Az érintett diákok hosszú távú előnyeit szolgáló megoldásra van szükség a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Csütörtökön ki kellene fizetni a 100 millió forintot a gyöngyöspatai romáknak, a fideszes képviselő széttárja a kezét

Horváth László közölte: az ügy

vihart kavart az elmúlt két hétben, amelyet számos pontatlanság, ferdítés, félre- és belemagyarázás, sőt néha hazugság kísért.

Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola volt és jelenlegi fenntartóját.

Ennek nagyobb része, több mint 82 millió forint az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a többi a hatvani tankerület terheli – mondta. Az ítélet végrehajtási kötelezettsége január 2-án "élesedett be", miután a Kúria indoklás nélkül elutasította a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére beadott kérelmet.

A jogszabályok szerint a kártérítési kötelezettséget 15 napon belül, azaz január 17-ig teljesíteni kell – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a kártérítésre kötelezettek ezt nem tudják megtenni.

Amennyiben a helyhatóság kifizetné a kétévi saját bevételének megfelelő összeget, az csődközeli helyzetet teremtene Gyöngyöspatán, és a kistérségi feladatok ellátását veszélyeztetve a környező településeket is nehéz helyzetbe hozná – fogalmazott.

A tankerület ugyancsak nem rendelkezik a rá kirótt kártérítési kötelezettség összegének megfelelő, szabadon elkölthető forrással – tette hozzá a fideszes politikus.

Horváth László a bírósági döntést igazságtalannak, egyoldalúnak, túlzónak, rombolónak és felelőtlennek nevezte, mert nem mérlegeli a következményeket.

A kifizetési határidő lejárta előtt érezhetően nő a feszültség: az érintett családok várják a megítélt pénzt, az önkormányzat és a tankerület pedig nem tud fizetni, és ha betartják a rájuk vonatkozó törvényeket, nem is fizethetnek – jegyezte meg.

Közölte: a peranyagot tanulmányozva megalapozottnak tűnik az az álláspont, amely szerint a bírósági eljárásban több olyan hiba történt, amely végül érdemben befolyásolta a döntést és annak kimenetelét.

Az indoklásban például szerepel, hogy a szegregáció az éringtett cigány tanulóknak maradandó lelki sérülést okozott, ám a bíróság nem adott teret arra, hogy ezt igazságügyi szakértő bevonásával, bizonyítási eljárás keretében vizsgálják – mondta Horváth László.

Hasonlóan járt el annak a "súlyos megállapításnak" a kapcsán is, amely szerint az érintett gyerekek életesélyei jelentősen romlottak az elkülönített oktatás miatt – tette hozzá.

Mindezek mellett a bíróság azt sem vette figyelembe, hogy a kártérítésre jogosult tanulók közül többen évente száz tanórát meghaladó ideig – azaz összesen közel egy hónapon át – hiányoztak az iskolából – húzta alá.

Egyúttal "lesöpörte az asztalról" azt az alperesi indítványt is, amely a kártérítést nem készpénzben, hanem oktatási-képzési lehetőségek biztosításával kívánta teljesíteni – mondta Horváth László.

Rámutatott: ennek

lett volna létjogosultsága, ha az ügy nem a pénzről, hanem az oktatásban esetlegesen bekövetkezett hátrány megszüntetéséről, vagy mérsékléséről szól.

Az országgyűlési képviselő felszólította a pert kezdeményező alapítványt, hogy a fizetési határidő leteltével ne tegyen további jogi lépéseket, és ne kérje az ítélet végrehajtását.

Egyszersmind ne okozzon több kárt, ne sodorjon csődbe egy települést, és tanúsítson önmérsékletet politikai céljai elérésében – közölte a fideszes politikus.

Bejelentette: pénteken egyeztetést kezdeményez a felek között, hogy a kártérítést készpénzfizetés helyett oktatási-képzési lehetőségek biztosításával lehessen rendezni.

Amennyiben az egyeztetés sikerrel zárul, a diákok számára idegennyelvi, informatikai, illetve szakképesítést biztosító képzéseket, vagy beilleszkedést és életvezetést segítő, lelki traumák feldolgozását támogató foglalkozásokat szerveznének, amelyek közül ők szabadon választhatnának – mondta Horváth László.

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja az ügyben világos és egyértelmű:

a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet, és minden olyan megoldás támogatandó, amely nem bántja az igazságérzetet és nem rúgja fel a társadalmi békét

- közölte.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Flóri ellen mikor lépnek már fel? Mert ő közvetlenül a magyarországi romák felzárkóztatásra kapott pénzt summantotta el!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: már azt hittem,hogy melózni mentél! :)
Nessy
Naponta többször hallani politikusoktól, szócséplőktől:
"A törvények mindenkire vonatkoznak!" "A törvényeket be kell tartani mindenkinek"!
Most született egy bírósági ítélet, amit illenék betartani. És ezen okulva, a jövőben nem hagyni ekkora támadási felületet! Igaz, kis hazánkban a bírósági ítéletek betartás némi kívánni valót hagy maga után, ha pártunk és kormányunk érdekei úgy kívánják. Mint ahogy a saját törvényeik sem mindig vonatkoznak rájuk!
Clavigo
@Cicamama55:tegnap 20.47. Polt pajtás már nyomoz utána... Ja?? Nem ,mégsem.
Cicamama55
@Clavigo: De hogy merik ezt megtenni ország-világ szeme láttára?! Na az ilyenek miatt veszítettem el már régen a bizalmat. Én pedig még legelőször reménykedtem bennük...
Kookas
@SystemError: az orbányon is öltöny van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.