Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és módosul a büntető törvénykönyv (Btk.) – egyebek mellett ezt tartalmazza a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés kivételes eljárásban.

Pintér Sándor belügyminiszter tíz jogszabályt módosító – összegző módosító javaslattal kiegészített – előterjesztését fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők 140 igen szavazatával, 33 MSZP-s, LMP-s, DK-s, Együttes, illetve PM-es nem ellenében hagytak jóvá a Házban.

A törvény bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez – kártalanítás ellenében – ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.

Tranzitzónák jönnek

Az államhatártörvény módosításával azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, úgynevezett tranzitzónákat alakíthatnak ki, ahol a nagy számban érkező migránsokat mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat. A kormányoldal képviselői többször is jelezték, hogy a déli határon a tranzitzónák csak Szerbia felé lesznek nyitottak. E zónák miatt 60 méteresre bővítik azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár.

A sok kérelem megfelelő kezelése érdekében speciális, még a tranzitzónában tartózkodás alatt lefolytatható eljárást is bevezetnek, amivel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkkel szemben.

Változás továbbá, hogy a menekültügyi eljárásban a bíróság a szakhatóság döntését nem változtathatja meg, de a jogszabálysértő közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezi, és új eljárást írhat elő.

Az útdíjtörvény módosításával biztosították, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont – 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal útdíjköteles – járművek feladatuk ellátása során mentesüljenek a díjfizetés alól.

Börtön, kiutasítás

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Ezeken felül változik a termőföld-, a környezetvédelmi és az építésügyi törvény is, utóbbi kiterjeszti az egyedi szabályozási lehetőséget válsághelyzet esetén a nemzetbiztonsági célú építmények létesítésére. Így például ilyen válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehet nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni. Szintén ez a jogszabály mondja ki, hogy tömeges bevándorlási válsághelyzetben a kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és -beépítés feltételeit.

A törvénycsomag rendelkezései a kihirdetést követő napon, illetve szeptember 15-én lépnek hatályba.

A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést azonban pénteken csak megtárgyalja a Ház, a zárószavazását később tartják, mert a kormánypártok házszabálytól eltérésre tett javaslata – jelesül, hogy erről az indítványról is már pénteken döntsenek – nem kapta meg a szükséges négyötödös többséget az előző nap.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Ha jól emlékszem, a Jobbik a hajléktalan ellenes törvény elfogadásakor is szorgalmasan nyomkodta az igen ombot.Mostanság meg az egész g..i jobboldal krokodilkönnyeket hullat a hajléktalanokért,hogy miért nem őket etetik a menekültek helyett és miért nem ők kapnak lakást.
Az embert a hányinger kerülgeti ezeknek a tetveknek az álszent viselkedésétől.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Most akkor rendkívüli "rendkívüli állapot" van, vagy lesz.
Hol lehet megtudni mit szabad és mit nem?
Csak úgy bejöhetnek a lakásba megnézni, ki van nálam?
Mondjon már valamit egy jogász!
verum
@bencemacska: - felejtsd el a jogállamot. Nemzetbiztonsági érdek címén BÁRMIT megtehetnek.
Egyre magasabb a diktatúra építménye.
verum
@bencemacska: - sajnos nem is tudlak, mert én sem vagyok nyugodt. :-(
Egyébként tényleg egyre rosszabb a helyzet, mert ez a tömegáradat nem kér, hanem követel. Pedig törvénytelenséget követelnek. Amit tényleg nem szabad hagyni.
És ezzel a rossz helyzettel fog majd visszaélni szeretett vezérünk és két legyet üt majd egy csapásra. A menekültekre és saját népére. :-(
Toby
Hatélkonyan épül az Európai Észak-Korea !
A jobbik úgy rohadjon meg, ahogy van ! Mocskos nyilasok !
bencemacska
@verum: ma, 14:14
Én nem szeretem az idegeneket. Nem is tudom miért, csak úgy.
Ennek ellenére nem tudom kívülállóként nézni az eseményeket. Akik betegen, esetleg kis gyerekekkel ilyen útra vállalkoznak, nem érdemlik meg, hogy OV játékszerei legyenek. Sajnálom őket!.
Nem véletlenül zsúfolta itt össze őket. Bennünket akar ezzel terrorizálni!
Nekem '56 jut eszembe, akkor sem csak azok mentek el, akiknek menekülni kellett. És befogadták őket. Nagyon sokan most itt "mártírkodnak", mivel nem sokan élnek már, akik anno ismerték őket! Legalább nekik lehetne annyi eszük, hogy tompítják ezt az őrületet. Pl. Vajna úúúúúúúr!
verum
@verum: - részlet a válsághelyzet adta törvényekből:
-A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a rendőrök még hatósági határozat nélkül is bemehetnének lakásokba illegális bevándorlók után kutatva,
-a katonák fegyverhasználati joggal látják el a feladataikat
-A menekültek elhelyezésére az állam használhatná az önkormányzatok, a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek ingatlanait és ingóságait. Ezt legfeljebb fél évre teheti meg az állam.
„Az igénybevételt az adott ingatlant bármilyen jogcímen használó harmadik személyek tűrni kötelesek". Az ingatlanok átvétele ellen a tulajdonos ugyan fellebbezhet, de „életet, testi épséget, egészséget fenyegető helyzetben a kifogásnak halasztó hatálya nincs"
- továbbiak itt olvashatók,lehet böngészni:
www.parlament.hu/irom40/05983/05983.pdf
verum
@bencemacska: - bocsi, a fenti írást neked szántam!
verum
@bencemacska: - 14:49
Én egyéneket szeretek, vagy nem szeretek. Az idegenek fogalmán meg nem biztos, hogy ugyanazt értjük.
Én csak azt mondom, hogy egy fanatikus, szigorú másfajta vallási törvények szerint élő nép ha túl nagy számban van jelen európai közegben, annak jó vége nem lesz.
hetöndöe
Ha jól emlékszem, a Jobbik a hajléktalan ellenes törvény elfogadásakor is szorgalmasan nyomkodta az igen ombot.Mostanság meg az egész g..i jobboldal krokodilkönnyeket hullat a hajléktalanokért,hogy miért nem őket etetik a menekültek helyett és miért nem ők kapnak lakást.
Az embert a hányinger kerülgeti ezeknek a tetveknek az álszent viselkedésétől.
verum
@hetöndöe: -- bizony! Vajon ki akadályozza meg őket, hogy a magyar hajléktalanoknak és a magyar szegényeknek adjanak enni, inni és szállást?
A sávos zászló és a turul alól vajon mi kandikál ki...?
varirmag
Lehet köpködni,de tud valaki -megvalósítható- megoldást az országba, erőszakosan és törvényzelenül özönlő hordával szemben.??
varirmag
"
Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.
""

Ha valaki erőszakkal jön be a házamba,telkemre az betörő !!
Ha az országba törnek be az is bűncselekmény !!
verum
@varirmag: - mondjuk nem hordaként viselkednek. A Kárpát medencébe megélhetési bevándorlóként igencsak másként viselkedtek az őseink. Lemészárolták az itteni lakosságot és a saját kultúránkat és vallásunkat erőltettük a helyébe.
Igen, lenne megoldás. A menekült táborokban az alapvető szükségletek biztosítása olimpia rendezés helyett és gyorsan ügyintézni ki mehet tovább, ki maradhat és kit toloncoljanak vissza.
És nem hazudozni arról, hogy a táborban jó lesz nekik. És nem becsapni embereket, nem ellehetetleníteni a segítésüket, mert a barbár jelző akkor minket illet. Köpködni is az szokott.
Én csak kritizálok és véleményt mondok, ami lehet eltérő a tiedtől.
verum
@varirmag: -- igaz, de hogy a bűnözővel hogy bánik egy ország, az teszi diktatúrává, vagy demokratikussá.
verum
Azzal együtt, hogy egyetlen ország sem nézheti ölbetett kézzel, hogy illegális határátlépők minden engedély nélkül átmenjenek az országukon -- jót mosolygok azon, hogy ezeknek az embereknek nem lehet bemesélni, hogy a reformjaink jól működnek és a táborok valóban az ő érdekükben vannak.
Nem mindenki veszi be a hazugságot és nem mindenki törődik bele. ;-)
zöldszem
@varirmag: Lehetne talán a menekültkérelmek gyors elbírálása. Aki nem az, azt lehet áttenni a határon, amelyiken bejött, aki meg annak minősül, annak megadni a menekültstátuszt és még aznap integetni utána, mikor viharos gyorsasággal távozik Hegyeshalomnál. Ezek az emberek nem hülyék és nem Orbán rajongók. Ezek nem veszik be, hogy itt 47 ezerből jól meg lehet élni, a nyugat meg épp döglődik.
Az időt, pénzt, munkát nem abba a semmit nem érő tyúkhálóba kellett volna fektetni, hanem a menekültügy megoldásának az ügyintézését megoldó kabinet felépítését, beindítását.
Határ menti, vasút menti menekülttáborok (EU norma)kiépítését, helybéli ügyintézés megszervezését. Végső soron erre kaptak pénzt!!. Ja, és a választott kormány feladata az ország problémájának megoldása. Vállalták, ígérték ezért kapják a fizetést. (nem is keveset)
Nem a tiéd, enyém, sem "pityipalkóé"!!!
varirmag
"Lehetne talán a menekültkérelmek gyors elbírálása"

Hogy bírálod el a kérelmet ha nem hajlandók megadni az adataikat,ha nincsenek papirjaik,ha nem hajlandók újlenyomatot adni ???

Egyáltalán arra sem hajlandóak hogy a menekülttáborba besétáljanak ,erőszakkal nem lehet őket odavinni.
( nyitottak a táborok,jöhetnek-mehetnek ,uniós szabály )
Gonoszgólya
@verum: "Én csak azt mondom, hogy egy fanatikus, szigorú másfajta vallási törvények szerint élő nép ha túl nagy számban van jelen európai közegben, annak jó vége nem lesz."
Már régen nincs jó vége...
Manhattan
A válsághelyzet magyar állampolgárok ellen kitalált intézkedés! Ezek után szó nélkūl rád törhetik az ajtót... Aztán ami bent történik, arra fognak majd találni magyarázatot, meg új törvényeket!
patkószeg
Arra leszek kíváncsi, hogy ez a nagyon-nagyon nagy keménykedés mit fog szülni az EU-ban válaszul nekünk? Értsd: zsebre menve? Mert lehet itt játszani orwelli világot meg 1951-et és a többit, de akkor is 2015 van és Eurpa, nem 1951, hátunk mögött a nagy és büszke Szovjetúnióval.
Számolom a napokat, hogy Orbán meddig bírja. Mert ez a Vég kezdete.
justhpeter
@patkószeg: Precíz és igaz ténymegállapítás.
papa.49
@justhpeter: @patkószeg: Én is a napokat számolom, nem sok időnk lehet hátra, míg kibasznak az Unióból mint macskát szarni, a cudar világ akkor jön el))))))))))))
papa.49
Hogy hőzöngtek a rosszabikosok mikor írtuk ,,összenő ami összetartozik,, HÁT ÖSSZENŐTT, sajnos)))))))))))))
bencemacska
@papa.49: Nem kell minket kirakni, annál előbb is fejre állhatunk.

Elég lesz, ha a Mercedesz leáll egy három hónapos "karbantartásra" és már bukott is az idei és vele együtt a jövő évi költségvetés.
Akkor pedig a rendkívüli állapot birtokában OV olyan intézkedéseket vezet be, hogy beledöglünk!
papa.49
@bencemacska: Ne feledd el az Opelt, az Audit se sőt ha tovább gondolod a beszállítók akik itthon dolgoznak a három nővér alá, cirka 150 ezer ember kenyere válik semmivé, és a németek ezt meg is fogják lépni )))))))))
mekkelek
@verum: "Én csak azt mondom, hogy egy fanatikus, szigorú másfajta vallási törvények szerint élő nép ha túl nagy számban van jelen európai közegben, annak jó vége nem lesz."
Mi az a nagy szám az 500 milliós EU-ban? Amellett hogy ráadásul nem az összes bevándorló muszlim, illetve azoknak is csak egy töredékük fanatikus, kb mint a jobbikos/fideszes legények, vagy éppen a neonácik németországban. A propaganda gépezet azt akarja veled elhitetni hogy a más kultúrájú/vallássú bevándolrlók megváltoztatják európát, és az hogy kiplakátolják, meg a csapból is az folyik, azt akarják elhitetni veled hogy ha orbán vezír nem védi meg európát hogy holnapután már sharia törvéyek lesznek. De hogyan??? Ha mi pl 1000 menekültet befogadnánk az országba az 0.0001% -a lenne a magyar lakosságnak. Azok jelentenek veszéyt a kultúránkra meg a miegymásra? :)
Helyzet van, de ezt az EU (aminek mi is tagja vagyunk és ömlik is onnan a pénz számolatlanul) csak az országok közös eggyüttmûködésével tudja megoldani, amirôl a OV hallani sem akar. Persze ha a kvóta meghatározásába beszámítják az adott ország munkanélküli rátáját meg egyebeket ahogy tervezik, akkor a vezír bajban lesz mert a közmunkásokkal meg minden mással kicicomázott statisztika vissza fog nyalni.
bencemacska
@papa.49: ma, 20:46
A Mercedesz akkora hányadát adja az exportnak, hogy egyedül hazavágja a GDP-t, adót meg úgy sem fizet!
verum
@mekkelek: - az ötszáz millás Európa sem homogén, messze nem. Konfliktusok meg már most is vannak ebből adódóan.
És nézd meg, a maroknyi Iszlám állam milyen pánikot kelt az egész világban!
papa.49
@mekkelek: Jól megfogalmaztad,és még tedd hozzá amit a hazugovics végképp nem bír hogy elszámoltassák a felvett pénzzel, mert akkor mit lop el)))))))))
bencemacska
Miről tart lézer jankó sajtótájékoztatót?
Kihirdeti a rendkívüli állapotot?
papa.49
@verum: 20:53. ra Ebben az egyben NEM A HAZUGOVICS A HIBÁS, ebben a teszetosza politikusok a legnagyobb hunyók, már régen az egész brancsot ki kellett volna nyírni, mint a papírkutyát))))))))
verum
@papa.49: - ha az Iszlám Államra gondolsz, abban egyetértünk. De olvasd csak el, ha bírja a gyomrod ezt az érdekes/szörnyű cikket, hogy miért is nem avatkoznak bele oda hatékonyan:
valasz.hu/vilag/ezert-fel-mindenki-beavatkozni-sziriaban-114809
papa.49
@bencemacska: Azt nem a KE. kell bejelenteni???
bencemacska
@papa.49:
Fogalmam sincs, de 21 órakor lézerj sajtótájékoztatót tart a parlamentben!
Mikor mindenki - az én kivételemmel - a meccset nézi.
(Nem nézem, de a románoknak drukkolok, pedig nagyon utálom azokat is!)-:)))
bencemacska
Lehet, hogy mire vége lesz a meccsnek, már rabszíjon vezetgetik Gyurcsányt?
papa.49
@verum: Sok igazság van benne de azt hiszem hogy az ilyet úgy kell gyógyítani mint a kutyaharapást a szőrével, mihelyt néhány ilyen szarzsákot elevenen elégetnének, kitolnák a szemét, esetleg lefejeznék, változna a kép, tudom erre mindjárt írod hogy miért nem lehet, pedig LEHET SŐT KELL HA EVVEL LEHET LETÖRNI A IS. SZARVÁT, nem olyan bátrak ezek a taknyok csak azért tesznek ilyeneket hogy megfélemlítsék az ellenük hadakozókat, itt míg egy is van belőlük béke nem lesz!!!
papa.49
@bencemacska: Akkor már ketten vagyunk, én is ,,szintén zenész,, )))))))) Nem nagyképűségből mondom akkor is kint voltunk Apámmal a stadionban mikor megadta magát a lelátó!!! Igaz én csak halványan emlékszem rá, csak a robaj ami megmaradt, sokáig fel is ébredtem miatta éjszaka!!!Egészen addig míg meg nem nősültem kijártam a meccsekre, utána már nem, hiszen párszor a zsaruknál aludtam én is)))))))Na de elmúlt)))))
verum
@papa.49: - jaj, legalább te ne mondj ilyent. Olvastam, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló valaki hasonló módon bánt az elfogott rohadékkal. Ezek azonban olyan fanatikusak, hogy semmi nem riasztja vissza őket.
Viszont a kegyetlenkedés ha elterjed, az iszonyú lenne. Bombázzák le őket, vagy lőjék halomra, de a kegyetlenkedésekből már legyen elég. :-(
papa.49
@verum: Igen tudom te nő vagy és mint ilyen félsz is kicsit az erőszaktól, én se lelkesedem érte de hidd el a tapasztalat mondatja velem ezt ezek GYÁVÁK, CSAK FÉLELMET AKARNAK KELTENI, HISZEN A BOMBÁZÁSOK PONT EZÉRT NEM ÉRNEK CÉLT MERT TÖBB ÁRTATLAN PUSZTUL MINT TERRORISTA!!! Ezek ellen csak a totális leszámolás a célravezető, de itt van a bökkenő ki csinálja, ugye senki nem akarja a ,,civilizált világból az ódiumát magára venni ennek a csatának,, viszont így csak elodázódik a probléma, ezt itt mi nem fogjuk megoldani az is biztos!!!A megoldás akkor jön el ha nyíltan megtámadják valamelyik nyugati demokráciát, akkor elsöprik őket a föld felszínéről, de addig még sok áldozatuk lesz!!!
bencemacska
@papa.49: Meg volt a sajtótájékoztató.
Leállt a Hegyeshalom felé irányuló autóbusz és vonatközlekedés
A migránsokért buszokat küldnek és azzal viszik a határra őket!
verum
@papa.49: - ez már több, mint erőszak, ez a kegyetlenkedés! És a tapasztalat mutatja, hogy nem tartja vissza ezeket a kegyetlenkedőket semmi.
Viszont aki kegyetlenkedik, aki képes hasonlóra, az maga is ugyanolyan kegyetlenné válik, mert a lelkivilága ha elbírja, olyanná lesz.
Végezzék ki őket, lőjék halomra, bombázzák le, megérdemlik. De ne legyen senki más hasonló hozzájuk, mert jellembeli torzulást okoz!
papa.49
@verum: Ebben nem tudok egyetérteni veled de elfogadom az érveidet, rendben, csak az a baj hogy NEM TÖRTÉNIK, NEM FOG TÖRTÉNNI SEMMI, míg nem lesz EGY KOMOLY SOK ÁLDOZATTAL JÁRÓ TÁMADÁS a nyugat ellen, mert lesz ilyen!!!
verum
@papa.49: - igen, ebben egyetértek. De azt fenntartom, aki képes a valóságban kegyetlenkedésre, az már soha többé nem lesz olyan ember, mint addig.
Desischado
A jobbik már sokszor segítette a fideszt, mióta vartyogom, hogy épp olyan szemetek! Ami itt folyik, az már nem emberi! Meddig tűr még Brüsszel?!
papa.49
@Desischado: Az igazság ott van nálad.. A rosszabbik csupán a több pénzért nem a fütyiszben van, mert így többet lehet ,,szakítani,,))))))))
Jozefina
@Desischado: nemcsak Brüsszel, hanem elsősorban a honi Magyarok!!! Hol van a fiatal értelmiség, az egyetemisták???
mate03
@verum:! Valahol igazad van! Viktor az EU-törvények be tartására hivatkozva,nem engedi tovább a menekülteket!Kérdem én!Van e olyan EU-törvény amit Viktor még nem szegett meg!? Most mi ez a nagy törvény tisztelet?Csak nem a menekült fejpénzre ácsingózik!?Több mint 2-milliárdot kaptak! Mire költötték!?
verum
@mate03: - most kivételesen Orbánnak van igaza, mert ő a törvények alapján nem akarat tovább engedni regisztrálatlanul a migránsokat. Ők pedig nem akarnak regisztráltatni.
Sajnos most az osztrákok és a németek szegtek törvényt. Ennek beláthatatlan következményei lesznek szerintem.
Orbán sorozatos rossz intézkedéseit felül fogja űberelni a migráns helyzet és én attól félek, hogy minden eddiginél jobban be lesz betonozva a hatalma. Főleg, ha szeptember 14-től életbe lép a válsághelyzet. Akkor ugyanis nemzetvédelmi okokra hivatkozva BÁRMIT
verum
@mate03: - bocs, hamarabb elment a szöveg.
Szóval bármit megtehet, ami csak eszébe jut. Még inkább, mint eddig.
wagabund
..."60 méteresre bővítik azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár."...

höhö...ha tíz méterre kapott a versenyző 18 ft-ot, akkor 60 méterre 108 ft-ot? persze ebből lejön a már kifizetett 18 forint..

ügyes.
Desischado
@verum: Sajnos, ettől félek én is, hogy ez most nagyon jól jött a csuti rémnek, erre hivatkozik, hogy válsághelyzet van, és ezért fog azt csinálni, amíg meg nem állítjuk! De meddig lesz még birka a nép?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.