Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Gál Péter elmondta: erről már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, a szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak.

Hozzátette: a hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy elő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Most bezzeg hallgatunk arra, amit Brusszel mond, mert azt akarjuk, hogy a kurtos kalacs hungarikum legyen. Pedig sajnos nem az, hanem Erdelyben keszitett lakodalmas suti, csak nalunk jobban elterjedt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Most bezzeg hallgatunk arra, amit Brusszel mond, mert azt akarjuk, hogy a kurtos kalacs hungarikum legyen. Pedig sajnos nem az, hanem Erdelyben keszitett lakodalmas suti, csak nalunk jobban elterjedt.
verum
Az egészségügy megvédésében meddig mennek el?
volvós
@karma1: 01:16

Már uton-utfélen egymásba érnek a körtöskalács bódék.
Jó pénzkereseti lehetöség, mitöl lenne hungarikum ??
A romániai magyar idös emberek " találták ki "
a mostani bódékban csupa fiatal megélhetési emberke
próbálkozik !! kisebb nagyobb sikerrel. És a minöség
sokszor hagy maga után kritikát !
nyanya001
@verum: A végletekig !
Van ahol betegszobákat kellett bezárni mert nincs ápoló !
nezelodo
Addig baszkolódnak ezzel is, míg végül számlát is kell adni szegény erdélyi tesvéreknek...
Butautáló
A Kaisersmaren is romániai recept de az osztrákok csak eszik és nem azzal foglalkoznak, mikor lesz belőle Österreichikum! A kürtöskalács a legjobb esetben is erdélyi és tetszik.nem tetszik, akkor román! Nagyon fontos dolog, hogy hungarikum legyen! Mint az akác! Az meg amerikai! Ilyen hülyeségekkel foglalkozna ezek a marhák! Így lassan a hülyeséget is hungarikummá lehet majd nyilváníttatni!
dr. prédikátor
@Butautáló: Már nem, mert a hülyeség már hungaricum!!!
Fradigege
Védessük le felcsútot. Legyen rezervátum.
glorianna
@volvós: Eredetileg az erdélyi szászok kalácsfélesége volt, tőlük tanulták el a székelyek. Én még emlékszem arra, amikor a gyergyói székely leszólta a brassói szász Omama kürtőskalácsát, azzal, hogy "olyan zsugoriak a szászok, hogy még kalácsból is csak a kérgét csinálják meg".
Az ide írogató idősebbek próbálják felidézni, láttak-e Budapesten vagy a Balatonon kürtőskalácsost a hatvanas-hetvenes években? No, ennyire hungarikum.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.