Az elszakított magyarok ügyének rendezését képviselné a következő időszakban a Jobbik – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón vasárnap.

A kisváros első világháborús emlékművénél rendezett ünnepségen Sneider Tamás elmondta, az ország a "trianoni traumáját" megfelelő politikával elkerülhette, vagy csökkenthette volna az akkori politikai elit, amely nem tudta megakadályozni hárommillió magyar idegen államok fennhatósága alá kerülését.

Sneider: határozottan kell kiállni a határon túli magyarok autonómiájáért

Fotó, címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Vélekedése szerint a nagyhatalmak – földrajzi és nemzetiségi adottságoktól függetlenül – "széttépték" Magyarországot 1920-ban. Jelezte, az azóta eltelt időszakban, de leginkább az elmúlt csaknem harminc évben az elszakított nemzetrészek ugyan megfogalmazták saját autonómiakoncepcióikat, de a három évtized alatt egyetlen magyar kormány sem állt ki ezekért az igényekért.

"Egy új időszakot szeretnék nyitni ebben a kérdésben, amikor igenis határozottan kiállunk azokért a követelésekért, amit megfogalmaztak az elszakított magyarok Erdély, Délvidék, Kárpátalja és Felvidék esetében" – fogalmazott a Jobbik elnöke. Sneider Tamás hangsúlyozta, a határon túl élő magyarok mellett a román, szerb és szlovák többségi nemzetekért, "egész Kelet-Közép-Európáért" egyaránt küzdeni kell, hogy ők is nyugalomban és békében érezhessék magukat.

Ennek köszönhetően jöhetnek majd el olyan évszázadok, amikor az egész Kárpát-medencében békességben, nyugalomban lehet majd együtt élni – fogalmazott a Jobbik elnöke. Dél-Tirol példáját megemlítve azt mondta, ugyanazokat az önrendelkezési jogokat szeretnék elérni a határon túli magyarok esetében, mint amelyeket a nemzeti kisebbségek Nyugat-Európában lényegében mindenhol élvezhetnek.

"Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbsége a magyar" – jelentette ki Sneider Tamás, hozzátéve, azt szeretné, hogy Magyarországot pár évtized múlva "rózsafüzérként" fogják körbe a területi autonómiák.

A megemlékezés végén a jelenlévők mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a világháborús emlékműnél.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tessék mondani ez nem más ország dolgaiba való beavatkozás? Csak nekünk ne szóljon bele senki a dolgainkba, mi viszont mindenkiébe határainkon túl?
A pénzről nem is beszélve, amin szavazatokat vásárolt/vásárol pártunk és kormányunk.
Aztán csodálkoznak, hogy miután itt is ott is szavaznak, innen is onnan is zsebre teszik a pénzt, finoman szólva is nem szeretik őket.
Meg van a lehetősségük átköltözni Újszalontára, Sarkadra, Méhkerékre, közel van hozzájuk!. Aztán élvezhetik, amire voksoltak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Mi van, már te is kezded?? Álljon ám ki értük az útszéli qurva, te bugyuta.
lusta
Hát nem érdekes, a burgenlandi magyarokért senki sem áll ki? Mikor nyújtanak be ultimátumot az osztrákoknak?
Jozefina
Nem értrem minek rugózni trianonon. Megtörtént! Nem éppen jól, de változtatni nem lehet rajta. Maximum az adott országok "hazafiai" még jobban utálni fogják a magyarokat és mindenféle atricitásoknak vannak kitéve a határon túliak. Talán jobb lenne a határokon belül békét, demokráciát és normális együttélést kezdeményezni,
sokanvagyunk
Most pedig a 98. évforduló alkalmából a "trianoni traumát" utánozva a Jobbik vezetése szemléltetni kívánja pártján keresztül a szétszakítást?
namihami
Ez nem újdonság, hiszen évtizedek óta hallhatjuk, hogy:: ""Schneider Fáni, de azt mondta..."".
Bár lehet, hogy az egy másik Schneider volt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.