Jó döntés volt "az ideológiai gerillákat távol tartani" és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott csütörtöki megbeszélését követően az M1 aktuális csatornának.

Orbán: jó döntés volt Ursula von der Leyen támogatása
Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Európai Bizottság új elnökével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: "jó döntést hoztunk, eddig".

Orbán Viktor Ursula von der Leyent olyan politikusként jellemezte,

"akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben".

Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.

Ursula von der Leyen érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni – tette hozzá Orbán Viktor.

"Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk", de az ésszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban vagy bármely más jelölt esetén lett volna – mondta.

Orbán Viktor eredményesnek értékelte a csütörtöki beszélgetést. Az új bizottsági elnökről kijelentette azt is:

szenvedélyes meggyőződése, hogy az Európai Uniónak fenn kell maradnia, ezért "ösztönszerűen" utasít el minden olyan ügyet, amely távolítja egymástól a tagállamokat.

Orbán Viktor ezt magyar érdeknek is nevezte, hiszen "mi is azt szeretnénk, ha úgy tudnánk összehozni az Európai Unió különböző országait, hogy közben minden ország az maradhasson, ami, hogy Magyarország Magyarország maradhasson".

A kormányfő ezért a nehéz kérdésekben, például a klíma-, az energia-, a gazdaságpolitika vagy a migráció kérdésében is pragmatikus megközelítésre számít. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor azt várja: a viták értelmesebbek lesznek a jövőben.

Az új bizottsági elnök ugyanis érti a nyugat- és közép-európaiak gondolkodása közti különbséget, azt, hogy míg a nyugat-európaiak a migránsok integrálásának kérdésével foglalkoznak, addig a magyarok és Közép-Európa azzal, hogy nem kíván multikulturális társadalmat létrehozni – tette hozzá.

Ursula von der Leyen ugyanakkor azt gondolja: nem ezt a vitát kell lefolytatni – ismertette Orbán Viktor. Azokról az ügyekről kell tárgyalni, amelyekben pozitív végkifejlet várható, például a határvédelem fontosságáról. Ilyen ügy az is, hogy a migránsokkal kapcsolatos eljárásokat még akkor kell lefolytatni, amikor a kérelmező még az unió területén kívül van – sorolta.

A találkozón abban is egyetértés volt, hogy

a migránsokat nem lehet szabadjára engedni a kontinensen a vizsgálati idő alatt, hanem olyan emberséges megoldást kell találni számukra, amely a polgároknak is biztonságot nyújt

- mondta.

Ugyancsak nem volt vita arról, hogy aki nem szabályosan érkezett az unióba, azt haza kell küldeni.

A kormányfő a klímacélokról szóló vitákról azt mondta: közös alap, hogy a jövőért közös a felelősségünk, de szerinte míg a gazdag országok tehetnek súlyos kijelentéseket ez ügyben, egy Magyarország méretű ország olyan vállalást tehet, amelyet be is tud tartani.

Kijelentette: Magyarország a vállalásának megfelelően azt el fogja érni, hogy 2030-ra az energia 90 százalékát szén-dioxid-mentes forrásból nyerje, hiszen ennek terve, forrása rendelkezésre áll.

Az ország azonban "nyomás alatt van", hogy kimondja: 2050-re eléri, hogy egyáltalán ne legyen szén-dioxid-kibocsátása – fűzte hozzá. "Én készen állok arra, hogy egyszer ezt kimondjuk, de hogy most kimondjuk, arra semmilyen lehetőséget nem látok" – jelentette ki. Ezt azzal indokolta: cél van, de tervnek nyoma sincs, így csak felelőtlenül lehetne beszélni erről.

Hozzátette ugyanakkor: a kérdésen dolgozni kell. Új, drága technológiára van szükség, amit legalább részben az uniónak kellene finanszíroznia.

A magyar uniós biztosjelölt személye "szőr mentén" került szóba a tárgyaláson – fogalmazott. Elmondta ugyanakkor: Magyarországon a Fidesz-KDNP listáját azért vezette Trócsányi László, mert azt mondták az embereknek, ha a listára szavaznak, ő lesz Magyarország biztosa.

126 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Tele van a nyári hócipőm a kakukk közpénzt lopó rádióval. Állandóan azt harsogja, hogy megválasztották a hétgyerekes Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének. Idióták, mintha ez lenne a legfontosabb ismérve az új elnöknek. Még a szeme színét bemondhatták volna. Értem én, hogy nem hivatkoznak arra, hogy gyökeresen más a véleménye több dologban neki, mint Orbánéknak. Ez az ember nem nagy játékos, hanem az Európai Unió bohóca, amúgy saját magát felfüggesztve néppárti tagságukból, ugye.A magyar történelem legsikeresebb korszakában az emberek menekülnek külföldre, sorra halnak a rossz egészségügy miatt, dübörög a gazdasággal együtt a szegénység és a társadalmi béke is arról szól, hogy kétfelé szakadt az ország, a hazaffyakra és a hazájukat szerető magyarokra. A mínusz siker is siker, ahogy ők mondják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@verőce21: Analfabeta!!! Hol van a felmeresben a MIGRANS szo? Hol van abben benne, hogy tölük felnek az emberek??? Azt nem tudod olvasni, hogy jobban biztonsagban erzik magukat a nemetek, mint MO-on???
Mutass nekem egy hasonloan reprezentativ felmerest MO-rol, egy független cegtöl, nem fidesz-megrendelesre keszült hazugsagot!
Ja, es Bild-Zeitung... Hat a te nivod: Bors, Blikk, Kiskegyed, Pesti Stricik...
verőce21
@teuton: A teljes cikkben benne van. Te linkelted...
Linkelted, szóval hazudtad.
JAJMÁR
@karma1: Szia kedves, de régen olvastalak, de jó, hogy újra itt vagy... majdnem azt írtam, hogy látlak :-D - Hát, a körítés sokat nem változott - politika -, de remélem, hogy egyébként minden rendben van :-)
kokopelli
@libellle: A munkanélküli segélyt is kapják,az évvégi béradójóváírást is kapják,...ergo mindent,amit az
ottani német állampolgárok! Otthonról meg dől a ß@r a kormány pofájából!
kokopelli
@teuton: ...a legnagyobb kabaré az.amikor fingjuk sincsen,hogy miről ír valaki,de nem tudnak cáfolni,
hanem csak sértegetnek! Kezdjem el megmagyarázni amit írok? Keressék ők ki! A "Bild"-et is megrágva kapják
a drogos V4NA kiadótól,holott már eredetiben olvasva is kész röhely! (5millió-ról cca.1,5 millióra zuhant,pár év
alatt)
teuton
@verőce21: Kicsit erteni magyar? A linket nem olvastad? Vegyel nyelvorat durrfingtol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok