A 2010-es kormányváltás óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források, a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt.

Rétvári: a cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen

Fotó (illusztráció): Pixabay cco

Elmondta:

2010-ben a csecsemőgondozási díjra (csed) fordított kiadások 37,5 milliárd forintot tettek ki, amely hat év alatt 36 százalékkal emelkedett, így már 51,2 milliárd forinttal járult hozzá az állam a szülési szabadság időtartamára járó támogatáshoz.

A csecsemőgondozási díj átlagos havi bruttó összege pedig hat év alatt 115 200 forintról 153 161 forintra növekedett, vagyis 33 százalékkal több jut a kisgyermekeseknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a csed, hanem a gyermekgondozási díj (gyed) összege is jelentős mértékben növekedett, hiszen míg az állam 2010-ben 92,5 milliárd forintot költött gyedre, addig hat év alatt mindezt 129,7 milliárd forintra emelte. Eszerint havi 83 473 forintról 112 848 forintra emelkedett átlagosan a kisgyermekes szülőknek járó támogatás, ami azt jelenti, hogy átlagban 35 százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodhatnak

Közölte továbbá:

január 1-jétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően tovább nő a gyed, valamint a diplomások gyedjének összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik.

A gyed maximális összege idén eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a "diplomás gyed" az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

A cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen, amit az állam évről évre növekvő mértékben biztosít

- emelte ki az államtitkár.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Retkesbence az elképzelésetek már megvalósult ti ,,családbarátok vagytok a TI CSALÁDOTOKKAL,, a többi meg leejtve tetű !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Perwool: dejszen csökkentetődött tán a hal meg a csirkeláb is, mer választási hajrá van, neked semmi sem elég? Há kinyújtom a kisujjamat azt leharapnád a karomat is?

Nem elég, hogy most egy kicsit visszaveszek a stadiomépítési boomból 2 hónapig, hogy a fene a sok buta nyugger nem képes rám szavazni mind. Mit kéne még ígérni nekik, tán a csirkecsőr is kéne?
glorianna
"A cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen"
Melyik családdal legyen barát?
quadrocopter
Valaki dobja ki a friss levegőre - félreugat!
simmering73
Jelenleg még ott tartunk, hogy fideszbarát. Immáron hét éve.
Perwool
@Peller Anikó: A kakastöke pörkölt sem rossz.-:)

"Ok​os vagy, ha csak felét hiszed el annak amit hallasz.Zseniális, ha tudod melyik felét."
/Robert Orben/
Eladott Ország
Te műkeresztén büdösbunkó Rétvári, két generáció hiányzik lassan Magyarországról. A gyerekek és az unokák, akik várják a rokonokat a dublini, stockholmi, londoni vagy frankfurti reptéren vagy bárhol máshol a világban. Ez egy nemzet tragédiája, amit valószínűleg soha nem fog kiheverni. Bőröndökbe zárt fájdalommal, szétszakadt családokkal és keserédes szaloncukorral együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.