Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

Orbán kevesli az EU nettó befizetőinek ajánlatát
Orbán Viktor miniszterelnök és Sophie Wilmes belga kormányfő az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozóján Brüsszelben 2020. február 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ha ambiciózus Európát akarunk, akkor ahhoz ambiciózus költségvetés kell – jelentette ki Orbán Viktor miniszerelnök Brüsszelben, a 2021 utáni uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón pénteken.

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a kohézió barátai országcsoport úgy döntött, átalakul az ambiciózus Európa költségvetése elnevezésű csoporttá, és azt az álláspontot fogadták el, hogy

"ha ambiciózus Európát akarunk, akkor ahhoz ambiciózus költségvetés kell".

Az országcsoport tagjai indítványozták, hogy az Európai Parlament azon javaslatához kell viszonyitani a számításokat, amely alapján a 27 tagállam egyaránt bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,3 százalékát fizetné be a költségvetésbe.

Orbán Viktor szerint nincs lehetőség arra, hogy a két álláspont között kompromisszum jöjjön létre. Ha pedig nincs megegyezés arról, hogy mennyi lesz a költségvetés befizetési oldala, akkor nem lehet arról sem beszélni, hogy miként legyen szétosztva – mondta.

"Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól, két távoli álláspont van, valamikor a jövőben folytatni fogjuk a megbeszéléseket"

- fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az említett nettó befizető országok azt mondták, Charles Michel múlt héten bemutatott javaslata nem tárgyalási alap. Közölték, mandátumuk a nemzeti parlamentjük részéről az, hogy az 1 százalékról nem mozdulhatnak el.

Az 1 és az 1,3 között akkora a távolság, hogy azt nem lehet áthidalni, tehát ma megállapodás nem lesz. Ez a helyzet magyar értékelése – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor aláhúzta, hogy egy dolgot tisztázni kell: nem lehet folytatni azt, hogy a gazdag országok nemzeti össztermék arányában számolva kevesebbet fizetnek be, mint a szegény országok. Ha nincs igazságosság a büdzsé alapjait illetően, lehetetlen stabil költségvetést elfogadni. Ez a magyar álláspont – húzta alá.

"Ha valóban akarunk csinálni valamit Európában a hatérvédelem, a digitalizáció, az iparpolitika, a mezőgazdaság, a kohézió, az infrastruktúra-fejlesztés területén, akkor nem állhatunk meg 1 százaléknál, hanem vállani kell, hogy 1,3 százalékot kell mindenkinek befizetnie" – fogalmazott.

A miniszterelnök a brüsszeli megbeszéléseket nehéznek, de "nagyon jó" tárgyalásoknak nevezte. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a pénzzel párhuzamosan Európa jövőjéről szól a vita.

"A vita arról szól, hogy mennyire ambiciózus Európát akarunk. Nyilvánvaló, ha fenn akarjuk tartani Európát, belső piacra van szükségünk, amelynek két pillére az agrártámogatás és a kohéziós forrás"

- közölte.

A számoknak tehát összhangba kell kerülniük az Európai Unióról alkotott jövőképpel. Az ambiciózus célokat ugyanis nem lehet ugyanannyi pénzzel finanszírozni, mint amennyi a 2020-ig tartó költségvetési időszakban állt rendelkezésre. Az uniónak újabb kihívásokkal kell szembenéznie. Az új feladatok pedig további forrásokat követelnek – húzta alá.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a tárgyalások jelenlegi szakaszában nem volt szó arról a javaslatról, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. Szavai szerint ez a kérdés a költségvetési tárgyalások végső szakaszában kerülhet napirendre.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Őfélesége legalább 10 kg-ot duzzadt a pénz forsite sagától!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Azon csodálkozom, hogy van még ember Brüsszelben, aki egyáltalán szóba áll ezzel a megrögzött hazudozóval. Mifelénk ha ilyen alak kerül a közelünkbe akkor ösztönösen erősebben markoljuk a táskánkat vagy a pénztárcánkat.
Eladott Ország
Ahová ez az ország, ez a nép csatlakozik, annak vége. Ideérve összeomlott a tatárjárás, megrokkant az oszmán birodalom, az osztrákok is belerokkantak, majd a nagy Szovjetunió. Most éppen a NATO és az Unió tapasztalja meg ezt. Erre mondják nálunk, hogy ilyen barátok mellet már nem is kell ellenség. A meglepő csupán az, hogy miért csak most tűnik fel az Európai Uniónak, hogy Orbán rendszere éppen úgy viselkedik és kommunikál, mint például az észak-koreai diktatúra és az összes többi arrogáns, elnyomó és militáns rezsim, mint minden maffia állam. Ez önmagában is vizsgálat tárgya lehetne, illetve bizonyítéka annak, hogy Magyarországon nem egy jogállam működik, hanem egy bűnszervezet, amelyben a haramiák nyelvezete az elfogadott, és úgy reagál minden jogállami aktusra, mint az orosz maffia a rendőri intézkedésekre az Uralban: páncéltörő aknával.
Béla333
Sok az éhes száj a Fidesznél!
Dáriusz kincse sem lenne elég Orbánéknak! Azt is ellopnák!
Ha nem tudja ellenőrizni a pénz mozgását az Uniós ügyészség, akkor felesleges egy fillért is adniuk, úgyis csak ellopnák!
namihami
Neki elég lenne az eredeti százalékos befizetési összeg is, ha megadhatná az adóparadicsomokban létesített családi bankszámláinak a közvetlen számát.
Az emelés azért fontos, mert pusztán a látszat okán és a siserehad szájainak betömése miatt, de a sleppet is táplálni kell és az levesz az érkező összegből. És az már fájdalmasan érinti.
""Az a tied, amit az EU-tól IS lenyúlhatsz!"" Avagy:: ""Balfelől ütöm a családnak csörög, jobbfelől ütöm az is a családnak csörög!""
Eladott Ország
@namihami: ma, 12:17;
Drága isten szépen kérlek,
Aranyeső hulljon nékem,
Aranyeső a virágosrétre... (mű)dal
www.youtube.com/watch?v=6RZXSZJiEDM

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.