Menhelyet nem hozott létre, adományként egy állateledel hálózattól ingyen szerzett lejárathoz közeli konzerveket, vonalas számon nem elérhető, mobilja pedig nincs az Országos Állatmentő Alapítványnak, amely három év alatt 94 milliót kapott az szja 1 százalékokból – írja a hvg.hu.

Közel 47 millió – pontosan 46 697 927 – forintot kapott tavaly a személyi jövedelemadó felajánlásokból az alapítvány. Pedig a szervezet csak 2012-ben került be a civil kedvezményezettek közé, de azóta évről évre ugrásszerű növekedést produkál: az első évben összekalapozott 13 milliót megtriplázva, 2013-ban már 35 milliót gyűjtöttek, tavaly pedig már több mint 13 ezer adózó 1 százalékából jött össze ez az 50 millióhoz közelítő összeg – olvasható a lpa cikkében.

Az alapítvány hivatalos székhelye egy Budapest XIII. kerületében található emeletes házban van, de a weboldalukon egy "európai szintű" állatmenhely nyitásához is segítséget kérnek. Noha a legtöbb hasonló alapítvány közösségi oldala folyamatosan pörög, rengeteg állatnak kérnek segítséget, náluk összesen négy kutyának kerestek gazdit.

A lap több jelentős állatvédelemmel foglalkozó szervezetet és személyt is megkeresett, de soha egyikük sem találkozott még az Országos Állatmentő Alapítvány nevével – ha mentésről van szó.

"Teljesen inaktívak, nem is hirdetik magukat, kivéve az 1 százalék gyűjtést. Eszünkbe sem jutna keresni őket, mert nem léteznek"

– mondta névtelenséget kérve az egyik legnagyobb nonprofit állatmentő szervezet vezetője.

A szervezet 2013-as egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete más szempontból sem stimmel: például világosan látszik, hogy a tevékenységük bemutatására szánt részben egyszerűen átmásolták az előző évi dokumentum szövegét, és még a 2012-es dátumot is úgy felejtették.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

varrólány
Én csak akkor hiszem el hogy jó helyre kerül a pénz ha én magam viszem el. Ezek az alapítványok saját magukat tartják el elsősorban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equilibrium
Na, ezért nem kapja meg senki az 1 %-unkat... Ilyenek miatt...
gödörben
Rohadt az egész országban, aki valamihez odafér. Becsület már nincs .
1magyar
Mindent ellopnak, elcsalnak - nincs igazságszolgáltatás. Vezetőinkről vesznek mindig példát még az áljótékonykodók is.
A börtönöket meg teletömik tampont lopó szegény emberekkel. A gazdagok ezeket is megússzák.
varrólány
Én csak akkor hiszem el hogy jó helyre kerül a pénz ha én magam viszem el. Ezek az alapítványok saját magukat tartják el elsősorban!
simmering73
Sose adom olyanoknak az 1%-omat, amelyiket elsőként dob fel a google.
1magyar
@varrólány: Helyben kell adakozni, akkor látod a városodban, hogy valóban létezik.A gyerekem a helyi kutyamenhelynek fogja adni. Inkább mint az államnak aki stadiont épít belőle és a gazdagokat támogatja.
varrólány
@1magyar: Ebben a Lázár körzetű ,irányítású városban sem bízok!
1magyar
@varrólány: De azt látod legalább, hogy van ilyen működő alapítvány. Ha nem nyilatkozol benne marad a nav zsebében. Ez meg azért mégis jobb annál.
Aki Én
Korrupt, hazug, csalók országa vagyunk. Így szépen lassan kihal minden segítő szándék. A vörös iszap károsultaknak összedobott vagyon hol van? Például arról lehet tudni valamit?
levi
Valahogy már meg sem lepődök. Természetesen a NAV nem vizsgálgatta felül. Inkább nem is mondok már semmit, semmi értelme.
eugen4402
@Aki Én: Szerintem elpárolgott... Persze a parlagfű elleni védekezésre is szép summa gyűlt össze, tudod mire költötték? Vagy mostanában a romáknak akartak "hidat építeni a munka világába". Igaz, az nem adakozásokból történt, de híd helyett lett új irodaépület, aranyáron bérelt autók, számítógépek stb. Hát így megy ez.
gödörben
@Aki Én: persze. Ellopták, mint a nmagánnyugdíj vagyont is meg még sok mindent. Felsorolni sem lehet, mégis hagyjuk.
F_Viktor
Első gondolatom, mikor megláttam a 35 milliót, nehezen képzeltem el, hogy ennyi pénzt össze lehet szedni az 1 százalékokkal. Picit számolva teljesen reális:

- Van egy jó névválasztás, ami egy nagy, országos lefedettségű civil szervezetre utal.
- Regisztráció pár 1%-os oldalra, ami alapján sokan tájékozódnak, mint az adhat.hu, ado1szazalek.com
- Készíteni egy 40 mp-es félprofi filmet, feltenni YouTube-ra (amit 2 év alatt több, mint 57 ezren néztek meg) ( www.youtube.com/watch?v=UeycJ-J2-Jg&ab_channel=Orsz%C3%A1gos%C3%81llatment%C5%91 )

8 ezer adakozókedvű "keményen dolgozó kisember" esetén máris megvan a tavalyi 35 millió forint, amiből azért egy éven keresztül meg lehet élni, nem rágják a gyerekek a küszöböt.
bencemacska
Az Országos Állatmentő Alapítvány nemcsak 1%-t gyűjt, hanem pénzt is. Én küldtem is nekik, és amikor segítségüket kértem volna, nem találtam meg őket: sem a megadott telefont nem vették fel, sem a honlap nem létezett. És azóta is rendszeresen telefonálnak (magnóról), az utóbbi időben azonban - rossz lelkiismerettel - de leteszem a telefont!
JAJMÁR
Csak azok az egyersületek kérhetik az adóból a +1 %-ot, akik igazolhatóan legalább 3 éve folyamatosan közhasznú tevékenységet folytatnak. Első évben tehát a 4. évben. A Nav ellenőrzi, és utalja át, hiszen az adót oda fizetjük be, ott döntik el, hogy a kedvezményezettnek kifizethető-e. Szóval, bízzunk a nav ellenőrzésében ...? -:D
sentinel216
Nálam ezek az alapítványok "nem hiszem" kategóriában vannak. Pénzt nem adományozok. Az áruház előtt kéregető rászorulót is alaposan megválogatom és nem pénzt adok, hanem vásárolok számára kenyeret, tejet, esetleg konzervet.
gödörben
@JAJMÁR: Irásod szerint akkor minden összefonódik mindennel a mutyiban. Elvágni a gordiuszi csomót és meg is van a megoldás. Söprűpárt kell.
JAJMÁR
@gödörben: 07:41 Igen! Egy teljesen új, új emberekkel. Remélem, alakul valahol a "homályban", és hamarosan a fényre lépnek!
zöldszem
QUAESTOR-nál keresték már? Alapítvány hmmm... Mind, kezdve a Vöröskereszttel, mind-mind öncélú. A segély általában nem ér célba!
gödörben
@JAJMÁR: Reméljük, mert talán még nem késő.
eszegfu
@JAJMÁR: De azt tudod, hogy a kapott SZJA 1 %-nak a teljes összegével évenként el kell számolni a Nav felé: mennyit költött müködésre és mennyit a cél elérése érdekében? Ha vélelmezhetően nincs telephelye, tehát nincsenek gazdára váró állatok, akkor milyen költséget számol el? Ebben az esetben is hol van a Nav?!
JAJMÁR
@eszegfu: Egy újság felfedte az "egyszerűsített beszámoló" hibáit, ezek szerint sem a nav, sem a pü.-i felügyelet nem vizsgálja. Azt meg, hogy az OBI-hoz miért kell beküldeni a pü-i beszámolókat, eddig sem értettem.
eszegfu
@JAJMÁR: Nem olvastam, de megpróbálom megkeresni a cikket. Az Obi-ba való küldés nekem is csak homály...
KERKA
Ezek az alapítványok félelmetesen becsapják a becsületes, ám egyben hiszékeny embereket. Mert ugye ki ne adna a gyerekek vagy a szerencsétlen állatok megsegítésére. Ezekben az esetekben a segítőkész embereket vágják át és szemét módon elherdálják a pénzt magán célra. Ügyesen beburkolják a pénzrablást, és még mi sajnálkozunk.
JAJMÁR
@eszegfu: 10:02 A fenti cikkre utaltam, hogy ők felfigyeltek a hibákra, a nav pedig nem. (... kevés a HA kaliberű ellenőr!)
eszegfu
@JAJMÁR: Elolvastam, valóban az egyszerüsitett beszámolójában is van "hiba", melyet a Cégbiróságon kell "letétbe helyezni", amit nem ellenőriz senki, csak be kell nyujtani. Én arról beszélek, hogy külön, egészen más nyomtatványon kell elszámolni az SZJA 1 %-ával a Nav felé. Ha nem teszi meg, akkor a köv. évit nem utalják ki.
JAJMÁR
@eszegfu: 10:14 Igen, igazad van! Bárhová nyúl is itt már az ember, mocskot talál...
eszegfu
@JAJMÁR: Engem igazán az keserit, hogy eddig ugy gondoltam: kell a Nav, legyen ellenőrzés, legyen rend. Mára meg ott tartok, hogy már-már vekzálásnak itélem meg a tevékenységüket, amikor ellenőriznek akár engem, vagy akár egy "kisembert". Az ehhez hasonló, lényegesen nagyobb pénzt "forgalmazó" szervezetek ellenőrzésének "taknyolása", vagy a "miért nem" magyarázata mértéktelenül felháborit! Egyszóval nincsenek a helyzet magaslatán, elvesztették a bizalmamat. Pedig az ország érdeke nem ez!
nemjoezigy
Ma hallottam a rádióból, hogy egyre kevesebben adják az 1%-ot címezve.
Ilyen előzmények kiderülése után minek csodálkozni?
Gyerekmentő balogh, ez az országos állatmentő alapítvány, a pollen ellenes gyűjtés,...
Mind, mind nyerészkedés!
És ennek felelőse ez a harácsoló, a szegényeket eltaposó kormány és vazallusai!

Meddig tűrhető ez?
Mikor lesz már, hogy valakik összegyűjtik a kormány összes elcseszését, bűnét és KÖZRE adja.
Sajnos az ellenzékre nem lehet számítani!
MEG KELL

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.