Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Thorbjorn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához, amiért a szervezet emberi jogi biztosa a magyar menekültpolitikát bírálta.

Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa a The New York Times amerikai napilap online kiadásában a magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt. Ebben a pozsonyi EU-csúccsal kapcsolatban azt írta: nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az EU javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt, a magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel. Hozzátette: az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a magyar kormány menekültpolitikája mutatja leginkább.

Szijjártó Péter erre reagálva csütörtökön azt közölte, hogy az ET emberi jogi biztosának "tudatlansága és Magyarország iránti gyűlölete elképesztő". A külügyminiszter úgy látja, az ET emberi jogi biztosa azt az országot "támadja elképesztő hazugságaival", amely minden nemzetközi előírást betart. Egyértelmű, hogy "Nils Muiznieks és elvbarátai a nemzetközi jogszabályok felrúgására, országhatárok megsértésére buzdítanak, ami káoszhoz és anarchiához vezet" – vélekedett. Hozzátette: a magyarok vasárnap "csattanós választ adhatnak Nils Muiznieks hazugságaira".

Szijjártó Péter a történtek miatt levélben fordult az ET főtitkárához. A levélben – amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium juttatott el az MTI-hez – emlékeztetett: az emberi jogokért felelős biztos élesen kritizálta Magyarország kormányát a migrációs politikában elfoglalt határozott álláspontja miatt. "Véleményünk jól ismert, és minden tekintetben visszautasítjuk a hasonló, alaptalan kritikákat" – fogalmazott.

A biztos egy olyan országot ítélt el, amely teljes mértékben és szigorúan tiszteletben tartja a menekültügyi és bevándorlási szabályokat. A kormány célja Magyarország határainak és az EU tagállamainak védelme a nemzetközi alapszabályok megtartása mellett, hogy elkerüljünk egy kontrollálhatatlan helyzetet – magyarázta.

A külügyminiszter kiemelte: különösen sajnálatos, hogy a biztos párhuzamot vont a jelenlegi migrációs hullám, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc menekültjei között. Az utóbbi esetben az emberek az erőszak elől menekültek, békésen várva a döntést sorsukról a környező országokban, azok jogrendjét teljes mértékben betartva – emlékeztetett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez a vélemény biztosan csak az ET közösségének egyetlen szereplőjéé. A magyar kormány elkötelezett marad azon politika mellett, amely együttműködésen, párbeszéden alapul szakmai irányelvek mentén a kormányközi dialógus részeként – zárta sorait a tárcavezető.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"... a magyarok vasárnap "csattanós választ adhatnak Nils Muiznieks hazugságaira"."
A csattanós válasz meglesz vasárnap!
Peti, a ti arcotokon fog csattanni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
joopapa
Ennyi hazugságot és csúsztatást amit ez a zselés fejű takonygerincű előadott! Hogy az ég nem szakad rá! "A biztos egy olyan országot ítélt el, amely teljes mértékben és szigorúan tiszteletben tartja a menekültügyi és bevándorlási szabályokat." Baszki tarajos fejű, minden regisztráció nélkül átbuszoztattátok a menekülteket a sógorokhoz! "A magyar kormány elkötelezett marad azon politika mellett, amely együttműködésen, párbeszéden alapul szakmai irányelvek mentén a kormányközi dialógus részeként – zárta sorait a tárcavezető." Miről ugatsz te szerencsétlen,ti még a hazai szakmai szervezetekkel sem ültetek le érdemben tárgyalni!
F_Viktor
Petya, en elhiszem neked, hogy mindenki "tudatlan", hulye es "hazug" e kerek Foldon, csak ti vagytok a kivetelek. Csak azt magyarazd meg, miert "gyuloli" a fel vilag "Magyarorszagot" miota hatalmon vagytok?
Ilyen kritikakkal meg a kadari Magyarorszagot sem illettek nyugati vezeto politikusok, vilagszervezeti vezetok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.