Kik azok, akik tüntetnek, és valójában mit akarnak? – ezt a kérdést próbálja megválaszolni Kiss Tibor Noé, aki szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a tüntetők valójában az ellenzéki pártok számára jelentenek konkurenciát.

A „közfelháborodókkal” szembeni fanyalgás, a baloldali-liberális politikai elit tagjainak sértődöttsége árulkodó: a századik pofontól sem józanodtak ki, még mindig nem értik meg az emberek üzeneteit. A tömegek szavazata jól jönne, de amikor az emberek a saját véleményüket artikulálják (radikálisan, fésületlenül), akkor befogják az orrukat, lenézik és újra kioktatják őket a demokratikus minimumról meg arról, hogy mi a helyes és mi a helytelen (vö. „elitista gőg”)? Másfelől a dolgok ezzel kerültek végleg a helyükre a „tömeg” és a „rendszerváltó értelmiség” viszonyában. A reakciók utólag is igazolják a választópolgárok bölcsességét, akik immár nem tőlük várják, hogy megvédje őket a Fidesz önkényuralmi húzásaitól. Ideje volna venni az adást.

A Magyarinfó blogon Kiss Tibor Noé írása >>>

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Vannak pártok amelyeket nem fidesznek hívnak, de ettől nem lesznek ellenzékiek
kéz, kezet mos
egyik kutya másik eb
a jobbik a legrosszabb megoldás - az még ennél is mélyebbre vinné az országot- csak ügyesen hazudnak-kicsit túl is szárnyalták a mesterüket: a fideszt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
No, jöhet a jobbik?!
De csak az utolsó pillanatban tör élre?
Ezért tartja meg az EU OV-t!
miazavalami
Hogy hogy kik? Azok akiknek már ki van a hátsójuk az elmúlt huszonvalahány évvel a rendszerváltozás óta!
Nil
Vannak pártok amelyeket nem fidesznek hívnak, de ettől nem lesznek ellenzékiek
kéz, kezet mos
egyik kutya másik eb
a jobbik a legrosszabb megoldás - az még ennél is mélyebbre vinné az országot- csak ügyesen hazudnak-kicsit túl is szárnyalták a mesterüket: a fideszt
Hofipisti
Szerintem Noé menjen a bárkájára, s ott hírdesse az igét az általa begyűjtött önkéntes (!!!) résztvevőknek
levi
@Nil: Akkor ki, ha nem a jobbik?
Mszp,fidesz? Már bizonyítottak, sőt bizonyítanak folyamatosan a rendszerváltás óta. Azért vagyunk ekkora szarban, de ezt Te és a hozzád hasonlók úgyse értik meg, mert ha a fidesz szar akkor legyen az mszp...4-8 év múlva meg szar az mszp akkor legyen a...hmm...talán a fidesz???
Újra és újra ugyan azt választjátok meg, de lassan az a generáció lesz fölényben, akik végre mást akarnak.
Lehet, hogy a jobbik sem jobb egyiknél sem, de legalább ki kéne próbálni.
Desischado
A jobbik soha! Egy rasszista radikális párt katasztrófa lenne! Arról nem beszélve, hogy a szegénység miatt tudtak csak ennyire előretörni, de épp olyan hazugok, és romlottak, mint a fidesz! Nemhiába belőlük nőttek ki! Ők sem lennének jobbak, sőt, még rosszabbak!
Nil
@levi: nem kellenek pártok
egy fasiszta párt meg főleg nem
Horthy korszak már volt- nem kérek belőle
az emberek élete nem játék - a jobbik is bizonyított már - akinek esze van tudja és még véletlenül sem szavaz rájuk -
Ami jó lenne- a nép válassza meg a miniszterelnököt és az államelnököt és szakértői kormány és népképviselet- tehát független, a környezetükért, az országért tenni akaró jelöltek.
Nézz bele a dolgokba vertikálisan és horizontálisan, akkor nem fogsz akkora butaságot mondani hogy a jobbik jó. A fidesz okosan keveri a lapokat, ellenzék nincs.
De mint mondtam nem kellenek pártok-csak lopnak, csalnak, hazudnak. Mindenhol a világon - és csak a személyes gazdagodásuk érdekli őket
nemjoezigy
@Nil: @bencemacska: @miazavalami: @Hofipisti: @levi: @Desischado: igazatok van,...meg nincs igazatok. (szerintem, mivel én írom:-))
1. Sajnos pártok kellenek mert arra épül a népképviselet (ja nem nálunk)
2. Csak olyan legyen, aki még nem volt
3. olyan jogszabályok, törvények kellenek, amik megakadályozzák az eddig (25+40 év) tapasztalt törvényes zsiványságokat, károkozásokat, bűncselekményeket (ugye érthető a törvényes bűncselekmény?)
4. hogy ne induljon csupasz(abb) fenékkel az új rendszer, számonkérés kell az eddigiek bűneiről. (fidesz az mszpről és a többiről, mszp a fideszről és a többiről, többi a többiről, ehhez úgy is nagyon értenek, csak végig kell vinni a visszaadásig és azon túlig)
5.a képviselők ellenőrzése, a javadalmazásuk, a felelősségük (ma ez nincs), ..., stb mind folyamatos legyen, és a nép által elfogadott (mert most saját maguk által elfogadott)
6...
7...
Visszatérve a jobbikra. Mivel még nem voltak, ezért szóba jöhetnek, de vannak rossz tapasztalataim. Egyik a megnyilatkozás, hogy az 'akármi'(nem emlékezem mit mondott) nem anyagi kérdés, a másik ugyan úgy mint a többi veszik fel a valóságtól elrugaszkodott juttatásaikat, ami a teljesítményükkel sem arányos. (tudom az ellenzéknek a 2/3 miatt nincs szava, de azért ehetnének többet is)
Lenne még, de dolgom van,...
Toby
Valahogy úgy, ahogyan a főcím tartalmaza ! A baloldal lebontotta önmagát, ezzel teret adva a gengszterizmusnak ! A Jobbikban sincsenek nagy reményeim, mert a hazai példák sorozata bizonyítja, ha valamelyik szép beszédű hatalomra kerül, első dolga, hogy nagyobb zsebeket varrat a zakójára !
kopeba
A teljes politikai elit leváltása ,kényszermunkatáborba küldése kellene hogy legyen az első lépés. Utána talán elkezdődhetne valami.
bakegya
AZ VAN,orbánt és maffiavezéreit szőröstül-bőröstül vagyonnostul államosítani és lakat alá-rendszert kell váltani-a szövetségeseink támogatottsága mellett.
levi
@Nil: Szakértői kormány azt mondod.Ezzel egyetértek, csak sajnos lehetetlen.
Amíg a fidesz agyatlan szavazórobotai nem nyitják ki a kis szemüket.
Nem kellenek pártok...ezzel én is így voltam, de ez sem fog megvalósulni. Minden párt csak azért létezik, hogy a mi zsebünkből pénzt szedjenek ki. Mit gondolsz, melyik párt fog erről lemondani önként??
Az a helyzet, hogy jelenleg muszáj pártokra szavazni, így számomra marad a jobbik. Talán ők nem fognak ennyit lopni...De ha mégis , az sem lesz ismeretlen a számunkra, nem?
bencemacska
@levi: Az LMP sem volt még, mégsem az jutott eszedbe! Nem érdekes?

Mielőtt letámadnál, közlöm veled, hogy nem preferálom őket!
Katalina62
@levi: Ezt a "legalább ki kéne próbálni" dolgot nagyon bánná Magyarország népe, és nemcsak a cigány, és a zsidó honfitársaink! Egyszer a magyarok, és a világ már megtapasztalta hová vezet a Jobbik képviselte ideológia! Ezt bűn elfelejteni!
keresztapa
@Desischado: Aki nem tudja, mert azokkal van egy platformon, hogy milyen meggondolásból lett a rasszista radikális jelző ráragasztva jobbikra, az a változásnak alapvető követelmény rendszerével nincs tisztába. Ebből kiindulva nem is tudja, hogy a társadalom által érzet igazság kimondása az nem rasszizmus, hanem valóságos helyzet helyébe, a jobb helyzet felé történő akarati egység. Ezt az akarati egységet meg, csak radikális módszerrel, a hatalom rákényszerítésével érheti el a társadalom. A pártok bénultsága, néma kacsa mivolta, nem képes felismerni a változás szükségszerűségét. Mert a pártok a hatalmuk megtartásáért, a párt ideológiájuk elavultságán nem képesek túl látni, csak vezető pártnak tudják magukat elképzelni. Eszükbe sem jut, az ország népének, életminőségének tudatos javítása. Ellenzékként az ország boldogulásának érdekében történő összefogásra a cél érdekének eléréséért.
levi
@bencemacska: Miért támadnálak le?
Az lmp a kanyarban sincs szavazatilag, nem is képviselnek semmit kb.
A jobbik ezzel szemben legalább a bűnözést visszaszorítaná, ha mást nem is tesznek...ez pontosan egy pozitívummal több mint amit bármelyik másik párt fel tudna mutatni...összesen.
bencemacska
@levi: A bűnözés visszaszorítása is valami, ebben igazad van.
De ez jövőképnek nagyon kevés!!!
tivoli
@levi: ma, 15:16
Kordában tartaná a bőrébe nem férő problémásokat.
levi
@bencemacska: Amikor 3 roma támad rád késsel...vagy amikor a barátnődet támadják meg négyen amikor egyedül tart haza ...hidd el, nekem elég lenne egyelőre ez is.
bencemacska
@levi: Mit mondjak, amikor én már szürkületkor sem merek elmenni itthonról, mert haza is kell jönni!?
levi
@bencemacska: Nem nyomok tetsziket, mert a helyzet nem tetszik nekem, de ez komoly gond, nyáron én se szívesen jártam sehova, városom főterén sötétedés után 40-50 fős bandában vannak, a mellékutaok meg sötét van.
Visszakanyarodva a lényeghez én csak a saját szempontomat mondtam. Ha a többi nagyobb párt kiesik (márpedig kiesik) akkor nem marad más alternatíva (számomra) maximum az, hogy nem szavazok senkire, de azzal is csak a fidesz nyer nem én.

Emlékszek, a fidesz egyszer azt mondta (talán a legutolsó választáson) , hogy "mit akar a jobbik, még semmit nem tett le az asztalra", a bólogató droidok meg helyeseltek...azon senki nem gondolkodott el, hogy se a jobbiknak, se más pártnak még esélye sem volt bizonyítani, hiszen csak a két "fő" párt teniszezik itt 25 éve, mi pedig hol jobbra hol balra bólintunk (milyen jó kis hasonlat :D ) és nem haladtunk sehova. A jobbik csak egy a sok közül amit érdemes lehet megpróbálni, amikor a fidesz a választások előtt támogatta , hogy új pártok jöjjenek létre ( ezzel is az ellen táborát csökkentve, hiszen sok volt a bizonytalan szavazó) akkor reméltem , létrejön egy új párt amire érdemes lenne voksolni...persze nem jött létre ilyen ,csak sok kis nyomorult akik a pénzre hajtottak...itt a probléma.
Hát akkor kire is kéne szavazni? Mert muszáj valakire , ha el akarjuk tüntetni a fideszt.
bencemacska
@levi: Én továbbra is ott tartok, a tavaszi választást az MSZP és Mesterházy cseszte el az önzésével és nagyképűségével! ( Persze megismételték a főpolgármester választásnál M.A. nélkül is!)
Akkor kellett volna egy szakértői kormányt megnevezni, aki mögé mindenki felsorakozhatott volna. Legalább addig míg a legalapvetőbb törvényeket helyre teszik!!! Ilyen választási törvény esetében nincs más módszer a nyerésre!!!
világlátó
Sok érdekes és furcsa véleményt írtatok. Ez nem baj, írjatok csak minél többet. Formálódjanak a magánvélemények, a civil vélemények. Nem lesz nehéz a regnáló kormányzat mondanivalóját felülírni. Különösen nem, ha össze vissza beszélnek.Hogy a mai ellenzéki pártok és pártkezdemények vezetői hová jutnak, egyáltalán nem érdekes. Percemberek, akik a tétovázást látva, beugranak egy fordulóra, több úgy sincs bennük.Most több száz milliót elköltöttek a közösből, pedig én erre nem adtam felhatalmazást. Pontosabban erre sem.A korábbi baloldal a számomra elveszett. Nem kár érte. Már nem azt képviselte, amire a történelmi hivatása predesztinálta.Ha nem is korrumpálódott le teljesen, de hagyta hogy annak lemoshatatlan bűnébe taszítsák. El velük, ahogy ezek is eltűnnek majd akik mindezt már 25 éve művelik, hol ellenzékben, hol kormányon. Bármit is tesznek már, hiteltelenek.Most azt mondják fennhangon, a baloldal úszítja az utcai rendezvényeket. Még mindig itt tartanak. A békemenet állandó szereplőinek szól ez az üzenet. Ha egyszer már hiába, no az lesz a vég. Hogy a mai ellenzék ki és mi miatt polarizálódott, felesleges kérdés. Majd ha tisztán látszik a helyzet tarthatatlansága és vele egyidejüleg válik egységesen érintetté a mai 8 millió,addig kialakulhatnak utóbbiból azok a fiatalok is, akik egyszerre csak bizalmat kaphatnak. Éppen úgy, ahogy Orbán Viktor is annak idején. A 90 fokos fordulatok azomban mára ide juttatták. Igen, hallom! A világ is nagyot változott.Azaz, zürzavaros lett. Kalandra csábítóan zürzavaros.Ebben a katyvaszban lehetséges a nemzetalakítás, államalakítás, méghozzá európai euro milliárdokból. Ez a kalandorpolitika persze kalandorok nélkül nem elképzelhető. Ehhez lojális gaz..., csibészekre van szükség, kitünő médiára, egyeduralomra, kettős beszédre, pávatáncra, békemenetre, populista szociálpolitikára, zavaros pénzpolitikára, raffinált külpolitikára, állandó és folyamatos belső- és külső harcra a sokszor valóban nem pontosan előkészített számonkérésre.
Nil
@levi: már most lopnak- nem keveset hiszen ők a fidesz kiskatonáiként kezdték és ahonnan most pénzelik őket azokat sem szeretném itt látni Magyarországon.
Ráadásul a fasizmust már ismerjük, aki még egyszer meg akarja élni az vegyen egy szigetet és valósítsa meg ott, ne itt.
Pártokra szavazni nem muszáj. Egyre többen szavaznak egyéni jelöltekre. Talán mindenkinek körbe kellene nézni ahol lakik és megtalálni azt az embert- mert mindenhol van ilyen, aki alkalmas a közösség képviseletére.
Valószínűleg a történelmi ismereteid hiányosak hogy a jobbikot preferálod. Majd ha egy kőbányában találod magad, ahol ingyen dolgozol két szelet kenyérrel naponta a hasadban majd akkor verheted a fejed a falba.
1986-ban már leírták a rossz utat- hát mi járunk rajta- pedig nem kellene mert van másik, jó út is. De a jobbik nem azt képviseli,hanem a még rosszabb utat.
levi
@Nil: Kőbánya? Fasizmus? Kicsit el vagy tévedve de nem baj...szavazz nyugodtan az mszp-re, mert eddig is bejött...vagy szavazz a fideszre mert milyen tuti most a helyzet.
Egyéni? Azok mögött is állnak emberek, csak nem nevezik magukat pártnak de attól még... Legutóbbi választáson is indult egy egyéni jelölt a városomban,állami pénzen vett ruhákat osztogatott a "rászorulóknak" (romáknak) , kösz de az ilyenből nem kérek.

De most tényleg, kőbánya?? Hát ez már megvan, közmunkának hívják és jár hozzá a szelet kenyér is..
Nil
@levi: pedig kedvenc pártod polgármestere már megcsinálta.
Az ember még hálás is volt hogy ahogy anno Recsken követ törhetett büntetésből. Mert volna mást mondani a kamerába.
No meg ne felejtsük el az SS ruhában tetszelgőket, a Horthy szobor avatókat sem.
Az hogy a nép elhiszi a kutyussimogatós reklámokat, hogy nem akar magára fasisztaként gondolni- ez van. Attól még az IGAZSÁG IGAZSÁG. Vagyis nem változik.
Tudod én voltam közmunkás- nem jár hozzá a szelet kenyér, mert nem telik rá.
De te azt hiszel amit akarsz. Én tapasztalatból beszélek.
levi
@Nil: Követ tört büntiből? Nagyon helyes.
Akkor majd szavazzunk az mszp-re megint, mert eddig is annyira fasza volt.
De nekem édes mindegy, én a saját véleményemet mondtam, nem muszáj egyetérteni, csak ésszerűbb érvekkel gyere, ez a fasisztázás már lejárt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.