Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára. Az átállás érinti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV egyes járatait is.

A BKK azt közölte, a legtöbb járat menetrendjében a hajnali 2 és 3 óra közötti indulások az óra visszaállításával megduplázódnak. Az órásnál ritkább követési idejű járatok esetében (909, 918, 931, 938, 940, 941, 943, 956, 967, 973, 980, 990, 992, 996, 998) egyedi menetrend lesz érvényben.

A Mávinform tájékoztatása szerint az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán, 2 és 3 óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, az úton lévők pedig azon az állomáson, ahol éppen járnak.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből az látszik, hogy az óraátállítással évi mintegy 100-120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk, ami megfelel egy közepes magyar város éves fogyasztásának. Az óraátállítás haszna a környezetvédelemben is látható: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Jo lenne mar altalanosan veget vetni ennek az ora- allitgatasnak. Ritka nagy baromsag.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ki kéne már nőni a ,,gyerekcipőből,, végre és tudomásul venni a tényeket, haszna nincs, kárt viszont okoz az embereknek!!!
Én már várom mikor az Unió végleg letesz erről a marhaságról, hogy a most hozsannázok, vajon milyen mesével fogják az új módit bevezetni!!!
Szókrakész
@cs.n.: És aztán bukjuk is, mikor visszaállítunk.

A rév-vám szindróma.
Eladott Ország
Hiába sötétedik este később, ezáltal az emberek később is térnek nyugovóra, s nemhogy energiát spórolna vele a gazdaság, de további áramfogyasztást generál. Annyit ér mint a szenteltvíz.
Zoli71
@cs.n.: Pononfosan! Annyira örültem volna, ha marad a nyári időszámítás. Sőt, tudtommal nem kéne sokat matekozni azon, hogy egy évben 60 nappal több olyan esténk légyen, amikor 8 óra után menne le a nap.
glorianna
@cs.n.: A hetvenes évek végén, vagy talán 1980-ban jó ötletnek tűnt a nyári időszámítás. Mi magunk egyébként a GMT+1 zóna keleti szélén vagyunk, vicces, ahogy pl. a Kölnbe utazók pont egy időzónányit mennek nyugat felé, anélkül, hogy kilépnének az időzónájukból. A technika utóbbi 30 évben végbement fejlődése és a fogyasztói szokások változása miatt már nem igaz semmi az energiamegtakarításból, ahogy egyébként a depik se nagyon írhatók a mindössze 1 órás eltérés számlájára. Kétségtelen, hogy manapság felesleges játék az órák állítgatása - viszont az azóta rendszerbe állított automatikus csodák már ilyen programozással készültek, nagy macera lenne átvariálni őket. A műsorszóró és GPS műholdaktól kezdve a nagy automatizált gyártó-, szolgáltató-, nyilvántartó-, stb. rendszereken át az okosórákig és más egyéni apróságig mindent át kellene variálni - no, ehhez egyelőre nincs sem elegendő pénz, sem kellő elszántság.
cs.n.
@glorianna: Korábbi cikknél is írtam, hogy káosz lenne ( propeller.hu/itthon/3247222-jobbik-eltorolne-oraatallitast?all#comments ), bár ennyire mélyen nem mentem bele. A lényeg, hogy közösen kellene megoldani. Az oroszok megtették, a törökök is megtették, mert megtehették. Nekünk nem menne egy tollvonással, kis ország vagyunk ahhoz. Az alapdogmát kéne először megdönteni, nemzetközileg. Nem '80-ban vagyunk már, az energiafelhasználásunknak meg elenyésző részét használjuk világításra, mint akkor. Ha pedig az okosrendszerek hülyék egy ilyenhez, akkor húzzák le magukat a klotyón, ennyi erővel akkor minek vannak? Az Y2K-t is túlélte valahogy a világ. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.