Gyomorforgató bűn, amit a rákospalotai iskola konyhai személyzete elkövetett: kilopták a gyerekek tányérjából az ételt – írja a Figyelő.

Budapest XV. kerületében 6 ezer gyerek és idős ember jut ételhez a közétkeztetésben, harmaduk a kerületi önkormányzat cégének kosztját eszi.

Az utóbbi időben egyre több panasz érkezett a polgármesteri hivatalba a Károly Róbert Általános Iskola menzájára. A szülők nemcsak az étel minőségére panaszkodtak, hanem arra is, hogy többször eltűnt a hús a tányérokról és már repeta sincs, pedig járna.

Pintér Gábor alpolgármester a panaszok hallatán nem várt tovább: találkozott az iskola igazgatójával, és megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit.

Megdöbbenve láttam, hogy a konyhai személyzet zsákokban, rekeszekben viszi ki az élelmet

- mondja Pintér Gábor, aki szerint hihetetlenül gusztustalan történet ez, hiszen a gyerekek elől lopják el az ételt.

Az alpolgármester azonnal megtette a feljelentést a rendőrségen.

A XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai már másnap kiszálltak a helyszínre, de az alpolgármester legnagyobb meglepetésére nem érték tetten a tolvajokat, holott azok rossz szokásuk szerint mondhatni talicskával tolták ki a menza kosztját.

A lap szerint két dolgozót azonnal hatállyal kirúgtak, másokat áthelyeztek, és azóta újra került elég étel a gyerekek tányérjába, sőt, repeta is van.

A BRFK sajtóosztálya szerint nem hagyták futni az elkövetőket, az ügyben lopás gyanúja miatt indítottak eljárást. Volt házkutatást, tanúkihallgatás, három személyt gyanúsítottként hallgattak ki. 

A lap szerint a gyerekek tányérjába azóta elegendő étel kerül, és még repeta is van.

A Figyelő szerint korábban több oktatási intézményben bevett gyakorlat volt, hogy a konyhai dolgozók nem is fizettek be a menzára, mivel az étel ott volt a kezük ügyében. Ma már előrelátóbbak, mert tudják, hogy a lopás közvetett beismerése lenne az, ha nem fizetnének ebédpénzt.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Nem ártana az ország többi iskolai menzáján sem körülnézni. Lehet, hogy csodákat látnának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vonotok
Ide süllyedtek. Nem szégyellik magukat. Én megvárnám őket esténként és helyre tenném az agyukat a rohadékoknak.
pbalage
@vonotok: Csodálkozol? A példamutatás ott van a kormányban.
wagabund
miközben a parlamenti bizottságban késhegyre menő vita folyik a gyermekszegénységről és a gyermekéhezésről, itt még a kevésből is lopnak..?

apppofám leszakad..
kamazuka
3 hízót karácsonyra fölnevelhetnek belőle!
kkalman
Nem ártana az ország többi iskolai menzáján sem körülnézni. Lehet, hogy csodákat látnának.
Desischado
Erre nincs szó,gyalázat amit tettek. A kevés fizetés se mentség erre!
christike
akkor bőviteném : minden konyhán jó lenne "körülnézni"
Levendula
Ez miért hír? Egyik nő a szomszédságunkban egy óvodában volt konyhás. Annyi kaját hozott haza minden nap, hogy nemcsak a családjának volt bőven elég, de az ismerősei is kaptak a husikákból, sütikékből...
alterego56
Erre semmiféle mentség nincs ez kétségtelen. De... azért nem ártana utána nézni a motivációknak is. Az az ember aki havi 50 ezret keres és a gyerekeinek nem tud elég mennyiségű ételt biztosítani, az garantáltan lopni fog ha lehetősége van.
micfild
@pbalage: A konyhások amióta menza létezik mindig is lopták az ételt.
Azt hittem mostanában már valami komolyabb odafigyelés van erre a dologra.. pl kamerák.. és, hogy azonnal észreveszik. Hát nem.
15 éve volt, hogy anyukám ment a kislányomért az oviba.. dél körül.. és pont látta, ahogy a konyhásnéni a kondérba hajolva falja a gyerekek kajáját.
Egyébként ki látott már sovány konyhásnénit?
emerencia
@micfild: A munkahelyemen anno 40 éve is teljesen normálisnak számított, hogy a konyhások hatalmas szatyrokkal mennek ki kb. 10 perccel a munkaidő vége előtt, hogy ne irritálják a többieket. Indok: keveset keresnek. Ja, aki más munkakörben keveset keres, az egy filléres alkatrész hazaviteléért is keményen meglakolt. Nemrég az egyik takarítónő nálunk is elment egy konyhára dolgozni a falujában. Ő maga mesélte, hogy azóta nem kell a nagycsaládra főzni, nagyon jó dolga van.
christike
A baj az , hogy a "konyhafőnök" , tehát a vezetőjük is cuccol haza, igyhát a pórnép is teletömheti a szatyorkáit. Na erről ennyit,akár szoc.otthon, akár , ovi, akár és sorolhatnám!
szaboria1
@christike: A lényeget írtad le, mert ha főnök is visz haza akkor a beosztott is. A hús iparnál dolgoztam mint középvezető nekünk pl. kötelező volt befizetni az ebédre. Azt viszont tudtuk, hogy aki nem kérte ki az egész adagját azt a konyhások haza vitték.
pistapapa
Ennyire alacsony az életszinvonal Magyarországon. Még ezt az ehetetlennek minősített ételt is lopják,mert szegények.
nezelodo
"christike
akkor bőviteném : minden konyhán jó lenne "körülnézni"

Legelőször az "ország konyhájában", annak portáin, és a dolgozók bankszámláin (svájci betétek), offshore cégeiben kellene körülnézni. Ha ezt valaki meg tudná csinálni, annak nyílna aztán kerekre a szeme... Talán akkor megértenénk a rezsicsökkentés tam-tam dobjának szavát is.
human
@nezelodo: Én is némi párhuzamot vélek felfedezni. Elveszik, mert szerintük az jár nekik és tartják lopásnak. Hogy másnak ez miatt nem jut azt lesajnálják. A cikk utal rá, hogy valaki leadhatta a drótot a konyhásoknak a feljelentés után. Ezt a funkciót az ügyészség és a NAV tölti be nálunk.
Aki Én
Több évtizedes gyakorlat. Évekkel ezelőtt személyesen ismertem intézménykonyhai dolgozókat. Gyakorlatilag nem jártak piacra. Hozzáteszem, panasz nem volt, mert ,,csak" a maradékot vitték haza.
Sajnos ez a tendencia. Kicsitől a nagyig mindenhol lopnak, azt amihez hozzáférnek. Ezek az emberek ételhez férnek, azt lopják. Akik a közvagyonhoz férnek, azt lopják. Mindenki döntse el, neki melyik gyomorforgatóbb.
nezelodo
Lehet, csak göbbelsi fordulatot látunk, most jelölik ki az ország kifosztásáért, a gyerekéhezésért felelős csoportot! Aztán ez nem politika ám kedves tömegpártba beszorult ál-keresztények! Nem mintha helyeselném a lopást, legyen az konyhai lopás, perselypénz, vagy MET.
human
@Aki Én: Szerintem haza sem lehet vinni a maradékot. Egy tanár mesélte nekem, hogy sütemények maradtak meg ebédről és félre rakták, hogy délután odaadják a gyerekeknek. Csakhogy volt ott egy ellenőr aki a moslékosba dobatta velük mondván az veszélyes hulladék.
Egyébként a maradék is keletkezhet úgy, hogy a konyhás néni azt mondja a repetára, hogy nincs. Ezért kel oda egy felügyel tanár aki akár ezt is ellenőrzi. Ahogy a korrupciót persze az étellopást sem lehet megszüntetni teljesen, de azért jelentősen vissza lehet szorítani, ha van rá akarat a helyi vezetésben.
verőce21
@pistapapa: (07:04) Nem az életszínvonal ennyire alacsony itt, hanem az erkölcsi morál!
human
@nezelodo: Azért erre talán a fidfesz sem lenne képes, hogy ezzel magyarázná a gyermekéhezést. Mert ugye a gyermekéhezés abból fakad, hogy a szülő nem tud a gyereknek ételt adni. A konyhás eset meg más történet.
nezelodo
@human: Na várjál és figyelj... Úgy legyen ötösöm a lottón.
Jankó123
@pistapapa: ma, 07:04
Nem lehet, hogy attól van az ehetetlennek minősítés, mert az ehető alkotórészeket hazavitték a konyhás nénik és az élelmezésvezetők.
A kaja néven feltálalt fűrészpor pedig nem lesz jobb ízű, attól hogy nem tesznek bele sót!
:-)))
IEN
Van egy konyhás ismerősöm. Ő is minden nap tele szatyrokkal megy haza a munkából.
Élelmiszerboltba nagyon ritkán jár. Igaz a fizetése 70 ezer forint.
Aki Én
@human: 08:40 Valóban nem lehet a maradékot hazavinni. Már csak azért sem, mert akkor valahogy mindig maradna valami.
Úgy értettem a maradék alapanyagokat vitték haza, nem csak a készételeket.
Január
@Aki Én: Nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját. Ez nem mentség, de nem ők tehetnek arról, hogy éhbérért kell dolgozniuk.
Semmi sem változott. A konyhás a kaját viszi, a takarítónő a tisztítószereket - egyik ismerősöm mondta, hogy ő így egészíti ki a fizetését. Valószínű el is nézhették neki, az egész családja hozzájárt a tisztítószerekért.
Aki Én
@Január: Tudom, ez alapvetően a rendszer hibája. Sajnos az évtizedek alatt kialakult a ,,nincs az a kis pénz, ami ne jönne jól" szemlélet. Az is lop, akinek nem létkérdés. Ez balkáni sajátosság.
prime777
Szerintem ami kimarad abból visznek haza.Az meg miért lenne bűn?
Emlékszem mikor iskolás voltam mennyi kaja kimaradt mert nemvolt olyan finom,vagy éppen nem akart senki enni tökfőzeléket.Szinte minden nap történt olyan ,hogy valaki nem ment be ebédre.Annak az adagját biztosan eltették.
Az baj ha úgy csinálják,hogy megjön az ebéd,aztán mindenki neki esik és teszik elfelé az adagokat.Ahol én voltam suliban ott 5-6 ember dolgozott a konyhán.Volt vagy 300-400 ebédelő.Annyi adagot nem tud eltenni 5-6 ember,hogy a gyerekeknek ne legyen mit enni.
Ha havi 100-120 ezerért dolgoznának lehet nem lenne ilyen,bár szerintem akkor is.
satan
Még 73000ft/hó a fizetés addig fogy a portéka. Képviselő urak kisebb helyeken is 500000Ft/hó a parlamentről megyeiről már nem is beszélve.
JAJMÁR
Zavaró a jelenidős cím, mintha minden konyhán folyamatosan ez történne. Pedig biztos vannak tisztességes konyhák is, és remélem azok vannak többségben.
A szemtelen és becstelen tolvajokat minden szinten meg kellene fogni, mert az se szép, ha közvetlenül veszik ki a húst a gyerek tányérjából, és az se, ha a legfelső szinten a forrást veszik el és éhezők társadalmát hozzák létre.
Na, igen, benne van a pakliban, hogy szerencsétlen konyhások vacsorát voltak kénytelenek hazavinni a sajátjaiknak, de azt se lehet így!
darwin
@satan: ...és mégis lopnak...
@prime777: Ha egy kis iskolában 100-an esznek,egy főre kb 15 deka a fejenkénti adag,az 15 kiló hús.Abból a konyhások hazavisznek 1-1 kiló húst,az hat kiló hús.Vagyis harminc gyerek adagját lopják el.
Még így sem tartod bűnnek?
satan
@darwin: Most viccet félretéve, húst azt nem is látni a sulis kajába csak néha. A mi nincs azt nem lehet ellopni, vagy netán már óda sem ér a hús.
darwin
@satan: Sajnálom a mai gyerekeket.Szó szerint ellopják a gyerekkorukat.
Olyan jól főztek nálunk anno a hetvenes években a gimi menzáján,hogy évekkel később megkerestem a konyhás néniket,több más mellett,az ottani húsleves receptjéért.Meg is kaptam az ismeretlen hozzávalót:szerecsendió virág. :)
Freewolf
Ezeknek a mocskoknak nem lehet kímélet! Elítélni őket, de azonnal!
Mézike
@darwin: A hús adagja 5 deka.
A köret adagja 20-25 deka főtt , sült állapotban.
Leves, főzelék adagja 3 deci.
Honnan vetted te a 15 deka húst?
emerencia
@darwin: tegnap, 19:31 Az apukám állítólag olyan jól keresett, hogy nekem sokáig nem jutott menza a gimiben. (Hetvenes évek második fele.) Délután mindig éhes voltam de csak estefelé, otthon ehettem. Édesanyám reklamált a suliban emiatt. Az egyik tanár rájött, hogy a papíron nagyon szegény, rászoruló gyerekek között van aki el sem jár enni. (Falusi földművelők gyereke volt. Akkoriban már jól jövedelmezett a mezőgazdaság de ez nem volt rajta a jövedelemigazoláson.) Elkérte a csekkjét amit utána én fizettem be és én is ettem meg az ebédjét. Nálunk is nagyon finomakat főztek. :-) A szerecsendió virág jó ötlet, ki fogom próbálni, köszi.
zöldszem
@Mézike: Én az 5 dekát túl kevésnek tartom! Akár hol is készül a kaja, semmi esetre sem 5 deka.
solidedge
A konyhások azzal védekezhetnek, hogy mióta reformkonyha van (só és zsír elvonás), a gyerekek úgy sem esznek.
Bercifiu
Hol van a konyhafőnök, az élelmezésvezető? Biztos ők is lopnak, igy nem szólhatnak rá a beosztottakra.
Bercifiu
@zöldszem: Idióta Balog azt sem tudja, hogy milyen ételre, és milyen mennyiségben szükséges egy 10 vagy 18 éves gyerek szükséglete. Nem a sót kell megvonni, hanem a NACL kivonni a sóból, mert a KCL nem egészségtelen. Csak az a gond, hogy ezzel, na meg a sok E jelű adalékkal senki nem foglalkozik. Az RTL - en nyilatkozó p..csa életében még egy jó sonkát nem evett, különben, meg, ha ismerné a szakmáját, nem mondana baromságot, mert a fehérje bevitelt testsúlyhoz számolják.
zöldszem
@Bercifiu: Miért mihez ért? Még ahhoz sem, hogy az igét hirdesse. Felfújt gumikeresztény, aki naponta köpi szembe Jézus tanításait.
darwin
@Mézike: Bocsi én a menza adagot nem ismerem,a vendéglői méretből indultam ki.
Ha viszont így számolunk,akkor megvan,hogy hol a hús az ebédből.
Mézike
@zöldszem: Annyi az.
www.oeti.hu/download/1222-1-mell-ajanlas.pdf
Itt nagyjából minden benne van.
A nagy egészséges sótalan élelmezési lázban , igen tág keretek közt határozzák meg a normát.
Mézike
@darwin: Egyel fentebb van a normatíva linkje...
darwin
@Mézike: Főbe kéne lőni azt, aki ezt a sok sumákságot kitalálta.
Mézike
@darwin: Igen tág intervallumon mozog.
Kényszerítik az " egészségesebb" étkeztetést. Pl. Barna kenyér. kétszer annyiba kerül, mint a fehér.
Tej , tejtermékek...
De a fejkvótát azt nem emelik.
Ja! A tej. Jár ugye a gyerekeknek minden nap iskola tej, v. kakaó, v. joghurt... Nem isszák meg. Anyukám szomszédasszonya iskolába takarít. Minden nap hazaviszik amit a gyerekek meghagynak. Veszélyes hulladéknak számít, reggel ki kellene vinni a kukába.
Kérdezem én. Miért ne vigyék haza?
Ott marad a kosárban, barna szezámmagos kifli , sajttal. Ez csak egy példa uzsonnára. egy 25 fős osztályban ott marad 18-20 darab. Régen se ettek meg mindent, de amióta ez a barna kenyér, kifli...láz megy még annyit se. Tényleg rossz. Mondtam a fiamnak hozza már haza egyszer. Savanyú és büdös. Reggel is nagyjából ez a variáció.
De ha már annyira "odafigyelnek" az egészségükre, akkor zárassák be a büféket, és tiltsák be a kóla automatákat. Mer' az ugye van.
A gyerek tömi magába a csipszet, kólát, szendvicset. Igazi fehér zsömléből.
satan
Na figyelem!!! Mai RTL híradó mégsem bűnös senki sem, a zsákban száraz kenyér volt.
Húsról szó sem volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.