Nemzetközi tekintélyekből álló munkacsoportot kért fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra, hogy tegyen javaslatot "az iskolai énektanítás megújítására, az iskolai éneklés megerősítésére" a kodályi hagyományok szellemében.

A tárca szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a munkacsoport tagja lesz Kodály Zoltánné, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester.

Balog Zoltán múlt keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének".

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke múlt szerdán az MTI-nek azt mondta: szervezetük kétéves munkatervet dolgoz ki a mindennapos éneklés megvalósítására.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Végül is, munkanélküliként, legalább majd énekelni tudnak.
Elsőnek mindjárt javasolnám megtanítani: Söpörtem eleget, söpörjön már más is...nótát!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zöldszem
Végül is, munkanélküliként, legalább majd énekelni tudnak.
Elsőnek mindjárt javasolnám megtanítani: Söpörtem eleget, söpörjön már más is...nótát!
papa.49
,,Ájtatos esztergányoló,, EZ CSUPÁN PÓT CSELEKVÉS, hasznosat nem tudsz de ez legalább árt, kórus ott lesz ahol elhivatott tanár van ahol a gyermekek között olyanok vannak akik nem csak szeretnének, hanem tudnak is énekelni, EZT ERŐVEL KIKÉNYSZERÍTENI NEM LEHET)))))))))) Ez a legújabb agymenése a hazugovicsnak???
Jankó123
Tudok egy jó népdalt, de sajnos "disznó" rész is van benne.
No, semmi baj, majd a disznó résznél kipontozom, hogy senki se botránkozzon meg.

Úgy szól, hogy :
Csavaros a, csavaros a ... f@sz@!
:-D
papa.49
@Jankó123: Folytatom ,,emberminiszter forog rajta,,)))))))))))
Jankó123
@papa.49: :-))) :-)))
Egész jó folytatás. Nagyon vizuális típus vagyok!
:-D
papa.49
@Jankó123: Örülök neki hogy tetszik, munkáljuk tovább itt közösen és ha kész elénekeljük nem szépen de kurva hangosan bele az emberminiszter pofájába, no akkor vigyoroghat mint Julcsa, mikor a füzesbe viszik))))))))))))))
Jankó123
@papa.49: Ok! Benne vagyok.
Neki is kell egy kis nóta, hogy lenyugodjon. Az utóbbi időben úgyis beindult, mint kockás zokni a centrifugában!
:-)))
eszegfu
@papa.49: @Jankó123: Nagyon elkanászodtatok gyerekeim!:))) Na persze én is derültem rajta. De most viccen kivül: gyerekkoromban az általános és középiskolákban is volt iskolai kórus, jártunk versenyekre, előadásokra stb. Bizony szerettem énekelni, sok dalt tanultunk: népdalokat és müdalokat is. Ezzel csak azt akarom mondani, akinek van hangja, hallása, kedve nekik tegyék lehetővé, hogy egy iskolai kórus tagjai lehessenek. Ez max. az énektanár + óráinak kifizetésével járna, mert a kották másolását bármelyik szülő bevállalja.
Viszont azt hülyeségnek tartom, hogy mondjuk a kötelező énekórák számát növeljék (minden nap!!), vagy kötelező legyen kórusban énekelni. Nem látom be továbbá mi a rossz nyavajának kell a "nemzetközi tekintélyü munkacsoport" esetleg hónapokig tartó tanulmány készitése. De ezek szerint van itt pénz dögivel, amit el lehet szórni!
papa.49
@eszegfu: Tökéletesen igazad van pont erről írtam én is, ha van olyan gyermek aki szeret, és tud is valamennyire énekelni, nagyon elfajzott énektanárnak kell lennie annak ha nem kezd velük foglalkozni, de itt a készség az elsődleges, nem a kormányzati döntés!!!)))))))))
csa-csa
@zöldszem: hát ez tök jó volt! ott a piros pont! tralla-la-a
gino
Szerintem meg ez a bukott pap, üljön be a templomba az öregasszonyok közé akik a kezeit csokolgatják. Öket vertyogtassa a nap mint nap! A gyerekeket meg hagyja békén!
eszegfu
@papa.49: Az is érthető, hogy az éneklés a kultura zenei részét képezi. De ezzel az erővel az olvasás is (nem az internetes hülye játékok!), azt is be lehetne vezetni napi 1 órával. A gyerekek nem tudnak normálisan olvasni, de ha igen, nem értik (ez persze a matek, földrajz stb tárgyaknál is visszaüt). Vagy szorgalmazni kellene a könyvtári órákat is, ahol gyakorlatilag mindenki talál az érdeklődésének megfelelő könyvet, vagy ekkor jönne rá az olvasás "izére". És ez valóban ne kormányzati döntés, hanem kötelezettség nélkül valami utmutatás-féle legyen.
papa.49
@eszegfu: Tudod én mindig azt mondtam mikor a mieink jártak iskolába, a legfontosabb az ,,OLVASÁS,, mert ha tudsz olvasni és meg is érted amit elolvastál már félig a tied az adott valami amiről olvastál...Az összes többi tárgy kivéve a testnevelést mind az ,,írott szóra,, épül nem véletlenül, ha a gyermek megtanul értelmesen olvasni akkor tud haladni, sőt ha van előtte példa hogy a szülők is forgatják a könyvet, akkor ő is megszereti az olvasást, persze van mikor kicsit noszogtattni kell az emberpalántát, de hát a szülő dolga ez is...Az éneklés szép dolog de az énekelni tudás nem mindenkinek adatott meg...
A mai oktatás viszont pont nem erről szól, minden más fontosabb, itt arról van szó hogy ,,imázsjavítási,, céllal kiadta a hazugovics ennek a majomnak ezt, csak nehogy egy év múlva a hazugovicsot dicsőítő zsolozsmákat kelljen énekelni a gyermekeknek)))))))))))
TASzSz
Akkor mostantól az énektanárok sem lesznek időben kifizetve (KLIK) !
ferii
Ti szerencsétlenek,Balog és társai,hol jártatok iskolába?Én 1957-ben kezdtem az általános iskolát,ésmindenhol volt énekkar,zeneoktatás!Ekkora hülyeséget,most azt hiszitek,feltaláltátok a spanyolviaszt?Ennyire alkalmasak ezek a dilettáns miniszterek,kormánytisztviselők!
Yoda69
Ejej uhnyem, ejej uhnyem,
jissorazi ejej uhnyem...
Enekszakosok, na ki tudja mi ez?
Segitek, a komcsi idokben kotelezo dal volt. balog elvtars biztos tudja vegig
kakaósbögre
gyermekeim reakciója erre az ötletre nem tűr nyomdafestéket.
Rózsika Hatházi
@Yoda69: Én tudom. Zúg a Volga, zúg a Volga, hadd zúgjon csak az a dolga. Rapülők után szabadon. :)))
De komolyan, nem tudom, hogy ez a csuhás, miért a danolászást forszírozza. Igaza van papa49-nek és eszegfu-nek. Miért nem az olvasást és helyesírást nyomatja? Amikor beleolvasok egy-két hozzászólásba, vagy betelefonálós műsorokba hallgatok bele, majd sírva fakadok. Pláne, amikor megnézem, hogy a hozzászóló egyetemet végzett. Siralmas.
papa.49
@ferii: Én '55.ben kezdtem az általánost, és igen minden iskolának volt énekkara, igaz ezt ki is használták a vezetők ugyanis az énekkarnak minden ünnepségen kötelező volt ,,danászni,,!!!
Hála Istennek tudtam olyan falsul énekelni hogy nekem nem kellett énekkarosnak lennem, míg le nem buktam a tanárnő előtt, egy alkalommal, mikor szerenádot adtunk vagy öten az egyik leánynak, na jó akkor voltam 7. es, utána én is be lettem osztva énekelni, de már csak egy év volt akkor hátra)))))))))Ahogy olvastam amit írtál egészen megrohantak az emlékek, az a leány 1970 óta már a nejem))))))
kamazuka
Remek ötlet az éneklés,mert tisztícsaja tüdőt ééérted?.Hát nnóóóóórmális? védett időőben?
Miért a nem védett időben támadások érik a nebulót?
Komolyan mondom ha ezek nóórmálisak?.

Naponta énekelek magam is.azt nem kívánom senkinek hogy átélje,mert nem egy Pavarotti veszett el bennem de együtt énekelni kedvenceimmel,maga a felüdülés.
No, a kiejtésem vetekszik ugyan a bikicsunájéval de az élmény akkor ismegfoghatatlan!
justhpeter
@Rózsika Hatházi: Miért hajtaná azt az emberminiszter amit maga sem tud. Mármint írni és olvasni. Aki kulturáltan tud írni olvasni, annak ugye nem kell beszédíró. Neki pedig van olyan. Tehát ő is fogyatékos. Mármint agyilag.
eugen4402
@Yoda69: A Rózsikának igaza van, hogy zúg a Volga, de hidd el nekem, a dal eredeti címe: A Volgai hajóvontatók dala.
simmering73
Énekkar reloaded. Anno én mennyire utáltam.
Mézike
@kamazuka: Jajj!
te is a jég duplaviszkit dalolod a fürdőben mint Papus?
de a favorit az ha Hobo nótára gyújt. :-)
bakurasz
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
kkalman
És majd a közmunkások Orbánt dicsőítő éneket zengve vonulnak az utcán a lapáttámasztás színhelyére.
kamazuka
@Mézike: A szökött néger fegyenc balladáját fűrdéskor szeretem mert ami azután következik az megénekelhető.Mármint fűrdés után.
"lelövöm az asszonyt,megyek lelövöm őőőőt...Adtam neki két golyót ketőőőőőőt!
Rózsika Hatházi
@justhpeter: tegnap 19:51 Tudod, engem csak az szomorít el, hogy ilyen emberek mondják meg a tutit. Látom, évről- évre, hogy a vezírnek is más-más szövegírója van. Az az elkeserítő, hogy olyan "emberek" vezetik az országot, akik saját kútfejből nem tudják kitalálni, a mondandójukat. 98-2002-ig, nagy dakota főnök volt. Uff. Most szabadságharcol, mindenki ellen. Ne adj Isten, ha 2018-ban megnyeri a választást(lefogadom, hogy igen, megint 2/3-dal) kinek a bőrébe bújtatják?
Tudom, hogy hülyeség a mostani irományom, de most ez jött ki belőlem.
Rózsika Hatházi
@eugen4402: tegnap 20:04 Remélem, láttad a vigyorjelet a mondatom végén. De tényleg, a Rapülők első lemezén így volt a nóta. Egy-két részletét, a mai napig tudom fejből. Hogyaszondja: Hazafelé adsz a kultúrának, elolvasod mind a kresztáblákat.
S, ha betolja magát az este teste, felváltja a melót a szex, mint gulyáslevest a pilótakeksz. Hejhó, az asszony verve jó! Mondjuk, ezzel a kijelentéssel nem értek egyet. Igaz, akkor pár évvel fiatalabb és bohóbb voltam. :))))
eugen4402
@Rózsika Hatházi: Emlékszem rá, persze, hogy emlékszem. Valamelyik ősi TDK kazettámon még meg is van, csak működő kazettás magnóm nincs már...
A Geszti Peti hatalmas szó-varázsló volt annak idején.:-)
Rózsika Hatházi
@eugen4402: Yess! A múltkor nosztalgiáztam a jútyúbon :). Én is meghallgattam, mert nekem van ugyan kazettás cédés, mittomén milyen kütyüm, de semmi sem működik rajta. És, arra emlékszel, hogy: ágy alá gyaláz a láz, a nagyapám és belemagyaráz, a bal fülembe. Szenzációs! :)))
eugen4402
@Rózsika Hatházi: Szoktam én is. Sőt a gépi felszereltségem is megvan még, de már csak a rádió rész működik mindegyiken. Zseniális pasi a Geszti, kíváncsi voltam, nem hajszolja-e magát túl, de örömmel tapasztaltam, hogy nem égett ki, idejében abba tudta hagyni.
Rózsika Hatházi
@eugen4402: Vannak olyanok, akik tudják, hol a határ. Naaaa! Ne vigyek már mindenbe politikát!!! :)))
eugen4402
@Rózsika Hatházi: De, csak vigyél bele bármit, tetszés szerint.:-)
Kár, hogy ma már ritka az ilyen - önkontrollal megáldott - közszereplő...
Mézike
@kamazuka: Ezt még nem hallottam tőle, de lehet csak akkor énekli ha nem vagyok otthon, vagy csak halkan dúdolgatja hogy ne halljam meg..-)
Hari
Ha ez így igaz, akkor ha én nemzetközi tekintély lennék, hanyatt-homlok eliszkolva, köszönnén meg a megtisztelő felkérést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.