A londoni üzleti lap szerint némi elismerés övezi Orbán Viktort, miután szerencsésen időzítette a devizahitelek forintosítását.

A Financial Times szerint bár Orbánt sokat kritizálták a bankokkal folytatott háborúja miatt, most dicséretet kapott, hogy az előtt sikerült véghezvinnie a devizahitelek forintosítását, hogy a forint hatalmasat zuhant a svájci frankkal szemben – számolt be az RTL híradója.

G. Fodor Gábor, A Politikai Gondolkodó eközben  vette a fáradságot és összeszedte "a baloldali sajtómunkásoknak", hogy a mérvadó nemzetközi sajtó miket ír az orbáni gazdaságpolitika sikeréről. 

Ezeket szedte csokorba a századvégi főstartéga:

  • „Az orbáni gazdaságpolitikát („orbanomics”) dicsérik a devizahitelesek védelméért.” (Financial Times)
  • „A lengyel kormányra nagy nyomás fog nehezedni, hogy kövessék Orbán példáját és könnyítsenek a devizahitelesek terhein, különösen az idei parlamenti választások előtt. Ez elég nagy változást jelentene Orbán számára, akit eddig ritkán tekintettek a banki reformok kapcsán példaképnek." (Financial Times)
  • „A legradikálisabb lépéseket a svájci frank alapú devizahitelek problémájának megoldására Magyarországon hozták meg." (Economist)
  • „Bár sokat kritizálták a bankokat büntető intézkedései miatt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amikor megszabadította az országot a milliárdos nagyságrendű svájci frank alapú hitelektől.” (Bloomberg)
  • „Magyarország egy lépéssel mások előtt járt az árfolyamrögzítéssel.” (Reuters)
  • „A magyar kormány forintosítási tervei nem is jöhettek volna jobbkor.” (Nick Sparo, hitelszakértő)
  • „A magyar kormány most komoly pénzügyi szakértőnek tűnik, köszönhetően annak a döntésnek, hogy keresztülvitték a svájci frank alapú hitelek forintosítását.” (Simon Quijano-Evans, a Commerzbank elemzője)
  • „Tökéletes lépés volt. Meglehet, gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálnunk kell a remek időzítéshez.” (Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke)
  • „A politikában szerencsére is szükség van, de el kell ismerni a teljesítményt. Szó szerint napokon múlt, hogy Magyarországnak sikerült elugrani ez elől a golyó elől.” (Timothy Ash, a Standard Bank közgazdásza)

Aztán lesajnáló nagyképűséggel belekérdez a  magyar valóságba:

"Van kérdés?"

Igen, a kérdés amit Török Gábor Facebook oldalán is megfogalmaz: "Ha most hiszünk ezeknek a lapoknak ("mérvadó nemzetközi sajtó") és gazdasági elemzőknek, akkor máskor miért nem?"

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gibgab
G(nóm)FG-nek ilyen a mentalitása: nagyképű, lekicsinylő, öntelt, pökhendi. Visszataszító!
Az idézett lapokat most a mérvadó nemzetközi sajtó körébe sorolja, de ha orbánt vagy a kormányt kritizálják, akkor sehol nem jegyzett, hiteltelen, szakmailag, politikailag elfogult satöbbik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
tán mert ettől még nem lesz "meg nem történt" egy egész tönkretétele.
pbalage
kérdés nincs, de ez olyan, mint a lottó ötös.
Nagy volt a nyomás a kormányon decemberben a CHF hitelek forintosítása miatt.
Kénytelenek voltak meglépni, mert zűrzavar lett volna.
Januárban Svájc tökön rúgta saját magát (és persze a világot),
így most a mindig "becsületes" "fidesz" ezt a ballépést a saját maga javára akarja fordítani.
kakaósbögre
de van kérdés.Vida Ildikó lemondott már?
human
Orbán terve végig a forint gyengítése volt, ezért kénytelen volt kezdeni valamit a deviza alapú hitelekkel. A svájciak balféksége meg pont jókor jött neki.
És hogy miért is jó a kormánynak a gyenge forint?
Matolcsy bejelentette, hogy az MNB árfolyampolitikája nagyon egyszerű, ugyanis nincs árfolyampolitikája. (Matolcsyból kis sem lehetne ilyet nézni.)
És láthattuk is, hogy szívesen rontják a forintot, hogy az MNB devizatartalékainak hála folyamatosan árfolyamnyereséghez jusson, amit ingatlanvásárlásokra költsön és százmilliárdokat helyezzen ki egy alapíványfélének.
Hogy miért a nagy ingatlanvásárlási mánia? Az MNB nem adhat a költségvetésnek pénzt. Ezt nemzetközi egyezmény tiltja. De megtalálták a kiskaput, mert bár az MNB nem, de egy alapítványa már vásárolhat ingatlant az államtól. Így mégis tud az MNB pénzt pumpálni a rogyadozó költségvetésbe.
gibgab
G(nóm)FG-nek ilyen a mentalitása: nagyképű, lekicsinylő, öntelt, pökhendi. Visszataszító!
Az idézett lapokat most a mérvadó nemzetközi sajtó körébe sorolja, de ha orbánt vagy a kormányt kritizálják, akkor sehol nem jegyzett, hiteltelen, szakmailag, politikailag elfogult satöbbik.
troppauerhumer
Volt miből: Orbán végtörlesztette frankhitelét 2011. szeptember 17.-én.
Kedves Viki! Nagyon boldog vagyok azóta jól alszom! Ba+!!!
Csak azt nem tudom, miért vett fel egyáltalán svájci frankban hitelt? Biztosan a rohadt liberálbolsik kényszerítették rá.
No de mire kellett? Ellopott tiszti ház, tokaji borcsaták, fiúk a bányában, stb... A mellény zsebéből kikandikáló milliárdosok nem segítették ki? Ejnye, ejnye. Nekem megnyugtató, mert nagyon aggódtam szegényért, hogy még a híd alá kerül népes családjával.Valaki mondja már meg nekem, hogy a törvény kihirdetése előtt két hónappal hogyan lehet már 180Ft-os árfolyamon visszafizetni a törlesztést? Amikor még nyilvánosságra sem került a tervezet?!
Marha nagy szó, könnyű neki, havonta kb. másfél milla marad a zsebében a 16 %-os adókulcs miatt. Ezért nem adóznak a tehetősebbek magasabb kulccsal. Ez igy a kifizetődő. Kiváncsi lennék, havi 70-80 eFt-ból ki tudja majd kifizetni egyszerre a felvett hitelt??? Álszent mocsok társaság és még van pofájuk ezt nagydobra verni!!!Nekik ez jó nyerészkedés, a kisember pedig dögöljön bele.Istenem, mekkora kő eshetett le az eladósodott családok szívéről, Orbán Viktor a zemberek megmentője törlesztette hitelét!
Egyébként kb. ennyit nyert évente a 16%-os adókulccsal.
Látjátok kedves eladósodott családok, ha az ember nagyon akarja, akkor sikerül!!!
De több az esély ha FideSS politikus vagy!
human
Egy jó kis videóösszeállítás amin átjön, hogy mit is éreztem mikor kiderült ez az idióta Matolcsyt választják meg az MNB elnökének:
youtu.be/gsRFnskzEGs
karma1
Vak tyuk is talal szemet...:o))) Egyszer veletlenul o is beletenyerelhet a kutyasz@rba
tűzróka0919
Van bizony kérdés ! Miért szereted te , hogy mindig sz@ros a nyelved ? Most őrjöngsz a vakszerencsének de arról bölcsen hallgatsz , hogy mikor gazdád "trónra" került 184 ft volt a frank és kósa meg szíjÁRTÓ döntötte be .
bretagne
@human: Isteni ez a videó. Az ember már elfelejti, annyi borzalom történik naponta. Ilyeneket többször kellene leadni, az emberek elrettentésére!
eszegfu
Igaza van Török Gábonak! Ha most hiszünk a mérvadó nemzetközi lapoknak, akkor más esetekben miért nem?!
human
@bretagne: Azért ezt a félnótást választották, hogy végrehajtsa főnöke utasítását. Az önálló gondolkodás itt hátrány.
iteo
Mondjuk a kérdés az, miért van történelmi mélyponton a forint.
1magyar
Kérdés: Ki vezette be 2001-ben a devizahitelt 20 évre előre kitervelt nép kopasztásra?
Fradigege
Önfényezés. 180 forintról szólt az ígéret, ebből 260 lett, ami biztos jobb, mint 308 forint. Bár, akinek eddig már vitték az ingót és ingatlant az már ezt lesz@rja. 4 évig húzták az ígéretet, ami elég felemásra sikerült. Különbenis Rikárdó Viktoriónk seggét VW-ben hurcolják. Mocskos multi cég a VW!
mekkelek
Ez nem zsenialitás volt hanem vakszerencse, persze lehet kétféleképpen értelmezni. A fôbloggernek ez természetesen egy kielégüléssel ér fel. A vezír a végtörlesztéssel legelôször azokat mentette meg akiknek legkevésbé volt rá szüksége, a rászorulók maradtak a végére.
A forint közel történelmi mélyponton, míg a 2008-as válság idején amikor átlépte a 300-at akkor a dilettáns gazdaságpolitika voilt az oka szerintük, míg most a 320-at isten áldásának tekintik...
bretagne
@human: Sajnos, tudjuk. Lassan már lecsukják azt, aki önállóan gondolkodik.
Yoda69
A sok ballepes es elcseszes utan, mart matematikailag is eselyeses volt egy szerencses huzas. Semmi koze tudashoz vagy elore eltervezett gazdasagpolitikahoz. Egyszeruen mazlija volt a tahonak, hogy besokaltak a svajciak, es szabadjara engedtek a frankot.
verőce21
Újra példát mutattunk Európának! Ezúttal pénzügyi-gazdasági téren.
Január
@silber13: Ez a szombati munkanap pedig egy nagy kamu. Bedobása a köztudatba csak azért történt, mert a tiltakozások miatt majd lehet játszani a "Jó bácsit", hogy mégis marad munkaszüneti napnak a szombat. Ezt a "figurát" mások is eljátszották már a történelem folyamán csak más aspektusban.
rosalinda57
Egyáltalán nem időzített, hanem mázlija volt. Akkor érdemelt volna dicséretet, amikor a devizahitelezés problémája jelentkezett azonnal intézkedett volna. 2010-2011 ? - innentől kezdve olyan politikát folytatott, hogy tönkretette a rokkantakat azzal, hogy ellátásukat elvette, amiből a devizahitelt fizették és ezzel se lakásuk, se ellátásuk nem volt. Aki a törvény meghozásakor pedig öregségi nyugdíjra volt jogosult annak pedig- már több, mint 4 éve ! - nem állapítják meg a nyugdíját a közigazgatásban elkövetett ( utólag rájöttem direkt ! ) csalások miatt, amit a szolgálati idő kiszámításakor elkövettek. A bíróság pedig - bár a bizonyítékok által igazolt volt egy-egy időtartam - az öregségi nyugdíjra jogosultnak nem adtak igazat. Ez még így nem hangzott el- ez a TB-mutyi ! A rokkant, aki a bankok előtt nagyon jó adósnak minősült, az most minden vagyonát, vállalkozását, lakását elvesztette és tetemes adóssága maradt a bankok felé a kormány megszerzett jogokat sértő módon.
Desischado
@human: @troppauerhumer: Ez pontosan így van. Kisebb gondja is nagyobb volt annál, mint hogy a valódi rászorultakon segítsen. Segített - magukon! És ezt a húzást Svájcnak köszönje!
okina48
Csak kíváncsiságból néztem be,de nem csalódtam.Az elvakultság komoly betegségek!Ez tipikusan a sz@r is keserű szindróma!
Nil
Azt szokták mondani hogy hülyéknek van szerencséje.
Bár az hogy két választást is sikerült megnyernie a devizahitelek megoldásának ígéretével amit a nép neki köszönhet nagyrészt az mszp segítségével persze, az a népet minősíti.
De hogy ezért még meg is dicsérik az már túlzás.
Csak időt akart nyerni - szerencséje volt - neki is meg a devizahiteleseknek is de emögött semmi tudás- főleg gazdasági - nem volt.
Politikai hatalmi játszma volt csak ...
izo
@1magyar: És 2002 óta a két ballib kormány miért nem csinált valamit ebben? Megmondom de biztos tudod 2 évig nem csináltunk semmit, hazudtunk reggel, délben este (Gyurcsányi)
verőce21
Európa kénytelen lesz ezután is hozzánk igazodni.
rosalinda57
@Desischado: Lehet, hogy nem régen ezért volt Svájcban, mivel ott banki vezetőkkel tárgyalt. Az, hogy a lányát látogatta, pedig csak alibi.
Desischado
@rosalinda57: Persze hogy ezért! Gondolhatod, hogy menti a "vagyont"!
rosalinda57
@Desischado: Amit mellesleg összeharácsolt.
rosalinda57
@Nil: Főleg, ha jogász létére, ha Polgári Törvénykönyvet is ismerné, amelyben le van írva, hogy ilyen helyzetekben a szerződés megkötésének pillanatában ha már felmerültek olyan feltételek, amelyben az egyik félnek aránytalan hátrányt okozott, akkor ez a szerződés semmis. A feleknek tehát a szerződés megkötésének pillanatában vannak egymással elszámolási kötelezettségük, azaz az egész állapotot vissza kell állítani ( ha lehet ) ebbe a pozícióba - na persze a hitelfelvétel időpontjában érvényes árfolyam alapján- kell mindezt megtenni. Na ezért húzta Orbán a probléma megoldását, mert tudta, hogy ezek a szerződések mind semmis szerződések, de a bankoknak no meg a csókosoknak kell az ebből keletkező jutalék, részesedés. Az EB is kimondta már 2012. áprilisában a deviza alapú szerződések semmisségét. Miről beszélünk ezek után ?
rosalinda57
Egyébként a devizahitelesek ne örüljenek a 256 Ft-os árfolyamnak, mert nem ezzel kell az elszámolást elvégezni, még akkor sem, ha a kormány hatályba léptette az Önkényes Elszámolási Törvényt és a Bankmentő Törvényt, mert mindkét törvény unióellenes és a magánjogi jogviszonyokba való beavatkozás ( normális esetben ez tilos !) miatt jogellenes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.