Pénteken derült ki, hogy peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. 25 millió dollárt, vagyis 717 millió forintot követelve az énekestől.

Hogy a most létrejött megegyezésben mi áll, arról nem adtak felvilágosítást. Presser Gábor nem nyilatkozott, ám az eredeti Gyöngyhajú lányt éneklő Kóbor János több részletet is felfedett a Borsnak.

„Úgy tudom, hogy Kanye Chicagóban hallotta először ezt a számot egy lengyel étteremben. Amikor elindult a pereskedés, az elején még figyeltem, de a második-harmadik fordulót már nem követtem. Úgy gondolom, hogy manapság már nem úgy kellene kezelni ezt az ügyet, mint ahogyan Presser tette. A rockzenében elfogadott dolog, hogy bizonyos dallammintákat használnak a zenészek, így nem értem, min húzta így fel magát Gábor, de biztos, hogy most súlyos milliókat kapott”

– mondta a lapnak az Omega énekese.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Asszem, Kobor papa egy kicsit irigy, mert nem az o melodiajat loptak el, hanem Presser Gabor szellemi termeket.
Ha megnezzuk a szorgalmas, kivalo zeneszerzo, Presser Gbor eletmuvet, akkor azt latjuk, hogy igencsak termekeny szerzo, minden dala slager lett.
Ebbol keresett annyi penzt, amennyit, es fizetett adot, amennyit. Pressernek majd az elete vege fele - remelem, minel kesobb - , sajat maganak kell arrol gondolkodnia, hogy mibol fog megelni.
Mig Kanye West egy rapper, aki enekelni sem tud, csak egy elegge "erdekes" kozonseges zenere MONDJA a (talan sajat?) szovegeit.
O, Kanye viszont szepen osszelopkodja azt a zenet, amiert o egy-egy fellepesen annyi tiszteletdijat ker, amennyi az egesz Omega Egyuttes egyeves jovedelme, amikor sokat koncerteznek. Valamint elvette felesegul a hulye kis celebet, es azota meg tobbet ker egy fellepeseert.
Nos ha ezt nezzuk, akkor SENKI se lopjon Pressertol, barmennyire is megtetszett neki a dallam.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Akkor, mindegy min, de mégiscsak jól tette, hogy így felhúzta magát. :)

"mint húzta fel"
Fradigege
Benne van a vérében. Janikám jobb, ha tanulsz tőle. Presser talpra esett és ügyes.
Ez milyen mondat?:
"...A rockzenében elfogadott dolog, hogy bizonyos dallammintákat használnak a zenészek..."
Itt egy reppelő niggerről van szó. Milyen rock zene? A zsidóknak ez magas labda, amit Presser Gabi lecsapott. Jancsikám, te el vagy foglalva a fiatal húsikákkal. Na. Lapozzunk.
karma1
Asszem, Kobor papa egy kicsit irigy, mert nem az o melodiajat loptak el, hanem Presser Gabor szellemi termeket.
Ha megnezzuk a szorgalmas, kivalo zeneszerzo, Presser Gbor eletmuvet, akkor azt latjuk, hogy igencsak termekeny szerzo, minden dala slager lett.
Ebbol keresett annyi penzt, amennyit, es fizetett adot, amennyit. Pressernek majd az elete vege fele - remelem, minel kesobb - , sajat maganak kell arrol gondolkodnia, hogy mibol fog megelni.
Mig Kanye West egy rapper, aki enekelni sem tud, csak egy elegge "erdekes" kozonseges zenere MONDJA a (talan sajat?) szovegeit.
O, Kanye viszont szepen osszelopkodja azt a zenet, amiert o egy-egy fellepesen annyi tiszteletdijat ker, amennyi az egesz Omega Egyuttes egyeves jovedelme, amikor sokat koncerteznek. Valamint elvette felesegul a hulye kis celebet, es azota meg tobbet ker egy fellepeseert.
Nos ha ezt nezzuk, akkor SENKI se lopjon Pressertol, barmennyire is megtetszett neki a dallam.
Főlökött
@karma1: Azért az O+A-nak nem ment olyan rosszul. A koncertjeikre, saját cuccal mentek, mely berendezések értéke sem volt piskóta. Ha jól emlékszem 4-5 kamionnyi berendezéssel flangáltak mindíg. Ebből leszűrhető, hogy nem ment rosszul a bringa akkoriban. Mi maradt meg ebből személyenként, ki tudja, de azért egyik sem nélkülöző fajta :).
lusta
A lopás, az lopás. A szellemi termék is termék. Úgy látom Kóbor még mindig nincs tisztában ezekkel az egyszerű fogalmakkal. Elég szétnézni a világban és akkor bizony a perek sokaságába botlunk, mert a szerzőknek nem tetszik, hogy csak úgy nem dallammintákat használnak a zenészek, hanem konkrét dallamokat.
karma1
@Főlökött: Nezd, az egyik altalanos iskolai osztalytarsnom road-olt nekik, ugyhogy tudom, hogy valoban nagyon ment nekik a szeker. Ugy altalaban zenesz-berkekben mozgok, 5 eves korom ota, es a kornyezetemben most jutnak el a kollegak a nyugdijkorhatarig: az enektanarno baratnom 45 ev munkaviszony utan megkapta a nyugdijat: 48.500 forintot. Mindig mindent leadozott, az oraadasbol is es a szinpadi szerepleseibol is. Szoval ennyi. (Demjen Rozsinak pont ennyi a nyugdija, szinten "zenesz")...
Főlökött
@karma1: Nekem kicsit több :) Azért olyan alacsony, mivel a befizetések összege és a ledolgozott évek után, ennyi jött ki.
Azért ne feledjük, pl. az orvosok, magánvállalkozóként, minél kevesebbet vallottak be, majd az utolsó éveket megnyomták, hogy legyen nyugdíjuk. Volt akinek bejött, volt aki elszámolta magát és alig bír megélni. De akkor - anno igen sokat keresett.
A jogdíjjakkal játszadozás sem újkeletű. Nem véletlen, hogy pl. Majka, tépi az orcáját, hogy keveset játszák kreációit a rádiók. Beszedett jogdíjak, évenkénti elosztásánál igencsak számít, melyik zenét, hányszor is játszották. Milliárdos tétel, mely elosztásra kerül...
karma1
@Főlökött: En ennel egy picit talan melyebben ismerem ezt a dolgot,...:o)))) A mostani nagy oregek kozul egyparral egyutt pisiltunk a homokba... Sajnos, az egyik eppen nagyon sulyos allapotban fekszik a korhazban, a mentoszolgalat kivalo munkajanak koszonhetoen majdnem meghalt, de egyenlore meg semmi biztosat nem tudni az allapotarol (orvosilag) szemelyesen sajnos tudunk, mi, a gyerekkori haverok,...:o( A baratnomet a suli fizette, a kevesszamu fellepeset viszont szinten a meghivo adminisztralta. Szoval NEM Obenne van a hiba...O azert egeszen mas kategoria, mint a Som, Demjen meg a nehany zeneszerzo.,...
egyvandor
Magánvéleménynek még elmegy. De! Erről miért kellet nyilatkoznia Borsnak?
staro2
"Kóbor János nem érti, min húzta így fel magát Presser"

Majd értené ,ha az ő művét lopták volna el.A szerzők a jogdíjakból élnek.A zene engedély nélküli felhasználása megrövidíti őket.
Van ennek tisztességes módja,élnek is vele sokan.
lenn
Sokan, amikor megöregednek, meghülyülnek - hülyeségeket beszélnek, hülyeségeket csinálnak..
Gondolom a kapuzárási pánikon túl, félnek a haláltól.
Kóbor János közelebb van a halálhoz, mint az élethez.
Kóbor János, sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de te már abban a korban vagy, bármikor meghalhatsz.
Kóbor János, már ne vegyél tartós tejet.

"És az igazság szabaddá tesz benneteket."
Érted ennek a lényegét?
Fogadunk, hogy nem?

Ki vagy, honnan jöttél, hová tartasz?
Az a sok identitászavaros ember...
Még azt sem tudod ki vagy, és te akarod megmondani a frankót!?

Beszéljünk a hitről:
"Jézus ekkor ezt mondta neki: "Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?"
Hát persze, hogy nem hisz ebben senki - ami a nagyobb baj, hogy még a keresztények sem!
Többek között ezért váltak hiteltelenekké.
lenn
Nem értem, hogy Kóbor János miért nem érti, hogy Presser miért nem fogadja el hogy Kanye West miért nem érti.
Nem plagizálunk, baszd meg!

Soha nem hallgatok Kanye West-et.
Most megpróbáltam.
Egyszer az egész életemben.
Nem sokáig bírtam.
Fizikailag fájt.
Megint "niggerezni" támadt kedvem.

Ezzel a szarral pénzt lehet keresni?
De tényleg?
verőce21
Előkerült itt az Omega felszerelése. Valóban a legjobb koncertfelszereléssel rendelkeztek, sokan bérelték is tőlük. (Ha jól emlékszem még a Rolling Stones is tőlük bérelt eszközöket a magyarországi koncertjén.)
Ettől függetlenül, nem hiszem, hogy K.Janinak olyan jól menne, mint hallatszik. Akkor nem árulta volna jóval ár alatt a devizahiteles villáját néhány éve, hanem benyúl a zsebébe és kifizeti azt a 169 millió Ft-ot. (Felmerül persze az is, miért volt a hitelre szüksége?)
vladimir putin
@verőce21: Na de kerem! Kivalo maffijavezer baratomnak udvari bolondjat megkerdojelezni?
Eladott Ország
Presser Gábor azért húzta fel magát annyira, mert ami jár az jár, a pénz meg pénz, ilyen egyszerű. A koppintás, plagizálás csak nálunk megengedett, kormányszinten.
cikicakk55
Én ezt az egész nyugdíj rendszert nem értem.Most véletlen végig néztem Lázár János kormányinfóját.Azt mondta,hogy Hódmezővásárhelyen Ő szokott beszélni az idős emberekkel, nyugdíjasokkal..Megállapította,hogy Hódmezővásárhelyen az átlag nyugdíj 114.430 ft .Én nem tudom Lázár úr kikkel beszélt,de abban a városrészben ahol én élek( és ez nem a legszegényebb része a városnak,bár vannak kifejezetten a gazdagok kerülete. ) ott a lakosok kb 50% nyugdíjas,vagy rokkant nyugdíjas. Semmi sumákság nincs a rokkantaknál,tényleg betegek,többször is át lettek rostálva. Engem 2006-ban rokkantosítottak,akkor már elmúltam 52 éves.Egy kullancs csípés okozta agyhártya gyulladás után maradt vissza olyan betegségem,ami miatt már nem dolgoztam. 33 év 218 napot minősítettek munkának.Szerencsére nem sűrűn voltam beteg,így nem sok levonásom volt.Nem rajtam múlott,hogy mennyit fizetek az OEP-nek,hisz állami dolgozó voltam.Kórházban dolgoztam ápolónőként az utolsó napig. Lehet,hogy keveset vontak le? Az biztos,hogy a munkabéremből nem tudtunk a gengszterváltás után kimenni Görögbe,Haitira, Még Európán belül sem tudtunk elmenni nyaralni.megszűnt a szakszervezeti beutaló,ezzel mi le is mondhattunk a nyaralásokról,pedig a Jugó tengerpart is szép volt, Leányfalunk is kétszer nyaraltunk szakszervezeti beutalóval. Lényeg,hogy a nyugdíjam akkor 45..500 ft lett. Közben engem véglegesítettek,ami semmit semmit nem jelent a nyugdíjamnál. 2006 óta a nyugdíjam 45.500 ft-ról 2017-re 59.200 ft lett. A mostani 1,6%-os nyugdíj emelés számomra 620ft + jelentett. A környezetemben rengeteg nyugdíjas él,jóval 70 év felett vannak,de egyikőjüknek sem haladja meg a nyugdíja a 90.000ft-ot.Hogy jön ki ebből Lázárnak a 114.430 ft-os átlagnyugdíj. A párom tényleges nyugdíjas,az Ő nyugdíja 69.150 ft. Ebből neveljük a még egy évig nappali tagozaton tanuló sürgősségi ápolónak készülő fiunkat. Az mondanom sem kell,hogy hús csak hétvégén vasárnap van az asztalon, a tej árát én sem ismerem,bár szeretem a tejet,de van ami annál...
cikicakk55
Nem tudtam befejezni,mert a vége lemaradt. tehát van a tajnél fontosabb is.nem panaszként írtam le amit nyilvánossá tettem,hanem mert párszor meg megszóltak azért,mert " bezzeg az internetre telik"Igen,telik,de ennek elég komoly megvonási velejárója van. A gyerek nem jár strandra,nem volt 15 éve nyaralni,nem eszik fagylaltot,nem eszik csokit,pedig szereti,a duriból öltözködik,de csak 2 nadrág,2 pulóver,2 cipő és egy kabátja van.Pólóból 5 db van neki.Nem tud a barátaival beülni egy lepukkant csehóba sem egy kólát meginni. Moziba, valamikor az óvoda vitte el utoljára. Koncertre csak akkor tud elmenni,ha ingyenes. Neki is vannak olyan estéi,amikor még lett volna hely a gyomrában egy kis kajának,de addig nyújtózkodj,még a takaród ér.Nem vehetem el az egyetlen szórakozását,az internetet.Ezen tartja a barátaival a kapcsolatot,ha van ideje játszik,de sokszor használja dolgozatok előtt az információk megszerzésére,ugyan is év elején nem tudtuk megvenni neki a tankönyveket. Azért jó,hogy a kormányunk szerint az ország szárnyal, a munkanélküliség csökkent, a nyugdíjak vásárló értékét megőrizték,stb. Nem tudom kikről beszélnek ilyenkor,mert az én környezetemre ezek a megállapítások az igazságnak a közelében sem járnak.
Villon
@Mirabilis: A szerzői jogok, a szerzőt, szerzőket illeti. Ez mindenütt így van, nemzetközi jog szabályozza. Az előadó nem szerző.
karma1
@Mirabilis: Azert a Petroleumlampa Presser eloadasaban is slager lett...:o)))) De ahogy @Villon irja, a daraboknak szerzoi jogvedelmuk van, nem eloadoi, ... Pedig mi legjobban altalaban az eloadokat ismerjuk, es kevesbbe a szerzoket...
szettevette
Még jó, hogy felhúzta magát! Ez a dal az ő munkája. Más már a gatyáját is elperelte volna. Szerintem Presser még eléggé higgadtan kezelte ezt az ügyet. Jól néznénk ki, ha mindenki azt a dallamot használná, amit csak kedve tartja. A szerzői jogokat tessék tiszteletben tartani bármilyen nagy sztár is valaki. Ha Kóbor került volna ilyen helyzetbe ő is ugyanezt tette volna!
sokanvagyunk
"Kóbor nem érti..." - Én meg azt nem értem, miért nem fizet ő is Pressernek, hogy elénekelhette a szerzeményét, és ismertté vált vele.
karma1
@szettevette: Pontosan! Ha Presser lopott volna Kanye-tol, akkor mar a taknyos zsebkendojet is kiperelte volna tole a rapper,... Miert ne allna ki a sajat igazaert Presser? Kobor meg menjen a francba, sirja ki maganak megint a csuti stadionban a felhazas koncertet,... Ugyis csak ehhez ert mar csak mostanaban...
szaboria1
Kóbornak inkább most az fáj, hogy Presser jó sok pénz nyert meg de nem egyedül hanem Adamis Annával. Adamis mint jogász és ráadásul a szerzői jogi szakértők tagja is volt.
Adamist látszik meg sem merte említeni mert nélküle az Omega nem lett volna sikeres.
Nem kell irigykedni.
Csizmás Kond
...mongyuk ha a neves zeneszerzőink az általuk feldolgozott népdalok után ugyanúgy kéne fizessenek mint ahogy ők követelik a saját szerzeményük felhasználóitól, még a gatyájukat is el kéne adják...
cikicakk55
@karma1: Igen,szégyen.Nem az én szégyenem,de nekem fáj. Ráadásul rengeteg magyar család él ilyen anyagi helyzetben,sőt én még a szerencsésebbek közé tartozom,mert nincs semmilyen hitelem,senkinek nem tartozom.Néha valamelyik szolgáltató szólít csak fel,hogy elvagyok maradva az utolsó számlával.sajnos ez nem feledékenység szokott lenni,bár kb 300 ft késedelmi díjat azért felszámolnak.Azért írom,hogy én még a szerencsésebbek közé tartozom,mert már csak 1 évig kell kibírnunk,hogy a gyerek végezzen,aztán már lesz saját jövedelme.Ráadásul nekünk nincs több eltartandó gyerekünk.Látom az utcán az anyukákat 2-3 gyerekkel.A szívem majd megszakad. A babakocsi már a 3. gyereket szolgálja ki. A gyerekek ruhái is öröklött ruhák,látszik rajtuk.Anyuka sem a divatlapból lépett ki. El tudom képzelni,hogy egy ilyen család mennyi és milyen minőségű ételeket ehet.Az állam meg sulykolja,hogy a fiatalok szüljenek gyereket? Minek? A szülő látja a saját gyereke nyomorát,ezért szüljön?
Eriksson
Az, hogy Presser peren kívül megegyezett a rapperrel, az az ő egyéni szerencséje. De mi köze van ehhez Kóbornak? Attól ő nem lett rosszabb zenész, kár fikázni.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/03/26/szivesen-elmagyarazom-kobor-janosnak/
Ha van tanulsága ennek az egésznek, akkor ez legyen az: értetlenkedés helyett megérteni, hogy a szellemi tulajdon ellopása ugyanúgy lopás, mint amikor az ember házát, földjét,
magánnyugdíját, jövőjét hordják szét kamionszámra. Azzal a különbséggel, hogy nem a zsebéből lopják ki közvetlenül a pénzt, hanem. Ha valakinek a szellemi termékét felhasználom, akkor az a minimum, hogy előbb engedélyt kérek rá, fizetek érte és csak utána viszem, mintha az enyém volna. Amellett, hogy örülök, hogy segíthettem Kóbor Jánosnak a megértésben, remélem pontosan tisztában van azzal is, hogy az egyik legjobb dolog, ami életében történhetett vele az éppen az, hogy elénekelhette a Gyöngyhajú lányt. Amiért persze nem kell élete végéig hálásnak lennie, de az talán elvárható lenne, hogy ne beszéljen hülyeségeket, amikor a dal jogos tulajdonosát meglopják.
advocat
A népdal szerzője ugyebár ismeretlen. Továbbá a szerzői díj is csak a szerző halála után 70 évig jár. Pl.:Rejtő Jenőé nemrégiben járt le. Ezek után a felhasználás már ingyenes.
karma1
@Főlökött: Jaj, hulyeseget irtam, nem az osztalytarsnom , hanem a BATYJA, Komjati Pityu roadolt nekik,...:o)) Csak most olvastam vissza, mit irtam,... Bocsi,... De a tobbi igaz... (Egyutt tanultak az egyetemen a Koborral)
Főlökött
@karma1: Ezen cikkben az igazság :) Szabadfoglalkozású és mindenkinek magának kellett volna adót fizetni :)

kolozsvaros.com/2017/03/27/tedd-le-azt-a-karot-rozsi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.