Csak a nyugati támogatással elsöpört tekintélyuralmi rendszerek visszaállításával lehetne stabil viszonyokat, működőképes államokat teremteni Afrikában és a Közel-Keleten – olvasható abban az interjúban, melyet Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa adott a hirado.hu-nak.

A biztonságpolitikai szakértő szerint így vehetnénk elejét az onnan induló népvándorlásnak.

Diktátorokkal lehet csak béke a közel-keleten – véli a szakértő

"A közel-keleti és afrikai országok demokratizálásával nemhogy békét nem teremtettünk, de véres háborúkat robbantottunk ki. Ezek az államok gyakran íróasztaloknál születtek, és a valóságban nem is működtek, működnek európai értelemben vett államként. Ha megkérdeznénk egy ottani átlagembert, elmondaná, hogy a diktatúra idején jobb volt az élet, mint most, mert működött az ország. Talán egyetlen európai politikus sincs, aki ezt nyíltan kimondhatná, de a diktátoroknak még vissza kell térniük, ha tényleg békét szeretnénk."

Kaiser szerint kétségtelen, hogy a zűrzavart kihasználva iszlám harcosok jutottak most akadálytalanul Európába. Úgy véli, ők később lépnek majd akcióba, egyelőre nem érdekük kiváltani a népharagot és bezárni a kapukat saját maguk előtt.

"A kiábrándult, kiugrott terroristákkal is lesz még gondunk, akik most szintén menekülnek, egykori bajtársaik elől. A szakirodalom szerint az olyan ember, aki kegyetlen harcokban, gyilkosságokban vett részt, nemigen tud szabadulni a múltjától, és idővel újra kitör belőle az agresszió."

- mondja a szakértő.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A diktatúrákat szerintem is csak fokozatosan lehet a demokrácia felé terelni, hogy ne alakuljon ki káosz. A demokráciákat is szép fokozatosan lehet a diktatúra fele terelni, hogy minél kevesebb ellenállás legyen. Lásd Magyarország.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Az utolsó szóig igaza van! Csakhogy akkor nem biztos kapna olajat a demokrácia élharcosa!
1magyar
A szíriai elnököt nagyon helyesen támogatja Putyin. Minden vezető államnak ezt kellene tenni.
Nem tudom miért lázadtak fel a kormány ellen ezek a menekültek, hiszen látszik rajtuk a pazarló életmód ahogyan a drága holmikat szétdobálják az utakon.
Olvastam, hogy az egyetemig bezárólag minden oktatás ingyen volt náluk.
Macskaszem
Küldjék oda miviktátorunkat, majd ő leharcolja ezeket a rakoncátlankodó muszlimokat.
pbalage
@1magyar: nem emlékszel már, hogy milyen volt pl. Kádár alatt? Nem volt annyira rossz, de azért mindenki seftelt, hogy nyugati cuccokhoz jusson.
Kábé ez volt, csak az ottani Asszad ürge (a múltkor láttam nyilatkozni a tévében, nem is annyira síkhülye, és ha nem tudnád hogy mit művel, akkor még demokratának is elmenne. Kábé annyira, mint a mi nagyonbecsületes illiberális főcigányunk)
Eriksson
Az az egy biztos, hogy nagyon mértéktartónak kellene lenni ezeknek a háborús menekülteknek a megítélésével. Akik nap mint nap szembesültek az agresszorok kegyetlenségeivel akik kiirtották családjaikat, akik élőhelyüket szétbombázták, akik állandó halálfélelemben éltek, azok nem valószínű, hogy nagyon tisztelnének azok életét, jólétét, akik most jótékony szamaritánusként fogadnák be őket.
Azok a "migránsok" pedig akik csak lehetőséget látnak abban, hogy elvegyülve a többi között beszivárogjanak Európa belsejébe, azok csak jelszóra várnak.
Ördögi kőr ez, az európai népek mindenképpen veszélyeztetve vannak. Bárhonnan nézzük is.
Fradigege
Ott nagyon sok a primitív. Erre már jó pár éve én is rájöttem. Sőt, rájöttünk még arra is, hogy Nyugat-európában is nagyon sok a primitív. Megtalálta a zsák a foltját. Asszonypajtás kint élt Svédországban a '90-es évek elején. Dolgozott, járt iskolába. B'MEG! Körbe állták amikor papíron összeadott, kivonott, szorzott és osztott. Ezt ugyebár Magyarországon megtanultuk. Ők nem hallottak erről. Mert ugyebár ők számológépet használnak a matek órán. Meg azzal teltek el az óráknak a fele, hogy a svéd jogos állampolgár kötözködött a tanárral, hogy neki ezt miért kell megtanulnia, magyarázza el. Mi köze van az 1929-32-es gazdasági világválsághoz. Neki ezt miért kell tudni.
human
A diktatúrákat szerintem is csak fokozatosan lehet a demokrácia felé terelni, hogy ne alakuljon ki káosz. A demokráciákat is szép fokozatosan lehet a diktatúra fele terelni, hogy minél kevesebb ellenállás legyen. Lásd Magyarország.
1magyar
@human: Semmi különbség a diktatúra és demokrácia között. Demokráciában a gazdagok érdekeit képviselik a kormányok miközben elhitetik a nép saját pénzén, hogy ők szavaznak.
Diktatúrában meg ha kifognak egy normális miniszterelnököt a nép sem nyomorog.
human
@1magyar: Nem tudom mi az igazi különbség köztük, mert sem igazi diktatúrát sem igazi demokráciát még nem láttam Magyarországon.
agnes200
Na jól van, és akkor meddig fog még Európa vezetősége csak nézni ki a fejéből, hogy most akkor mit is csináljanak, és főleg úgy, hogy ne mondjanak ellent annak sem, amit tegnap mondtak? Mert per pillanat semmi nem történik, csak özönlenek a menekültek és ál-menekültek. És remekül élnek az embercsempészek.
JAJMÁR
@1magyar: 16:22 Viccelsz ugye?

Az már súlyos, ha a magyar önként hajtja a fejét egy olyan államformába, amit nem is ért, nem is tanulmányoz, amit még igazán nem is tapasztalt, de még azt se érti, hogy az meg nem változtatható, mert az egy elnyomó rendszer. Mindezt azzal a legyintéssel, hogy nem biztos, hogy a diktátor nagyon kegyetlen lenne, és lehet, hogy a nép nem is nyomorog!
HI-he-tet-len!
JAJMÁR
@1magyar: 20:13 Igen, nálunk szokás a kádári diktatúrákhoz hasonlítani általában a diktatúrát. Attól függetlenül, hogy névlegesen és látszólag a "népuralomra" épült, diktatúra volt az is, de a vége felé, már teljesen felpuhult. Mégis, valahogy a munkás, a paraszt megbecsülése fontos volt, - és természetesen követnie kellett az egyetlen "igaz" ideológiát -, de hasonló diktatúrára nincs esély, és jobb is, hiszen hazugság volt, hazug ideológia, hazug hírek, hazug fejlődés... stb.
Az,hogy nem vitte el a "fekete autó" a másképpen gondolkodókat, nem jelenti, hogy nem is viheti el. Nem érdemes erről nosztalgiázni.

Valójában a diktatúrák katonai erővel fenntartott rendszerek, és itt, nincs határ, hogy az erőszak meddig mehet el. Gondolom nem támogatnád, ha pl. egy agresszor intézkedései ellen tüntető magyar emberek tömegébe éleslőszerrel belelövetne a kormány. Szíriában ez történt.
Gondolom, hogy azt se támogatnád, hogy az erőszakrendszert idegen katonák, - pl. orosz - és fegyverek tartsák fenn, és harcoljanak a felkelők ellen.

Azt írtad följebb, hogy jó is, hogy Putyin támogatja a kormányt Szíriában. Miért jó? Mi köze hozzá? Ahogy a felkelőket sincs joga támogatni az USA-nak, és egyáltalán, mit keres ott a NATO? Látod, ez a baj, hogy a világ nagyhatalmai azt képzelték, hogy beavatkozhatnak egy másik földrész, másik nép és állam életébe, lövöldözhetnek, bombázhatnak. Amikor pedig azok azt mondják, ebből nem kérünk, és felkerekednek, akkor kerítést építünk, hogy nem kelletek, menjetek vissza! Más a kultúrátok, ti ne gyertek, mert itt biztos harcolnátok, nektek nem lehet. csak nekünk ott.
(Hm., ez mi kultúránk?)

Persze, ez egy veszélyes helyzet. Igaz, most van egy közös ellenség, az IÁ, és most talán képesek lesznek összefogni az ellenoldalon állók. Azután pedig talán képesek lesznek onnan kivonulni. Mert semmi közük hozzá, hogy milyen államformában szeretnének élni ott az emberek.
kkalman
Nem Kaiser Ferenc az egyetlen biztonságpolitikai szakértő, aki azt mondja, hogy a közel keleten a diktatúra a legmegfelelőbb államforma. A diktátorok védték Európát a menekültektől. Az USA, a NATO, ENSZ és uniós felhatalmazással ezeket az Európát védő bástyákat lerombolta, hogy ott is demokráciának KELL lenni. Az eredmény látható.
A kérdés adott. Hogy lehet a demokráciába kényszerített országokban úgy visszaállítani a diktatúrát, hogy az ne szüljön újabb külső agressziót?
vitriol
van remény a magyarok számára: orbánt a közel-keletre kell száműzni, hogy ott folytassa min.elnöki tevékenységét!
Vizual
A világ már csak ilyen. És dicsérni a diktátorokat, hát én valamiféle áthallást sejtek. Mintha egy utat épitenének valakinek az egyeduralomhoz. Diktatúra nem lehet a cél. Mert a demokráciában, igy pld. a szocializmusban megadatott, hogy a kisember is tanulhasson, pihenhessen mert volt munkája. Igaz ezt is demokráciának nevezik egyesek de de abbol van vagy 70 féle. Igy ez is lehet az. Én azt nézem mi a tartalma. Nálunk a közmunka, a robot, a lenyúlt állami vagyonok és buta emberek hozzá nem értő hatalma. Megjegyzem némelyiket a kocsmából is kizavarnák. A diktatúra nem old meg semmit. De ugye tanultuk, a változást meg kell előznie annak a helyzetnek amit megért a változtatni akaró. Ez az Orbáni rtendszer a legrosszabb amit el tudok képzelni. 1./ saját böröm érzem 2/ elvesz mindent ami jobbá teszi az életet. Csak annyit hagy a fiataloknál, hogy dolgozni tudjanak, robotolni. Ez feudalizmus. 3/ Az, hogy a közvagyont kicsepegtetik a magán zsebekbe az meg egy maffia kormány aki szarik ránk. De ha nem lesz összefogás nem lesz változás és reggelente Orbán müezinként fog megjelenni a Vár fokán és neked köszöntened kell, hajbokolva. Egyeduralomra tör..
Vizual
Ja igen. Ez a manusz meg nincs észnél. Ő is sport körökből lett kinevezve ? Nép vándorlás, migráció mindig is volt és lesz is.
Lepényleső
Igaz,ha ez lenne,Magyarországon lenne béke.
nemjoezigy
@agnes200: "Na jól van, és akkor meddig fog még Európa vezetősége csak nézni ki a fejéből, hogy most akkor mit is csináljanak, és főleg úgy, hogy ne mondjanak ellent annak sem, amit tegnap mondtak? Mert per pillanat semmi nem történik, csak özönlenek a menekültek és ál-menekültek. És remekül élnek az embercsempészek."
és ne felejtsd ki a felsorolásból: remekül élnek az eu vezetői, a mi vezetőin és a gazdagok. Csak azt felejti el ez a rövidlátó, másokon élősködő csürhe, hogy a muszlinok a mi demokráciánkat az anarchia előszobájának tekintik, szerintük, -a neveltetésüknél fogva- csak a diktatúra, -allahhal- az elfogadható.
Rabszolgaság vár Európára!
kopeba
A diktátorok már sosem térnek vissza , káosz és évtizedekig tartó belháborúk várnak a világra , hamarosan Európára is. Mindez a baromarcu amcsik miatt akik azt hitték terjeszthetik a demokráciát ész nélkül. de most kussolnak mert elkúrták mint a Feri
Toby
és ez a kiemelkedően idióta a NKE adjunktusa ?

Nem diktatúra kell a Közel-Keletre, hanem valóban szabad választások és amint döntenek, úgy fognak élni, nem kell rájuk mkénszeríteni a nyugati típusú demokráciát, ha nehezn fogadják be, de viszont szemmel kell trtani bezeket azb országokat !
A Szaddam féle rezsimek az olajpénz döntő többségét fegyverkezésre költötték el, még egymással sem tudtak békében élni a diktátorok, lásd Irak és Irán háborúját !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.