A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket.

Brutális a munkarőhiány a közétkeztetésben

Fotó: MTI

A közétkeztetési szektorban viszont a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még nagyobb mértékű. Az intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint:

az egységek 80 százaléka jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

A szakképzettség nélkül betölthető munkakörökben a szükséges létszám 28%-a, a szakképzettséghez kötött munkakörökben a dolgozók 32 százaléka hiányzik. Ráadásul

az élelmiszer- kezelői munkakörben tevékenykedő, új belépő munkavállalók átlagos szakmai tapasztalata nem éri el az egy évet.

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

Az élelmiszerkezelői munkakörben dolgozók élelmiszerbiztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben

– tette hozzá a kutatóintézet ügyvezetője, Tóth András.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@Eladott Ország: na ebben sem volt semmi kétségem! =))
Hellcat
@Eladott Ország: @RonaGyuri: Ki más...Amihez ezek hozzányúlnak az szar lesz...a qrbán maga az Anti-Midasz.
Lepényleső
...tehát a köz éhezik,amíg a slepp azokat vígan lenézik?
Nils Holgersson
A fenti kép csak illusztrció?! Merthogy az minatamenza!
Eladott Ország
Mert itt, a nagyfene magyar Magyarországon az a helyzet, hogy a fedezet és nyakló nélküli ígérgetések és válogatott pénzszórások mögött egy uniós támogatások hiányában gazdasági növekedést produkálni képtelen, bezárkozó, kirekesztő, összeráncolt homlokú társadalom húzódik. Ahol lassan minden ötödik gyerek külföldön születik meg, ahol a kivándorlók jelentős része nem akar visszajönni, és ahol a külföldi munkavállalók száma lassan meghaladja a versenyszférában foglalkoztatott, adót fizető állampolgárok számát. A kör bezárult, pedig minden kör természeténél fogva eleve zárt. Nem lehet már a dübörgő sikernyilatkozatokkal elfedni, hogy a tartós munkaerőhiány a gazdaság termelékenységét veszélyezteti. És nem az a baj, hogy az Orbán család esetleg nem tud lángost zabálni a Balaton partján, mert nincs ki megsüsse azt a rohadt lángost, hanem hogy íme hát meglett a böjtje annak, hogy néhány szupertehetséges országépítő zseni feneketlen étvágyában nem tudta, mikor elég a harácsból.
tulipan
@fideszes gyökér: Szerintem azért. kissé túl sokat feltétezel az arabokról, tekintve, hogy egy német orvos szerint, állandóan a Viagrár kérik tőle! :)
A másik, hogy a derék magyarok hapsik, ugyancsak szorgalmasak, ha a magyar nők megerőszakolásáról van szó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.