Ecuador ezentúl európai kereskedelme keleti regionális központjának tekinti Magyarországot, a dél-amerikai országban pedig hamarosan magyar nagykövetség és kereskedőház nyílik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután Quitóban megbeszélést folytatott az ecuadori kormány képviselőivel.

A magyar tárcavezető Genaro Baldeón ügyvivő külkereskedelmi miniszterrel, Ricardo Patino külügyminiszterrel és Jorge Glas alelnökkel folytatott megbeszélést a kétoldalú diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről.

Ecuador erőteljesen ambicionálja a Közép-Európával való együttműködést. Megállapodtunk abban, hogy Ecuador innentől kezdve európai kereskedelme keleti regionális központjának tekinti Magyarországot. Létrehoznak nálunk egy kereskedelmi kirendeltséget és egy gazdasági diplomata a budapesti nagykövetségükön már szolgálatba állt

- nyilatkozott Szijjártó Péter. Szavai szerint Magyarország újraépíti jelenlétét Ecuadorban, ezért egy-két hónapon belül Quitóban újranyit a magyar nagykövetség, augusztustól pedig kereskedőház is fog működni. A diplomáciai képviselet épülete megvan, a kormány kijelölte a nagykövetet, az ideiglenes ügyvivő pedig már a helyszínen tartózkodik.

Szijjártó szerint Ecuador regionális központja lettünk

Nagykövetségünk nyitásától, a kereskedőház nyitásától, illetve a déli nyitás stratégiájától azt várjuk, hogy a jelenleg jelentéktelen, 6,6 millió dollár értékű kereskedelmi forgalmunk dinamikus bővülésnek indul – hangoztatta a miniszter.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel a kétoldalú gazdasági együttműködésünk tekintetében négy területet azonosított be: az informatikát és az innovatív iparágakat, a vízgazdálkodást, az orvostechnikát és a gyógyszerkereskedelmet, valamint az energetikát. Az utóbbi szektorral kapcsolatban Patino külügyminiszter magyar vendégének elmondta: kormánya szívesen látna magyar vállalatokat az ecuadori beruházásokban.

A miniszter Ecuadort követően Mexikóban és Chilében folytat majd megbeszéléseket.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Sejtettem, hogy Ecuadorral kapcsolatban valamiféle hátsó gondolatok születtek, különben miért kellett volna Quito-ba nagykövetnek kinevezni a Szilágyit. Ő meg hát ugye, önkezével ...(lemondott róla).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@tivoli: Dél-Amerika egy kicsit messze van tőlünk. Dr. Torgyán is bővíteni akarta a kereskedelmi kapcsolatokat, de csak egy elrettentő fogalommal gazdagította a politikusi hülyeség szóarzenálját: a chilei cseresznye ábránd maradt.
tivoli
@eugen4402: ma, 12:55
Bizony messze, de ez csak látszólagos.
A tőzsdei gabonaárak sem azon múlnak, hogy hol terem, vagy honnan hová hurcolásszák a búzát, kukoricát, hanem a brókerek intuitív döntéseitől.
eugen4402
@tivoli: Lehetséges, ám továbbra is állítom, hogy az országunk jövője nem az ecuadori kereskedelmi kapcsolataink sikerén múlik. Amit az Exim bankról írtál, azt hihető verziónak gondolom, mert Latin-Amerika mindig sikeres azílumnak számított.
tivoli
@eugen4402: ma, 13:36
Főleg pénzügyi azilumnak, s ennek semmi köze az országunk jövőjéhez, sokkal inkább az ügyeskedők és potentátok vagyonátmentéséhez.
lampa laz
@tivoli: bróker ügyekben meg majd tarsolyos haver segít, a rutin már megvan.
Yoda69
Joeg, majd toljak ide a dope-ot, meg a heroin-kereskedelmbol, majd nalunk mossak tisztara a penzt.
De a Questor-ugy utan ilyenen mar meg sem lepodom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.