A miniszterelnök korábban azt mondta, kommunista beidegződés közpénzként tekinteni a milliárdokra. A Kúria szerint nincs igaza.

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket, elsősorban az Orbán Viktor számára kedves labdarúgást – írja a hvg.hu.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a hvg.hu-nak az ítélet után csak annyit mondott, „nyertünk, nyilvánosak a tao-adatok”. Ugyanis a Kúria szerdai döntésében helyben hagyta a másodfokú ítéletet.

Orbán Viktor tévedett: mégis közpénz a tao

Fotó és nyitókép: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Sportot támogatnak belőle

A pert a Transparency International indította a tao-támogatások nyilvánosságáért, a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong – szövetségeit akarták arra kötelezni, hogy adják ki az egyesületeiknél a társaságiadó-kedvezmény terhére nyújtott támogatások után keletkezett, 2011 és 2016 közötti támogatási igazolásokat. Korábban másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a TI-nek adott igazat az ügyben, arra hivatkozva, hogy a tao-támogatásokat osztó cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”, így ki kell adni, hogy milyen szervezetek részesültek támogatásban.

"Kommunista beidegződés"

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, a tao-pénz nem közpénz, kommunista beidegződésnek nevezte, hogy egyesek így tekintenek ezekre a forintokra. A 2016/2017-es idényben a tao-rekorder a fociklubbok közül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt, 2,92 milliárd forintos támogatással. A Tállai András NAV-elnök igazgatta Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót, a Seszták Miklós miniszterhez kötődő Kisvárda 581 milliót kapott a taóból.

Ha közpénz is, akkor is adótitok

A mostani döntés azért is fontos, mert a kormány épp azt tervezi, hogy végleg eltitkolja, hogyan ömlenek a milliárdok a sportba. Az adótörvényekben ugyanis eldugtak egy mondatot, amely szerint hiába közérdekű adat a tao-támogatások összege, az adótitoknak minősül. A kormány honlapján július végén jelent meg az új adóeljárási törvénytervezet, a több száz paragrafus között a 3. rész 128. § (5). pontja, pedig azt mondaná ki, hogy "közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott adótitoknak minősül".

A hivatkozott (1). bekezdés szerint pedig „adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás, az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás, vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke”.

(hvg.hu)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyvandor
Cinikusan tudatosan belehazudik a képünkbe, és még mindig nem mondatják le. Bármit elkövethet az ország ellen mégis megússza. Azt meg fel sem lehet fogni mi közpénzbe kerül ennek a suttyónak a imázsának a fenntartása, tisztára mosása.
egyvandor
@kissé felnőttem: Gorbán úgy van a joggal, hogy ami neki előnyös az jogos ami másnak is, az jogtalan. Morálisan is ugyanilyen szinten van.
egyvandor
tiba fideszes nertárs már bevételeik utáni Társasági Adó kötelezettségeiket is eltöröltetné.
Azok a cégek akik munkával küzdenek meg a fenn maradásukért fizessenek. A zselés hajó két ballábas minimum hárommillióból sanyargókat foglalkoztató állami pénzeket lenyúló "sport vállalkozások meg ne!
Logikus nem?
bakegya
Körülöttem, minden nemzeti kutyafaxa sportolóból tulajdonos,földbirtokos,egyetemi tanár lett,holott a lószarnál is gyengébb személyes képességekkel-ezek tartják fenn és élvezik a MINDEN NEMZETI DISZNÓSZARÁT AZ ORBÁN MÉSZÁROSUNKNAK!
mackoka46
Csoda, hogy a Qria nem kúrta el a magától értetődő ítéletet. Még a nevében is bent van a rendeltetése: Elkqr, erre lett létrehozva.
Eladott Ország
Orbán: "Kommunista beidegződés". Még ő mondja. A pofám leszakad, aki minden volt már csak fürdőskurva nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.