Béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért kezdtek demonstrációt kedd délután Budapesten az ágazatban dolgozók a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében. 

Az ápolók nemzetközi napjára az "egészségügy mindennapi hőseiért" meghirdetett tüntetés résztvevői a program szerint a Hősök teréről az Andrássy úton át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága elé vonulnak, hogy követeléseikről petíciót adjanak át; a dokumentumban a szakdolgozói életpályamodellel kapcsolatos elvárásaikat összegezték.

Fehérben és feketében tüntettek az egészségügyért

A szónokok a Hősök terén – a szervezők becslése szerint összegyűlt csaknem 5 ezer ember előtt – arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók "ne csak hallják, hanem meg is értsék" üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy kevesen dolgoznak az ágazatban és egyre kevesebben vannak azok a fiatalok, akik ezt a szakmát választanák. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, a munkaidőteher egyre nagyabb és méltánytalanul alacsony a jövedelem – hangsúlyozta.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ágazatban dolgozók kritikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hiába mondták évekig, hogy "baj van", a döntéshozók először nem hallották, aztán pedig nem hittek nekik.

Németh Gábor, a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke úgy fogalmazott, ők a kórház kinyújtott karjai és nélkülözhetetlen hidat képeznek a kórház és az alapellátás között. Arról beszélt, az otthonápolók nem csak a béremelésekből maradtak ki, ahogy a többi szakdolgozó is, hanem még a fejlesztésekből is.

Fehérben és feketében tüntettek az egészségügyért

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke az egészségügyet egy beteg emberhez hasonlítva azt mondta, ez a betegség eljutott abba a stádiumba, hogy ha akarnák, akkor sem tudják már titkolni a baját. Az arra illetékesek az elmúlt két évtizedben természetesen igyekeztek segíteni, a kapott kezelések azonban, csak a látható és kellemetlen tüneteket enyhítették – mondta.

Kiemelte, nem csak az egészségügyiek bérhelyzetén kell javítani, de sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is.

Fehérben és feketében tüntettek az egészségügyért

A jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell – hangsúlyozta.

A MESZK márciusban, még az ágazati érdekegyeztető tárgyalások előtt felhívást tett közzé; ebben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között "Szolgálunk és éhezünk", "Közös kiáltással az egészségügyért!", "Közös ügyünk az ápolás", "uniós bért!" feliratok voltak.

Az Emmi épülete felé tartó tüntetők az Andrássy út két sávját foglalták el, amikor a tömeg eleje az Oktogonnál járt, akkor hagyta el az utolsó demonstráló a Hősök terét.

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Határidőt is szabnék. Mondjuk a holnapot !
verum
Bizony, ide kell a pénz, nem stadionokra és nem a Várba költözéshez!
zöldszem
@verum: Igen... de lehet, hogy "partvonalon" kívülre tenne a modi!
verum
@zöldszem: - ja, én is ezért nem fűztem hozzá semmit, amit lehetne...
nemjoezigy
Most nézem a tv-ben, ahogy ez a hájfejű czibere nyilatkozik, közben böfög, -de tényleg- és megint a jövő évi béremelésről pofázik. (mint évek óta)
Pedig van pénz és csak 65 milliárd Ft kellene, talán vissza kellene venni a támogatásokat a milliárdos vállalkozóktól, adót kellene kivetni a vajna birodalmára, nem kellene a szar foci stadionjaira, a várba költözésre költeni.
szandokan
@nemjoezigy: Valóban nagyon kellene a béremelés az ápolóknak, mint ahogyan még másoknak is. Igen, csak 65 milliárd, de mi lenne, ha sikerülne elérniük? Hány "csak" 65 milliárdot követelő tömeg indulna el akkor vajon? Az ország nem bírná el valószínűleg, és azt se felejtsd el, hogy rengeteg minden EU - s támogatásokból épül (pl. most a Bajai szakasz útfelújítása), és a stadionok jelentős része vállalkozói támogatásokból épült, vagy újították fel.
Január
@szandokan: Ezeket a vállalkozói támogatásokat nem lehet véletlenül az adóból leirni?
Az aranylábú gyerekek stadionnal való megtámogatása helyett talán a vállalkozói réteg rentábilisabb "helyet" is támogathatna, nem? Pl. az egészségbe való befektetés hamarabb megtérülne... mondjuk a dolgozóik fittségét támogatnák.
zöldszem
@szandokan: .."a stadionok jelentős része vállalkozói támogatásokból épült, vagy újították fel.."
Ha... bár én kételkedem benne.
Volt értelme? Jobb lett a foci?? Nyereséges a fenntartásuk?Felújították, megépítették, ki tartja fenn? Továbbra is a támogató vállalkozok?
hetöndöe
@szandokan: Oszt kik dobták össze a pénzt?Mennyit mikor és kik?Ha igaz lenne,már rég telekürtölték volna vele a királyi sajtót,Csupán üres duma a hozzád hasonlók kábítására.
kkalman
@szandokan: Először is! Véletlenül nyomtam egy tetsziket a hozzászólásodra.
Másodszor, én úgy tudom, hogy a vállalkozók leírhatták a TAO-ból azt az összeget, amit erre a rohadmányos focira költöttek. Azaz, kevesebb adót kellett fizetniük, ennyivel karcsúbb lett a költségvetés bevételi oldala. Éppen ezért, csak a nagyon elvakultak állítják azt, hogy nem állami pénzből épültek a stadionok.
szandokan
@Január: @kkalman: Igen, le lehet az adóból írni. Ha a gyerekeket támogatják, vagy az egészségügyet, azt is le lehet írni. Nincs ezzel semmi baj.
szandokan
@zöldszem: Én csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem minden stadion állami pénzből lett felújítva. A foci természetesen ettől még nem lett jobb, és néző sem lett több. Valamit majd kitalálnak, hogy nyereségessé tegyék a későbbiekben, például majd átalakítják őket wellness szállókká...:-)
szandokan
@hetöndöe: Tudok néhány cégről, akik támogattak ezt-azt. A sajtót meg miért kellene vele telekürtölni? Hogy célpontokká váljanak a sajtónak?
kkalman
@szandokan: Pont az a baj, hogy ez az adó nem kerül be a kasszába, hanem egy beteg, hatalommániás fociőrült hobbijára költik el. Ezt az adóleírást nem lehet, sőt, nem szabad összekeverni, azzal, ha a gyerekekre, vagy az egészségügyre írják le az adóból. Ez utóbbiaknak van értelmük. De a magyar focinak...? Ez utóbbiról inkább ne is beszéljünk, mert nincs miről beszélni.
Dr plágium
@szandokan: Tehát szerinted, továbbra is minimálbérért dolgozzanak, viseljék a felelősséget, tűrjék el az atrocitásokat a megalázásokat és természetesen ingyen végezzék a plusz munkát?
Mindig dicsekszel, hogy milyen jó fizetést adsz a dolgozóidnak, de azt elvárod, hogy azok az emberek akik sok esetben életeket mentenek minimálbérért, folyamatos munkarendben vasár és ünnepnapokon is készenlétben álljanak? Amikor a feleséged fizetését megemelték rohadtul büszke voltál a fideszre. Ja elfelejtettem az más eset hiszen te is részesültél belőle.
Tudod mit, szégyelld magad!
zöldszem
@szandokan: 22:57.
Te már tudsz valamit? Átalakítják, vagy szállodát építenek Felcsútra?
Mi értelme egy ilyen intézményre?? Van értelme egy olyan céget fenntartani ami veszteséges?
"A felcsúti focicsapatot működtető gazdasági társaság ahogy 2013-at, úgy ... évi 145,6 milliós veszteség után tavaly 127,6 milliós mínusszal fejezte be" A Te céged is veszteséges?
Ennyi erővel megmaradhatott volna a Malév is. Most nem kellene 13 órát várakoznom az átszálláskor.
nyanya001
Stadionokra százmilliárdot költünk, "nemzeti konzultációra" egymilliárdot. (Eddig már 6 milliárdot ) Az orvosok elmennek, az ápolók feketében tiltakoznak. A kórházakban kupacban fekszenek az emberek, műtétek maradnak el, a várólisták olykor több hónaposak. A kórházak adóssága rendezhető lenne a stadionokra költött pénzből. Még maradna is valamennyi...

A brókerbotrány felelősei - Orbán, Matolcsy, Szíjártó, Fazekas - szabadlábon. És még csak nem is védekeznek...
JAJMÁR
@szandokan: Persze, vállalkozói pénzből is épülnek stadionok, de amikor a mini.elnök stadiont ígér egy városnak, akkor hogy ígéri meg, hogy a vállalkozók felépítik? vajon honnan tudja?
Ó, talán vannak olyan vállalkozók, akik szeretnek nyerni tendereket?

Úgy rossz ez az egész rendszer, ahogy van.
JAJMÁR
Az ápolóknak gratulálok, még nézni is jó ezt az összefogást, már csak ezért is megérdemlik a béremelést, és a jobb feltételeket. Elsősorban pedig a munkájukért, és csak egy picit vagyok önző, amikor arra gondolok, hogy mennyivel jobb bemenni egy eü. intézménybe, ahol az ápolók nem azon törik a fejüket, mit eszik a család este..
Boszi27
@zöldszem: Én azért hozzáfűzöm a következtetést, amit a kép sugall: Harrach kártékony vén trotty, foglalkozhatna már a dédunokájával otthon- ha van egyáltalán neki, bár lehet, hogy óvatosságból nem engedik közelébe a szülők. Még sorolhatnám mi minden szórakozást választhatna, csak a közéletből tűnjön el!
Senara
Cser Ágnes rettentően "nagy arcú" volt , szinte provokálta a tüntető egészségügyi dolgozókat . Előtte ezt nyilatkozta ..." Cser Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta: sztrájktárgyalás idején nem demonstrálnak, mert nem veszélyeztethetik a másik oldal jóindulatát." ...és mégis odament hátha elküldik a qurva anyjába , netán lezavarják a pódiumról !!! Feladatba kapta hiteltelenné tenni a kórházi dolgozók követelését ?
zöldszem
@Boszi27: Harrach is, + az összes többi!! államtitkárostól, tanácsadóstól apósóstó, anyósostól...mind egytől egyig.
szandokan
@Dr plágium: Teljesen más az, amikor egy vegyesvállalatnál magasabbak a fizetések, abban semmi szerepe az államnak. Amit megtermelsz, az adja a bevételt és termeli ki a béreket. Ha jól csinálod, akkor lehet jó fizetést adni, ha rosszul, akkor nem. Az állami cégeknél, a közszférában dolgozóknál ez másként működik. Egyébként meg az ápolók nagyon fontos, sokszor emberfeletti munkát végeznek, tulajdonképpen én csak örülnék annak, ha normálisabb fizetést kaphatnának.
szandokan
@hetöndöe: Tőled nem is vártam mást.
szandokan
@JAJMÁR: Meg talán ember módjára bánnának a betegekkel is, habár amikor valaki ezt a hivatást választja, tisztában kellene lennie a bérezéssel is.
szandokan
@zöldszem: Mi soha nem voltunk veszteségesek, mert akkor már régen nem létezhetnénk. Egy stadionnál azonban más a helyzet, oda könnyen belehet állami pénzt is forgatni.
zöldszem
@szandokan: ma, 17:00
Tehát egyszer azt írod: "a stadionok jelentős része vállalkozói támogatásokból épült, vagy újították fel" Most azt, hogy állami pénz...
Most csak egy példa, a Malév veszteséges volt, megszűnt. A stadionok veszteségesek, pumpálják bele a milliárdokat. Holott, xarban az eü, az önkormányzatok... Tehát szerinted, helyes a stadionokba a milliárdokat ölni?? Ne már!!
"Figyel haver, kis focistám! Szerinted az új stadiontól megjavul a foci!
Ühm!
Ha Mari néni szarul főz és adok neki Zepter edényhalmazt, attól finomabb lesz benne a szar?"
/Hofi/
Anna Mária
Magyarországnak az új kvótarendszer szerint két év alatt 307 menekültet kell befogadnia.
Reméljük, lesz köztük néhány ápoló, aki hajlandó lesz az elvándoroltak helyett éhbérért dolgozni.
Addig is gyorsan szét lehetne osztani az egészségügyieknek azt az egymilliárdot, amibe az idegengyűlölő konzultáció kerül.
Dr plágium
@szandokan: Nem kell összehasonlítani (mert nem lehet) ebben a kurvára dübörgő gazdaságban fizetett bérekkel.
Őket sokkal jobban meg kell fizetni! Ha jól emlékszem 20 ezer emberke hiányzik a létszámból, ez a szám hamarosan duplázódik, utánpótlás nincs!
Már kifejtettem erről a véleményemet, emberfeletti munkát végeznek éhbérért a családjuk rovására, hiszen több helyen kell dolgozniuk a megélhetésért. Megbecsülés semmi, csak megaláztatás, fenyegetés, időnként verés...de nekik akkor is tenni kell a dolgukat, mert ez a hivatásuk (direkt nem szakmát írtam).
Legalább azokat meg kellene becsülni akik még kitartanak, nem mentek külföldre, nem módosítottak pályát.
Ezt te írtad: " Igen, csak 65 milliárd, de mi lenne, ha sikerülne elérniük? Hány "csak" 65 milliárdot követelő tömeg indulna el akkor vajon?"
Erre mondtam és mondom hogy szégyelld magad!
Majd ha nem lesz ápoló, orvos mi lesz itt? Mondhatod hogy magánorvos, magánkórház...de ne felejtsd el, nem mindenki tudja megfizetni, aztán csak egy példát írok: a magánrendelőben súlyos 10 ezrekért diagnosztizálnak mondjuk egy agyi aneurizmát. Tudod hol fogják megműteni? Nem a magán rendelőben! És ez bizony többségében sok más komolyabb betegségre is igaz.
Mézike
@szandokan: ...habár amikor valaki ezt a hivatást választja tisztába kell neki lenni a bérezéssel is...
Most nagy marhaságot mondtál. Ha csak azt néznék, nem lenne itthon ápoló, mentős!
szandokan
@zöldszem: Nem, én azt mondtam, hogy vállalkozói és állami pénz is van bennük.
szandokan
@Mézike: Tudom, még bolti eladó sem lenne, ha így nézzük a dolgokat.
szandokan
@Dr plágium: Persze, hogy nem a magánrendelőben, de vannak magánkórházak is, ahol bármilyen műtétet elvégeznek. Igen, emeljék meg a bérüket az ápolóknak, én is azt mondom. Azért arra kíváncsi lennék, hogy magas bérezés mellett is többször kellene e megnyomniuk a betegeknek a csengőt, hogy a cigarettázásból nagy nehezen visszajöjjön némelyikük, és ne tolja le a beteget (nem saját tapasztalat, csak mesélték nekem ismerősök).
Mézike
@szandokan: Akkor miért így fogalmaztál?
Dr plágium
@szandokan: Csak egyetlen magánkórházat mondj idehaza ahol elvégeznek egy agyműtétet, vagy bármilyen transzplantációt...
szandokan
@Mézike: Mert aki azért megy ápolónak, mert szereti azt a hivatást, annak azt is el kell fogadni, hogy jelenleg ilyen bérezés van, és nem kell pokrócként viselkedni a beteggel, aki nem tehet semmiről.
szandokan
@Dr plágium: Oké, agyműtétet éppen nem, de nem abból van a legtöbb idehaza, sokkal több a gyomor, bél, prosztata, térd, gerinc, vagy a szem műtét, de még lehetne sorolni. Természetesen a transzplantáció sem megoldható, de az egy kórháznál sem egyszerű eset, ha nincs megfelelő donor.
Mézike
@szandokan: Itt nem pokrócként viselkedő ápolónők tüntettek. Honnan veszed, hogy ha kevés a fizetésük azt a betegeken vezetik le?
A tanárok óvónők is így tesznek vajon? Pokrócok a gyerekekkel ? Mindegyik?
nyanya001
@szandokan: Van neked fogalmad arról, hogy egy műtősnőnek egy nagy műtétnél
mennyit kell kiállnia ? Ugyanúgy az orvosoknak is ?
Van arról fogalmad, hogy a nővérek mosdatnak, fürdetnek, tisztába tesznek, etetnek,
injekciót adnak, gyógyszert adnak...
Ahogy elnézem nem sok fogalmad lehet !
Nem szeretnék személyeskedni, de mennyivel különb munkát végez a feleséged, akinek
jóval magasabb a bére mint az egészségügyben dolgozó ápolóké, , a diplomás orvosoké ?
Anna Mária
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Január
@kkalman: Tegnap 22:46-ra: Köszönöm, hogy válaszoltál, én is hasonlót írtam volna.
szandokan
@Anna Mária: Nyomtam neked egy tetsziket, hogy legyen némi kis örömöd az életben, te bugyuta teremtés.
szandokan
@nyanya001: Az én nejem nem kap havonta milliós hálapénzt, és "magánrendelése" sincsen, szóval én azért annyira nem féltem az igazán jó orvosokat. De, tudom mit csinálnak az ápolók, de azt is tudom, hogy miként bánnak némelyek a betegekkel. Minden másként működik, ha megy a zsebbe a pénz.
nyanya001
@szandokan: Tudod, az a hálapénz olyan mint a kutyavacsorája !
Bizonytalan ! És ezen túlmenően ha megkapnák a tisztességes bért
nem kellene hálapénzt adni. Tudom, ez sok évtizedes probléma,
amit minden kormány cipel magával, de már meg ne haragudj, a qrva életbe,
nem kisvasutat kellene építeni, meg stadionokat a hibbantnak, meg csodazongorákat vásárolni, luxus irodaházat, nyaralót, meg a franc tudja mi minden szarságra, hanem elsősorban ezeket a dogokat kellett volna valamelyest rendbe tenni !
Tudod, vannak fontossági sorrendek amit ez a kormány úgy felrúgott, mint kakas a lószart ! Hát - többek között - ezért is utálom ezeket !
szandokan
@Mézike: Vannak a tanárok között is olyanok. Szerintem a természetüknél fogna agresszívak, teljesen mindegy, mennyi a fizetésük.
szandokan
@nyanya001: A hálapénz rendszere akkor sem szűnne meg, mert ez bele van ivódva már a betegekbe, orvosokba egyaránt. Nincs az a fizetés, ami ezt kiváltaná (vagy igen, de ez Magyarországon kivitelezhetetlen). Ezért is van a legtöbb orvosnak magánrendelése, és ott bizony hálapénz nélkül is szépen keres mind.
nyanya001
@szandokan: Szokásod szerint csúsztatsz !
Jó éjszakát !
Dr plágium
@szandokan: Tévedsz! Hálapénz az ápolóknak nem jut, vagy csak igen ritkán akkor is 1-2 ezer ft. Havi átlagban úgy 3 ezer.
Aki goromba a beteggel az ha pénzt kap akkor is az (az ilyenektől meg kell szabadulni), de
kevés az ilyen. Az ápolók 90 %-a szereti a hivatását és nem a hálapénzért csinálja. Ha lenne megfelelő képzés és utánpótlás, és meg is fizetnék a munkájukat lehetőség lenne leselejtezni azokat akik nem éppen oda valók.
Az orvosokról csak annyit, hogy náluk sem igaz a legenda sok beteg azt mondja, adott x összeget, pedig felét sem adta, vagy nem adott semmit. Maradjunk annyiban, hogy bár fizet a beteg leginkább a főorvostól felfelé ...Kezdő orvos, vagy osztályos orvos nem igen kap, ha mégis csak keveset és van amikor fel is jelenti aki éppen adta és visszakéri, esetleg többet mond mint amit adott, az orvos meg a fizetéséből finanszírozza a hálás beteget.
A magánrendelésről csak annyit, hogy egy osztályos orvosnak vagy rezidensnek (még nem is dolgozhat önálló praxisban) aki 48 órákat dolgozik, mikor lenne lehetősége magánpraxist folytatni? Arról még nem is beszéltem, hogy egy magánpraxis beindításához rengeteg pénz kell, ami nekik bizony nincs! Ördögi kör ez, és igenis sürgősen rendezni kell az orvosok és az ápolók, műtősök, és egyéb technikai dolgozók, mentősök bérét. Sajnos a jelenlegi kormány csak elvett tőlük!
Mert ugye csökkent a műszakpótlék, a cafateria is oda van, ráadásul a megdolgozott bérüket is csúsztatva hónapokkal később kapják meg. Pedig nekik is van családjuk, a rezsit fizetni kell, a gyerekeknek enni adni, ruházni őket.
nyanya001
@szandokan: Na erről beszélek !
propeller.hu/itthon/3103159-46-milliard-forint-jut-stadionokra-jovore
Hogy az Isten rogyassza rá az eget az Orbánodra arra a degeneráltra !!
zöldszem
@szandokan: tegnap, 18:31
Nem, azt mondod, hogy ha egy vállalkozás veszteséges, azt meg kell szüntetni!
Ha, a stadionok veszteségesek, abba nyomni kell agyba-főbe az adófizetők pénzét!?!
A meglévő veszteséges stadionok mellé, + újakat kell építeni, (felújítani.)
Mind ezt azért mer? Orbán a focit szereti???
Ha ez szerinted helyes, akkor ne haragudj, neked nem csak a derekaddal van baj:))))
Oké, ne tagadd meg a pártállásodat, de, ha nem látod az égbe kiáltó őrültséget, és nem vagy képes elismerni, akkor Te magad is "őrült" vagy.
szandokan
@zöldszem: A legtöbb zseni őrült is volt egyben...:-)
szandokan
@Dr plágium: Nem tudom. Az én fiamat Pécsen műtötték, nem magánkórházban, de persze egy fogadott sebésszel, aki a legjobb a gyerek ortopédiában. Tőlem a nővérek sem 3 ezret kaptak, mint ahogy az a nővér sem, aki a szülésnél lényegében megmentette a nejemet. Nem vagyunk egyformák.
szandokan
@nyanya001: Lehet, kezdi a focit kicsit túlzásba vinni...
Dr plágium
@szandokan: Mert te megtehetted, az a betegek nagy többsége maximum az orvosnak ad, a nővérnek már nem jut...
Aki Én
@szandokan: 00:42 Ne csapd be magad. Nem minden őrült zseni.
Az semmiképp nem vall nagy IQ-ra, ha valakinél semmi nem csapja ki a biztosítékot, ha egy kedveltje teszi azt.
szandokan
@Dr plágium: Pedig a nővérek mentik meg sok esetben az ember életét. Jobban belegondolva, minden hülyeségemet ünnepélyesen visszavonom, és elnézést kérek az ápolóktól. Minden tiszteletem az övék.
szandokan
@zöldszem: Még csak nem is hasonlítok rá...:-)
zöldszem
@szandokan: Miért is? Nem vagy zseni, nem vagy örült, vagy, nem szoktad a nyelved kinyújtani??-:)))
zöldszem
@szandokan: Ha nem nyújtod ki a nyelved, hogy nyalod khm... a fagyit?:)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok