Az ellenzéki frakciók képviselői bojkottálják a parlament hétfői ülésnapjának a napirend elfogadását követő részét- jelentették be az érintettek rendkívüli sajtótájékoztatón.

Botrányos parlamenti hétfő – az ellenzék bojkottálja az ülés további részét
Szabó Tímea – fotó: Kovács Attila/MTI

Az eset előzménye, hogy több ellenzéki képviselő is hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta az Országgyűlés plenáris ülését, miután a parlament csomagban szavazott a hétfői napirendhez benyújtott 2925 ellenzéki módosító javaslatról. A módosító javaslatokkal az ellenzék a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat elfogadását akarta hátráltatni.

A hétfői ülésnapon heves vita alakult ki a Házban, amelynek a végén az ellenzéki képviselőcsoportok, néhány független képviselővel kiegészülve kivonultak az ülésteremből.

Ezt követő sajtótájékoztatójukon Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, hogy igazságügyi bizottság alaptörvény- és házszabályellenes döntést hozott amikor úgy határozott, hogy egyben kell szavazni az ellenzéki módosító indítványokról. A frakcióvezető szerint példátlan esemény történt, mert a "Fidesz arra vetemedett", hogy megfossza az ellenzéket az obstrukció több száz éves jogától.

Hangsúlyozta, hogy

továbbra is kiállnak a szakszervezetek mellett és tiltakoznak a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat ellen, amit a szocialista politikus, ellenzéki társaihoz hasonlóan csak "rabszolgatörvénynek" nevezett.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke úgy fogalmazott, hogy már a napirend előtti felszólalások során látszott, hogy

Kövér László, az Országgyűlés elnöke "ideges, ostoba házmesterként fog viselkedni".

Ezt követően a házelnök az "Országgyűlési Őrség mögé bújt", mert "felsorakoztatta" őket az ülésterem előtt – emelte ki. A politikus elképzelhetőnek tartotta, hogy Kövér László erőszakkal akarta eltávolítani az ellenzéki képviselőket az ülésteremből.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egyértelműnek nevezte, hogy

a kormánypártok rettegnek. A Fidesz-KDNP sem az emberekkel, sem más pártokkal nem tárgyal és már a saját szabályait sem hajlandó betartani, mert "az egyetlen eszköz, ami a kezében maradt, az az erőszak"

- jelentette ki.

Amennyiben a "rabszolgatörvényt" elfogadják, akkor az ellenzék az Alkotmánybírósághoz és a Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni – közölte.

Lukács László, a Jobbik frakcióigazgatója azt mondta, az emberek jövőjét meghatározó egyik legfontosabb témáról van szó, ezért ők is kivonultak, mert az ellenzéknek egységesen kell fellépnie az ügyben.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke hangsúlyozta, hogy ez a kérdés egy táborba sodorta az egyébként nagyon sok kérdésben eltérő véleményt képviselő ellenzéket. A "rabszolgatörvény" a parlamenti ciklus legveszélyesebb indítványa, a törvényjavaslat elfogadásának megakadályozása nemzeti ügy – tette hozzá.

A független Szél Bernadett úgy fogalmazott: a parlament ülésén nem csak az ellenzéki képviselőket, de rajtuk keresztül az ellenzéki szavazókat is elhallgattatták.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Botrányos parlamenti hétfő? Ne már ,mi ebben a botrányos,hogy kivonult az ellenzék? Az a botrányos amit a kétharmad parlamenti mandátum birtokában a fidesz művel.Az az egy harmad parlamenti mandátummal biró ellenzék több mint 2.800.000 embert képvisel. Hogy merészeli a ház elnöke ezeket a képviselőket elhallgattatni, kizárni? Ki a fene ő? Merthogy ez nem "közjogi méltósághoz" megfelelő viselkedés ,hanem a gangos házmesterekhez.
Ki francot képvisel önmagán,és orbánon kivül az ott tunyhuló kétharmad? A választópolgárokat? Akkor miért is áll győzelmi szavazásra a rabszolgatörvény,meg a többi szemétség, ami az emberek életét keseriti meg? Takarodjanak vissza fatornyos falujukba, ha nem tudják, hogy mi egy országgyűlési képviselő dolga.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Szeparepa2: életünket és vérünket...mondták az eleink...amikor a királynő védelmet kért..
balos
Feszítik a határokat a nemzetes köcsögök,nem tudják,milyen amikor a kötél elszakad(alattuk)!
Fayeonna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Mirabilis
@kereső: A botrányos:
1: az ellenzék az elcsalt választás után képes volt beülni a parlamentbe
2. az ellenzék kiáll a munkaválllók mellett, a munkavállalók meg szarnak bele
Mirabilis
@kereső: Nem az a botrányos, amit a fidesz művel, hanem az, hogy megteheti.
És miért teheti meg? Mert nincsenek kint az utcán milliók, akiket érint a fidesz botrányos "művelete(i).
Mirabilis
@cikicakk55: Nahát: Ha nem vesznek részt egyöntetűen a parlamenti bohóckodásban, egyedül marad a fidesz az összes szarság megszavazásával. Ennek azért lenne üzenete a nagyvilágban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok