Bár egyes óvodák, bölcsődék már szeptember elsejétől igyekeznek megfelelni a tavaly májusban megjelent menzarendeletnek, január elsejétől az iskolai menzáknak, kórházaknak sincs kibúvó. Mi változik? A só mellett a rendelet kitér a másik csendes gyilkosra, a cukorra is. A menzákon tilos lesz a szénsavas vagy cukrozott üditőitalok kiadása, és az asztalokra cukor- és sótartók sem kerülhetnek ki. Nem lehet majd cukrozni a tejet, és a tea is legfeljebb a "nyersanyag-kiszabati előírás" szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.

Forrás: Origo
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Ez azért érdekes, mert a gyermekélelmezésben régen is szigorú előírás volt a só és cukor használatára, de a fehérjékre, s a többi tápanyagra is! Az élelmezés vezetőktől az évenkénti szúró ellenőrzésekkor 2 heti étlap alapján dekára kiszámolták, egyeztették a napi kiadásokkal, miből mennyit használtak fel, egyezik-e az előírtakkal. S ha nem, súlyos következményei lettek. Ez nem új dolog, csak ezek szerint erre egy ideje-4-5éve?-nem figyeltek. Sokkal komolyabban járt el régen a KÖJÁL is, érdemes lenne tanácsokat kérni az akkori ellenőröktől, mert sokkal hatásosabban működtek, mint a mai apparátusok. Nem újat, csak a régi jól bevált módszereket kellene alkalmazniuk több felé is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
Ez így nagyon szép. De az iskolabüfében mit vesz a gyerek? És otthon mit eszik?
Nem azt mondom hogy minden szülő pizzát rendel vacsorára, vagy gyorsfagyasztott összedarált olvaszt ki, süt meg. De vannak ilyenek. Olyan gyerekek is akik szinte csak az iskolában , óvodában esznek főtt ételt. Neki ez így kevés, aki pedig büfézik hozzá az meg sem eszi.
Az én fiam nem büfézik, de mivel nem napközis, így nem is ebédel. mikor még ebédelt is éhesen jött haza, mert nem ette meg. Így kivettem a menzáról is. Minek fizessek a semmiért? Minden reggel viszi magával a friss pék péksüteményt, vagy szendvicset, vagy amit akar. Ezt előtte való nap megbeszéljük. Sőt még fél liter gyümölcsteát is. Délben pedig eszik itthon. Minden szülő aki reklamál ezt meg tudná tenni, csak egy kis odafigyelés kell.
Borda
@Nil: A margarinok kőolajszármazékok. Van vizes alapú és tejes margarin,de ezeket nem használjuk főzésre. Vajon párolunk,az nem illan el. Bolti forgalomban sokféle étolaj és sertészsír van,amit főzéshez használhatunk. Az olcsó étolajok fel vannak vizezve,azért olyanok amilyenek( de itt sorolhatnám a különbségeket,mert van hidegen sajtolt és préselt étolaj). Sertészsír is van préselt vagy sült. A préselt hófehér,kevésbé jó. Inkább nem sorolom tovább:)
Desischado
Ezek már azt sem tudják, mit találjanak ki! Spórolnak a gyerekeken is, a rohadékok! Ebből nem lehet normális, egészséges kaját adni! De majd a gyerekek éhesen mennek haza, a szülők nem fogják fizetni a menzát, és befuccsol az egész! Férgek, el a gyerekek ételétől! bezzeg a csuti zsírmore villog a sonkával meg a kolbásszal, hogy akadna a torkán!
Nil
@Linna: igen van tea ami cukor nélkül is finom
utánasózni pedig csak akkor lehet ha van só az asztalon- teszem hozzá még egyszer- igazi konyhasó ami ártalmatlan- sőt a te testnedveid nagy részében is benne van
Nil
@Borda: én már kipróbáltam olcsót, drágát - mindegy - régen felolvadt, most eltűnik- függetlenül attól mi van ráírva.
Az olaj bugyog és megfő benne az étel sülés helyett.
Én még emlékszem a régi olajra mert sokat játszottam azzal hogy a légbuborékot mozgattam az üvegben- tetszett hogy milyen lassan megy fel- és régen ilyen volt a málnaszörp is. Ma víz és valami ízanyag van benne
Borda
@Nil: Sajnos ez így igaz. A gyártóknak már nem fontos a minőség,csak a mennyiségi eladás. Nem elég,hogy a tartós fogyasztási cikkek nagy része selejt,már az élelmiszerek is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.