Ötezer notebookra és ezer táblagépre pályázhatnak a rászorulók Nyíregyháza térségében a Digitális Magyarország Program keretében – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Solymár Károly közölte: 1,7 milliárd forint hazai forrást fordítottak Nyíregyházán a programra, amelyet 2020-ig az egész országra kiterjesztenek, mintegy 200 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a gépeket nem "osztogatják", hanem szigorú kritériumok szerint adják oda a pályázóknak. A cél az, hogy a kedvezményezettek digitális készségeket szerezzenek.

A legfontosabb, hogy az emberek munkahelyhez jussanak, és azt meg tudják tartani, amihez elengedhetetlen, hogy használni tudják a számítógépet, az internetet – fogalmazott.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a pályázók egy főre eső jövedelme nem lehet magasabb nettó 98 ezer forintnál. Kifejezett célcsoport a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a gyermeküket egyedül nevelők, a nyilvántartott álláskeresők és az aktív idősek.

Ahhoz, hogy a pályázók hozzájussanak a gépekhez, nem kell önrész, azonban vállalniuk kell, hogy három évig előfizetnek az internetre, és kötelező képzésen is részt kell venniük. Ez biztosítja, hogy az eszközök valóban hasznosuljanak – mondta Solymár Károly.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jancsipapa
Ha tényleg rászorulók ,többre mennének öt kg . babbal ,meg két kg. rizzsel . De a cigányoknak jó a tablet is . Majd eladják...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mariaberta
Hát erre a rászorulóknak valóban szükségük van. Ezek nélkül nem élet az élet.
jancsipapa
Ha tényleg rászorulók ,többre mennének öt kg . babbal ,meg két kg. rizzsel . De a cigányoknak jó a tablet is . Majd eladják...
papa.49
@jancsipapa: Valaki a környéken új boltot fog nyitni az már biztos))))))))
kamazuka
Ma délután én is digitalizáltam magam.
Megkapálógépeztem a kiskertem,egy mosollyal lájkoltattam magam az asszonnyal,mad megöleltem,és mikor felszisszent.
-de drágám,nagyon erősen szorítasz!
Csak lazán annyit közöltem vele.
-én rászoruló vagyok.

Márpedig a kapálógép kicsiben, éppen olyan,mint egy kombájn.
Táblagép!
karma1
Ugy kell ez nekik, mint egy falat kenyer. Infrastruktura sehol, max. mezogazdasag, ha az uj foldesurak majd meg akarjak muveltetni a foldjeiket, na, akkor talan... Miert nem inkabb elelmiszerrel, ruhaval, munkalehetoseggel latjak el oket? Es hol volt ez a " rendlivul szigoru" palyazat nyilvanosan meghirdetve? Titok? Nana, kulonben nyilvanossagra kene hozni a palyazati felteteleket es a nyerteseiket is. Innentol kezdve en nem hiszem el, hogy ez nem egy ujabb mutyi
emerencia
@karma1: A nagytestvér majd figyeli őket:

emagyarorszag.hu/nyiregyhaza/

Szerintem az sem stimmel, hogy olyan falvakban és megyeszékhelyen lehet pályázni, ahol korrekten nem megállapítható a lakosság nagy részéről, hogy valójában ki a szegény. (A mezőgazdaságból és a kisebb vállalkozóktól származó jövedelmek nagyon sok esetben nem képeznek adó és járulékfizető alapot.) Pl. tavaly az egyik faluban élő ismerősöm röhögve mesélte, hogy ingyenfát kapnak az önkormányzattól a minimálbérükre. Az igencsak jómódú családról mindenki tudja hogyan él de a papír az papír. Mindezekre előbb utóbb mi fázunk rá vagyis azok, akiknek egész életükben minden megkeresett fillérjük után be voltak fizetve az adók és járulékok.:-((((
karma1
@emerencia: Sajnos, igazad van, de a jelenlegi kormanyt egyaltalan nem erdekli, hogy - valoban- az a kisgyerek is kap ingyen etkezest, akinek van ket kereso szuloje, meg esetleg rendkivul jo korulmenyek kozott elnek amugy is.
Mindig a kozepszintu (es az annal lejjebb dolgozo) kozalkalmazottak, gyari munkasok, szivnak,mert az o penzuk mindenkor atmegy a kozponti konyvelesen, a kozponti koltsegvetesbol finanszirozva. Persze, azert irtam , hogy kozepszintu kozalkalmazottakra, mert a nagyon szukos koltsegvetesbol dolgozo videki onkormanyzatok legkisebb adminisztratora bizony nagyon keveset keres, az allamtitkar meg egy honap alatt kap annyi fizetest, mint o, kozben mind a ketto "kozalkalmazott", es mindketten 16 % SZJA-t fizetnek...:o((
emerencia
Ismerősöm 3 kiskorú gyerekkel, körülötte módos
nagycsaláddal tisztes középosztálybeliként él. (Férje külföldről küldi az eurót, melyet nagyon nehéz munkával keres meg.) Mikor meghallotta, hogy mosógépre lehet pályázni, azonnal közölte: holnap bemegy az önkormányzathoz és közli, hogy neki 3 gyereke van, tehát jár a mosógépre a támogatás. Többen próbáltuk neki megmagyarázni, hogy ez most nem ilyen, bárki pályázhat. Sikerült!!! Másnap beregisztrálta magát az otthoni neten és meg is kapta a kedvezményt. Már csak azt nem érti, hogy hogyan kaphatott a gyerektelen csóró ismerős is, hiszen az a világ rendje, hogy neki elég az egyre csökkenő létminimum alatti bér.
emerencia
@karma1: előző hozzászólásom neked szól.
karma1
@emerencia: Felre ne ertsd, senkitol sem sajnalom. De igazad van, lehet, hogy pont egy olyan 2 gyerekes elol vette el a lehetoseget, aki nagyon raszorult volna, de "csak" ket gyereke van...:o)))
emerencia
@karma1: Ezen igazságtalanságok ellen lehetne valamit tenni: pl. a feltétel nélküli alapjövedelem biztosan elérné azokat a rászorulókat is, akik most kiesnek a szociális háló hatalmas nyílásain. Az is sokat segítene, ha legális jövedelmeket felemelnék legalább a társadalmi létminimum szintjére és mindent megtennének az illetékesek azért, hogy minél kevesebb legyen az illegális jövedelem. (Így már csak a valóban önhibából kialakult szegénységet kellene kezelni.) Egy EU közösségéhez tartozó jobban teljesítő országban vajon miért nem lehet ezt megvalósítani?
karma1
@emerencia: Mert csak papiron teljesit jobban,... Statisztikailag! Viszont teljesen igazat adok Neked, de ha ez megvalosulna, akkor ezzel erosodne is a polgarsag, es orban nemcsak Gyurcsanytol fel, mint orfog a tomjentol, hanem egy jol szervezheto, muvelt, stabil polgarsagtol is... Neki csak a sajat nagypolgarai, oligarchai azok, akikkel kormanyozni akar, mert ok forgatjak at neki a penzt, stromankent...

Tudod, Kedves, szegyen az, ami ma megtortenhet Ma.o.-n, buntetlenul..
Freewolf
Na, akkor akit olcsó tablet érdekel, tudja hol keresse!
cs.n.
"A szükséges űrlapokat a Digitális Magyarország nyíregyházi programirodájában lehet beszerezni. Ez az iroda ma nyílt meg a Luther utcában."
www.nyiregyhaza.hu/digitalis-magyarorszag--mar-lehet-palyazni-2015-11-16
Hát, ez így első lépésként nem túl digitális. :) Be kell menni egy irodába, ott kérni egy papírt, azt kitölteni, beadni, ilyen már volt száz meg kétszáz éve is. Egyébként is úgy tűnik, hogy abból indulnak ki, hogy aki pályázik, az barlangban lakik, még soha nem is hallott az informatikáról, internetről, mobiltelefonja sincs, ha mégis, akkor az valami féltégla a '90-es évekből?
pistapapa
A "rászorulókat" előbb írni, olvasni kellene megtanítani,majd becsületes munkára fogni Őket.Ez az egész csak a közpénz lenyúlásának narancsos módja.
mariaberta
Mit gondoltok mit fognak főzni a tabletekből? Paprikás krumplit, vagy -dőzsölni fognak és csirke pörköltöt???
papa.49
@Jankó123: Kár hogy csupán a kolbászok lógnak))))))))))
1magyar
3 évi internet előfizetést valaki ki tud fizetni az már nem is biztos, hogy rászoruló.Talán egy minimálbéres, de az se biztos, hogy tud nélkülözni 5-6 ezer ft-olt havonta.
Ebben a net előfizetés a legnagyobb buli és a kereskedő akitől megveszik a gépeket.
wagabund
pályázhatnak...három év internetelőfizetés...olcsó gépek..

ha valaki pályázik is(majd) és befogadják, akkor mikorra baírálják el?...
én már azt hittem, hogy dojcs elintézte az ingyenes netet...kérdés bírni fogja -e a rengeteg új kuncsaftot a hálózat..?
az olcsó gépekkel csak a baj lesz...megasztán villany is kell ám...

úgyhogy még egy évig nem pötyörésznek a rászorulók..ha...lesz rá pénz...
lampa laz
NAV raktár készletét osztják szét, így a pénz a zsebükbe marad. Ez a legjobb üzlet.
1magyar
Én is rászoruló vagyok, internethez értek,nem előfizetésem van, de havi 2400 és kellene egy új gép, mert ez már igen vacak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.