A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) irányításának és szervezetének átalakításától a szaktárca az irányítás és a jogértelmezés egyértelművé válását, a kettősségek felszámolását és energiák felszabadulását várja, amit a szakmai munkában lehet hasznosítani; XXI. századi modern, ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adóhatóságot szeretnének – mondta Tállai András a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, az adóhatóság átalakításáért felelő kormánybiztos ismertette: a változások lényege, hogy az adóhatóság kormányhivatal helyett központi hivatal lesz, vezetése integrálódik az NGM-be, a regionális főigazgatóságok megszűnnek, megyei szinten pedig egységes vám- és adóigazgatóságok jönnek létre, élükön egy igazgatóval.

Az új irányítási rendszerben az adóhatóság élén államtitkár áll, a szakmai munkát négy helyettes államtitkár, a nem közvetlenül szakmai munkát (pénzügyi, gazdasági, számviteli, informatikai, oktatási stb. terület) pedig egy főigazgató irányítja.

Tállai: Modern adóhatóságot szeretnénk

A parlament által kedden megszavazott javaslatcsomag harminc törvényt módosít – mondta az államtitkár. A javaslatot azért kellett sürgősséggel és kivételes eljárásban tárgyalni, hogy minél előbb kihirdethessék, és a kapcsolódó jogszabályok – a NAV szervezetéről szóló kormányrendelet, az NGM és a NAV szervezeti-működési szabályzatának módosítása – is megjelenhessenek. Csak így indulhat meg az átszervezés első üteme 2016. január 1-jén.

Az államtitkár kiemelte, hogy a törvényjavaslat elkészítése előtt széles körű felmérést végeztek, többek között megkérdezték a NAV dolgozóit arról, hogy min változtatnának, az iparkamara pedig 400 vállalkozás véleményét kérte ki az adóhatóság tevékenységéről. A végleges javaslatot több tárca, valamint a Miniszterelnökség véleményét is figyelembe véve alakították ki.

A felmérések tanulsága egybehangzóan az volt, hogy az adóhatóság átvilágítása, átalakítása szükséges. A NAV dolgozói is kérték, legyenek változások – mondta Tállai András. A NAV szervezete nagyon széttagolt, párhuzamosságok vannak. Előfordul, hogy országosan nem azonos a jogértelmezés, az ellenőrzések nem egyértelmű jogértelmezés alapján történnek, az információáramlás a hivatalon belül nagyon lassú, sokszor nem kellő időben jutnak el a döntéshozókhoz – fejtette ki az államtitkár.

Ezeket figyelembe véve készült el a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott törvény, amely arról rendelkezik, hogy az adóhatóság kormányhivatalból központi hivatallá változik, felügyelete és irányítása a nemzetgazdasági miniszterhez fog tartozni.

Kitért arra is, hogy a magyar közigazgatásban nagy horderejű változásról van szó, ez a megoldás azonban egyáltalán nem ritka, az uniós országok felében a pénzügyminisztérium vagy más, az adóbehajtásért felelős minisztérium szervezetén belül van az adóhatóság. Több országban államtitkár és helyettes államtitkár irányítja az adóhivatal munkáját, például Ausztriában, Észtországban, Hollandiában és Lengyelországban.

Az államtitkár szerint az új vezetési modellben nagyobb a nemzetgazdasági miniszter, az adott államtitkár és helyettes államtitkárok felelőssége, ugyanakkor a kormányzati akarat, szándék megjelenítése egyszerűbbé válik.

Az a cél, hogy egy olyan adóhivatal jöjjön létre, amelynek két arca van: egy szolgáltató, adózó- és ügyfélbarát arc, amely sok információval segíti az embereket abban, hogy teljesítsék adózói kötelességüket, és egy másik, amely üldözi azokat, akik a jogszabályok megszegésével, másképp értelmezésével próbálják elkerülni az adófizetést. Megjegyezte: most a negatív arc dominál, holott az adóhivatalnál jelentős energiákat emészt fel az ügyfelek tájékoztatása.

Tállai András magyarázata szerint a regionális főigazgatóságok most másodfokú hatósági és koordinációs munkát végeznek, ellenőrzéseket nem folytatnak, megszűnésükkel a jelenlegi háromszintű rendszer helyett kétszintű jön létre, amely a központi irányításból és végrehajtó szintből (megyei igazgatóságok) áll.

A megyei igazgatóságokon is jelentős változások lesznek. Az adó- és vámigazgatóság jelenleg külön szervezetben van, most pedig szakmai téren is megvalósul az integráció azzal, hogy adó- és vámigazgatóságok jönnek létre.

Az államtitkár kérdésre elmondta hogy a vagyonosodási vizsgálatok nem szűnnek meg, hanem a becslési eljárás alkalmazási lehetősége szűkül. Hozzátette, a jövőben egyre több olyan szabály lesz, amely az átlag adózókat védi az adóhatóság túlkapásaival szemben. Valószínűleg kevesebb vagyonosodási vizsgálat lesz, és azokat fogja "utolérni", akiknél gyanú vagy bizonyíték van arra, hogy költségvetési, állami pénzeket próbálnak elcsalni – jelezte.

A NAV létszámleépítéséről még nincs döntés. A törvény kihirdetése után fogja a NAV megbízott elnöke kiadni az átszervezési körlevelet, amely tartalmazza, hogy első körben lesz-e létszámleépítés. Az adóhatóságnál most létszámstop van, ha természetes csökkenéssel jelentősen mérséklődni tud a létszám, mesterségesen nem fogják elrendelni. Ez a következő napokban derül ki – mondta Tállai András.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Sokat mondó volt, mikor lesütött szemmel mondta, hogy az adócsalók felderítése is feladata lesz a NAV-nak. Abban a pillanatban ő is tudat, hogy mekkorát hazudott. A NAV feladata a politikusok vagyonosodásának elrejtése lesz. Többek közt persze, mert a gombaszedőket keményen büntetni fogják, ha nem fizetnek adót.
volvós
Én meg egy lottó ötöst szeretnék...együgyükém !!
Toby
Először is tolmács-hadat munkába állítani - te bunkó !
Clavigo
""Valószínüleg kevesebb vagyonosodási vizsgálat lesz"...:) :) :)
Lepényleső
Igaz,mivel a jelenlegi ki tudja iktatni az adózásból azokat,akiknek a legtöbb van a közösből.
papa.49
Nem értitek? Egyszerűsíti a navot, mindenki hasraütéssel állapítják meg az adóját, mint volt az úgy az 1970. es években, csak akkor még KIOSZ adóközösségnek hívták, és csupa 1 méteres orrú faszi ült az asztaloknál))))))))Szép új-régi világ köszöntelek))))))))))))
justhpeter
Tállai tolvaj adóhatóságot szeretne és azzá is teszik. Ha nem így lenne, nem a minisztériumban üldögélne, hanem egy védett helyen.
colibri
Hallgatni is rossz, mennyire keserves ennek az államtitkárnak a nyekergése, megfogalmazása, állítom, egy talpraesett takarítónő, de bárki különbül előadná a mondandóját. A látványa, hát arról egy szót sem írok, annyira borzasztó!
lampa laz
@colibri: nekem is ez jutott eszembe ma, amikor az előre leírt szöveget sem volt képes bakik nélkül felolvasni. Ennek nem csak tolmácsra, hanem felolvasóra is szüksége lesz, szörnyű.
enslaved
Rendben, legyen, nincs is ezzel semmi gond, csak volna egyetlen kérésem: Minden adófizetőre vonatkozzon, mindenkit vegyenek elő, aki az állami pénzeket elcsalja, legyen az politikus, szobafestő, gombaszedő, azaz ne lehessen törvényesen csalni és lopni!!
enslaved
@volvós: Szoktál lottózni amúgy? A francba is, mostanában egyre több olyan hír lát napvilágot, amiket már én sem tudok tolerálni. Na nem azért, mert maga a törvény lenne annyira szörnyű, hanem mert Mészárost vagy Habonyt továbbra sem fogja érinteni.
volvós
@enslaved: Igen, rendszeresen lottózom, a bilanz pozitiv !!
Örülök, hogy végre Te is átlátsz a szitán...
enslaved
@volvós: Már magam sem tudom néha. Tudod, nekem itt nem lehet kicsit sem változnom, mert akkor máris megkapnám a magamét. Látom én is, hidd el nekem, hogy sokszor mi folyik a kormány oldalon, de ha hangot adnék neki, akkor azt mondanák, csak megtévesztésnek szánom. Élő példa nálunk amit a pap művel, ritka aljadék ember, mindenkinek benyalta magát, akinek kellett, most meg a disznóvágásra állami embereket is meghív. Még én sem tudom eltávolítani az óvoda éléről (mondjuk el tudnám, de az nem volna törvényes:-))) )
Mobil123
@Clavigo: 21:00 Senkinek nem kell fosnia a banda közül. eddig sem nagyon, de mostantól már...
Azt hiszem a NAV dolgozói zokogni fognak.
eszegfu
@enslaved: 22:52 Jól értem?! Pap az óvoda élén?! Esetleg 2 külön történet?
dr. prédikátor
@enslaved: Azért úgy látom hogy kezd tisztulni a szemüveged!!! De ha már te is így látod a dolgokat...
pbalage
biztos, hog úgy mondta az ürge, hogy "modern"?
mintha "mogyern"-nek hallatszot volna.
eszegfu
@pbalage: 7:52 Bizonyára már a nyelve is elhizott és ettől rosszabbul képzi a hangokat..:)
Ettől függetlenül nekem az sem tetszett, hogy "kétarcu" lesz a Nav... legyen egyetlen arca, vagyis a vállalkozásokat segitse, de "üldözze" az esetleges csalókat... az egyik nem zárja ki a másikat!
enslaved
@eszegfu: Helyesebben a pap a fenntartó. Biztosan tudod, hogy az egyházi óvodáknak van egy fenntartója, aki ugye a pap, az óvodáknak pedig van egy vezetője. A kettő két teljesen más dolog, de mégis a fenntartó az, aki ha akar, rendelkezhet, pályázhat, benyalhat, tönkretehet, sorolhatnám. Zülleszti a közösséget folyamatosan, a presbitériumban is már csak a saját emberi vannak, akik bőszen bólogatnak a legnagyobb hülyeségeire is. Aki ellene fordult (többen is a szeret otthon dolgozói közül, ami szintén az ő hatásköre), azok már nem ott dolgoznak, az idősek meg sorra meghalnak, mert a saját Balatoni nyaralójának az építése miatt spórol az időseken, a személyzet pedig a saját sleppje, akik még a gyógyszerek között sem tudnak eligazodni. Egyelőre nem lehet vele mit tenni, de rajta vagyok ezerrel.
enslaved
@Horizont: @dr. prédikátor: Történ egy két dolog a közelmúltban...
eszegfu
@enslaved: Kösz. a magyarázatot! Ez azért komoly "vádnak" tünik... Azt meg főleg nem értem, hogy egy pap pont a gyámoltalanokat és a tehetetleneket nem segiti, hiszen hivatásának ez az egyik komoly része! Persze nem akarok én itt a részletekbe belemenni, de ha ez nemcsak a Te egyedüli véleményed, hanem ugy általában a közösségé is, akkor valóban össze kellene fogni, hogy ne maradhasson a helyén...
enslaved
@eszegfu: Már nem egy próbálkozás volt, de jó haverja a püspök is, és az ellene irányuló feljelentést is képes volt azonnal megvétózni, még csak vizsgálatot sem tartottak, hogy vajon hová tűnt az óvoda pénzének egy része. Arról egyébként nem hallottál, hogy éppen az egyház utasíthatja el a szegényebb sorsú gyerekeket? Isten vajon ezt tanította nekik?
volvós
@enslaved: 9:04

...esetleg karácsonyra egy-két liter ciánozott misebort ajándékozni neki ???
vagy pár mindenre elszánt dakotának csúzlit adni a kezébe ??? Ma már
minden megoldás lehetséges...:-))))
eszegfu
@enslaved: Mende-mondákkal már találkoztam, csak konkrét esetekkel nem. Nyilván azért nem látom világosan, mert én ateista vagyok. Nem ismerem az egyház szervezeti felépitését sem, ugyhogy fogalmam sincs én hogyan "állnék" neki. De gondolom Te tudod és valóban mindent megteszel ennek érdekében.
eszegfu
@volvós: 9:17 Ne kivánd Te sem ennek a "jóembernek" a kárát... nem szép dolog... Szerintem @enslaved: ugy "kipreparálja", hogy abban hiba nem lesz, csak idő kérdése!:)))
nezelodo
Teccik, különösen a NAV dolgozók közti anonim "nemzeti konzultáció", amit saját számítógépén, saját kódjával nagyon titkosan töltött ki. Az eredmény közzétételénél meg mindenki a másikat vizslatja, ki írhatta ezt a sok szépet és a jót? Olyan ez mint amikor a buszon mindenki a másikat gyanúsítja a "ki fingott kérdésre".
enslaved
@eszegfu: Én viszont testközelből tapasztalom ezeket, de azt hiszem, valóban nem lenne értelme példákkal illusztrálnom. A lényeg, hogy csak a templomba járó ember számít embernek.
enslaved
@volvós: Az ötlet jó, de megtalálom én azt a fájó pontot, ami törvényes, és beteszi neki végleg majd a kaput.
volvós
@enslaved: Sok sikert hozzá, egy g...i csuhással kevesebb lesz a környéken !!
eszegfu
@enslaved: Ez, nekem, mint kivülállónak igen lesujtó... egy ilyen "pásztor", még "embernek" sem lehet nevezni!:(
magyarbakancs
Tállai úr nem szeretne egy józan pillanatot magának?
enslaved
@volvós: Rajta leszek. Mindent nem tehet itt tönkre.
eszegfu
@magyarbakancs: 9:33 Bizonyára "szeretne"... de tudod azért a havi fix fizetésért ez a minimum, hogy mindig "beállitva" legyen.
enslaved
@eszegfu: És ha még hozzávesszük, hogy a 8 osztályt végzett felesége akarja megmondani mindenkinek, mi a helyes, és mit csináljon? Na, így még soha nem keltem ki magamból...
magyarbakancs
@eszegfu: "hogy mindig "beállitva" legyen."
Mire gondoltál?
Keskeny az utca...
volvós
@enslaved: Folytasd a " harcot " ha már elkezdted ! Igy ismertünk meg,
mint aki nem könnyen adja fel !! Ha már Te igy látod, nagy a BAJ !!
eszegfu
@enslaved: 9:37 Az ehhez hasonló embereknek akár diplomájuk is lehet... azzal észt még soha nem adtak! Ne mérgeld Magad tovább... inkább szép csendesen, módszeresen, és persze törvényesen segits neki "repülni"!
enslaved
@volvós: Tudod, egy Fideszes állandóan harcot vív:-))
enslaved
@eszegfu: Ja, de most én repülök, mert vár a munka. Majd este folytatjuk, habár nem biztos, hogy éjfél előtt hazaérek. További szép napot mindenkinek!
volvós
@enslaved: 9:42

...ezek szerint Te fideszes vagy ??? ( mosolyog ...) :-))))))
enslaved
@volvós: Még igen, egy pap azért még nem tántorít el, legfeljebb rávilágít arra, hogy ne viseljek folyton szemellenzőt. A jövőt meg senki nem sejtheti még...
eszegfu
@magyarbakancs: 9:39 Ahogy mondod! Ha nincs "józan" pillanata, akkor bizony keskeny az utca!:)
magyarbakancs
@eszegfu: Van ezeknek egyáltalán józan pillanatuk?
Mert mind valamilyen fennkent glóriával ,fél isteni szemlélettel járkálnak a világban.
JAJMÁR
@enslaved: 08:51 Csak nem megérkeztél a valóságba? Ne gondold, hogy ez csak egyházi fenntartású intézményben történhet meg.
Nem véletlen, hogy meg meri csinálni, valahol még elvárás is manapság.
human
@enslaved: Kezded megérteni már remélem, hogy mikor Tiborczok, Mészárosok és Habonyok látványos gazdagodását szidjuk, azt nem irigységből tesszük. Az ember legyen gazdag a saját erejéből és ne másokon élősködve. Amit Orbán csinál az árt a gazdaságnak és a lakosság moráljának ami áttétesen ismét a gazdaságnak árt.
Bercifiu
Andriskám! Talán a gazdasági bevándorló hájas disznóval kellene kezdeni a munkát, pénztárgépet neki is, a rohadéknak.
lampa laz
@enslaved: azt hiszem itt ma mindenkit lenyűgöztél a hsz-dal. Végig olvastam és, ha tényleg úgy is gondolod, mint ahogy írtad, akkor van remény arra, hogy egyre több fideszt támogtó ember rádöbben az igazi valóságra.
enslaved
@lampa laz: Lassan már nekem is kezd abból elegem lenni, hogy pl. én évek kemény munkájával értem el egy bizonyos nívót, addig egyeseknek ehhez elég volt 4 év semmittevés...
enslaved
@human: Ezért is szeretem a propit, mert amikor megpróbálkoztam egy alapvetően Fideszes oldallal, már kaptam is a nyakamba az anyázásokat, szóval valamit nagyon kezdek nem érteni.
human
@enslaved: Mit vettél észre? Mit kezdel nem érteni? Talán arra gondolsz, hogy eddig az ellenzéki fórumokat tartottad elvakultnak és kezded észrevenni, hogy ez megvan és egyre erősebb a fidesz barát fórumon is?
enslaved
@JAJMÁR: Az iskolaigazgatót is kirúgták nem rég, mert ő volt az egyetlen ellenzéki az önkormányzatnál, pedig jól végezte a munkáját. Most beraktak valami szerencsétlenséget...
enslaved
@human: A propi egy kivétel, hidd el nekem. Egy ellenzéki oldalon, meg egy Fideszes oldalon is megy egymás gyalázása, csak itt nem annyira.
enslaved
@lampa laz: Köszönöm, de a kritikáim azért nem azt jelentik, hogy viszlát Fidesz...Mindössze kritikusabb leszek amikor a helyzet megkívánja.
lampa laz
@enslaved: o.k. értelek, de az már jó, ha kritikát is megfogalmazol, ha valamivel nem értesz egyet.
Aki Én
@enslaved: Jé, a Szandokánnak van emberibb arca. Nem akarok ünneprontó lenni, de ez már szinte gyanús.
08:51-re Na látod, mi pont ezt látjuk a hatalomnál. Szóról szóra. Nem csodálom, hogy ki vagy akadva. Most jöhet nagyban.
Mézike
@enslaved: Jesszus!
Leesett az állam! :-)
Megyek összekaparom magam...
petike
@Mézike: Kedveseim, homályosítsatok fel! @enslaved a kabirbedi? Mi történt? Kihagytam pár napot(hetet), most meg forgokmintabúgócsiga, nem tudom, ki kivel van :))
Mézike
@petike: Izé az úgy volt hogy mentek a nagy kirúgások.:-)
De már kihevertük!
Aha ő a kabírbedi.:-)
papa.49
Vettük észre már a Mikulás sincs biztonságban tőlük, bezzeg a nagy csalók azok nyugodtan csicsikálhatnak hajuk szála se görbülhet meg...
petike
@Mézike: ÖÖÖÖöö, izé, a propirol rúrták ki kabírbedit? Csak őt? Valami csúnyát írt? Min hergelte fel magát?
Mézike
@petike: Aha!
Buli volt, de azóta visszajöttek.:-) Már puszi pajtások...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.