Folyamatosan reagálnak az ellenzéki pártok azokra az intézkedéskre, amiket ma Orbán jelentett be. Kapott hideget-meleget a miniszterelnök.

Süllyedés, képmutatás, trükközés, hatalommegragadás – így értékelte az ellenzék Orbán Viktor intézkedéseit

Az ellenzéki pártok képviselői is reagáltak Orbán Viktor bejelentésére. A kormányfő a már pénteken bejelentett gazdaságvédelmi akcoióterv további részleteit ismertette.

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a következőképpen reagált:

„A kormányfő által bejelentett mai gazdasági csomag mentőöv helyett fullasztó hullámokat kínál. Menekülés helyett süllyedést. Legyen világos: a befagyott gazdaságban pótlólagos keresletet kell teremteni és újra kell szervezni a vállalati szférát. A kormányfő csomagja a nemzeti jövedelem 1,8 százalékával egyenlő pótlólagos keresletet teremt. Az eddig bejelentett intézkedésekkel együtt. Ez bizony halottnak a csók. Nem kezeli a munka nélkül maradt növekvő tömegek gondját, az elbocsátással fenyegetett százezrek reménytelenségét, a gyerekekkel otthon maradt szülők nyavalyáit, a kisvállalkozók félelmeit. A nyugdíjasok idén, amikor a leginkább kellene a segítség, egy fityinget sem kapnak. A kormányfő érzéketlen vagy tudatlan, esetleg cinikus szédelgő. Ebből nagy baj lesz. A kormányfő szociális, gazdasági válságnak engedett ma utat. Az Isten legyen hozzánk kegyes!"

Momentum

Momentum Mozgalom közleménye szerint 100 ezer forintos minimumjövedelemre lenne szükség. Azt írják:

"Ködösítés, képmutatás és rosszul kezelt gazdasági válság – Továbbra sem segít a kormány a bajba jutott embereken!

A környező országokban úgy kezdték a válságkezelést, hogy hetekkel ezelőtt átvállalták a munkaadóktól a fizetések nagy részét, hogy senki ne maradjon pénz nélkül a válság alatt. Romániában például 75%-ot. Orbán Viktor ma egy hónapnyi késlekedés után úgy állt az ország elé, hogy nem mondta meg, mit vállal át a kormány – csak azt, hogy valamennyit. Mindezt annak ismeretében, hogy már több tízezren váltak munkanélkülivé az elmúlt hetekben, Gulyás Gergely szombaton napi több ezres számról beszélt.

A kormány legsürgősebb feladat most az, hogy mentőövet kell nyújtania azoknak, akik önhibájukon kívül vesztették el a munkájukat egyik napról a másikra, valamint azok megsegítésére kell koncentrálnia, akiknek a megélhetése veszélyben van!"

A Momentum közleménye szerint a kormány részéről a következő lépésekre lenne szükség:

Emelje legalább hat hónapra az álláskeresési járadék időtartamát!

Biztosítson egy 100 ezer forintos minimumjövedelmet minden felnőtt számára legalább 3 hónapon át!

Emelje azonnal kétszeresére a családi pótlékot a gyermekéhezés megakadályozására!

“Orbán csomagja megszorításokra épít – elvesz pénzt az önkormányzatoktól és vállalkozóktól, miközben megmaradnak olyan felesleges kiadások, mint az 500 milliárdos belgrádi pusztavasút, az atlétikai világbajnokság, és persze az Orbán-cégek is őrzik százmilliárdos nyereségüket. Áldozatokat vár el az emberektől, miközben a valóban bajba jutottaknak nem nyújt igazi segítséget. “

- nyilatkozta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Jobbik

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a kormányfő elkésett a gazdaságvédelmi bejelentéssel,

"Magyarország miniszterelnöke az elmúlt hetekben nem a gazdaságot akarta stabilizálni, hanem sokkal inkább a saját hatalmát. És ez sikerült is, a korlátlan hatalmat elnyerte. Csak közben Orbán Viktor egy hónap alatt elveszített 30 ezer munkahelyet. Ami egy bődületes szám. Közben a forint zuhanórepülésbe kezdett. A magyarok pénze még soha nem ért olyan keveset, mint most. Köszönhetően annak, hogy bár a miniszterelnök urat lehet, hogy megnyugtatja a korlátlan hatalom ténye, a piacokat nagyon nem. Úgyhogy ma azzal kellett volna kezdeni a bejelentését, hogy lemond a korlátlan idejű felhatalnazásról. Ez nem történt meg, mint ahogy eddig 30 ezer munkahelyet kellett elveszíteni ahhoz, hogy végre a miniszterelnök úr belássa, hogy jogos a Jobbik felvetése, és igenis az államnak át kell vállalnia a dolgozók bérköltésének egy részét ahhoz, hogy megmentsük a munkahelyeket. A Jobbik 80 százalékos átvállalást javasolt, azt viszont nem tudtuk meg mind a mai napig, hogy miniszterelnök úr hány százalékban gondolkodik. Ez azért nagyon súlyos, mert a halogatás munkahelyekbe kerül. A tétlenkedésnek az ára az, hogy áprilisban minden egyes nappal 4 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, éppen ezért vártuk volna azt, hogy Magyarország miniszterelnöke ma olyan csomagot jelent be, ami konkrtétumokat tartalmaz, megnyugtatja a piacokat, megnyugtatja a vállalkozásokat, és megnyugtatja Magyarország munkavállalóit is. Ez nem történt meg, ezért a felelősség Magyarország miniszterelnökét terheli minden egyes elvesztett munkahely után."

- mondta Jakab.

LMP

A kormány trükközik, ráadásul komoly problémákkal nem számol – erről beszélt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

„A kormány gyakorlatilag lemondott a munkanélküliek megsegítéséről. Tömeges elbocsátások vannak, emberek ezrei veszítik el a munkahelyüket. A kérdés az, hogy mi lesz a jövedelem nélkül maradt emberekkel. Sokan fizetés nélküli szabadságra mennek, gyakran nem önkéntes elhatározásból. Ők a következő időszakban a TB-t sem tudják megkapni. Az állam nem gondoskodik az ő társadalombiztosítási ellátásukról. Ugyancsak egy nagy átverés a nyugdíjasvédelmi program. A kormánynak nem szabadna a kisnyugdíjasokat az út szélén hagyni, hiszen az élelmiszerárak az egekbe szöknek, és a gyógyszerek sem olcsóak. Mi azt várjuk a kormánytól, hogy ne csak jövőre, hanem már a következő hónaptól emelje a nyugdíjakat. A kormány néhány ágazatot kiemelten akar támogatni. Ez alapvetően rendben van, de azért van olyan ágazat, amelynek a támogatása most nem időszerű. Nem tartjuk időszerűnek, hogy a turizmust is akarja támogatni a kormány, itt szálláshelytámogatásról lenne szó, pedig most a turizmusban is sokkal inkább azokon az embereken kellene segíteni, akik elveszítették a munkájukat. Ez a csomag hűen tükrőzi a komrány elmúlt tíz évének társadalompolitikáját, a legkiszolgáltatottabbakat otthagyja az út szélén, és nem hajt végre radikális szerkezetváltást a gazdaságban. Ez a helyzet is megmutatta, hogy az összeszerelő gyárakra alapozott gazdaságszerkezet igencsak veszélyes. A járvány minden ország számára megmutatta, hogy több lokalizációra, és kevesebb globalizációra van szükség. Mert a vélt vagy valós gazdasági előnyök árnyoldala sokkal súlyosabb árat követel, mint amennyi előny származik belőle. Most nem az a feladat, hogy megmentsünk egy gazdasági szerkezetet, hanem az, hogy egy válságokkal szemben sokkal ellenállóbb szerkezetet hozzunk létre. Egy olyan fenntartható termelési és fogyasztási szerkezetet, amely az anyag és energiafelhasználás, valamit a hulladéktermelés minimalizálásának az irányába mutat. Amely elsősorban a hazai erőforrásokra támaszkodik, és a hazai kis és középvállalkozásokat erősíti"

- részletezte Schmuck Erzsébet.

Mi Hazánk

A Mi Hazánk megadóztatná a magyar oligarchákat és a digitális multicégeket is.

„A Mi Hazánk szerint Orbán Viktor bejelentése kevés a válság kezeléséhez: hatósági árakra van szükség az alapvető élelmiszerek esetében, a multik megadóztatása mellett a magyar oligarchák is ki kell vegyék részüket a teherviselésből, és a munkahelyek megőrzésére is többet kell fordítanunk. Elfeledkezik a kormány arról is, hogy a digitális multicégek továbbra sem járulnak hozzá semmivel a magyar költségvetéshez, az ő bevonásuk is indokolt lenne, hogy ne a magyar embereket terheljék a válság költségei"

- közölte Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese.

Forrás: Index

Kép: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbán látóterében nem a vírus van, nem a munkanélküliek, nem a nyugdíjasok vagy az egészségügyi dolgozók, az ő látóterében a 2022-es kétharmad van.
Reményem az, hogy ezt a 2010-től való uralkodása tapasztalatai alapján dolgozó népünk "jutalmul" megfelezi. Tökéletesen elég neki az egyharmad is, aztán lehet majd menni a nemzeti keresztényeknek hosszú "csapatépítő tréningre" a Csilllagba.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
kb akkor olyan lesz mint a társasjáték "Ki nevet a végén "? pedig viktot ez életekről szól nem választás kérdése, ahányszor megszólal elszáll a forint vagy rosszul látom?
Jozefina
orbán egy dilettáns!!!??? soha nem dolgozott, fogalma sincs, hogy mi, hogyan működik a gazdaságban!!! Kapkodás jellemzi minden lépését, intézkedését!!! Az ellenzéki pártoknak tökéletesen igazuk van!!
tudode
Szokásomhoz híven meghallgattam, háttérzajként a mai plenáris ülést!
.
Olyan érzésem támadt, mintha a kormányfrakcióval őfélesége vér-,és dacszövetséget kötött volna járvány idején is, akkor, amikor még nincs vége ennek az élet-halál küzdelemnek.
.
A megfelelő választ az alábbi cikk foglalja össze, ismerve őfélesége "hadicseleit":
.
---- CSAK MAGYARORSZÁGON NEM KAP A LAKOSSÁG SEGÉLYT A JÁRVÁNY MIATT
.
nepszava.us/csak-magyarorszagon-nem-kap-a-lakossag-segelyt-a-jarvany-miatt/
.
Annyit azért, az a pikantériája őfélesége MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM rombolásának, hogy a 37 alapítóból az a 4-5 fő köti az ebet a karóhoz, akik SOHA NEM DOLGOZTAK, a pávatáncból tengetik az életüket nem kisiskolás fokon az ÉLET ISKOLÁJÁBAN!
.
Tiszteletet érdemel dr. Hadházy Ákos, Ángyán József, és még talán Simicska Lajos is, akik nem voltak hajlandók egy követ fújni, még a járvány idején is PÉNZ-, ÉS HATALOM éhes szektafőnökkel!
justhpeter
Orbán látóterében nem a vírus van, nem a munkanélküliek, nem a nyugdíjasok vagy az egészségügyi dolgozók, az ő látóterében a 2022-es kétharmad van.
Reményem az, hogy ezt a 2010-től való uralkodása tapasztalatai alapján dolgozó népünk "jutalmul" megfelezi. Tökéletesen elég neki az egyharmad is, aztán lehet majd menni a nemzeti keresztényeknek hosszú "csapatépítő tréningre" a Csilllagba.
Zsopiale
Ugyan kérem, 10 éve pontosan ezt csinálják nonstop megszakítás nélkül folyamatosan folytatólagosan országosan bűnszervezetben... minek újra és újra ugyanazt elmondani..? Mindenki tudja jól, akinek van értelme...
ómió
Csa-csak nem akar - "ellenzékbarát módon" - egy valamirevaló gázáremelést "levezényelni"!?
SystemError
Elfelejti Orbán királyunk, hogy most nincs politikailag tematizálható tengely. legalábbis az érintettség közös és valós az eddigi fideszes reality showkhoz képest. Lehet még nem lesznek hangosak azok a csalódott fideszes szavazók, akik rájöttek, milyenen egy közös ügyben ellenzékben lenni, de sokan lesznek. Az amiben Orbán van most van a klasszikus bukás előszobája már. Hatalmát már csak diktatórikus eszközökkel és erővel tudja fenntartani. Csakhogy ez innentől egre látványosabb és ezt most mindenki nézi és mindenki ugyanattól tartva... Gondolom milliárdokat költ most népszerűségi kutatásokra, de szart sem érnek egy ilyen helyzetben, tehát vakon repül és ahogy látjuk el is szakadt a valóságtól itthon és is a nagyvilágban. Mostantól meghatározó EU politikus nem lesz belőle...Nem csak a tettei miatt. Egyszerűen a stílusa is alpári a diplomáciában. Tehát bezártság, elzárkózás jön az eddigeken felűl is és nem hiszem, hogy követni fogja ezt egy ország agyatlanúl...:)
Eriksson
@Jozefina: Te dolgoztál valamit életedben kedves? Vagy voltál már miniszterelnök?
Feltételezem, hogy egyik se igaz rád, mert akkor árnyaltabban gondolkodnál.
Macskaszem
@Maria26: Megkérném a ̶t̶i̶s̶z̶t̶e̶l̶t̶ modit, ne itt futtassa a kurváit!!!
kokopelli
@Jozefina: ...megértetted ugye! Aki még nem volt ME,és a valakik szerint valószínüleg még nem is dolgozott,
az nem is gondolkozik...! A Zorbán sem dolgozott sohasem,de Ő úgy született,hogy minden a bölcsőjében
volt?! Talán a bölcső előtt térdelő "csuhások" csempészték be pólyájába? (;-))...fel a fejjel!! (;-))
nezelodo
@kokopelli: "bölcső előtt térdelő "csuhások" csempészték be pólyájába" Ja a faterja által felügyelt kőbányász munkásőr századok vigyázták a csuhásokat, hogy elvégezhessék a keresztényi feladatukat, nem lévén más dolguk, mert éppen akkor fejezték be az áldásos tsz agitátori munkájukat.
Nessy
Ahogy sorban derülnek ki a csoda csomag részletei, az amúgy sem túl sok támogatás igénylésének a kritériumai, egyre inkább kiderül, hogy nesze semmi fogd meg jól! Ha egy vállalkozás elveszti a bevételei 50%-t, kiesik a részmunkaidős támogatásból. Kötelező olyan oktatás, amire esetleg nincs szüksége a dolgozónak, 95 %- s támogatással, adott esetben hitelből. De aki valóban elvesztette a munkahelyét, zéró támogatás. Más országokban 70 - 80% bértámogatás! A környező országokban is!!! Nálunk szankciók, sarcok kivetése. Onnan vesznek el, ahol amúgy is kevés volt a megnövekedett, rájuk testált feladatokra! Önkormányzatok!! Amikor végleg padlót fog az ország zöme, a haveri társaságot kivéve, elmondhatjuk a költővel szabadon: Te tetted ezt (király) Orbán!
kokopelli
@Jozefina: a Zorbán unatkozhat egész nap,mivel mindent ő akar elintézni,vagy a Schlepp-je olyan béna,hogy
mindent ő személyesen akar elbaxni?A "Nem lehetek mindenhol,de ahol éppen vagyok ott általában nincs semmi!"
alapon megy nála!?
Borsodi
Az ellenzék jól látja de hiába figyelmeztetik a megmentőnket,láthatjuk egyedül ő áll a helyzet magaslatán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.