Félmillió embert érinthet a gyűjtőkémények cseréje a fővárosban és vidéken, mondta el az Inforádiónak Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke.

"A magyarországi gázkészülékek átlagéletkora meghaladja a 20-22 évet, ami azt jelenti, hogy egy elöregedett energiahatékony készülékállománnyal vagyunk megáldva, akár negyvenéves készülékek is lehetnek.

Ezek csereéretté válnak, így ez sok embert érint.”

A szakértő szerint több százezer lakásban szükséges a kazáncsere. Megnőtt a kereslet az energiatakarékos kondenzációs kazánok iránt, ezekhez viszont az épületek többségében át kell alakítani a kéményeket. Különösen nagy problémát jelentenek a társasházakban rendkívül elterjedt gyűjtőkémények, mert az ezekhez tartozó hőtermelők (kazánok, vízmelegítők) cseréjét a készülékek tulajdonosai egyedül nem végezhetik el, ugyanis a beavatkozás a többi lakásra is hatással lehet – hangsúlyozta.

A készülékcserékre és kéményátalakításokra lakossági pályázatokat fognak kiírni, ami a finanszírozásban jelenthet segítséget.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. szerint: bár elöregedett, de energiahatékony készülékállománnyal vagyunk megáldva! =))
nem tibi
Nincs miből fizetni , gondoskodni kellene róla hogy ha bevételt akarnak a családoknak is legyen tisztességes bevétel .
szaboria1
Ja kérem valamiből pénzt kell csinálni a Tüzelés és kémény seprő cégeknek. Nekem is potom plusz 65000.-ft-ba került a vízmelegítő cseréje a kitalált bélés test miatt, mikor kihúzták nem volt annak semmi baja de már vissza nem tudták tolni mert össze hajladozott a kihúzáskor.
eugen4402
@RonaGyuri: Nekem is feltűnt... Pokolba a vén, energia-hatékony készülékekkel. Ideje, hogy lecseréljük új, korszerű energia-pocsékoló konstrukciókra. Megint egy álom, akiknél így dől szét a kémény, azok miből vesznek kondenzációs (luxus) kazánt..?
Eladott Ország
Ha nincs piac, mert koldussá tettük a lakosságot ,majd jogszabállyal kikényszerítjük. A falazott kémények már rég nem felelnek meg a modern fűtéstechnika követelményeinek. Magyarországon is egy uniós rendelet, ami szerint kizárólag olyan gázkazánokat lehet felszerelni, amelyek éves átlagos hatásfoka legalább 86 százalékos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ekkortól kizárólag kondenzációs kazánokat lehet majd beüzemelni. Mibű...
coni
@Eladott Ország: Valójában semmivel nem hatékonyabb egy kondenzációs kazán ha rákötik egy régi radiátoros fűtési rendszerre és egy rosszul méretezett kéményre. A gyakorlat az, hogy nem cserélik ki a régi épített kéményeket csak belehúznak egy kondenzvízálló bélést és a levegőbeszívás a régi, kormos kéményen keresztül történik. Nemcsak, hogy nem hatékonyabb de tönkreteszi a készüléket is, így kidobtál az ablakon több mint egy milliót.
RonaGyuri
@eugen4402: jól látod, nem véletlen hogy a megújuló energiát büntető adókkal sújtják! =))
bakegya
Sok kicsi sokra megy...ez is olyan pénzmosó akciózás mint a vízóra cserélgetés-most dobattak ki velem 3x14.600-at +a drága időm!-családbarátságából elegem van,mikor rúgják már seggbe a magyarok ,de BRÜSSZEL MINDENKÉPPEN EZT A VICCTOR DIKTÁTORT ÉS MAFFIÁJÁT!!!
eugen4402
@RonaGyuri: Bizony, nincs kivétel, a dialektika működik. Minden összefügg mindennel, és a harmincvalahány éves FÉG-kazánomhoz már nem kapok alkatrészt, de fel a fejjel... Addig tartson ki, ameddig Paks2 elkezdi ingyen ontani a kilowattórákat, mert attól kezdve még nyáron is villannyal fűtök. A hülye külföldiek meg csak telepítsék a napkollektoraikat, meg állítsanak szélerőműveket... az ő bajuk!!!
RonaGyuri
@bakegya: ez otthon még csak dühítő, de van egy ismerősöm akinek háromszor kellett lemennie Balcsira a hibátlan órák csere miatt!
bakegya
@RonaGyuri: akkor a másik ismerősöd én vagyok,csakkk ellenkező irámnyba.
Eladott Ország
@coni: Meg erőltetik rá a jónépre az előregyártott Schiedel kéményt, hagy fogyjon. De egy családi háznál jól megépített 14x14 cm-es kürtő béléscsövezve kiváló, mondjuk egy termomax gázkazánnal is ami nem kondenzációs kazán. A hatásfoka annak is 90 % felett van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.