A legfontosabb gyógyszereken próbálnak spórolni, kerül, amibe kerül.

A négy daganatos betegség kezelésére alkalmas 15 gyógyszer korábban sem volt ismeretlen Magyarországon, de a betegek csak egyedi méltányosság alapján kaphatták őket.

Ezen változtatott egy 2016 őszén kiadott rendelet, ami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleménye szerint térítésmentesen, előzetes méltányossági eljárás és adminisztratív terhek nélkül tette elérhetővé a rákgyógyszereket a betegeknek. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábbinál lényegesen könnyebben írhatták fel a szereket az onkológusok, és azokhoz sokkal gyorsabban (az egyedi méltányossági eljárás 60-90 napig is eltartott), és szélesebb körben jutottak a betegek – írta a 444.hu.

Azon a rákgyógyszeren spórol az egészségbiztosító, aminek bevezetését korábban ünnepelték

Fotó és nyitókép: Pixabay.com cco

Csak a legolcsóbbat támogatnák

Most viszont változott a helyzet. Az egészségbiztosító ugyanis november 1-től változtatna bizonyos rákgyógyszerek beszerzésének szabályain, az egy-egy betegségre javallt készítmények közül csak a legolcsóbbat támogatnák. Emiatt most olyan gyógyszerek is kiszorulhatnak a támogatásból, amit éppen pár hónapja, a legnagyobb ünneplés között vezettek be.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő október elején közbeszerzést írt kibizonyos gyógyszerek beszerzésére. Ebben a beszerzésben úgynevezett vaklicites szabályok szerepelnek: a gyógyszereket megversenyeztetik, és egy-egy kategóriában csak a legolcsóbbat támogatják.

Mások lehetnek a mellékhatások

A megversenyeztetett innovatív gyógyszerek hasonlóak ugyan, de egyáltalán nem ugyanolyanok. Egész más a hatásmechanizmus, emiatt mások lehetnek a mellékhatások. Lehet, hogy az egyik gyógyszert nem szerencsés felírni, ha a páciens cukorbetegségben szenved, a másik szerre meg a vesebetegséggel is küzdő páciens reagál rosszul. Olyan rákgyógyszerekről van szó, amiket soha nem hasonlítottak még össze egymással, és a 444 által megkérdezett szakértők szerint ahol a világon egyáltalán használnak innovatív készítményeket, ott sehol sem is fordul elő, hogy így kössék meg az orvosok kezét az onkológiai gyógyszerek felírásakor.

Nem magánérdek, sima spórolás

A gyógyszerkassza működését ismerő szakértők szerint a változtatás mögött nem valami speciális ágazati vagy magánérdek áll, egyszerűen spórolni próbál az NEAK. A nemzetgazdasági minisztérium nyomás alatt tartja az egészségügyi államtitkárságot, hogy tartsák minél alacsonyabban a gyógyszerkassza minden évben elszálló kiadásait, az NEAK hivatalnokai pedig így próbálnak spórolni.

(444.hu)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Remélem, h a gyógyszereken megspórolt pénzen épülő stadionok falára elhelyeznek egy emléktáblát a hősihalott rákbetegek emlékére.
Nem vagyok rosszindulatu, csak dühös és kívánom, h ennek az aláírója olyan hosszú kínok között pusztuljon el, h minden egyes percben saját megváltó haláláért könyörögjön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@maci0427: Sajnos amit az egészségügytől elvonnak azt mindig mi a kisemberek szívjuk meg.nekünk nem lesz ingyenes a rák elleni,mi megyünk olyan kórházakba,ahol egy-egy vizsgálatra hónapokig tart a várakozási idő, nálunk fogynak el a műtéthez kellő anyagok,eszközök,a mi ágyunkhoz nem lesz elég ágynemű. stb.Szóval amit megírnak és nekünk nem jó,hidd el ,hogy mind igaz sajnos.
evacica
@szép új világ: Sajnos ezeknek még ez sem nyitja fel a szemét, ennél alább való intézkedést nem is lehetett volna hozniuk. Kívánom nekik és családtagjaiknak, hogy tudják meg, hogy milyen egy ilyen halálos kort megkapva élni! Gyalázatos gátlástalan kormány a vezetőjükkel,együtt!
Desischado
Rühes embertelen férgek! Kívánom nekik, hogy kínok között dögöljenek meg! -Miféle banda az, amelyik a legrászorultabbakon spórol állandóan?!
magyarbakancs
Rák enné ki a belét aki ezt megszavazta,aláírta,hogy daganatos betegeken spórolnák vak licittel.
elnyomott
Csak Soros-bérenc lehet, aki ilyesmit állít.
Nálunk magas színvonalú az egészségügyi ellátás, szinte nincs is beteg ember. Mi egy munkaalapú, illiberális gazdag, jól működő, sőt dübörgő gazdaság vagyunk.
Mindenki, aki mást mond, hazaáruló, slussz!!!
lusta
Nem értem a hozzászólókat. A matyar választó ezt akarta és megnézvén a közvéleménykutatási adatokat, továbbra is ezt akarja. Neki így jó, mert szeretne minél előbb meghalni, nem szereti, ellenben más országok lakóival, ha meggyógyítják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.