Másfél millióan élnek Magyarországon olyan családban, ahol papíron egyetlen fő sem dolgozik. Minden negyedik magyar penészes, vizesedő lakásban lakik. 200 ezer gyerek úgy él, hogy az otthonában áram sincs. – ilyen és ehhez hasonló adatok állnak a Habitat for Humanity Magyarország csütörtökön megjelent jelentésében. A beszámolót a hvg.hu szemlézte.

Félmillióan vécé nélkül – döbbenetes adatok a magyar valóságból

További döbbenetes adatok a magyar valóságból:

A 380 ezer álláskeresőből 210 ezren maradtak ellátások nélkül

A gyerekek 22 százalékát fenyegeti a szegénység

1,5 millió ember él lakhatási szegénységben, és körülbelül 30 ezer hajléktalanságban

A magyarok a bevételeik negyedét lakhatási célokra költik

522 ezer ember él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 240 ezer lakásban vezetékes víz sincs, 1 millió háztartás maradt csatorna nélkül

A lakosság 11,2 százaléka nem tudta rendesen fűteni a lakását, a szegényeknél ez már 30 százalék.

A lakosság 25 százalékának van valamilyen hátraléka, ami az uniós átlag két és félszerese.

108 ezer háztartásban kapcsoltak ki közműszolgáltatást

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Sajnos lesz ez meg rosszabb is, amig az orban klan uralkodik az orszag folott.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
agnes200
Hát ezért költi az ország pénzét az orbán rezsim fűthető stadionokra!
KERKA
Siralmas adatok, szinte szégyen, hogy még mindíg balkáni állapotok vannak. Ez persze generálja a lakosság siralmas egészségügyi állapotát is.
A vizes dohos penészes lakásokban élőknél újra jelentkezik a TBC, amit egyszer már lekűzdöttünk. De úgy látszik, hogy a háború előtti nyomorúság újra jelentkezik.
verum
Az államnak nem a szociális hálót kell növelni, hanem munkalehetőséget biztosítani, illetve olyan fizetést, amiből európai emberhez méltó életet lehet élni.
Természetesen stadionépítés, Várba költözés és egyéni sokmilliárdos vagyon felhalmozása helyett.
panellproli
@agnes200: Meg a Makovecz stílusú kazánházra Felcsúton. A saját klozetjük meg már aranyból készül gyémánt berakással.
magyarbakancs
@picike:" dolgozz és lesz neked is"
Megmaradt 60 ezer forint a minimál, bérből, aki nem tudja igénybe venni a gyerek kedvezmény szerinted mire elég?
Szerintem semmire, mert a munkahellyel kitörölheted a hátsód, ha nincs hozzá tisztességes jövedelem.
dömdödöm
A jobb élet nem alapjog mondotta az orákulum aztán elment meccset nézni . :-(
Magyarul dolgozzá ha tudsz ,akkor sem lesz semmid ,ha nem tudsz dögölj meg !. :-(
Jó kilátások mondhatom :-(
Tekla
@KERKA: Akkor a 3 millió koldus országa voltunk, most 4 millióan vagyunk.
Eriksson
@Tekla: Hamarosan 5 millióan leszünk, ha leosszák a menekült kvótát.
Yoda69
Sajnos lesz ez meg rosszabb is, amig az orban klan uralkodik az orszag folott.
IEN
@KERKA:" Siralmas adatok, szinte szégyen, hogy még mindíg balkáni állapotok vannak"
Az elmúlt 5 év hozta, nem még mindig vannak! És ez csak rosszabb lesz köszönhetően Orbánéknak!
Clavigo
...és még csak az első purdé lett önálló,,kegyes Urunknál..Van még 4,,,de nem baj,,majd összehúzzuk magunkat..és még van aki tapsol ennek a dagadt G.ecinek...
szaboria1
Csak egy példa 1960-ban a VIII. Bokay J. u. 50 lakásos házba laktunk WC folyóson még mai is azok az állapotok vannak aki tudott az elmenekült onnan.
emerencia
@szaboria1: A hatvanas években gyerekként egy kisvárosban éltünk. Akkoriban rendszeresen vittem fel hozzánk olyan korombeli gyerekeket, akik még nem láttak fürdőszobát. A hetvenes években már nem ismertem hozzám hasonló korú fiatalt, akinél ne lett volna fürdőszoba. A hetvenes, nyolcvanas években rengetegen költöztek összkomfortos lakásba. Közülük sokan vettek fel devizahitelt a rendszerváltás után mikor már lehetett, mert bebeszélték nekik, hogy társasházban, különösen panelban lakni proliság. Mi maradtunk mert féltünk a munkanélküliségtől, árfolyamváltozástól, betegségtől, stb. Utólag kiderült, hogy nem alaptalanul. Inkább felújítottuk közösen a panelprogram segítségével az épület szigetelését mely esztétikailag is szebbé tette a zord panelt. Ez egy 64 négyzetméteres lakás esetén több mint nettó hétszázezres kiadást jelentett sok olyan ember számára, akik bár keményen dolgoznak teljes állásban, nem keresik meg a társadalmi létminimumot. Volt aki hitelt volt kénytelen emiatt felvenni. Van akinek a lekopott negyvenéves lakás belső felújítása ezidáig elmaradt mert hiába kuporgatott sok sok éven át, a Q betűs brókerbotrány miatt még mindig nem jut a pénzéhez. Mindenesetre megfagyni már nem fogunk és összkomfortos lakásban élünk mindaddig míg kevéske bérünkből valahogy tudjuk finanszírozni a lakhatásunkat.
KERKA
@picike: 09.49. azt írod, dolgozz és lesz neked is! ez csak részben igaz. Olyan településen, ahol még mindíg nincs kiépítve a csatorna hálózat, ott nincs vezetékes víz sem. Lehet fürdőszoba, de a vizet ki és be kell hordani. tehát udvari budi van még mindenhol/mindenkinél.
Ha történetesen abban a helyiségben működik óvoda, vagy iskola, akkor értelemszerűen a gyerekek is az udvari budira járnak és lavórban mosnak kezet.
Tudod, az a bosszantó, hogy az a rengeteg EU-s támogatás kézen-közön eltűnik.
És amikor olvasom, hogy fűtött gyepen labdázgatnak Felcsúton, akkor kinyílik a bicska a zsebemben.
kamazuka
Természetesen rosszindulat nélkűl.

Arra is kitért a kutatás hogy eme nehézsorsok mögött hány fő rendelkezik okostelefonnal,esetleg 50000 Ft-ot meghaladó tetoválással?

Nem ártana erre is egy kis figyelmet fordítani.
emerencia
@kamazuka: Remélem, hogy mobilja és valamilyen internethez való hozzáférése nekik is van. Ez már alap a társadalomban való részvételhez. A tetoválás nekem sem jön be de semmi csoda sincs abban, a nagyon szegények is varratnak. Attól, hogy folyamatosan nem tudnak összkomfortban élni, még előfordulhat, hogy pl. valami alkalmi munkából pénzhez jutnak. Ebből úgysem fogják megoldani a méltó lakhatásukat. A világtól ők sem szakadhatnak el és nekik is szükségük van arra, hogy a saját mércéjük szerint jól érezzék magukat a bőrükben.
picike
@KERKA: mért én se kaptam kapnék abból házat saját magamnak kellett vennem és dolgoznom érte nem unió hanem munka volt .de egyenlőség soha nem is volt
simmering73
Hiába no. A reformok működnek. Hogy szakadna az ég erre a szociálisan érzékeny, keresztény-polgári kormányra.
verőce21
És ezekből a statisztikai adatokból vajon mennyi a sokadik generációs cigánymigráns, akik 600 éve nem tudnak beilleszkedni? Mert ezeket a civilizált körülményeket nem is igénylik, többször kijelentették.
Ezért ott teszik tönkre a berendezéseket, ahol csak lehet!
KERKA
@picike: 19.02 Értelek én, senki nem kapott ajándékba kész családi házat. Mindenki megdolgozott érte. Te is, mi is. Nem volt unió ez igaz. Viszont volt 3-és 6 százalékos kölcsön lehetőség, amit vissza lehetett fizetni, és nem kellett elárverezni a házat.
Viszont nem volt vezetékes vízrendszer.Csatornahálózat. Amikor beléptünk az UNIÓBA, akkor lett ez kötelező környezetvédelmi előírás, hogy a szennyvizet el kell vezetni. Minden lakott településen. Ezért folyósítja még mindíg az unió a támogatást, hogy ez megvalósuljon. A csatornahálózat kiépítése még nincs meg mindenhol az egész országban, erről szól ez a felmérés, hogy:

"522 ezer ember él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 240 ezer lakásban vezetékes víz sincs, 1 millió háztartás maradt csatorna nélkül"

Nos, erre reagáltam én a kommentemmel. Remélem érthető voltam, bár azt írtad, csak szeretnék okos lenni. Igen, szeretnék okos lenni:))
picike
@KERKA: otp 28 %-ot kért már tőlem is 20 évig ez van -ennyi idő alatt majd nekik is lesz ha dolgoznak érte
picike
@KERKA: ha szeretnél okos és bölcs lenni csenben légy és figyelj meg bölcs okos szólásokat és mindig azzal a pénzel foglalkozz ami a tiéd
picike
@KERKA: otp 28 %-ot kért már tőlem is 20 évig ez van -ennyi idő alatt majd nekik is lesz ha dolgoznak érte bocs ilirtam 30 évig
KERKA
@picike: Oké, megfogadom bölcs tanácsaidat. 10 percig biztosan:))
Desischado
@Eriksson: Bocsi, téves lájk. Szerinted amíg ez a banda van uralmon, lesz jobb? Nem sajnos. És ezt én is megerősíthetem, én is szükséglakásban lakom, és nálunk sincs fűtés, valamint fürdőszoba, és a wc az udvaron van. Ehhez mit szólsz? Nem kellene emberi körülményeket biztosítani mindenkinek? Emberi megélhetést? De a stadionok fűtése fontosabb!

@Horizont: Drága, tökéletesen igazad van! Ezt én is megerősítem!
kamazuka
@emerencia: Egyetértek,csak emberi tulajdonság,hogy a sorrendet szeretjük nem betartani.
Alapvető szükségletek
Látens szükségletek
Nem fordítva!
emerencia
@kamazuka: Emberből vagyunk mindannyian.
kamazuka
@emerencia: Így van!Gyarlók,és esendőek!
Ha csak magamból indulok ki.
emerencia
@KERKA: Azzal a bizonyos alacsony kamatú kölcsönnel ráfáztunk nagyon sokan. (Kamatadó.) A rendszerváltás után sokan munkanélküliként választhattunk: vagy kifizetjük a felét egyösszegben vagy megemelkedik a kamat jelentősen. Akkoriban nem lehetett egyszerűen külföldre menni dolgozni, kb. 1,5 millió ember az utcán volt. Sok ember élete ment tönkre amiatt, hogy valahogy megőrizze szerény, kicsi otthonát. :(((
Eriksson
@Desischado: A menekült kvóta leosztásáról beszéltem, amit az Unió kötelezően kiróna ránk. Ha ezt elfogadja az ország, azzal még inkább romlik az esély a szegények felzárkóztatására. Kevesebb jutna a hazai szociális rendszer fenntartására.
Nem a fűthető stadionokon kellene rugózni, mert az már kötelezően nemzetközi előírás. Ha nem lennének, nem rendezhetne Magyarország nemzetközi futballmeccseket, pedig abban óriási pénzek vannak.
Hogy lehetne minden lakásba budit tenni, azt a fantáziádra bízom. (Én úgy oldottam meg, hogy ástam több gödröt vízgyűjtőnek az udvaron keresztül a kertig, aztán építettem egy fürdőszobát vécével. A bojler először fatüzeléses volt, mellyel megoldottam a fűtést is).
Privát kérdés: Hol laktál 2010 előtt?
kukac50
Magyarország jobban teljesít ? Hány devizásnak árverezték el a lakását? Ha nem szedtek volna uzsora kamatot a bankok akkor jobb lenne a statisztika.
De amikor 3 millió forint hitel után befizettek 5milliót és még mindig van 2 millió 800 ezer tartozásuk addig ezek az adatok romlani fognak még mindig.
Matolcsi meg képeket kastélyokat vásárolgat a zsarolt emberek pénzéből!
Egy devizásnak sem kellene befizetni egyetlen forintot sem ha már a felvett összeget megduplázta.
Eriksson
@Horizont: Ebbe nem akarok belebonyolódni. Mindenki saját szerencséjének kovácsa, nem az államtól kell várni a sült galambot. Már Gyurcsány is megmondta: Nincs ingyen ebéd! Pedig akkoriban tényleg sikerország voltunk, a Pannon puma ugrált az égig.
libellle
@KERKA: tegnap 9:19 Nagyon igaz amit irsz, és nagyon borzasztó. Tudod, már páarszor elgondolkodtam azon, hogy a nyomorék szellemü viktor mit is akar ott. A meggyözödésem, hogy a szegények és a középosztály alsó rétege nyugodtan eltünhet. ( mást gondolok de nem is szeretneém leirni) Maradjanak a seggnyalók azok gazdagok, és azok is maradnak majd orbánka tessz rolla. Az a másfél millo aki életben marad majd ö azokkal szépen eljátszogatna és az EU pedig nyomja a pénzeket majd ö és maffiozi barátjai tudni fogják , hogy azt mire költsék.Egy példás országot hozna igy létre. Természetesen ha ezt engeditek.
libellle
@Horizont: 7:26 Minden egyes betüt amit leirtál csak alá tudom támasztani. Mindegy, hogy nö vagy, vagy férfi csók ezert. Mert egyszerüen borzalmas, hogy a millárdok mennek az EU-tól, ezenkivül Norvégiától, Schweiztöl, Németországtól Lichtensteinból, hol vannak ezek a pénzek hová tünnek. Bizonyára visszavándorolnak Schweizba vakaiknek a számlájára. Magyarországnak példás gazdaságot kellene felmutatnia.
wagabund
csak kiragadva... nincs villany, nincs fűtés, nincs WC, és éhesen megy a gyerek az iskolába...

nem tudok mit mondani...
magyarbakancs
A lényeg, hogy lesz Felcsúton fűtött foci pálya.
3 milliárdért. menyi lakást lehetne felújítani?
Ja azért nem csinálják, mert nem lehet belőle lopni a pénzből?
wagabund
@Horizont: ehhez? ez rettenetes...csak ennyit...
Eriksson
@Horizont: Sajnos nem a szocializmusban élünk, ahol az állampolgár komfortérzete volt a legfontosabb. De ugye volt közben egy rendszerváltás, s attól kezdve minden a pénzről szól. Az emberek folyamatosan szegényedtek el, mások meg hirtelen gazdagodtak. Abban viszont igazad van, hogy nagyon nem mindegy ki, hová születik.
Eriksson
@Horizont: Nem vagyok szociológus. Egyébként is ahány ember, annyiféleképpen éli meg sorsát. Van aki a kicsinek is örül, van akinek semmi sem elég.
Eriksson
@Horizont: Nem hiszem, hogy az arra is kiterjedne, hogy minden lakásban legyen vízöblítéses budi.
aremy
@Eriksson: valakinek semmi sem elég hát azok a parlamentben tolonganak és azok csókosai!!!
Eriksson
@Horizont: Ne mondd, hogy én vagyok az oka, hogy ilyesmi nincs.
Eriksson
@Horizont: Utasítsam a kormányt, hogy indítsák be a budiprogramot de íziben, mert bár a magyarok 1000 éve itt laknak, de még egy kormánynak se jutott eszébe?
Eriksson
@Horizont: Mit Te gondolsz kedves Horizont?
Amerika minden települése csatornázva van?
Ott mindenkinek van munkája?
Ott nincsenek szegények?
Ott ingyenes az orvosi ellátás?
Stb, stb.
Ott miért nem firtatják az állam kötelességét?
aremy
@Horizont: ne légy ilyen kedves ezekhez a nagyon nagyon mély magyarokhoz
Eriksson
@Horizont: Kedves Horizont. Te már nem beszélgetsz, hanem provokálsz. A te logikád szerint lehetnék Obama imádó, Gyurcsány imádó, Putyin imádó, Thürmer imádó, vagy akárkit is sorolhatnék, mert egyiket sem szoktam kritizálni. Akkor most szerinted hol állok? Tudom, azt állítod, narancsköd mögött. De erre miből jöttél rá?! :DDD
Az államnak igenis van kötelessége és felelőssége állampolgárai iránt. De nem azok a dolgok amiket itt követelsz/tek.
Eriksson
@Horizont: Ja, és még hozzátenném: Orbán előtt le a kalappal, hogy ilyen karakánul tartja magát a bevándorló kérdésben. Ezt akkor is állítom, ha nem foglalkozom pártpolitikával, belpolitikával.
Eriksson
@Horizont: Akárhogy is csűröd-csavarod a dolgokat, egyetlen dolog világlik ki szavaidból. Az a bajod/tok, hogy nem libsi vezetése van az országnak. Pedig az van, nyugodj meg.
Eriksson
Mert ez vár európára, ellen kapálózik Orbán és egyre több nyugati állam is:
kepfeltoltes.hu/150908/bev_ndorl_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Eriksson
Ennek megakadályozása lenne a politikusok felelőssége és kötelessége, hogy ami már meg van az embereknek, miért megdolgoztak, az meg is maradjon úgy, ahogy eddig volt. Európában európai módon. Erről beszél Orbán.
youtu.be/muJiAYGeKH0
Eriksson
@Horizont: Szoktál Te híreket nézni, olvasni? Ha igen, tudnád, hogy Európa szerte tüntetnek már a migránspolitika ellen, és szerintük nem Orbán a balf@sz, hanem azok, akik ezt helyeslik.
prime777
@magyarbakancs: "A lényeg, hogy lesz Felcsúton fűtött foci pálya.
3 milliárdért. menyi lakást lehetne felújítani?
Ja azért nem csinálják, mert nem lehet belőle lopni a pénzből?"
Ne látod ez a lényeg,az utolsó mondatod,amit már én is leírtam.Pontosan úgy van.Ami csak úgy az emberek javát szolgálná,tehát amivel nem kell "vállalkozni" ,amiből pénzt nem lehet kiszedni a haveroknak azt ezek soha a büdös életbe nem támogatják.Szó szerint mindenből kiszivattyúzzák a pénzt ami él és mozog.Aztán ezt feltételezem ,hogy elköltik a hatalomkiépítésre (médiák,emberek stb),meg jut elég a haveroknak is.Kifelé meg nemzet,haza meg magyarok."Arnyékharcok" a külfölddel amik szinte soha sem léteznek stb stb.
2 millió hazaárulók országa lettünk.
Viszont azt nem tudom mi lenne a kormány elzavarása után.
Jönne a "külföldre" játszó megélhetési,a migránsokat tárt karokkal váró mszp?
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem!!!
A szélsőséges Jobbik?
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeem!!!
Nincsen alternatíva.Még tán majdnem ez a legjobb ami lehet.:((((
Sajna.
Erre futja nekünk magyaroknak,ilyen emberekre.
Valahol a magyar nép is olyan mint ezek a vezetők.:(
Tisztelet a sok-sok kivételnek azért!
KERKA
@emerencia: 05.53 .Nem tudom, erre utaltál-e? a rendszerváltáskor Kupa Mihály (MDF) volt a pénzügyminiszter.Valóban ő alkotta meg azt a csöppet sem zseniális ötletet, hogy a régebben fölvett 3-6 %-os kamatozású kölcsönt -----annak a havi törlesztő részletét megnöveli + 1500 ft-al. Emlékszem ez akkoriban nagy érvágás volt annak, aki így járt. Ezt írod te is.
Ha valaki megtudta tenni, hogy a visszalévő kölcsönét egy összegben visszafizeti, akkor annak elengedték a felét. Nagy tisztelője voltam Békesi László pénzügyi szakembernek (pénzügyminiszternek) ő azt javasolta, hogy aki ezt megteheti fizesse be. Nos , nekünk családi összefogással sikerült ezt megtenni, és áldottam az eszemet, hogy hallgattam Békesire. No és persze áldottam a szüleimet a segítségért.
emerencia
@KERKA: Én az utolsó órában fizettem be, akkorra sikerült összekaparni az összeget. Nagy árat fizettem érte. Minket totál padlóra tett. Egy ideig azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen majd lassan kiderült, hogy sokan nem tudták befizetni és emiatt nagyon nagy lett a törlesztőrészletük pedig ez csak forinthitel volt. Életek mentek tönkre emiatt. Nemrég meséltem erről néhány fiatalnak. Szerintük anno mi ingyen jutottunk lakáshoz és nagyon sok mindenhez és nem kellett megdolgozni érte. Valami ilyesmit tanítottak nekik az isiben felsőfokon.
kkalman
Fűtött focipályák 3 Mrd-ért? Ki nem ß@rja le az ilyen agyatlan nemzetközi előírást, feltéve, hogy van ilyen, mikor a cikkben leírtak megoldása előrébb valónak kellene lennie. Persze sok más egyébbel együtt. Egészségügy, oktatás a bányászbéka hátsója alatt, de olyan mélyen, hogy az a hátsó már nem is látszik. Ezeket kellene megoldani fűtött stadionok, hülye gyerek játékvasútja, lovarda és egyéb ilyen, nem létfontosságú marhaságok helyett.
emerencia
@Horizont: "Szerintem a legfontosabb lenne és a legnagyobb hiánycikk a kormánynak a szociális érzéketlensége, az embersége és a pénzek elosztásán a FONTOSSÁGI SORREND!!!
Orbánnak NINCS NÉPE, ÁLLAMPOLGÁRAI, HAZÁJA!! Neki csak szavazói vannak! :( "

Így igaz. Ott a pont.
magyarbakancs
@prime777: Köszönöm amit írtál minden szavaddal egyet értek.
Látom van rajtam kívül is olyan ki ugyan azt az elvet vaja mint én.
papa.49
A hazugovics brancsánál piszkosabb, aljasabb ,,elitje,, nem volt még sohasem ennek az országnak, népnek!!!
magyarbakancs
@papa.49: Mit vársz egy napoleonisztikus embertől?
papa.49
@magyarbakancs: Én személy szerint semmit nem várok ettől a hazugovicstól, de azt azért tudom hogy még Napóleontól is naprendszernyi távolságban van))))))))))
varirmag
"Másfél millióan élnek Magyarországon olyan családban, ahol papíron egyetlen fő sem dolgozik. "

Az a csoda hogy ennek a másfél milló családnak a tagjai nem halnak éhen.
Nem is értem,az ilyen családokból tényleg nem dolgozik senki,vagy feketén dolgozik ???

"A lakosság 25 százalékának van valamilyen hátraléka, ami az uniós átlag két és félszerese."
Na , jah ! Itt a házban is vannak akik nem hónapokig nem fizetnek ( kksget 2 éve ! )
pedig lenne miből. Hogy mégis miért nem ???
a Habitat for Humanity feltehetné ezeket a kérdéseket is.
verőce21
@Horizont: (20:50) Borzasztó, mennyire nem tudod magad túltenni ezen a "vízöblítéses budi" kérdésen. A sokadik generációs cigánymigránsok, akik 600 éve nem tudnak beilleszkedni semmilyen társadalomba, kijelentették többször, hogy nincs szükségük angol WC-re!
És akkor nagyjából már meg is van az az 522 ezer.

A vezetékes víz hiánya megkérdőjelezhető adat, mert akkor az nem lakás! Víz-villany nélkül nem adnak ki lakhatási engedélyt.(a villanyt kiköthetik, de ez a megkérdőjelezhető statisztika arról szól, hogy a vezetékes víz eredendően nincs is bekötve.)?
verőce21
@Horizont: (16:16) Mást is megkérdőjeleztem én ebben a cikkben! Kb. 40 éve nem adnak ki lakhatási engedélyt vezetékes víz-villany nélkül. Tehát nem az Orbán-kormány az oka ennek a hazug statisztikának, amit fentebb leközöltek.
verőce21
@Horizont: (18:32) "Miért lenne hazug a statisztika?" Mert lakásnak nevez több helyen is olyan építményeket, amik nyilvánvalóan nem azok.
Ez a statisztika hamis és szándékosan indulatokat generáló!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.