A londoni üzleti lap szerint némi elismerés övezi Orbán Viktort, miután szerencsésen időzítette a devizahitelek forintosítását.

A Financial Times szerint bár Orbánt sokat kritizálták a bankokkal folytatott háborúja miatt, most dicséretet kapott, hogy az előtt sikerült véghezvinnie a devizahitelek forintosítását, hogy a forint hatalmasat zuhant a svájci frankkal szemben – számolt be az RTL híradója.

G. Fodor Gábor, A Politikai Gondolkodó eközben  vette a fáradságot és összeszedte "a baloldali sajtómunkásoknak", hogy a mérvadó nemzetközi sajtó miket ír az orbáni gazdaságpolitika sikeréről. 

Ezeket szedte csokorba a századvégi főstartéga:

  • „Az orbáni gazdaságpolitikát („orbanomics”) dicsérik a devizahitelesek védelméért.” (Financial Times)
  • „A lengyel kormányra nagy nyomás fog nehezedni, hogy kövessék Orbán példáját és könnyítsenek a devizahitelesek terhein, különösen az idei parlamenti választások előtt. Ez elég nagy változást jelentene Orbán számára, akit eddig ritkán tekintettek a banki reformok kapcsán példaképnek." (Financial Times)
  • „A legradikálisabb lépéseket a svájci frank alapú devizahitelek problémájának megoldására Magyarországon hozták meg." (Economist)
  • „Bár sokat kritizálták a bankokat büntető intézkedései miatt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amikor megszabadította az országot a milliárdos nagyságrendű svájci frank alapú hitelektől.” (Bloomberg)
  • „Magyarország egy lépéssel mások előtt járt az árfolyamrögzítéssel.” (Reuters)
  • „A magyar kormány forintosítási tervei nem is jöhettek volna jobbkor.” (Nick Sparo, hitelszakértő)
  • „A magyar kormány most komoly pénzügyi szakértőnek tűnik, köszönhetően annak a döntésnek, hogy keresztülvitték a svájci frank alapú hitelek forintosítását.” (Simon Quijano-Evans, a Commerzbank elemzője)
  • „Tökéletes lépés volt. Meglehet, gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálnunk kell a remek időzítéshez.” (Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke)
  • „A politikában szerencsére is szükség van, de el kell ismerni a teljesítményt. Szó szerint napokon múlt, hogy Magyarországnak sikerült elugrani ez elől a golyó elől.” (Timothy Ash, a Standard Bank közgazdásza)

Aztán lesajnáló nagyképűséggel belekérdez a  magyar valóságba:

"Van kérdés?"

Igen, a kérdés amit Török Gábor Facebook oldalán is megfogalmaz: "Ha most hiszünk ezeknek a lapoknak ("mérvadó nemzetközi sajtó") és gazdasági elemzőknek, akkor máskor miért nem?"

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gibgab
G(nóm)FG-nek ilyen a mentalitása: nagyképű, lekicsinylő, öntelt, pökhendi. Visszataszító!
Az idézett lapokat most a mérvadó nemzetközi sajtó körébe sorolja, de ha orbánt vagy a kormányt kritizálják, akkor sehol nem jegyzett, hiteltelen, szakmailag, politikailag elfogult satöbbik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Európa kénytelen lesz ezután is hozzánk igazodni.
rosalinda57
@Desischado: Lehet, hogy nem régen ezért volt Svájcban, mivel ott banki vezetőkkel tárgyalt. Az, hogy a lányát látogatta, pedig csak alibi.
Desischado
@rosalinda57: Persze hogy ezért! Gondolhatod, hogy menti a "vagyont"!
rosalinda57
@Desischado: Amit mellesleg összeharácsolt.
rosalinda57
@Nil: Főleg, ha jogász létére, ha Polgári Törvénykönyvet is ismerné, amelyben le van írva, hogy ilyen helyzetekben a szerződés megkötésének pillanatában ha már felmerültek olyan feltételek, amelyben az egyik félnek aránytalan hátrányt okozott, akkor ez a szerződés semmis. A feleknek tehát a szerződés megkötésének pillanatában vannak egymással elszámolási kötelezettségük, azaz az egész állapotot vissza kell állítani ( ha lehet ) ebbe a pozícióba - na persze a hitelfelvétel időpontjában érvényes árfolyam alapján- kell mindezt megtenni. Na ezért húzta Orbán a probléma megoldását, mert tudta, hogy ezek a szerződések mind semmis szerződések, de a bankoknak no meg a csókosoknak kell az ebből keletkező jutalék, részesedés. Az EB is kimondta már 2012. áprilisában a deviza alapú szerződések semmisségét. Miről beszélünk ezek után ?
rosalinda57
Egyébként a devizahitelesek ne örüljenek a 256 Ft-os árfolyamnak, mert nem ezzel kell az elszámolást elvégezni, még akkor sem, ha a kormány hatályba léptette az Önkényes Elszámolási Törvényt és a Bankmentő Törvényt, mert mindkét törvény unióellenes és a magánjogi jogviszonyokba való beavatkozás ( normális esetben ez tilos !) miatt jogellenes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.