Előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon – értesült a valasz.hu. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozott.

A portál szerdai cikkében azt írta: úgy tudják, egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

Az atlatszo.hu hétfőn írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. N.-et, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. Az üzletember ügyvédje nonszensznek minősítette az eljárást, ezt egyebek mellett azzal indokolva, hogy a kémkedési ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva, mint az más hasonló esetekben szokásos. Állítása szerint a nyomozati anyagban semmi olyan nincs, ami alátámasztaná a gyanút.

A valasz.hu szerdai cikkében felidézte azt is, hogy a Heti Válaszban 2013 végén írtak arról, hogy a magyar nemzetbiztonsági szervek "körberajzoltak" egy olyan amerikai gyökerű magánvállalkozást, amely pénzügyi forgalmi adatokat továbbíthatott az Egyesült Államokba. A valasz.hu szerint a két ügy ugyanazt a személyi kört érinti.

Mint a portál kifejtette: M. N. annak a – közvetve amerikai tulajdonban lévő – Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, amely 1990 óta foglalkozott banki kártyarendszerek, adatbiztonsági szisztémák és IBM-eszközök támogatásával Magyarországon. A portál szerint a Polygon "beágyazottságát" erősíti az is, hogy a társaság partnere volt a K&H-nak, az MKB-nak, a CIB-nek és több más pénzintézetnek. Továbbá 2006 végén közös érdekeltséget alapított a Demján Sándor-féle Euroinvesttel DAIS Információtechnológiai Zrt. néven. Ennek a cégnek M. N. lett a vezérigazgatója – tették hozzá.

A másik letartóztatott férfiről a valasz.hu azt írta: B. B. Sz. a hivatalos életrajza szerint az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd 2006-ig az Egyesült Államokban tanult és építette szakmai karrierjét (egyebek mellett a Világbank-csoportnál). Ezután a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóként dolgozott, később pedig a Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-jét irányította. B. B. Sz. a 2010-es kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott – írta a valasz.hu.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy az üggyel kapcsolatban a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel nem kíván információt adni.

A Fővárosi Törvényszéknél későbbre ígértek tájékoztatást az MTI-nek.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
" Kandikamera, dumakabaré, a fele sem igaz " cimü régi müsorok
ismétlése a magyar médiában...De az is lehet, hogy amcsi kémek
szimatolnak a mészárosmangalica meggazdagodásának a receptjéért
Ezek már olyan súlyos orvosi esetek, hogy csak naaaaaaaa !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
" Kandikamera, dumakabaré, a fele sem igaz " cimü régi müsorok
ismétlése a magyar médiában...De az is lehet, hogy amcsi kémek
szimatolnak a mészárosmangalica meggazdagodásának a receptjéért
Ezek már olyan súlyos orvosi esetek, hogy csak naaaaaaaa !!!
nezelodo
Na csak megkerül Rajk elvtárs is, aztán meg a sötétben bujkáló pálinkaellenforradalmár is!
Sziszifusz
Az oroszoknak nincs szüksége kémekre, de minden eshetőségre figyelemmel, itt lehetnek.
Szerintem ők a számukra szükséges információkat kérdésre azonnal megkapják, sokszor kérdés nélkül is. Hiszen ez lehet az alapja az épülő szovjet-magyar, akarom mondani orosz-magyar barátságnak.
Toby
Azannyát ! A ZUSA kémeket küld a "a magyar reformok" kifürkészésére ! Erre a magyarok meglehetősen szokatlan eljárással, a nem kémkedési ügyelkre specializálódott NNI-t bízzák meg, amely még Rühelke mobiljának lopósát sem tudta bekeríteni !
Gondolom, most a Körzeti Megbízotti Alosztály van forrónyomon !
Szókrakész
Sajna a hír igaz.
De ha ennyire beépültek, akkor már ideje lenne a Habonyt is átvilágítani.
Ő kinek, melyik országnak dolgozik valójában?
nezelodo
@Szókrakész: És a mi Kegyelmes Urunk nem beszél esetleg mélyhipnózisban illetéktelenek előtt? Mert az az érzésem sokszor nem ezen a világon jár és él!
Szókrakész
@nezelodo: Ő is programozva lett.
Méghozzá a diszdoktori átvételekor.
Még anno.
Mikor privát géppel repült 19 millióért(akkori értéken) állami pénzből az USA-ba.
A baj az, hogy nála összevesztek egymással a személyiségek.
Kontrollálhatatlan lett az ürge.
nezelodo
@Szókrakész: Aha pedig sokba volt nekünk mikor órákig körözött az USA légterében a gépe, hátha sikerül az elnök titkáráig eljutni az ovális előszobájában, de neki sem sikerülhet minden, a légi irányítás megadta neki a légi folyosó adatait, merre az út hazafelé...
Szókrakész
@nezelodo: Azóta is átkozom őket, hogy nem valami szibériai koordinátát adtak meg nekik.
Strong
ez gyanús - mert nem gyanús...

szerintem ürgebőrbe varrott információkat adott át a Duna parton békaembereknek :-)
I'MF - and you?
papa.49
@Hellcat: Mint 1998. ben a felröppentett ,,megfigyelési,, botrány amiről kiderült hogy nem is volt))))))))
Mangu
@Hellcat: Ejnye, na ne má! Hol nincsenek ott az amcsik? Az egész világ elektronikus adatforgalmát rögzítik, értékelik ki és dolgozzák fel információ gyűjtés céljából. A FED leányvállalata az IMF. Átgondoltad már, hogy egy magánvállalkozás tartja kezében a világ pénzügyi eseményeit. Ez csak egy kis morzsa - lásd Merkel telefon ügyét. Egyébként piszkosul drága mulatság lesz, ha nem igaz és nem kötnek vádalkut. Gondolom, hogy nem egy spontán buzgómócsing akcióról van szó, bár most jöhet egy kis összeesküvés elmélet - túl sok a belső lejárató akció (CIA system), palotaforradalmat készítenek elő?
magyarbakancs
Micsoda muníció ez a kezükben.
Lehet orrvérzésig nyomni a terror veszélyt, meg az amcsik megint beavatkoznak mindenbe.
Arra lennék kíváncsi milyen világrengető dolgot fedeztek fel a kémek?
Talán azt, hogy talicska nálunk nemzeti gazdaság jelképe.
Amivel a közpénzt tolják magánzsebekbe.
Hellcat
@Mangu: Itt? Itt az amcsik nélkül is lesz forradalom nyugi...
Macskaszem
Ez is kamu, akárcsak a félszemű kutya.
Mangu
@Hellcat: Kérdezd meg Lezsákot, mikor és honnan került elő, hogyan lett Antal miniszterelnök.
Hellcat
@Mangu: Nem kell ám mindent elhinni...főleg azt nem ami a fidesztől jön.
Toby
Kínjukban nem tudják még mit találjanak ki, a jenkik, csupán technikai úton, ott és akkor vesznek le infókat, amikor és ahol akarnak, nem kell ide egy szál kém se !
Nehogy az derüljön ki, hogy ja, nem is a jenkiknek, hanem az oroszoknak kémkedtek !

Feltűnő, hogy a gengszterrezsim uralma alatt, ez már a második Dzsémsz Bondos "ügy" !
Hellcat
@Mangu: Na tessék ott a hyr, hogy már két éve felnyomták a faszit...csak most vették elő mert most kellett...mondhatjuk azt is hogy két évig hagyta a fidesz kémkedni.
Lepényleső
Nem játszották a Tanú filmet annyiszor,mint ezek bemutatják napjában százszor?
simmering73
Francot amerikaiak. Ürgebőrbe varrt angol titkosügynökök.
Yoda69
Egyikuk joszip tot volt a masik pedig James Bond aka Sean Connery.
Mangu
@Hellcat: Ez is olyan, mint az amcsi kitiltás, majd idővel semmi sem derül ki, lassan elkopik a téma. Egyébként, nem csak figyelem elterelésről van szó, mert túl sokba kerül ez a ricsaj.
nezelodo
@papa.49: csütörtök 10:23. De volt hozzá egy UDZRT, aki aztán nem tudott államtitkokat, és nem is ismert polgári politikusokat, csak a volt komcsik sűrűjét, akikből reinkarnáció során lettek a polgári keresztények.
nezelodo
Jaj, csak nehogy találjunk náluk egy Kassát, és meg ne bombázzuk szuhójnak álcázott, a maradék, banánhéjjal összemaszatolt grippenjeinkkel, mert akkor megint mi irányítjuk a világpolitikát!
Hellcat
@Mangu: Szerintem a kitiltás nagyon is valós. és azt soha ne feledd a fidesz a propagandára soha nem sajnálja a pénzt.
Rumcájsz
Lópikula!

Megfélemlítik a tulajdonost, lejáratják, hogy eladja a Magyarországi érdekeit egy pártkatonának!

Nem átlátszó ez nektek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.