Lépten-nyomon azt halljuk, hogy folyamatosan emelkedik a magyar átlagbér, de arról eddig kevés szó esett, hogy az országos átlagot csak Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében érik el a fizetések. A portfolio.hu azt írja, vidék és főváros között óriási szakadék tátong. 

2015 volt az év, amikor kiderült, hogy a munkahelyek számának dinamikus emelkedésével a munkaerő-kínálat már nem tud lépést tartani. A gazdaságban kialakult munkaerőhiány pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol a bérekre. 

Döbbenetes különbségek vannak a budapesti és a vidéki bérek között

Mivel a probléma a közeljövőben is fennállni látszik, a következő években is fennmaradhat a magas béremelkedési ütem.

Mennyi az annyi?

Tavaly a versenyszférában 277 ezer forint volt a bruttó átlagbér, de ezt a szintet valójában mindössze Győr-Moson-Sopron megyében (283 ezer) és Budapesten (350 ezer) haladta meg az átlagos fizetés.

Döbbenetes különbségek vannak a budapesti és a vidéki bérek között

Budapest nélkül, Magyarország 19 megyéjében havi 237 ezer forintra rúgott az átlagos bruttó versenypiaci fizetés 2016-ban, vagyis

a fővárosi dolgozók átlagosan bruttó 113 ezer forinttal, illetve közel 50 százalékkal többet kerestek többet tavaly vidéki társaiknál

- összegez a Portfólió.

A legkevesebbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a vállalkozások, itt az átlagfizetés mindössze 198 ezer forintra rúgott 2016-ban, Zala, Baranya és Somogy megye kivételével a dunántúli területeken eléri, vagy meghaladja a vidéki átlagot a tipikus versenypiaci fizetés.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Ez mindig is így volt, nem újdonság. Kongresszusok, továbbképzések alkalmával szembesültünk azzal, hogy már a megye székhelyeken dolgozó munkatársaink is sokkal jobban kerestek 20-30 éve is, mint a kisvárosiak. Budapest pedig még őket is fölözte. A telek és lakás árakhoz hasonló méretű különbségek voltak és vannak főváros, megyeszékhely és kisváros között...Sok helyen a kisebb településeken magasabbak még a fizetések, az átlaghoz képest.
emerencia
@Cicamama55: Már a hetvenes években a nyíregyházi leány gyár dolgozói ugyanazért a teljesítményért jóval kevesebbet kaptak mint a Budapestiek. Reklamációjukra a vezér válasza: menjenek el műszak után a Nyíregyháziak kapálni és lesz pénzük.

A nyolcvanas években a kolléganőm férje vasúti főnökként teljesen ki volt borulva mert a dolgozók sorban átigazoltak a budapesti vasúthoz. Ott ugyanis jóval magasabb bért kaptak ugyanazon vállalatnál ugyanazon munkáért.
Cicamama55
@emerencia: Igen, ez mindig érezhető volt. Sőt! A budapesti piacról a vasutas ismerősökkel hordattunk haza paradicsomot, burgonyát, egyéb zöldséget, gyümölcsöt haza, az alföldi városba, mert a fővárosban sokkal olcsóbb volt, mint ott ahol megtermelték és piacra vitték.
Grafix69
A másik fontos dolog ,hogy ma Magyarországon 2 ország van egy országban . Van a vidék ország és Budapest ország. Nos ez azért is van így mert ,ha Budapesten megélnek az emberek akkor nem zúgolódnak , mert a vidék csak akkor csatlakozik hozzájuk , ha a pesti ember elkezd mozgolódni , ezt pontosan tudja a politika is . Mondjuk eltudja azt képzelni valaki ,ha mondjuk 90 ezer forint volna az átlag kereset Budapesten mint például Kaposváron , vagy lehet éppen Zalaegerszeget is írnom , szóval ha ez így lenne akkor a parlament már lángokban állna. Ezért olyan birka a magyar nép , mert a vidékben lenne az erő de addig nem mozdulnak amíg Budapest nem lázong , ez sajnos így van.
emerencia
@Cicamama55: Mióta multik és keménydiszkontok vannak jóval több zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá mint pl. a nyolcvanas években. Mezőgazdasági vidéken lakom megyeszékhelyi városiként és még jól emlékszem, hogy anno Mari néni az öt kilométerre lévő falujából a városunk piacán drágábban árulta a terményeket a pesti áraknál. (Pesten jártam időnként és alig hittem a szememnek az árak láttán.) Ezt kellett megvennünk a fővárosinál már akkor is jóval kevesebb bérünkből.

A közelünkben a kilencvenes évek óta van egy piac ahová rendszeresen lejárunk de legtöbbször tovább megyünk a multikhoz mert az olcsóbb és megbízhatóbb. Őket ugyanis gyakrabban ellenőrzik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.