Több ponton is sürgősen módosítani kell a választási törvényeket, különben a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes – állítja Political Capital és a Transparency International Magyarország.

A PC és a TI már 2013-ban figyelmeztetett:

 a kampányfinanszírozási szabályok lehetővé teszik a pártoknak, hogy rendkívül sok pénzt szabályozatlanul és ellenőrizetlenül költsenek el.

A 2014-es választás tapasztalatai pedig igazolták a félelmeiket. Rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében. Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra.

Gigantikus választási csalás készül 2018-ra

Változatlan szabályozás mellett nincs ok feltételezni – hangsúlyozza a két szervezet –, hogy mindez ne ismétlődne meg, sőt, 2018-ban a négy évvel korábban tapasztaltaknál még súlyosabb visszaélésekhez vezethet az, hogy a határon túli magyarok regisztrációja tíz évig érvényes, ezért elhunyt magyar polgárok ezrei szerepelhetnek a 2018-as külhoni névjegyzékben. Az ő szavazólapjaik könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ami súlyos választási csaláshoz vezethet.

A választási rendszer akut problémáinak kezelése érdekében javasolják, hogy a pártok – az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan – kincstári kártyán kapják meg és csak ezen a kártyán keresztül költhessék el az állami kampánytámogatást, s számoljanak el kampányköltéseikkel. Azok a szervezetek pedig, amelyek nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg két százalék a küszöb). Ugyanakkor teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak – írják –, hogy ki lehessen szűrni a másolt ajánlóíveket.

A külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kellene erősíteni – hoznak elő egy újabb fontos kérdést. Jelzik ugyanakkor, hogy

 súlyosan sérti az esélyegyenlőséget a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok közötti megkülönböztetés.

Ha a két szervezet felvetéseit figyelmen kívül hagyják, az Országgyűlés azt kockáztatja – figyelmeztetnek –, hogy a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Választási csalás vagy börtön? Na szerintetek melyiket választják?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Pál Fekete · Itt dolgozik: Semmelweis Egyetem!
Szilveszter Sós!

Annyira elkeserítő azt látni, hogy vannak akik ennyire nem látják mi folyik itt.
human
Választási csalás vagy börtön? Na szerintetek melyiket választják?
nyanya001
@Aki Én: Nem látják ! Aki hülye az is marad ...
Yoda69
@human: Szerintem magasrol tesznek a PC es a TI velemenyere. Ezek az arrogans disznok mar semmitol sem riadnak vissza. Ezert mondom itt ver nelkul nem lesz rendszervaltas.
human
@Yoda69: Nem hiába védi Orbán Farkas Flórit és nem hiába tartja még mindig kézben Farkas a roma önkormányzatokat. Nemrég volt egy hangfelvétel, amint elmondta, hogy nix ugri-bugri. Minden ő hagy jóvá és utasít el. Mint Orbán, csak sötétebb.
Hellcat
2014 ben is megoldották abból se lett semmi, pedig be is bizonyosodott...most is simán megteszik amit csak tudnak, hogy nyerjenek...nem lepődnék meg akár egy harmadik kétharmadon sem.
dr. prédikátor
Kizárt dolog hogy a fütyisz tisztességesen vegyen részt a választásokon! ezek a gecik csak csalással tudtak, tudnak nyerni!!! HA HAGYJUK!!!
dr. prédikátor
@Horizont: HA ÖSSZEFOGNA!!! De az összefogás helyett inkább egymást basztatják!!!Mindegyik saját maga akarja a változást, pedig csak összefogással lehet a gengszter geci bandát elzavarni!!!
dr. prédikátor
@Horizont: Nem a szivem csücske a Gyurcsány , de nélküle NEM LEHET megnyerni a 2018 as választást!
wagabund
..."Gigantikus választási csalás készül 2018-ra"...

ezt eddig is tudtuk...és? mostakkó mi lesz? csak szólok,hogy semmi.

ha senki nem megy el szavazni, akkor is bő négyötödös lesz a győzelem...a maradék egyötöd az a nyugati megfigyelők miatt nem lesz elcsalva...azt a picikét fogják feltartott középső ujjacskával cokinak becézni...

mi meg nézünk...
Mangu
A közvéleményt lehet hergelni, hülyíteni, de még mindig nem értik, hogy az Istenadta nép fog dönteni (langyos a sz@r, de nekünk így is jó, vagy megvilágosodik és takarít)?
verőce21
Nem kell ahhoz csalni, hogy a fineszesek nyerjenek '18-ban is!
Majd mindenki alszik egyet-kettőt erre a híre és belátja, a Fidesz a legjobb választás.
simmering73
2018-as gigantikus csalás? a 2014-es se volt semmi.
1magyar
A fidesz nyer mert az ellenzék bebizonyította a migránsokkal, hogy nem a magyarság a fontos nekik.
A jobbik meg tapasztalatlan.
Desischado
@Horizont: Akkor már hárman vagyunk, mert nekem is ez a véleménym. Nemhiába fél tőle a fidesz. Sajnos, nagyon rontja az esélyeket, hogy a jónép javarésze sík hülye fidesz birka, meg a közömbösek, akik nem értik, hogy össze kell fogni!!! És el kell menni szavazni!
Ha ezek megint nyernek, én mezitláb is megyek innen!
Jozefina
Felsorakoztak a díszpéldányok. Remélhetőleg a vádlottak padján ilyen szép sorban lesznek az elszámoltatáskor. Kiegészítve még néhány nyalonccal!!!
karma1
B+!!! NE SZAVAZHASSON SENKI SEM KULFOLDROL!!! Ha nem szavaznhat a Londonban elo, akinek esetleg a szulei, vagy a felesege, gyerekei elnek otthon, mert raffinaltan megneheziti ezt az orban kormany - akkor a romanok se szavazhassanak levelben! Erje ezt el akar GVyurcsany, akar akarki ellenzeki az Europai Bizottsagnal, vagy Birosagnal, vagy akarhol! Ilyen sehol mashol a vilagon nincs! Undorito, hogy milyen nyilvanvalo csalasokkal kerultek a hatalomba, es mennyire ragaszkodnak hozza, barmilyen aljas buntettre is keszek , az emberek meg mit sem sejtenek ebbol, mert mindent elfed a fide$$-media, mint rakos sejt az egeszsegest...
verőce21
A szennyes kommunista bagázs itt bujtogató és lázító prominenseinek fele is a Fideszre fog szavazni '18-ban, mint a legjobb választás! :)
(Ha nem, meg kioltják egymást.)
Mézike
@verőce21: Hát igen. Egykori kommunistáink , mostanra fideszesek .:-)
Yoda69
@verőce21: Rajtad kivul nemsok fideSSes van itt propin. Egy kezemen meg tudom szamolni oket. Te is csak azert szavazol a fideSSre mert kozel vagy a tuzhoz, es milliok vandorolnak a zsebedbe a kozpenzbol. Ha meg nem igy van, akkor viszont nagyon balfek vagy, ha nem latod mi folyik itt.
human
@verőce21: Jól van. Még sok ilyen szép nagy kerek hülyeséget írjál és lehetőleg az ismerőseidnek is mondd el, ha mered. Azért a figyeld az arcukat, hogy mit reagálnak.
dr. prédikátor
@verőce21: Hát erre mit lehet mondani???!!! te sem vagy százas!!! 9.59 re!!!
Peller Anikó
@human: 14.05, igen, nekik csak egy út van, innen nem lehet másfelé menni, ők már választottak 6 éve. Ekkora arcátlan mindent lopás után már csak a biztos nyerés marad mint lehetőség.

De nemsokat kell csalni, mert a migrácsokkal simán nyerhetnek, az ellenzék ezt nem érte fel ésszel, a Ferkó is ezt nagyon elkúrta. Feri, nem lehet mindig baleknak lenni! Az első az naivitás volt, de ez a második már sajnos balfékség. Hiába vagy az egyetlen tisztességes politikus amikor a rámenősek kicsinálnak. Mondjuk mindenkit kicsinálnak, ma már ezt kell szokni.

Senki nem fog összefogni senkivel, "összefogni" nálunk csak erővel lehet, lásd gekit.

Mit kellene tenni? A csekélyke felhozatalból a Bokrost kell választani gazdasági miniszternek, Bajnait egy főminiszternek, a Ferit egy hét kukoricára térdelés után egy másik főminiszternek. Az elempések sajnos nem érnek semmit, a vezérkaruk éppenhogy nem akar összefogni senkivel, az együtt sem együtt akar kormányozni. A vonat még lehet megtenném belügy minimiszternek, amennyiben az előbbiek stabilan tartanák a többséget (de ebben nem vagyok biztos), akkor bizonyíthat. Mert ha ő nyerne, akkor attól tartok bizonyítani is fog. Aki egyszer zsidózott abból nehezen lesz szalonna.

Valami épkézláb javaslat valakinek? (mert taplókra nem vagyok kíváncsi..)
földlakó
@verőce21: A fidesz a legjobb választás. 2 féle embernek. Aljas és a retardált.
percsi
@human: A börtönt, mert ott még nem jártak!
percsi
Sajnos a csalás ismét meglesz, fidesz anélkül sehol nincs. Hacsak!!! Sajnos elqrtuk, nem kicsit, nagyon, egyhamar nem fogunk örülni! Számsor segítene, minden egyes szavazó és ajánló cédulán. Külföldön dolgozó magyarok (nem ott élő) csak Interneten szavazhatnának, így ő is megtudja nézni, hol landolt a voksa. Ezeket a számozott példányokat nem lehetne másolni, a gép hamar felismerné.
Peller Anikó
@percsi: ne álmodozz, nincs befolyásod a szavazás menetére, ezt a pályát a most hatalmon lévők billentgetik, mindig arra amerre nekik lejt.
verőce21
@dr. prédikátor: (15:18) Álmodozhatsz, már régen figyellek, te meg egy híján vagy 20-as. :)
gyuszka
Aktuális lesz. A magyar baloldaltól ments meg uram minket.
nevemnick
@gyuszka: (08:46) ez a ,,2/3-os fideszes" imádság, ezt mormoljátok minden reggel délben és este. :)
kamazuka
Ki mondta,hogy lesznek választások?

Ja ,hogy a parlamenti disznóólból választási malacok lesznek eladók!?
micfild
@Szeparepa2: szerintem pedig.. megint az lesz hogy a nép 2/3 nem megy el szavazni. Elmegy az 1/3 .. a fideSS koalacióra lép a Jobbikkal... és azzal meglesz a megint a 2/3-- mert azok akik elmennek nagyjából egyharmad arányban fognak még mindig a fideSSre szavazni...a másik 1/3 a Jobbikra.. a maradék 1/3 pedig a fentmaradó un ellenzéki pártokra.
és be is biztositották magukat az erdélyi é felvidéki nyaloncok és halottak szavazataival.
Mi meg hagyjuk természetesen...
micfild
@Horizont: Lehet, hogy valóban nem akarnak, mert nagyon jól tudják hogy képtelenség ezt a sok szart összetakaritani és a lopásokból szerzett vagyonokat visszavenni állami kézbe. És itt vannak még a stadionok és egyéb pénznyelők... -szerintem foggalma sincs az ellenzéknek mit tud vele kezdeni.
kukac50
Interneten kell szavaztatni a határon túli Magyaroknak álcázott Románokat, és a külföldön dolgozó Magyar fiatalokat is úgy,hogy bárki figyelemmel tudja kísérni a szavazás állását!
A határon túliak a Fideszre fognak szavazni a 160 ezer forintos nyugdíjért.
Az itthoniak is rá szavaznának ha itt is annyi nyugdíjat kapnának.
Macskaszem
A szociknak erről kéne népszavazást kezdeményezni, hogy a külföldön dolgozók is ugyanúgy szavazhassanak, mint a kettős állampolgárok. De ezek még mindig a nyitvatartással molyolnak, pedig vannak ennél ezerszer fontosabb dolgok.
micfild
@Szeparepa2: Van olyan hogy népharag??
úgy összeségében te érzékeled hogy van?? Mert én értelmes embereket csak itt a propin találtam... de összeségében szörnyű a kép. Valami eszméletlenül sok az ostoba korlátolt megvásárolt ember aki majd nem megy el vagy szavaz a fideSSre esetleg a jobbikra.
Mi.. azért mi mert 2018bban már 3 embert viszek magammal... legkisebb is nagykorú-- pl nem tudjuk kire kéne.. csak azt tudjuk kire NEM és semmiképpen sem.
micfild
@Szeparepa2: hát-- én nem látom , hogy lenne ennyi ember.. és attól tartok félnek is az emberek...:-(
Toby
Egyértelmű, hogy a felcsúti mocsok, minden lehetséges eszközt és módszert be fog vetni a hatalomban maradásáért, mert bukás esetén érkezik a nyaktiló, vége a "saját lábon állási Kánaánnak " ! Különösen azért nem fog válogatni, mert értékelhető szinten pártoltak el a mutyipárttól a választók. Amikor az Erdélyből szavazók és a briteknél élő szavazók között szándékos jogegyenlőtlensélget teremtenek, akkor minden aljasságra kéépes lesz a gengsztermechanizmus !
micfild
@Szeparepa2: Megértem... mert szerintem mások is ettől félnek.. én is. Tegnap a lányom olyan döbbenetes történetet mesélt,. hogy kiakadtam.. a- történet-- a hogyan csináljunk ki bárkit aki akár egy picit is ellenünk mer szólni témakörben - volt.
A nép a médiából csak a hires emberek történet ismeri meg...aki kisember azért nem. ilyen hires ember volt Váradi András vagy Weis Tamás... mások kevésbé hiresek és nem tudod meg mert ki mer ma már ezzel a médiához fordulni???
KisGenyo
@Szeparepa2: Félek a reakció is ugyanaz lenne. Behívnák az orosz sereget...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.