A piaci helyzet nem indokolta, hogy a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentse – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Mártonffy Béla azt mondta,

erre akkor van szükség, ha a jó minőségű dinnyéből túltermelés van.

Az árcsökkentés a többi áruházláncot is erre a lépésre ösztönözheti – vélekedett, hozzátéve körülbelül száz forintnál van az a határ, ahol a termelőknek már nehézséget okoz a következő év finanszírozása.

Dinnyeháború: Reagált a Lidl drasztikus árcsökkentésére az Agrárkamara

Fotó: Pixabay CCo

Dinnyetermelők: a dinnyepiaci helyzet nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat

Csökkentette a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mivel a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében, ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat és cáfolják azt, hogy a termelők érdeke az akciózás.

A Lidl Magyarország az MTI érdeklődésére ismertette: az elmúlt napokban minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, amelyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. Az akciónak köszönhetően a vállalat beszállító partnerei nagyobb mennyiségben tudtak dinnyét értékesíteni azon országok piacain is, ahová a Lidl szintén szállít.

Ezzel szemben az egyesület álláspontja szerint jelen akciózáshoz csupán felvásárlói érdekek fűződnek, amely nem fedi le sem a termelői véleményeket, sem az ágazat pillanatnyi helyzetét. Mint fogalmaztak, nem tisztességes egyes felvásárlói érdekek mellett olyan piaci döntést – árletörő akciózást – választani, amivel elindítanak egy lavinát, ez által nehéz anyagi helyzetbe hozva a termelőket. Mindezzel ugyanis az egész ország dinnyepiacát és a jövőbeni termelést veszélyezteti, amellyel a termelőket és a fogyasztókat is megkárosítja. A termelők és a szakmai szervezetek évek óta tiltakoznak az efféle felelőtlen "multi" magatartás ellen – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a nagy dinnyetermő körzetek közül jelenleg a Békési térségben a vége felé tart a dinnye betakarítása. Baranyában, a Tolna-Fejér térségi és a Heves-Jászsági körzetekben folyamatos az ellátás. A legnagyobb termőterülettel rendelkező szabolcsi körzetben pedig a friss, minőségi dinnye a napokban indult el nagyobb mennyiségben, amely készletekkel a tervek szerint egészen szeptember közepéig biztosítani tudja a magyar dinnye a belföldi és export piaci igényeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai közleménye kiemeli: a Lidl a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akciója kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek, a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

A Lidl által alkalmazott árazás mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, ugyanis a szezonnak ebben a szakaszában – a többéves piaci tapasztalatok alapján – reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs, a Lidl viszont jelenleg kilogrammonként 99 forintért adja a magyar dinnyét – jegyezte meg a NAK.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
A dinnyefejü fideszparasztokat érinti ilyen érzékenyen biztos, h keveset keresnek rajt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
A dinnyefejü fideszparasztokat érinti ilyen érzékenyen biztos, h keveset keresnek rajt.
KisGenyo2
Ilyenkor kell menni és összetörni 30-40 mázsa dinnyét minden Lidl parkolóban! Hogy megmutassák nekik! :-)
Valahogy így szokták...
Én meg akkor is a kedvenc helyemen veszem meg, ha 160 egy kiló. :-P
Amúgy akkor a 15 forintos zsömlével mi van? Mert az is jócskán önköltség alatti...
Clavigo
Lehet menni rinyálni budai Gyugyóhoz,,vagy Jakab mesterhez,,a fő magosz-paraszthoz..oszt jó napot,,,,meg boldog karácsonyt..
nezelodo
Na aki eddig nem tudta, hogy a Lidiben akció van, most megtudta. Szóval az agrárizé megcsinálta a reklámot neki. Mivel nyári szünet van, iskolát nem zárathat be a gyereke miatt egyik földbirtokos kamarás korifeus sem, hát üldözik a multikat, mint Rákosi a kulákot. Közben meg a kormány körbeudvarolja őket, és együttműködési szerződést köt velük.
sokanvagyunk
A többi zöldség-gyümölcsárakért aggódjanak, ami 70-100 százalékkal drágábbak mint illene.
nezelodo
@sokanvagyunk: 70-100% ? van ami ötszöröse a tavalyinak!
kereső
Eddig úgy tuttam, hogy 1990-től kapitalista piacgazdaságban élünk, ahol is elsősorban a kereslet-kinálat alakitja az árakat, másodsorban a cégek üzletpolitikája. Aztatat nem tudtam, hogy a nak, vagy bármelyik másik gittegylet- mert valós!!! érdekképviselet egyik sem folytat- csak ülnek a beszedett milliárdos dijakon- beleszólhat abba, hogy egy kereskedelmi cég /vagy bármely másik/ milyen üzeltpolitikát folytat. Kérjük akkor vissza a terhivatalt, és az országos árhatóságot csikós nagy bélával - szablyák meg az árakat, mi mennyi lehet az üzletben. És kéretik nem belepofázni abba, ami végső soron a fogyasztónak jó - érdekes azoknak nincs érdekképviseletük.
kokopelli
..mekkora tekintéllyel rendelkezik az a politikus,aki beleugat a szabad piacba? Lehet boykottálni az eladót,
az eladó hálózatot,de ne a politikusokon keresztül ! A Gyula a polihisztor a piaci dolgokban?
nevemnick
Az a helyzet, hogy az Ormánságban több termelőtől már most 50-70 forintért vásárolják fel a dinnyét, ha nem akarja, hogy rajta maradjon...
emerencia
Mióta eltűntek az igazi zöld dinnyék, nincs jó minőség. Akkoriban is lehetett néha mellé fogni de ma már tuti biztos, hogy a csíkos dinnye íze nem az igazi. A környezetemben azt látom, hogy nincs már olyan kultusza a dinnyének mint anno. Gondolom a Lidl is ezért szeretne minél hamarabb megszabadulni ezért adja olcsóbban.
CsipkeRózsa
@kereső: Az Országos Árhivatal nem lenne rossz, mert akkor az árakat nem lehetne az égig emelni.
lusta
Kedves rinyáló ilyen-olyan hivatal, kamara, akárki. Most vettem 75 forintért a dinnyét. A konkurens üzletláncban ugyanis a dinnye 85 forint. Igaz ők akcióznakj. Akció nélkül 150 forint a dinnye kilója akármelyik kereskedőnél. Igaz ez nem Magyarország, hanem a dinnyetermelők hazája, Lengyelország. Igaz az akciós dinnye a németeknél már 150 forintba kerül, de köztudottan a németek is nagy dinnyetermelők. Miért nem rinyálnak a többi zöldség magas áráért? Tulajdonképpen mondhatnák, hogy felháborítóan drága a mosópor is. @kereső tökéletesen igaza van. Tulajdonképpen felháborító, hogy a fogyasztó válogathat és eldöntheti, az olcsót, vagy a drágát vegye. A kereskedő meg azért kereskedő, hogyannyiért adja, amennyiért szerinte megéri. Ha képtelenek olcsón termelni, akkor keressenek más elfoglaltságot.
papa.49
Most olvastam a ,,Príma,, is 99 Ft. árulja a dinnyét na csak ennyit a nagy szarkavaráshoz agrárkamra !!!
namihami
Agrárkamarai fizetés mellett engem se érdekelne, hogy 100 vagy 200 forint a dinnye ára.
Azon a szinten nem ez a kérdés.
kokopelli
Az nem úgy van (normális helyeken),hogy az elaó(k) olyan olcsón adják ,ahogy akarják?Én még nem
hallottam olyant,hogy akkor csak tudnak "túlélni",ha szombat és vasárnap bezárnak! (mint a viccben szereplő
Kohn bácsi annak idején?) ..(;-))
tulipan
Ez az agrárspejz, tiszta dilinyós Adja Lidl a szerintük megfelelő áron, a megtermelt árút, aztán, ha ÍGY nem vesz a JÓNÉP és megromlik, akkor, dobja ki a szemétbe!!! Ez lenne a spejzosoknak, a megfelelő "megoldás"?
tulipan
Jah, vagy úúúgy! Szóval, akkor most ez az agrárspejz (nem akaródzott nagybetűvel írni!) van kijelölve, a LIDL baszogatására!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok