettem egyet, habár nem ismerem annyira a témát, hogy igazán fél mondatokból is érthettem volna, hogy mire utaltak)

A gyermekéhezést meg kb. 2 általános mondattal lezárta...

Nekem úgy tűnt, hogy mindösszesen a béremelés és óraszámcsökkentések miatt mentek utcára... Azért, hogy ne kereshessenek kevesebbet.
Az meg kifejezetten felháborított, hogy a szakmai képzések ellen álltak ki...
Ez számomra teljesen elfogadhatatlan...

Akkor legyen érettségivel egybekötött szakmai képzés, de hogy azért legyen egy halom érettségiző, hogy a tanárok poszton maradhassanak, azt aztán végképp elutasítom...

Gallóné innéttől kezdve teljesen hiteltelen a számomra...
SpamKontroll
@Horizont: Azt biztosan nem akarnám (főleg nem a mai Világban), hogy a gyerekem egy érettségivel jöjjön ki...

Amúgy meg már egy diploma se ér semmit se, mert annyira felhígult az oktatás, hogy igazán nem adu ász egy tingli tangli diploma...

MIről kéne tájékozódnom???

Nem sírni kell egy tüntetésen, hanem megoldási javaslatokat felhozni...
Ők csak annyit akarnak, hogy ne legyen változás, mert az a - jobbára idősebb - pedagógus réteg, akik kintt voltak, már nem akarnak újat...

Akkor mondjál valamit, amiről annyira kéne tájokozódnom..
A facebookon százával vannak olyan hozzászólások is, hogy a pedagógusok már évekkel ezelőtt lefeküdtek a politikának...
Ők is arra mennek, amerre az érdekelk.. Ami láthatóan nem feltétlenül szakmai érdek...

Köztük is van egy halom olyan "szakember", akik teljesen alkalmatlanok, csak akarnak még 5 000 forintot...
moiszikf
@SpamKontroll: @Horizont: Tele van a világ (meg a hócipőm) olyan magasan képzett diplomás férfival, aki egy nyomorult zárbetétet nem tud otthon kicserélni és olyan fényes karrierű, diplomás nővel, aki nem tud összeütni egy paprikás krumplit a családnak. Ezek számomra félemberek, sajnos lassan ők lesznek többségben.
Toby
Orbán Viktor titkos 10 pontja

Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Olvasva ezeket a pontokat, elképesztő hasonlóságokat fedezhetünk fel a mai magyar Orbánisztán manipulációs eszközeivel. Kötelező elolvasni!

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket.

2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a problémákat. Hálásak lesznek.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a "fehér" propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a "szürkét" (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a "feketét" (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak).
Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni arról, hogy minden rossz dolog ami történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet ("majd a következő...
SpamKontroll
@Horizont: Nem az volt a gondom a beszédekkel, hogy a saját érdekeiket belebújtatták, hanem az, hogy akkor miért nem beszéltek nyíltan erről és nem a szakmaiság mögé bújtatva...
Én nem sajnálom senkitől a fizetését, de akkor beszéljenek nyíltan arról amit akarnak...

Illetve: ha már annyi példát felsoroltál, akkor ezek bármelyikéről is beszélhettek volna konkrétan...
Mivel én már eleve megírtam, hogy nem vagyok mélyen járatos a témában, ezért még érdekelnek is a hozzád hasonló tényfeltáró írások...

A szakmunkásképzést pedig - még a beszédben is mondta a bácsi - hogy német mintára akarnák átformálni, amiből még akár az is következhetne, hogy fognak gondoskodni tanműhelyekről... Itt igazán a húzó cégek útmutatásait és akár anyagi segítségét kéne célbavenni...

A felsőoktatáshoz pedig: én abban egyetértek (már a milliomodik vitába belemenve) hogy egy halom képzés van, amivel semmit nem tudnak kezdeni a diákok diplomaosztás után...
És igenis erre kell gondolni...
Toby
Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet ("majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk") évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell:...
SpamKontroll
@Horizont: Gondolom az a sok tanítónéni - aki fáradt arccal ott tüntett ma - is annyira elégedett az életével...

Valahol meg kell húzni a határt a felsőoktatásban is...
Mindig lesznek olyanok, akik nem fognak bejutni...

Vagy Ti nem szeretnétek, ha az arra érdemes diákok juthatnának be az egyetemekre??
Toby
10.) Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

Oszd meg, hogy mások is láthassák!

Sztárklikk.hu
torok sultan
Jó lenne ha csak egynek kellene a szemébe nézni!!!
Gondolom ez érdekli orbánbasit a legkevésbé.!
moiszikf
@Toby: Ez a 10 pont, a "rendszerváltás" óta regnáló összes kormányt jellemzi...
SpamKontroll
@Horizont: Most pontosan leírtad azt, ami ellen voltak a beszédekben...

Szinte szóról szóra az ellenkezőjét javasolták annak, amit írtál...

Maradjon meg minnél több érettségiző diák, minnél többen menjenek a felsőoktatásba... Ne a kormány döntse el, hogy ki megy érettségizni és ki nem...
Ezt mondta Gallóné...

A beszédekben végig arról volt szó, hogy minnél több fiatal maradjon meg az oktatásban és lehetőleg a gimnáziumi érettségi irányában...
Az a bácsi még ki is mondta, hogy "az oktatásnak nem feladata munkaerőt és szakembert képezni",...
Ezen hődültem fel...
Merthogy " a 14 éves gyermek nem a munakerőpica része''... Hát hogy mondhat ekkora baromságot?

Hát akkor a sok különféle iparág, pl. az egészségügy hogy a fenébe tervezhetné, hogy a jövőben honnét lesz ennyi meg annyi ápoló meg orvos, ha nem kellene a jövőbeli igényekre már a gyermekek korai tanulási szakaszában gondolni???

Nem is értettem, hogy a mai világban hogy a fenébe állhat ki a pódiumra és mondhatja, hogy nem szükséges a középfokú képzésben szakmát is szerezni???

Hát ne is haragudjon meg a Világ!!! Ha a gyermek nem a "jövő munkaerőpiaci része" akkor ma ne mehessen el diákmunkára (se)!!!

Arról nem is beszélve, hogy az összes jó szakember kinnt van Németországban!! Akkor miért ne lehetne és kellene német mintára (is) képezni a fiatalokat???

Nem a pedagógusok ellen voltam a hozzászólásaimban, hanem a felszólalók véleménye ellen... Abban sem mindenben amúgy...
De volt egy pár dolog, amivel zsigerileg nem értettem egyet... És vártam volna a meghirdetett gyermekéhezés témát is... Amit lehet, hogy csak kampányfogásnak dobott be Gallóné...
Toby
@moiszikf: Nézd, az Mszp-s kormány sem volt makulátlan, de annyira aljas sem, mint a gengszterkormány, amelyik akkor is hazudik, ha nem kellene !

Ez a 10 pont pontosan az orbán-qrmányt jellemzi, személyre bontva pedig magát a gengsztervezért ! Napi példák igazolják ! ("Nem a zemberek fizetik meg" - "Nem lesz adóemelés" aztán mégis valahogy sikerül kivarászolni az emberek maradék fityingjeit is, csak nem megszorításnak nevezik, hanem kiigazításnak, lényegében egy a kettő jelentése !
Mi célt szolgált az éjjel-nappali nemzetizés ? Aki szereti a hazáját, annak nem kell naponta emlékeznie erre, főleg nem kell a szájába rágni !
moiszikf
@Toby: Megismétlem, MINDEN kormányt jellemez. Ha van kedved, gyűlöld az egyiket és imádd a másikat, a Te dolgod. Én egyébként sem vagyok a demokrácia rajongója.
Toby
@moiszikf: - idézőjelek közé tettem a nyilvánvaló fidesznyik hazugságokat. A másik oldalról is voltak ilyenek ( "nem lesz gázáremelés" ) de 5 év alatt a Fidesznyik sokkal többet és fájdalmasabbat hazudott, mint az Mszp 8 év alatt !

- Az igazi, megtestesült, gyakorolt polgári demokráciánál még nem találtak ki jobbat, amit ma megtapasztalhatunk, az nem erről szól és nagyon távol van tőle.Ez megérne egy bővebb részletezést, de ha lesz ilyen téma, akkor belemerülhetünk.
SpamKontroll
@Horizont: Te hallottad, hogy Gallóné mint mondott az Egyenes beszédben pontosan azt mondta, hogy "most a gyermkéhezés miatt megyünk az utcára"...
Erről beszélt 2 mondtanál többet???
Mert biztos vagyok abban, hogy nem, mert hallottam őt beszélni... Persze beszélt az általános nyomrról blb bla...

Hát akkor az új német minta az mi, ha nem az, hogy a kormány tesz valamit a szakmunkásképzésért?

Amúgy azért, mert változások vannak, az nem feltétlenül fogja azt jelenteni, hogy az igazából rossz lesz... Ezt nem is lehet 1-2 év elmúltával felmérni.. Évtizedek múlva fog csak kiderülni, hogy a mai oktatás megállta-e a helyét?

Tehát tulajdonképpen: te és a pedagógusok is semmi mást és eltérőt nem akartok, mint a 10-35 évvel ezelőtti szakmunkás, , szakközép, gimnázium, főiskola-egyetem variáció...
Semmilyen más képzési forma nem felelhet meg a véleményetek szerint?
Csak, az ha x órában oktatnak közismereti tárgyakat, sokan érettségiznek és sokan mennek egyetemre...
De aztáa te írásodban valami olyasmi is volt, hogy a Te idődben nem jutottak be annyian egyetemre és érettségizettek sem voltak annyian és az milyen jó volt...
De azért a gyerekünk már jusson be könnyebben...

Szóval szerintem igazán neked sem kiforrott a véleményed...

Nekem alapvetően az a véleményem, hogy nem lenne baj, ha az érettségi és a diploma valamiféle prezstizs jelentene megint...
Egyes szakmákban még mindig az (pl. mérnökök, orvosok stb.) másokban meg nem ér igazán sokat...
Miklós Julianna
@Horizont:akkora baromságot irt," hétfőn 1 kg,kenyérrel" stb. a rászoruló gyerekek ingyen kapják az étkezést, és a könyveket is!!Miért kel ilyen hülyeségeket írni?gyermeknevelési támogatás, stb.
szandokan
@Miklós Julianna: Pontosan, minden rászoruló gyerek ingyen kapja az étkeztetést, és még sajnos ez sem elég, mert sok gyerek este már nem kap otthon enni, a hétvégéket már ide sem veszem, mert anyuka a családit más egyebekre költi, mint a gyereke. A nejem által vezetett oviban is van rá sajnos példa, hogy a gyerek olyan éhes reggel, hogy beérkezéskor azt kérdezi azonnal, hogy itt van e már a reggeli. Az egyik ilyen kisgyerek apukája éppen most vett egy pár éves autót, mert arra valamiért mégis futja neki, csak a gyerekre nem, érdekes módon azonban a gyereket biciklivel viszik minden nap, és apuka is közmunkás.@SpamKontroll: Most ez a divat, hogy mindenki megy tüntetni, de jön a tél, a hideg, és majd abbamarad. Nagyon sajnálom én is az éhező gyerekeket, és igen csak a fejére koppintanék a szülők jelentős részének ezért. Kétségtelen, vannak önhibájukon kívül rossz helyzetbe került emberek, de nem mindenki ezért tart ott, ahol.
szandokan
@dr. prédikátor: Ki az a cigány báró? Azon kívül a gyerekeket nem véletlenül a felelősségteljes szülőknek kellene eltartaniuk? Ja,hogy sok családban a gyerek csak egy megélhetési forrás a szülők számára...
Desischado
A csuti zsírmorét és bandáját nem érdekli sem az éhező gyerek, sem az emberek nélkülözése.
A támogatásokat sem kaphatja mindenki, szóval nagyon is hihető a kenyér és a margarin. Valamint nem minden szülő herdálja el a pénzt, csak mire kifizeti a rezsit, és más egyebeket, ennivalóra szinte nem marad. Nekem nincs gyerekem, de mégis ez a helyzet nálam is.
nemjoezigy
A @Miklós Julianna megnyilatkozásán nem csodálkozok, hozza magát. Az, hogy mit hoz a propaganda az egy dolog, és sajnos a valóság az más sok esetben homlok egyenest az ellenkezője. Jelen esetben: propaganda-Miklós Julianna: "a rászoruló gyerekek ingyen kapják az étkezést, és a könyveket is" A valóság, hogy van ilyen, jó lenne, ha csak ilyen lenne, de nem, és ezt azok érzik, akik benne vannak, és ők 100%-ban érzik. (a vidéki önkormányzatok nem tudják megadni ezt a lehetőséget az éhező gyerekeknek, [a fázó, nélkülöző felnőtteknek!] és tv műsorokban látom, hogy Bp-i példa is van erre)

@szandokan: "@Miklós Julianna: Pontosan, minden rászoruló gyerek ingyen kapja az étkeztetést, " tudom Te a másik oldalon vagy (fidesz párti), de azért ez a MINDEN gyerek ez sok volt. Később finomítottál az élettapasztalat hatására, + a példád: ne a gyereket sújtsa a szülői baromság. Akkora apparátus van minden önkormányzatnál, hogy oldják meg, de a gyerekek ezt ne érezzék.
Amíg ez van addig nincs esély egyenlőség, bármennyire erről szövegel a kormány. Persze a gazdagoknak ez így jó, mert csökken az utódaiknak a konkurenciája.
Miklós Julianna
@HorizontTe meg egy primitív állat vagy! A gyerekeket nem bántottam, csak leírtam azt ami igaz! A sötétség nálad van, fel kéne kapcsolni a lámpát!!!Sajnos régen is a szocializmusban is voltak ilyen gyerekek. Ha két szülő mondjuk két gyereket nevel, akkor a két gyerek jután 2X13000 ft a családi pótlék. ha két szülő elvállalja a közmunkát, akkor ketten 100000 forintot visznek haza, 123000 forintrol beszélünk havonta.Gyerek nevelési támogatást is kapnak, ingyen tkönyv, ingyen ebéd, ingyen ruha a rászorulóknak.A rezsi télen kb. 35000 ft /hó. akkór miről beszélünk. Nyáron kb. 10-15 ezer forint. A kocsmába nem kéne elvinni a pénzt.Nincs vacsorára pénz, meg reggelire???Mert ugye a gyerek ingyen ebédel!!!Szerintem a szülőkkel van a baj, meg veled aki ilyen baromságokat tud állandóan írni!!!Ingyen tüzelő, ha nem tudod kifizetni a nagy rezsidet, akkor felét az állam kifizeti, Mit szeretnél még kapni csak úgy???Munka nélkül fizetést! Sötétség nálad van, írtam hogy, nyisd már ki a szemed!!!
mate03
@Horizont: Nagyon tetszett amit leírtál!Régebben én is írtam hogy a szakközép iskolák a legrosszabb megoldás! Se nem szakmunkás se nem technikus! Szakmailag nullák! A valódi szakmunkás és technikus képzés,volna a megoldás! A szakmunkás képzőben is bevezetni a kötelező nyelv oktatást!
moiszikf
@Toby: A részletezést, szerintem is tegyük át a megfelelő témához. Most csak egy tanács; Ne álmodozz! (Majd kivesézzük!)
Toby
@moiszikf: Te ebben - tegnap, 20:38 - hol találtál álmodozást, oszd meg velem!

Amúgy illiberális polgári demokrácia soha nem létezett, jelenleg sem létezik és nem is fog, ugyanis az illiberlizmus tagadja a liberális polgári demokrácia lényegét, amint arról bővebben is hebegett a tusnádfűrdői félrebeszélő! Talán segítettem valamit.
nemjoezigy
@Horizont: @mate03: Azt hiszem, hogy az ilyen párbeszéd viszi előre a téma megismerését. A saját esetet lehetett olvasni és ez szinte garancia a valóságra.
Én 3 éves emeltszintű szakmunkásképzőben (ma azt hiszem ezt mondják duálisnak) kezdtem, majd 2 év után érettségi, majd melók, majd meló mellett tanfolyamok és főiskola 4 év szombatonként, gyatra nyelvtudással-vizsgával, majd meló,a hol az a kevés nyelvtudás is elfogyott. Majd munkahelykeresés profi szaktudással, nulla nyelvtudással = álláskeresés.Ez van, így kell eltartani 3 középiskolás gyereket.
Nem ennyi, de most ennyi.
moiszikf
@Toby: Ne álmodozz arról, hogy az Őszödi Böszme és a Tusnádfűrdői Félrebeszélő (ez nagyon tetszik!) egymás ellenfelei. Lényegében egy cég.
Toby
@moiszikf: A hatalom megszerzését/megtartását illetően elképzelhető...
F_Viktor
@bundi: Írod:
"...tetszettek volna kissé korábban ébredezni...
mondjuk kb 3-4 éve...vagy korábban..."

Igazad van, a kormányváltás óta félelemből nem merték megmutatni elégedetlenségüket a pedagógusaink, ezért tartottam akkora előrelépésnek a tegnapi demonstrációt, hogy személyesen is részt kellett vennem rajta. Mert valami végre elkezdődött...
keresztapa
Túl teng a személyeknél a gyűlölködés, emberi helyzetek váltózóak, minden sajátos helyzetet leírónak, igaza van. Olyan nehéz egymás élethelyzetét megérteni. Könnyebb trágár szavakkal egymást sértegetni. Kinek jó ez?
moiszikf
@Horizont: Bár úgy lenne, ahogy írtad, hogy csak két "ilyen" lenne! Sajna több van. :-(
moiszikf
@Toby: Én ahogy elnézem, minden tekintetben "kollégák".
kukac50
Addig ne csússzon le a torkán egy falat sem ameddig nem hoz olyan törvényt,hogy mindenki jól tudjon lakni és ne éhezzen..
Toby
@moiszikf: Ferencet nem igazán szeretik ezek a valódi civilek, de nem rajonganak a felcsúti cosa nostrásért sem.
JAJMÁR
Bizony, így van, a gyerekek hétfőn nagyon éhesek. Tartalmasabb a menü is ezen a napon. Az uzsonnát pedig sokan a táskába teszik - mert otthon is vannak még -, és a nyári szünet előtt szinte meg vannak ijedve.
Nincs hiányzás, ezek még betegen is jönnek. Az iskolában meleg van, rend, étel, rendszer.
Nagy baj a szegénység, hát még, ha együtt jár az oktatás elszegényedésével. Az állami iskolák már annyira csak az alapokra koncentrálnak, hogy innen az képes tovább tanulni, akinek a szülei különórát tudnak venni a gyereknek. Így nézve tényleg nem fog kelleni annyi gimnáziumi férőhely. Azokat majd felöltik a magániskolákból. A szakmunkásképzőkkel meg az a baj, hogy nincs, vagy kevés a szakma gyakorlóhelye. Ráadásul - igazat adva a felszólalóknak - a szakmunkások többségének gépkezelői és számítógépes tudással is kellene rendelkezni, de én még az idegen nyelvet és a jogosítványt is ide venném. Több lábon kell állni, nincs olyan szakma ami egy életen át kitart.
A szegény tehát tudatlan marad és munkanélküli.
Mi lenne hát a megoldás? - Szerintem - Az alapfokú oktatásra sokkal nagyobb figyelem és pénz, jó könyvek, jó pedagógusok, különórák és fejlesztés, és ha szakmunka, akkor sokrétű képzés, és egyáltalán nem hátrány, ha érettségi bizonyítvánnyal is jár, és képessé kell tenni a gyereket, hogy bármikor válthasson. Vannak későn érő típusok is, a felsőoktatásba átjárást sem szabad bezárni.
A 14-15 éves gyereket a munkaerőpiacra kitenni nem lehet, egyrészt, mert szűk a munkaerőpiac, másrészt a fogékony korban a legkönnyebb tanulni, és neki az a dolga.
Valami ilyesmiért tüntettek, ugye?
gyuszka
Erről miért nem beszél a havi 700.000 Ft-ot kereső szarszervezeti vezető!!!

Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatóságának elnöke a napokban vette át az Amerikai Egyesült Államok kormánya által finanszírozott alapítvány díját, az "IIE Europe Award for Excellence"-t, amelyet az Európa és az Egyesült Államok közötti oktatási együttműködés fejlesztésében játszott kiemelkedő szerepéért ítéltek neki. Mi kevésbé örömteli eseményről kérdeztük: a magyar diákok tragikus teljesítményét mérő PISA-felmérésről.
Nyilvánosságra hozták a legújabb PISA-felmérés eredményeit. Meglepődött a visszaesésen?
- Sokkolt az eredmény, el sem akartam hinni. Az ellenkezőjét tapasztalom ugyanis a környezetemben. Az iskolámat, az AIT-t (Aquincum Institute of Technology) azzal népszerűsítem a legjobb amerikai egyetemek körében, hogy Magyarországon a matematikaoktatás színvonala kivételesen magas. Az MIT-ról, a Harvardról, a Princetonról azért jönnek hozzánk a diákok matematikát, informatikát tanulni, mert ennek a háttere nagyon erős. Ezért néztem az eredményt döbbenten, és ezért nem értettem. Aztán a jelentést mélyebben elemezve, kiderül, hogy mi a baj. A legjobbak továbbra is jól teljesítenek, a top továbbra is az élvonalhoz tartozik. A Fazekas nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is a matematikát legmagasabb szinten oktató intézmények közé tartozik. A baj a tömegoktatással van.
- Igen, a visszaesés oka a gyengébben teljesítők arányának emelkedése.
Sok mindent szívesen varrok a jelenlegi kormány nyakába, és sok mindenben kritizálom őket elég hangosan, de erről, azt hiszem, nem csak ez a kormány tehet. És nem is az elmúlt nyolc vagy húsz, sokkal inkább az elmúlt ötven év. Utóbbi következménye, hogy a matematikatanári, illetve mindenféle tanári hivatás társadalmi megbecsülése elenyészett. Ennek most isszuk a levét. A teljesítmény folyamatos romlásának oka az, hogy a tanári kar folyamatosan gyengül, és azért gyengül, mert a jók nem akarnak elmenni tanárnak. Amikor kiosztjuk a Graphisoft...
Szimba
Na végre! Gallóné is besokallt. Eddig mindig a megbeszélés híve volt. Valamire már ő is rájött. Nehezen. 2-3 éve kellett volna már.
micfild
@JAJMÁR: Nagyon egyetértek. Megint.
hozzáfűznék még annyit, hogy a gyakorlati képzőket kinyirta a fideSS.
moiszikf
@Toby: Visszautalnék Noam Chomsky 10 pontjára és kiegészíteném egy ponttal, a hazai viszonyoknak megfelelően.
11. Az előző 10 pontot sokkal könnyebb megvalósítani segítséggel, mint egyedül. A segítőtársadat álcázd ellenségnek.
A 2006-os bukta után, Ferencünk nem erőltette az előrehozott választást, pedig a hülye is tudhatta, hogy az MSZP-nek onnan csak lefelé van. Egy gyors, bűnbánó leköszönésre lett volna szükség és jöhetnek a választások. Ehelyett még b@sz@kodtak 2010-ig, heccelve a Zembereket. (Ez volt a 6. pont a gyakorlatban, az érzelmekre hatás.)
Úgyhogy Vityesz köszöni szépen a 2/3-ot Fletó segítőtársnak.
bundi
@F_Viktor: tudod megértem nagy lépésnek tartod ezt is...de hogy érzékeltessem mit szerettem volna mondani...
van egy repülő...első ránézésre átlagos...kívülről nem látszik semmi különös...igaz kissé ütött kopott , de...
sokan vannak rajta talán túl sokan is...
na mindegy elindul a nagy útra...új kapitánnyal, aki teljesen új személyzetet hozott...a régieket akik eddig tették a dolgukat, vagy jól vagy rosszul, elhajtották ...jó messzire...
de már induláskor lehet látni, hogy a motor füstöl, szikrázik, az alkatrészek potyognak belőle, a személyzet rángat mindent ami kézközelben van, ...
az utasok látják ezt...és látják a lógó kábeleket, a belső hibákat...egyesek ezt szóvá teszik, de ezeket nemes egyszerűséggel bérrettegőnek titulálják, és rájuk sütik hogy ők nem akarják, hogy ez a sólyom szárnyaljon...
az utasok 2/3-a meg csak bólogat, hogy milyen jó is ez...mert a gép már elindult, már repül...és a kis hibákat meg ugye útközben ki is lehet javítani...
mindegy telik az idő, a kapitány meg ugye, mivel neki új bársonyszék és új játszótér kell a fülkébe szép lassan eladogat mindent ami mozdítható...futóművet fékeket, az elégedetlen utasok székeit...mert ugye ezt ők nem is érdemlik meg...
és a repülő mint ez előre várható volt szép lassan zuhanni kezd...
az elégedetlenkedők közül aki teheti, és van ernyője az kiugrál...az utasok szépen fogynak, mert sokan viszik a családjukat is...
és most tarthatunk a becsapódás előtti pillanatokban...amikor is a személyzet elkezd morgolódni...
lehet hogy igazuk van és jól teszik, de most már késő...
szerintem akkor kellett volna ezt tenni, amikor még visszafordítható lett volna az egész... a klikkesítés előtt, a 16 évre leszállított tankötelesség előtt ...a lista túl hosszú...
most mit várnak?
már nincs pénz ennyi sulira...
a szakoktatásért a cégek esetleg fizethetnek az olcsó diákmunkáért ...míg az egyetemi, gimnáziumi tanulókért a kutya sem fizet...én így érzem...
bundi
@F_Viktor: emlékszel ezekre?
hvg.hu/itthon/20121009_Pokorni_lyuk_van_a_Klebelsbergprogram_bud/
vagy erre?
hvg.hu/itthon/20120813_klebersberg_elbocsatas_oktatas
de ha belegondolok pokorni még mindig rázza a lábát...
www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/137476/
csak ugyebár a pénz máshonnan jön, és ezért azt a gombot nyomogatja ő is amiért a pénzt kapja...
tehát szerintem talán még az elején kellett volna rettegni...most már késő...
mert ugyebár 2018-ig megkapták a bizalmat...
1magyar
Az éhező gyerekeket olyan magasról nem látni, csak a plázákig jutnak el a vezetőink.
Toby
@1magyar: Már bocs' de "ezek" nem vezetők, hanem közönséges mocskos bűnözők, akiknek első dolguk volt a hatalom megszerzése után a jogszabályok módosítása, hogy elkerüljék a lehetslges felelősségre vonásokat !
Tehát szarházi mocskos patkányok !
gödörben
@szöszmösz: NEM ÉRDEKLI ŐKET!!! Mikor értitek már meg? A közmunkásnak nem kell iskola, mert akkor gondolkodni kezd. Esetleg nem tetsző megoldásokat keres.
gödörben
@kukac50: Akkor már mind visszamenőleg is hulla lenne.
JAJMÁR
Hát, remélem, hogy sikerült ezt idehoznom ! Ennél borzalmasabbat még nem olvastam.
Csak erős idegzetűeknek !
Ez egy 2. osztályos erkölcstan könyvből van, én a könyvet nem láttam, de jobb is :

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1234038_982802305080366_1101345165094565731_n.jpg?oh=ac50fd6a8c6a8110806b3685dd30648c&oe=5518E830&__gda__=1423640333_d4a818abbaf813cf1df191b4d0919cba
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:22
A fészbúkon terjed ez a förmedvény, szeretném hinni, hogy csak kamu.
JAJMÁR
@tivoli: 11:34 Akkor ez egy ritka pillanat, mert egyetértek. Igen, onnan hoztam...
bundi
@JAJMÁR: @tivoli: nem ccsak kamu de a sztori nem az erkölcstan tankönyvből való...
www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=gyermek--es-csaladi-mesek&ID=55579&gb_w=t
a megnyitható tartalomból a 440 oldal
vagy máshonnan...
nretzse.blogspot.co.uk/2014_11_01_archive.html
én amiatt olvastam erről mert egy magyar grafikuslány készítette az idei kiadás grafikáit (ez kb egy pár hete volt hír)
press.princeton.edu/titles/10300.html
tudjátok a kintiek azért szeretik tudni kik azok akikre büszke is lehet ...
murphydesign1.blogspot.co.uk/2013/11/andrea-dezso-artist-interview.html
de visszatérve a grimmekre...
www.life.hu/csalad/20141101-az-andersen-es-grimm-mesek-eredetije-sokkal-horrorisztikusabb-mint-amiket-manapsag-ismerunk.html
nem csak ezt a mesét követték el...
kellemes olvasgatást
JAJMÁR
@bundi: Igen, ez egy Grimm mese, mint a Jancsi és Juliska.. meg a többi kedvenc, de ez nem tartozik közéjük. Nem való a 2. osztályos tankönyvbe, - kerestem a neten, hogy tényleg benne van-e, de csak elsős tartalomjegyzéket találtam, abban van egy Grimm mese, ezért elképzelhető.
Ez a mese nem jó !
bundi
@JAJMÁR: a lányom ott másodikos lenne...és itt szinkronban vesszük az ottani anyagot is az ittenivel együtt (itthon) hogy a fél év végén ne kelljen kapkodni a vizsgánál (magyarországon magántanulói státuszban van)
amit idén kaptunk tankönyveket azok teljesen más formátumúak mint a beszkennelt... mondjuk erkölcstant hittant elvből nem vettem, tehát arról nem nyilatkozhatok
arról csak ezt leltem...
www.apaczai.hu/index.php/cikkek/helyi_tantervi_javaslat_also/hu
vagy ezt:
letoltes.apaczai.hu/aktualis_kezikonyvek_alsos/021831%20Erkolcstan%202%20kk.pdf
emiatt is mondom hogy ez a hír talán egy fake...csak arra jó, hogy akik beugranak neki, azokat később elhiteltelenítse...
tehát szerintem csak egy médiahack aminek nem igazán érdemes befeküdni... az eredeti mesék a grimmektől elég morbidok és vérgőzösek...kicsi az esélye, hogy tankönyvben végezzék...szerintem...
JAJMÁR
@bundi: 12:39 Ezeket én is megtaláltam.
Az elsős Útravaló 1. Erkölcstan könyvben a Hét sváb c. Grimm testvérek meséje van,
Nagyon nehéz a szövegezése, és az egész mese tanulsága - a végén mind megfullad -, nincs happy end !
Egyébként a könyv összeállítása nem rossz.
A másodikos Az én világom 2. - tartalomjegyzékét nem lehet megnyitni, de utána fogok nézni - és remélem, hogy igazad van.
tivoli
@bundi: ma, 11:58
Amikor kicsi voltam, a dédmamám gyakran mesélt nekünk esténként, miután besötétedett. Mesélt ő mindenfélét, de leginkább az a mese maradt meg bennem, hogy a szép lányt - aki mindig ügyelt rá, hogy a leggazdagabb, legelőkelőbb férfiakkal táncoljon csak -, felkérte egy igen jóvágású úr, aki a tánc végén kivitte a ház mögé a szép lányt, aki csak ott vette észre, hogy annak patája, szarva és farka van. De már késő volt, mert az a kedvét töltötte rajta és nem volt segítség. A szép lány beleit körbetekerte a ház körül okulásul, hogy így jár minden céda, aki nem tudja, hogy egy lánynak vigyáznia kell a tisztességére.
bundi
@tivoli: hát igen a régiek nem cicóztak...nem volt rózsaszín tütüs tündérkés keresztszülő...
tivoli
@bundi: ma, 13:26
Így igaz.
És hatékonyabb volt, mint a mostani rendőrségi videó.
bundi
@tivoli: igen, de akkoriban keményebb volt az élet...az akkoriakat kevésbé kérték számon...lehetőség sem volt rá...és szerintem jobb hogy azokat az időket magunk mögött hagytuk...legalább is ilyen értelemben. én nem kívánom azokat vissza...és ezek a mostani iszlám államra hajazó hozzáállások sem igazán jönnek be nekem...tehát az arany középutat kellene meglelni...de visszatérve az eredetihez...szerintem ez a tüntetés jó pár évet megkésett...
tivoli
@bundi: Feltételezem, hogy minden mesevilág a maga korához igazodik. Akkoriban nem mondhatták azt, hogy ne ismerkedj interneten, vigyázz az italodra, hogy ne csempésszenek bele valamit, meg ilyesmit. De a lényege ugyanaz: Vigyázz magadra, mert ráfázhatsz!
bundi
@tivoli: igen a tanulság ez is lehet...de ez egy másik cikk itt a tanár tüntetésről van szó, nem a grimmekről...
tivoli
@bundi: ma, 14:29
Mese témában csatlakoztam az előttem szólóhoz.
A tanerők tüntetéséhez nem tudok szólni nyugodt hangon, inkább nem is...
bundi
@tivoli: ok akkor a többiről a rendőrös cikknél...
libellle
@JAJMÁR: Uram-Atyám ez nem lehetséges, hogy ebben a zavarodott országban egy hét esetleg nyolcéves kisgyermeknek ilyen szöveget kell olvasnia. Hátborzongató, ennyi kegyetlenség egy ilyen rövid szövegben. Még a könnyeim is kicsordultak. Ki az a világot és életet magátöl taszitó barom, aki ilyeneket leir és aki ezt a gyermekek elé teszi. ?
Miklós Julianna
@Horizont:Ugy látom hogy Horizont nevű senkinek , nem tettszik ha valaki tényszerűen meg ír valamit! Ha az igazságot feltárja valaki, akkor Ő heves dühkitöréssel válaszol, fenyegetőzik, inkább magába kéne szállni, hátha észre veszi hogy mekkora badarságokkal rémisztget, itt ezen az oldalon mindenkit,aki kapható erre a sok hülyeségre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.