Bekérették Pető Tibor prágai magyar nagykövetet keddre a cseh külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentésével kapcsolatban.

Kövér László az interjúban azt mondta, hogy Csehországot és Szlovákiát nem kellett volna felvenni az Európai Unióba, amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

Egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul

- nyilatkozott Kövér László.

"Az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést" – mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés szünetében újságíróknak. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akiktől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére. Pető Tibor nagykövet az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy bekérették a cseh külügyminisztériumba.

"Azt szeretném, hogy ilyen dolgok ne terheljék kapcsolatainkat" – szögezte le nyilatkozatában a cseh diplomácia vezetője. Szerinte Csehország mindent megtesz a közép- és kelet-európai országok együttműködése érdekében, de az ilyen nyilatkozatok ezt az igyekezetet állítólag nehezítik.

"A hasonló, múltba néző nyilatkozatok ezt az igyekezetet szerintem teljesen értelmetlenül akadályozzák" – tette hozzá a miniszter.

Kövér László az interjúban Eduard Benes egykori csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumaira hivatkozott. Ezek a rendeletek a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákiai is hivatalosan "kihunytnak" minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják.

A magyar házelnök szavaira Milan Chovanec cseh belügyminiszter reagált elsőként. Chovanec szerint Kövér Lászlónak az interjú idején "nyilván rossz napja volt". A belügyminiszter leszögezte, hogy Csehország álláspontja a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban egyértelmű és változatlan.

"Vannak más témáink, más problémáink is, amelyeket szeretnénk magyar partnereinkkel megvitatni. A Benes-dekrétumok témája számunkra megváltoztathatatlan és érinthetetlen" – hangsúlyozta Milan Chovanec.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
Szép Magyar szokás lett ez! Akkurátusan pofán köpködni mindenkit maguk körül és aztán meg nem érteni, miért is rühellnek bennünket!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
A kollektív bűnösség elfogadói ma is a tömeggyilkosság éltetői.
Lepényleső
Ehhez is hülyén nyúlt hozzá. A Benes dekrétum Csehszlovákiáról szól. Nincs Cseh ország
és külön Szlovákia,ha meg van,akkor nincs Trianon,ha mindkettő van,akkor meg megsértették a Trianoni békaszerződést,ha megsérthették büntetlenül,akkor mi miért nem sértjük meg? Legalább vétót nyújtanánk be,legalább az ellen,hogy "Szlovákia" bitorolja nemzeti címerünk jó néhány elemét. Bezzeg a pálinka az Hungarikum.
justhpeter
De hát mit mondjon Kövér, ha egyszer "nagyhatalom" vagyunk ?
simmering73
@Horizont: Kemény vagy, de legalább nőies.
1magyar
Ehhez tényleg semmi köze Kövérnek. Mit dumál hülyeségeket. Még megharagítja a két országot is.
tobikamama
Hát ez a cél a Magyar vezetők fejébe bevésődött hát itt az lesz amit mi mondunk mindenki hülye és mi vagyunk a szuper csalók-.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.